Vraagsteller: Hans

Begin september moet ik mijn jaarvisum verlengen en tot nu toe heb ik altijd gebruikt gemaakt van de inkomstenverklaring van het Oostenrijkse consulaat hier in Pattaya. Begin dit jaar las ik dat er wat problemen waren met deze verklaring.

Mijn vraag is kan ik deze verklaring gebruiken of moet ik wat anders regelen?


Reactie RonnyLatYa

Geen idee.

In reacties lees ik ook wel dat hij het nog doet, dan weer dat hij het niet doet, maar uiteindelijk weet je daar nog steeds niets mee.

Ik zou dan zelf al eens langsgegaan zijn.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 2.00/5. From 4 votes.
Please wait...

30 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 170/21: Oostenrijkse Consul Pattaya”

 1. fred zegt op

  Het affidavit van de Belgische ambassade lijkt in tegenstelling van werd rondgestrooid ook nog op vele plaatsen te worden aanvaard o.a in Jomtien.

  Maar zoals Ronny hier aanhaalt ben je best dat je zelf eens het consulaat opzoekt en de vraag gaat stellen. Ik veronderstel dat zij wel zullen weten of hun attesten nog worden aanvaard.

  Er zijn momenteel zo weinig expats in Pattaya dat er nog weinig praktische ervaringen worden gedeeld.

 2. Mark zegt op

  Twee jaar geleden wilde ik gebruik maken van deze consul maar toen ik niet snel genoeg met geld onder te tafel kwam werd ik hardhandig het kantoor uitgewerkt. Dit heeft een lange nasleep gehad maar video beelden toonden aan dat mij en mijn vrouw niets te verwijten viel. Er werd mij gesommeerd de boel te sussen voor 20.000 Bath door de immigratie dienst maar ik heb altijd mijn poot stijf gehouden en de Nederlandse ambassade heeft mij uiteindelijk alle papieren vertrekt die ik nodig had.
  Mijn advies, ben je een Nederlander, ga naar de Nederlandse ambassade.

  Mark.

  • Piet zegt op

   Ik (nederlander) ben onaangenaam verrast..ik ga werkelijk al vele jaren naar deze consul , ook toen hij nog op een vorige plaats zat, dicht bij Walkingstreet
   Ben altijd ontzettend netjes behandeld en er is nooit een verkeerd woord gevallen en zeer efficiënt was ik na een minuut of 10 weer buiten
   Piet

  • John zegt op

   Dat lijkt me nogal een dubieus verhaal… met termen als geld onder de tafel en hardhandig… Ik geloof het niet. Ik kom al jaren en paar keer per jaar daar voor in leven verklaringen e.d. en wordt daar altijd met de meeste egards en vriendelijkheid gratis geholpen… dus, neem dit verhaal met de nodige korrels zout…

  • Fab zegt op

   Mark heb niet geprobeerd om iets dat niet helemaal in orde was er toch als goed te laten uitkomen? Dan was het voorstel van 20.000 baht nog te begrijpen maar niet goed te keuren. Normaal gezien zit daar een heel vriendelijk meisje dat alles zonder problemen in orde maakt.

  • Alex zegt op

   Ik kom al 12 jaar bij het Oostenrijkse consulaat, en altijd keurig en correct behandeld! Juiste papieren meenemen, en sta binnen 5-10 weer buiten, met de brief voor de immigration! En al mijn vrienden hier ook! Niemand heeft ooit enig probleem gehad. Ik vind uw verhaal zeer dubieus en twijfelachtig! En “geld onder de tafel” bij de het consulaat is al helemaal niet aan de orde, tenzij uw papieren niet in orde zijn, te laag inkomen o.d. En dan proberen op illegale wijze toch uw zin en papieren te krijgen.

  • john zegt op

   Ik moet Mark ernstig op de vingers tikken. Wellicht was hij bij de verkeerde consul. De Oostenrijkse en thans ook Duitse consul heb ik nimmer kunnen betrappen op het vragen van steekpenningen. Ik vind het een bijzonder ernstige beschuldiging die excuses verdient. Jarenlang, meer dan 10, kwam ik aan zijn kantoor en verstrekte zijn secretaresse à raison van 1500 baht na controle van de documenten het vereiste document. Eenmaal zelfs hielp de consul mij persoonlijk.
   Misschien kan Mark duidelijk maken bij welk kantoor hij zich heeft vervoegd?

   • Mark zegt op

    Beste John.

    Excuses aanbieden werd mij ook opgedragen door de immigration en deze hebben de video beelden bestudeerd hoe wij ( mijn vrouw en ik ) op hardhandige wijze er uitgegooid werden.

    Mijn inkomen bestaat uit huur vanuit Nederland, dividend uit mijn vermogen en inkomen uit zakelijke activiteiten. Alleen de huur werd aangemerkt als inkomen wat goed is voor 62.000 bath en 64.000 bath werd verlangd. De overige twee inkomsten ( aanzienlijk ) werden buiten beschouwing gelaten. Ik heb mijn ongenoegen hier over geuit en werd toen door een aanwezige Oostenrijker het pand uitgegooid.
    Aan dit voorval is geen woord gelogen !!!!!

    Tot op de dag van vandaag is het mij nog een raadsel hoe dit heeft kunnen gebeuren.

    Mvg. Mark V.

    • Jacques zegt op

     Beste Mark, ik probeer mij in dit soort gevallen altijd te verplaatsen in de personen in kwestie. U komt daar bij de consul met papieren die moeten aantonen dat u over voldoende inkomsten beschikt om minimaal 65.000 baht per maand te kunnen garanderen. De vraag is onder anderen hoe sterk zijn uw bewijzen voor uw drie inkomsten. Tevens is van belang of die inkomsten wel voor de perioden te gaan hetzelfde zijn en. Worden die niet minder of zijn die onderhevig aan schommelingen. Wat verstaat u onder zakelijke inkomsten. Hier kan men alle kanten mee uit, maar is dit voldoende overtuigend. Is het wel controleerbaar. Gezien de reactie van de consul kon hij zich hier niet mee verenigen. Deze consul heeft toch een flinke inkomsten pot met dit werk en wil dit niet verliezen en in problemen komen met de immigratiepolitie, die hem deze situatie vergund. Dus enige terughoudendheid van zijn kant is wel te begrijpen. Met alle respect wij hebben zijn kant van dit verhaal niet vernomen en die kan wel eens anders zijn als wat u aan het papier toevertrouwt. Ik kom al jaren bij deze consul en heb nooit problemen gehad. Mijn ABP pensioen is inmiddels algemeen bekend aldaar. Ik kan wel beamen dat hij erg formeel op mij overkomt. Ik werd een keer vriendelijk doch dringend verzocht buiten te wachten, omdat ik net voor zijn etenspauze aan kwam zetten in zijn kantoor. De maaltijd kon niet wachten dus een half uur op de stoep gezeten. Tijd is tijd. Ik heb hem ook wel eens woorden zien en horen hebben met een van zijn landgenoten, die vond dat hij niet juist werd behandeld. Maar ook deze situatie ken ik niet inhoudelijk, dus daar kan ik ook niet over oordelen. In uw geval war het beter om naar de Nederlandse ambassade te gaan want dat praat toch een stuk makkelijker in gecompliceerde zaken. In ieder geval fijn te lezen dat u daar wel tot tevredenheid bent geholpen. Eens mens is nooit te oud om te leren en deze ervaring hoe naar ook heeft u wellicht tot inzichten gebracht. .

     • Mark zegt op

      Beste Jacques,

      Ik geef mijn inkomsten al sinds jaar en dag op aan de ambassade en krijg dan een verklaring van voldoende inkomsten en vervolgens via de immigration een visum. Omdat ik verlaat was en er nog slechts één dag tussen zat gaf een goede kennis mij dit adres.
      Mijn Duits is perfect dus ik zag geen problemen. De consul ( of wie het ook mag zijn ) had niet genoeg aan het uittreksel van mijn bank maar wilde het huurcontract zien !!!!!
      Ik weer terug naar huis en via de mail kreeg ik een kopie van het huurcontract.
      De volgende dag weer naar Pattaya en vol goede moed overhandigde ik hem het huurcontract ( in het Nederlands ).
      Uit alles bleek dat ik gedurende de afgelopen jaren goed in de slappe was zat maar zoals gezegd telde alleen de 62.000 huuropbrengst.

      Dit is mijn relaas met het Oostenrijkse consulaat en het zal hopelijk een éénmalig iets zijn.

      Mvg Mark V.

    • Lammert de Haan zegt op

     Dit is een merkwaardig geval, Mark: vanuit Nederland verkregen huuropbrengst in Thailand belasten voor de Personal Income Tax. .

     Ik weet het: verdragskennis is niet ruimschoots aanwezig bij de Thaise (belasting)ambtenaren. Dat geldt dikwijls ook voor wat betreft hun eigen (nationale) fiscale wetgeving.

     Ingevolge artikel 6 van het door Nederland met Thailand gesloten Verdrag ter vermijding van dubbele belasting is jouw vanuit Nederland verkregen huuropbrengst niet in Thailand maar enkel in Nederland belast. Lees maar eens wat het Verdrag daarover bepaalt (voor zover van belang):

     “Artikel 6. Inkomsten uit onroerende goederen

     • 1 Inkomsten uit onroerende goederen mogen worden belast in de Staat waar deze goederen zijn gelegen.
     • 2 De uitdrukking „onroerende goederen” heeft de betekenis die daaraan wordt toegekend door de wetgeving van de Staat waar de desbetreffende goederen zijn gelegen.
     • 3 De bepaling van het eerste lid is van toepassing op de inkomsten verkregen uit de rechtstreekse exploitatie, uit het verhuren of verpachten of uit elke andere vorm van exploitatie van onroerende goederen.”

     Mogelijk betreft het hier jouw voormalige eigenwoning. Daarover ben je in Nederland belasting verschuldigd op basis van het fictieve rendement van box 3. Ondanks het Verdrag betaal je dus dubbele belasting, zowel in Nederland als in Thailand.

     En als je dan je ongenoegen daarover uitspreekt is er alle reden om je het pand uit te gooien. Of toch niet?

     Overigens kent Thailand een rechtsgang voor wat betreft fiscale aangelegenheden, welke vergelijkbaar is aan die van Nederland (klachtrecht en bezwaar en beroep). Het vervelende is echter dat gelijk hebben en gelijk krijgen dikwijls gepaard gaat met hoge kosten.

     Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiseerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen).

     • Mark zegt op

      Beste Lammert de Haan.

      Waar heb je het allemaal over ????

      Dit is helemaal niet aan de orde.

      Hoogachten Mark V.

  • john zegt op

   Wellicht verstandiger om gewoon 800,000 baht, rentedragend, op een bankaccount te zetten. Ben je van al dat andere gedoe af.

 3. Paco zegt op

  Ik heb in 10 jaar tijd nog nooit een probleem met de Oostenrijkse consul gehad. Altijd correct behandeld!
  15 juli jl. heb ik mijn non-imm O weer voor een jaar verlengd in Jomtien. De verklaring van de consul met daaraan mijn Jaaropgaven vastgeniet werd, zoals elk jaar, weer geaccepteerd. En ik hoefde mijn bankboekje ook niet te laten zien om te bewijzen dat ik mijn inkomsten ook daadwerkelijk maandelijks naar Thailand stuur!

 4. jef zegt op

  afidid word aanvaart maar moet ook bank rekening uittreksels mee hebben van uw thaise bank

  • philippe zegt op

   Het gaat hier over de inkomstenverklaring vd Oostenrijks consulaat, iets heel anders als een Affidavit

 5. Johan zegt op

  Hans….geen probleem kan je gewoon gebruik van maken…heel vriendelijk vrouwke zit daar …zelf was ik daar 2 maanden geleden….maak wel extra kopieen van je inkomsten want ze moeten nu ook mee naar immigration…..groetjes ….Johan uit Nongprue….

 6. Dick Koger zegt op

  Twee weken geleden bij het consulaat geweest voor mijn inkomensverklaring. Geen enkel probleem. ook niet bij Immigration. Het kost een kleinigheid vergeleken met en reis naar Bangkok en de prijs van de ambassade.

 7. fred zegt op

  Ik kan over dit consulaat niks slecht vertellen. Steeds correct en eerlijk behandeld geweest. Heb er altijd gewoon betaald hetgeen moest betaald worden. Noot iets onder tafel moeten schuiven.

 8. Tejo zegt op

  Heb ook al jaren een prima ervaring met dit consulaat, ook toen het nog in soi 18 was. Had een appartement daarboven. Fijn te horen dat het nog steeds of weer mogelijk is! Begrijp ook niks van dat agressie verhaal hierboven.

 9. Ferdinand zegt op

  Er bestaat geen consulair akkoord tussen Nederland of Belgie met Oostenrijk op grond waarvan de Oostenrijkse ereconsul in Pattaya jurisdictie heeft over beide nationaliteiten.
  Doch indien de Immigriation Officer in Pattaya de stempels van deze ereconsul aanvaardt op Nederlandse en Belgische documenten dan is dit vanzelfsprekend verbazingwekkend…doch het enige wat telt is wat de Thaise overheid aanvaardt. Of dat nu de Oostenrijkse of Cambodjaanse or Nigeriaanse ereconsul is maakt geen verschil zo lang alles OK is voor de Thaise overheid.

  • Cor zegt op

   Beste Ferdinand
   Er bestaat een algemeen akkoord tussen alle EU-lidstaten dat bepaalt dat de consulaten/ambassades van al die lidstaten iedere onderdaan van de andere EU-lidstaten standaarddiensten verleent.
   Het affidavid is eigenlijk enkel maar de legalisering van een bijgevoegd document en aldus als standaardverrichting te beschouwen.
   Aangezien pakweg Hongarije EU-lid is kunnen de Hongaarse ambassades affidavid afleveren voor bijvoorbeeld Portugese ingezeten.
   Dat zowel Nederland en België alsook Oostenrijk en Duitsland lidstaten zijn van de EU moge ook duidelijk zijn.
   Cor

   • fred zegt op

    Inderdaad. Bij het Oostenrijkse consulaat kan je ook je levensbewijs laten legaliseren en dat wordt zonder problemen aanvaard bij de Belgische pensioendiensten.

   • RonnyLatYa zegt op

    De EU richtlijn bepaalt enkel dat je gebruik van een andere ambassade mag maken indien je eigen land er niet is vertegenwoordig.

    Dat is voor België en Nederland niet het geval in Thailand en moet je eigenlijk de Belgische of Nederlandse ambassades of consulaten gebruiken. Je kan dus niet zomaar gaan ambassade hoppen naar goeddunken.

    “Een EU-burger die buiten de EU in noodgevallen hulp nodig heeft, kan voortaan gemakkelijker een beroep doen op een ambassade of een consulaat van een ander EU-land als het eigen land daar niet vertegenwoordigd is. Dat volgt uit een EU-richtlijn. Die regelt niet welke hulp wordt verleend en onder welke voorwaarden. Dat blijft een zaak van de EU-landen zelf.”
    https://ecer.minbuza.nl/-/eu-burgers-kunnen-voor-noodhulp-wereldwijd-aankloppen-bij-ambassades-van-eu-landen

    Een “Income Affidavit” zoals het door de Belgische ambassade wordt gebruikt legaliseert enkel de handtekening van diegene die het inkomen verklaart. Niet de juistheid van de inhoud.

    Wat de Oostenrijkse Consul afgeeft is een Proof of Income. Hij verklaart daarmee dat dit het inkomen is maar officieel kan hij dat eigenlijk niet, omdat hij de originaliteit van het document van het inkomen niet kan controleren. Die bevoegdheid heeft hij niet. Iedereen kan daar binnenkomen met een bewijs dat aangepast is zonder dat hij dat kan controleren op juistheid.

    Het is meer iets dat gedoogd wordt door immigratie. Maar zolang ze het aanvaarden, doe er dan je voordeel mee zou ik zeggen.

    • Ferdinand zegt op

     Met dank aan Cor en Ronny
     Ik ben meer dan 30 jaar weg toen de EU nog niet bestond

   • philippe zegt op

    Het gaat dus niet over een Affidavit, dit levert het Oosterijks consulaat niet af, zij geven een inkomensverklaring

  • Alex zegt op

   Dit heeft niets te maken met het feit of het Oostenrijkse consulaat “jurisdictie” heeft over beide landen. De Thaise immigratie accepteert dit omdat Oostenrijk, NL en Belgie allen lid zijn van de EU. Thats it!

 10. Ferdinand zegt op

  In verband met betalingen….
  Elke ambassade heeft een lijst van de tarieven die worden aangerekend door consulaire diensten.
  Een ereconsul wordt niet betaald door de overheid die hem die titel verleend heeft vandaar dat hij het recht heeft zich te laten betalen voor eigen inkomsten.
  Inderdaad een ereconsul behoort niet tot de diplomatieke of consulaire carriere van het land dat hem heeft aangesteld – vandaar de titel van “ereconsul”. Het zijn meestal prive personen van zeer goede standing met de nationaliteit van het land hen aanstelt doch soms ook de lokale nationaliteit.

  Meestal volgen de ereconsuls de tarieven die de ambassade (of het carriere consulaat) toepast doch sommige landen kunnen hen mogelijks toestaan meer aan te rekenen.

 11. Willy zegt op

  Ik heb de affidavit van de Belgisch ambassade. 1 maand geleden gekregen.
  Het document van mijn pensioen-inkomen heb ik ook.
  Ik polste even bij Immigration in Jomtien en daar zei 1 van de bedienden mij dat ik 50.000 baht op.mijn BKK Bank moest hebben. Vanaf volgend jaar.moet je het vermelde bedrag (80.000 baht, denk ik) op je rekening staan hebben, gedurende een aantal maanden.

 12. philippe zegt op

  Ik lees er hier hier weer vele die een Affidavit verwarren met een inkomstenverklaring.
  Affidavit is verklaring op eer, te bekomen bij de Belgische ambassade en bevestigd niet de inhoud.
  Inkomensverklaring bevestigd uw inkomsten en is verkrijgbaar op het Oostenrijkse consulaat.
  dus verwar ze niet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website