Thailand visavraag Nr 048/20: Non-immigrant O visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visumvraag
Tags:
29 februari 2020

Vraagsteller: Freddy

Momenteel zit ik nog op een zoveelste verlenging O-A Retirement. Bij navraag in het migratiekantoor van Jomtien werd me door de ene beambte gezegd ik bij de volgende verlenging een goedgekeurde verzekering zou moeten hebben en een andere beambte zei me van niet. Mijn verzekering wordt niet aanvaard.

Dus ik vertrouw het zaakje niet meer en heb besloten om volgende week terug naar België te vliegen en dit zonder Re-Entry. Ik zou dus willen gaan voor een NON-O visum. Ik ben 64 jaar reeds 10 jaar gehuwd met een Thaise vrouw en bijna 5 jaar met pensioen. Ik had graag een NON-O single entry gevraagd op basis van pensioen. Ik vraag me in de eerste plaats af of dit nog bestaat?

Deze zou ik dan laten verlengen éénmaal terug in Thailand met een jaar op basis van retirement (pensioen aangevuld met mijn Thaise bankrekening). Maar nu zie ik dat het consulaat in Antwerpen ook een vliegticket eist? Normalerwijze blijven wij altijd een zestal maanden in Thailand en zijn onze tickets dus ook voorzien op een retour na ongeveer 6 maanden.

Het is beetje riskant van eerst een ticket te nemen en daarna te moeten horen dat ik geen NON-O zou krijgen voor 3 maanden gezien ons 6 maanden ticket. Krijgen we het wel kan misschien ook nog eens de vliegmaatschappij moeilijk doen?

Een multiple entry vind ik maar niks opdat ik dan iedere drie maanden het land uit moet en daar hebben we geen zin (meer) in. Een Toerist visa ME is ook maar niks want ook daar moeten we iedere 2/3 maanden het land mee uit . Ik heb ook eigendom in Thailand en auto en met een toerist visa kan ik geen Thais rijbewijs meer krijgen wat ik noodzakelijk acht.

Kan ik als gehuwde ook gaan voor een single entry NON-O of moet dat automatisch een multiple zijn? En kan ik dan die eventuele single entry als gehuwde laten verlengen op basis van retirement of kan dat dan alleen maar op basis van marriage waar ik ook geen zin in heb gezien de rompslomp (wij zijn in België gehuwd destijds).

Ik dacht destijds met mijn O-A de beste keuze te hebben gemaakt maar niets blijkt nu minder waar. Wat is volgens jou voor ons de beste optie?


Reactie RonnyLatYa

1. Normaal moet je ook een Non-immigrant O Single entry kunnen bekomen op basis van Thai Marriage. Ik geef je wel de raad om eerst de Consul even te contacteren en hem uit te leggen dat het de bedoeling is om een jaarverlenging te vragen in Thailand aansluitend op die 90 dagen en je ticket daarom later is dan die 90 dagen.

Mijn ervaring met hem uit het verleden is dat hij je steeds antwoordt. Kan per mail of telefonisch. Contactgegevens vind je op de website

2. Indien hij hier geen gevolg wil aan geven en je verplicht bent om dat Non-immigrant O Multiple entry op basis van Thai Marriage te nemen is dat nog niet echt een probleem.

Je kan dan het volgende doen :

a. Je kan je eerste verblijfsperiode van 90 dagen ook al verlengen met een jaar. Je hoeft m.a.w. gans de mogelijkheden van je visum niet eerst te gebruiken alvorens je een jaarverlenging kan aanvragen. Je hebt dan wel voor een duur visum betaald dat je niet volledig zal gebruiken, maar “borderruns” kosten tenslotte ook geld. Elke verblijfsperiode van 90 dagen kan je verlengen met een jaar. Niet enkel de laatste. Ik heb destijds ook mijn jaarverlenging aangevraagd na de 2de 90 dagen, alhoewel mijn visum nog 6 maand geldig was en ik dus nog “borderruns” kon maken als ik dat wilde.

b. Andere mogelijk is gezien jullie meestal 6 maand blijven bij 90 dagen een “borderrun” te maken. Zorg dat je terugreis dan gebeurt voor die 2de 90 dagen om zijn. Je visum heeft een geldigheidsperiode van een jaar. Vertrek dan volgend jaar naar Thailand voor het einde van de geldigheidsperiode van je visum. Dan bekom je met dat visum nog een verblijfsperiode van 90 dagen, dat je vervolgens weer kan gaan verlengen met een jaar. Zo blijft de “borderrun” beperkt tot iets eenmaligs. Deze na de eerste 90 dagen van de eerst verblijfsperiode.

3. Een verblijfsperiode, bekomen met Non-immigrant O visum dat werd aangevraagd op basis van Thai Marriage, kan je verlengen op basis van “Retirement”. Geen probleem. Doe ik ook.

Trouwens, wil je de verlenging op basis van Thai Marriage zal het huwelijk eerst in Thailand moeten geregistreerd worden. Je zal dan van de gemeente een Khor Ror 22 ontvangen ipv een Khor Ror 2.

Een Khor Ror 2 is een bewijs van huwelijk met een Thai in Thailand. Een Khor Ror 22 is ook een bewijs van huwelijk met een Thai, maar dat het huwelijk buiten Thailand plaatsvond.

4. Je Non-immigrant O Single entry op basis van Retirement in Essen (Duitsland) gaan halen is ook een mogelijkheid. Een eindje rijden waarschijnlijk, maar maak er een uitstapje van en je krijgt het visum ook (na wat wachten) meteen mee. Lezers op het blog geven hier dikwijls reacties over. Moet je maar eens opzoeken.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website