Vraagsteller: Rob

Dinsdag 12-03-2020 heb ik de Thaise ambassade bezocht om een Non Immigrant O-Multiple Entry aan te vragen. Ik vertrek zaterdag 28 maart voor bijna 3 maanden naar Thailand. Sinds 1 april 2019 ben ik uit dienst bij mijn werkgever waar ik 21 jaar heb gewerkt. Ik ben leraar in het voortgezet onderwijs en net 62 jaar geworden.

Sinds 02 december 2018 ben ik officieel 100% afgekeurd wegens hersenschade in het spreekcentrum van de hersenen door een herseninfarct en ontvang ik een IVA-uitkering. De laatste werkgeversverklaring van de middelbare school waar ik werkte laat zien dat het dienstverband is beëindigd vanwege met “pensioen” gaan. Naast de IVA-uitkering ontvang ik tevens ABP arbeidsongeschiktheid pensioen en een arbeidsongeschiktheidsuitkering van Loyalis.

Al deze inkomsten zijn op mijn bankrekening te zien en voldoen m.i. ruimschoots aan de vereiste inkomenseis (de TH. ambassade zegt hierover bij dit type visa Evidence of Adequate finance”). Ik heb van de laatste 3 maanden een uitdraai gemaakt en de bijschrijvingen met geel geaccentueerd. Naast de kopieën van de bankafschriften heb ik de andere documenten/vereisten ingeleverd t.w. de werkgeversverklaring waarop staat per 1 april 2019 met pensioen, visumaanvraagformulier, geldig paspoort, recente pasfoto (3.5 x 4.5 cm) en ticket met bewijs van betaling. Misschien dat de persoon die de aanvraag beoordeeld in verwarring raakt, omdat hij/zij een duidelijk bewijs van pensionering ziet op de werkgeversverklaring maar op de bankafschriften inkomsten ziet verstrekt door het UWV.

Ik ben enigszins onzeker geworden of ik het visum nu wel krijg. Tevens omdat ik bij de website van visumservice.nl het volgende las: “Het is ook mogelijk voor reizigers die arbeidsongeschikt zijn verklaard en die een uitkering van de WIA ontvangen, dus je moet het kunnen bewijzen door middel van een bankdeposito van de WIA. Reizigers met een UWV-uitkering moeten een Engelstalige verklaring van het UWV hebben, waarin het UWV verklaart akkoord te gaan met de reis”.

Ik weet alleen dat als je een WIA, in mijn geval een IVA, ontvangt je moet doorgeven aan het UWV als je langer dan 4 weken op vakantie gaat buiten Europa. Op dat wijzigingsformulier moet je dan een korte toelichting geven. Echter, van een Engelstalige toestemming afgegeven door het UWV heb ik nooit gehoord en dat staat ook niet bij dat wijzigingsformulier op hun website!

Na deze lange inleiding is mijn vraag of er onder lezers van Thailandblog personen zijn waarbij de Thaise ambassade gevraagd heeft om de toestemming /nadere toelichting afgegeven door het UWV in het Engels of dat er vragen werden gesteld over de UWV uitkering op je bankrekening en je boven de 50 bent en uit het arbeidsproces bent om wat voor reden dan ook? Uiteraard alleen als deze personen ook een Non-Immigrant O-visum multiple entry of single entry aanvroegen.

Mocht ik het visum niet krijgen dan heb ik wellicht nog tijd om eventuele documenten/verklaringen in te leveren bij de Thaise ambassade in den Haag en het zodoende wel te krijgen.


Reactie RonnyLatYa

Als de persoon je aanvraag heeft aanvaard, dan veronderstel ik dat er voldoende bewijzen geleverd zijn dat je op pensioen bent en dat je voldoende inkomen hebt getoond. Of je een bewijs in het Engels moet leveren van het UWV dat je langer dan 4 weken Nederland mag verlaten weet ik niet.

Wat ik echter niet begrijp is dat je op de ambassade bent, voor de persoon staat die de formulieren in ontvangst neemt en je dan die vraag niet stelt. Wie kan er beter op je vragen antwoorden? Maar misschien zijn er lezers die in dezelfde situatie zitten/zaten en je hier meer info kunnen verschaffen?

En anders is Essen(Duitsland) misschien een oplossing. Wat verder weg, maar je hebt het visum nog dezelfde dag. Wat ik hoor en lees is dat de aanvraagprocedure daar eenvoudiger is.  Wel beperkt tot een Non-immigrant O Single entry, maar dat lijkt me meer dan voldoende gezien je reisplanning.

Laat maar eens horen hoe het uiteindelijk afgelopen is.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

13 reacties op “Thailand visavraag Nr 056/20: Non-immigrant O – Financiële bewijzen Ambassade Den Haag”

 1. Marco zegt op

  Is er een reden dat je een non-O wil hebben?

  Voor 3 maanden kan je ook een single entry toeristen visum nemen. Dit geeft je 60 dagen en is in Thailand met 30 dagen te verlengen.

  Een SETV is makkelijk te krijgen.

  • Hein zegt op

   Dat hoor ik meer.
   Maar volgens mij geeft men dan geen visum omdat je je ticket moet laten zien. En dat klopt dan niet.

   • Marco zegt op

    Ik weet niet 100% zeker of ze het ticket zullen accepteren. Misschien wel als je er een briefje bij doet dat je wil verlengen. Een ander heeft hier misschien wel ervaring mee.
    Zelf neem ik dan een wijzigbaar ticket. Boeken met 2 maanden, en als je daar bent datum veranderen. Maar denk dat dit eigenlijk niet nodig is.
    Ambassade geeft ook zelf op website aan dat je kan verlengen.

  • winlouis zegt op

   Ik lees hier, dat het mogelik is voor met een SETV Visum te verlengen met 30 dagen, klopt het,? als je gehuwd bent met een Thai, dat je dit Visa ook kan verlengen met 60 dagen.? indien dit niet mogelijk is met deze Visa, is er dan een andere Visa dat ik zou kunnen gebruiken voor een verblijf van 120 dagen in Thailand.? Dec, Jan, Feb en Maart. Tijdens de winter periode. Buiten de mogelijkheid van Non Immigrant O Single of Multi, zonder Jaarverlenging of Border-run.AUB. Met dank bij voorbaat. win.louis@hotmail.com

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik dacht dat dit nu toch al lang geweten moet zijn dat je een verblijfsperiode van 60 dagen bekomen met een Tourist visum (of dit nu met een SETV of een METV is maakt niet uit) kan verlengen met 30 dagen. Geldt trouwens ook voor een verblijfsperiode bekomen op basis van “Visa Exemption”.

    Voor zij die gehuwd zijn met een Thai, of een Thais kind hebben bestaat de mogelijkheid om je verblijfsperiode te verlengen met 60 dagen.
    Let op. De officiële reden is bezoek aan je vrouw of Thais kind. Dat wil zeggen dat je vrouw/kind eigenlijk in Thailand moet wonen.

    2.24 In the case of visiting a spouse or children who are of Thai nationality: 
    Permission shall be granted for one time and no more than 60 days. 

    (1) There must be proof of relationship. 
    (2) In the case of spouse, the relationship must be de jure and de facto. 

    1. Application form
    2. Copy of applicant’s passport
    3. Copy of household registration certificate
    4. Copy of national ID card of the person having Thai nationality
    5. Copy of a marriage certificate or copy of a birth certificate

    Staat allemaal te lezen in volgende documenten.
    – Order of immigration bureau No. 138/2557 Subject: Supporting documents for Consideration of an Alien’s Application for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand
    – Order of the immigration bureau  No. 327/2557  Subject:   Criteria and Conditions for Consideration of an Alien’s Application   for a Temporary Stay in the Kingdom of Thailand

    Geldt trouwens ook buiten de winterperiode (Dec, Jan, Feb en Maart) 😉

    • winlouis zegt op

     Beste Ronny, dank U voor de Info, ik was niet zeker dat ik een toeristen visa kon velengen met 60 dagen, als gehuwd met een Thai. Ik wil in de toekomst 2 maal 120 dagen per 12 maanden verblijven bij mijn gezin. Met een Non Immigrant O Single Entry is het niet mogelijk voor verlenging te bekomen, als ik mij niet vergis.? Via jaarverlenging is het ook telkens een hele rompslomp als gehuwd met een Thai, voor alle formulieren en Bank bewijzen voor te leggen. Daarom vind ik deze manier gemakelijker. Binnenkomen met een single toerist visa en verlengen met 60 dagen. Nog 1 vraag, vanaf hoeveel dagen, voor verloop van het Toerist Visa, kan ik laten verlengen, aub. Met dank bij voorbaat.

     • rori zegt op

      Je kunt beter als retired een verlenging aanvragen. Heb hier in Uttaradit van meerdere mensen deze kennis en ervaring mogen delen.
      Als gehuwd moet je van alles erbij slepen zoalsgetuigen, foto;s controle samen wonen etc.
      Ik zit altijd 8 maanden minus 1 week in Thailand. Altijd minimaal 4 volle maanden in nederland.
      Haal een 3 maanden visum als retired in Esen. Deze verleng ik via via met 2 keer 60 dagen en 1 keer naar Laos. voor de laatste maand.

     • RonnyLatYa zegt op

      Je kan een Non-immigrant O normaal ook met 60 dagen verlengen als gehuwde.
      In de voorschriften staat nergens dat je een tourist of Non-immigrant status moet hebben. Wel kan het maar eenmalig.
      In principe kan je dat 30 dagen voordien aanvragen.

      • RonnyLatYa zegt op

       Ik bedoel natuurlijk je verblijfsperiode bekomen met een Non-immigrant O.

 2. johny zegt op

  Als je voor minder dan 3 maanden gaat ben je zelfs goedkoper met een single entry tourist.
  Is ook veel makkelijker om te verkrijgen. Eind deze maand vertrekken naar Thailand kan echter een flink probleem worden door het coronaprobleem. Het wordt echt elke dag een beetje moeilijker.

  • RonnyLatYa zegt op

   Ik veronderstel dat jouw verlenging dan gratis is….. gezien je zegt dat het goedkoper is.

 3. Arbeidsongeschikt zegt op

  In oktober 2014 heb ik bij de ambassade in Den Haag een Non-O Multiple Entry gevraagd en gekregen.
  Toen was ik 58, 80-100% arbeidsongeschikt, uitkering van het UWV.
  Voor zover ik mij herinner heb ik ze destijds overhandigd:
  – Ingevuld aanvraagformulier (bij “Occupation” Retired invullen).
  – Pasfoto.
  – Mijn paspoort.
  – Uitdraai van mijn bank bij- en afschriften van de laatste 3 maanden (met een ruim saldo).
  – Uitdraai van de boekingsbevestiging van mijn retourticket (6 maanden tussen vertrek terugkomst).
  – €150 visumleges.

  In november 2018 heb ik bij de ambassade in Den Haag een Non-O Single Entry gevraagd en gekregen.
  Toen was ik 62, 80-100% arbeidsongeschikt, uitkering van het UWV.
  Ingeleverd:
  – Ingevuld aanvraagformulier (bij “Occupation” Retired invullen).
  – Pasfoto.
  – Mijn paspoort.
  – Uitdraai van mijn bank bij- en afschriften van de laatste 3 maanden (met een ruim saldo).
  – Uitdraai van de boekingsbevestiging van mijn retourticket (4 maanden tussen vertrek terugkomst).
  – €60 visumleges.
  Bij het teruggeven van mijn paspoort met visum werd mij gevraagd wat ik na 3 maanden ging doen. Mijn antwoord dat ik een “extension of stay” ging aanvragen stelde ze tevreden.

  Ik kan me niet herinneren dat ik een kopie van de beschikking t.a.v. mijn arbeids(on)geschiktheid heb afgegeven. In ieder geval geen vertaling naar het Engels.

  Je moet inderdaad 2 weken van tevoren bij het UWV toestemming vragen als je meer dan 4 weken naar het buitenland wilt. De Thaise ambassade heeft daar niets mee te maken en vroeg daar ook niet om.

  • Rob zegt op

   Beste Arbeidsongeschikt,

   Dank je wel voor je duidelijke puntsgewijze opsomming van de documenten/formulieren die je hebt ingeleverd. Dat neemt de onrust weg. Ik vermoed dat ik het gevraagde visum nu wel krijg. Ik ga dinsdag a.s. mijn paspoort ophalen bij de ambassade in Den Haag.

   Met vriendelijke groet,

   Rob


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website