Vraagsteller: Leslie

Geweldig hoe u mij de laatste keer wegwijs heeft gemaakt in de visa warboel. Ik pendel nu tussen Nederland en Thailand op basis van een Non-Immigrant O visa. Aangevraagd en gekregen op uw advies, werkt fijn. Dit is een jaarvisum, multiple entry, gekregen als gepensioneerde boven de 50. Is nog geldig tot 31 augustus.

De mogelijkheid om een multiple entry visum voor een heel jaar op basis van retirement aan te vragen lijkt verdwenen te zijn. Het O2 visum dat nu op de website van de Thaise ambassade staat is alleen single entry voor 1 keer en maximaal 90 dagen en moet dan verlengd worden in Thailand als ik het goed begrijp.

Vraagjes:

  • Kan ik het jaarvisum dat ik nu heb ook verlengen? Of moet ik dit nieuwe O2 visum aanvragen voor 1 keer 90 dagen nadat mijn jaarvisum is afgelopen, in Nederland, en dan bij een bezoek aan Thailand verlengen? Ik vermoed het laatste, maar ik kan het niet expliciet vinden.
    Als het wel verlengd kan worden, hoe lang voordat het visum afloopt kan ik dat doen?
  • Is het nog steeds oké om het benodigde geld op de bank in Nederland te laten staan? Of moet het nu in Thailand staan?
  • Een Duitse site zegt dat 1700 euro pensioen per maand genoeg is. Dat haal ik net. Als ze meer willen zien, dan heb ik dat spaargeld wel maar wil het liever niet naar Thailand brengen.
  • Is er nog een alternatief visum waarbij ik het geld in Nederland laat en voor een jaar heen en weer kan gaan voor maximaal 90 dagen? Ik ben niet rijk genoeg voor het LTR-visum.

Heel erg bedankt!


Reactie RonnyLatYa

1. Het lijkt er inderdaad op dat het Non-O Multiple enkel nog beschikbaar is als Single entry. Tenminste, toch al we verder gaan op de info die op de website van de ambassade staat. Jammer want was steeds een populair visum, vooral bij personen zoals jij die op en af gingen en maximaal 90 dagen bleven.

2. Het is niet het visum dat je verlengt, maar wel de verblijfsperiode die je met dat visum bekomen hebt. Je kan dan een 90 dagen verblijfsperiode, bekomen met je huidige Non-O Multiple entry verlengen in Thailand. Hoef je niet eerste een ander visum voor aan te vragen. Standaard kan je die jaarverlenging aanvragen 30 dagen voor het einde van zo een 90 dagen periode. Bekom je meestal onmiddellijk of de dag nadien. Wel opletten als je tijdens die jaarverlenging Thailand verlaat dat je eerst een re-entry aanvraagt.

Er zijn 3 mogelijkheden om aan die financiële eisen van een jaarverlenging te voldoen.

– Minstens 800 000 Baht op een rekening in Thailand. Moet er 2 maand voor aanvraag op staan, er 3 maand na goedkeuring blijven op staan en dan mag je voor de resterende maanden niet zakken onder de 400 000 Baht.

of

– Een inkomen van minstens 65 000 Baht. Moet je bewijzen door een visumondersteuningsbrief aan te vragen bij de Nederlandse ambassade in Thailand. Omgerekend zal dat inderdaad zoiets zijn van een 1700 Euro, maar dat moet je eens bekijken met je immigratiekantoor wat die als wisselkoers hanteren.

Zie voor visumondersteuningsbrief hier:

https://www.nederlandwereldwijd.nl/verklaring/visum-ondersteuningsbrief-thailand

of

– Een combinatie van bankbedrag en inkomen dat samen 800 000 Baht moet zijn op jaarbasis.

2. Indien je niet wil verlengen en je wil je financiën in Nederland houden kan je natuurlijk ook elke keer voor je naar Thailand vertrekt een nieuw Non-O Single entry aanvragen. Ook hier is dan het verblijf beperkt tot 90 dagen, maar als dat telkens volstaat, is dat een mogelijkheid.

3. Je kan ook kiezen voor het Non-immigrant O-A visum. Heeft ook een geldigheidsperiode van een jaar, een Multiple entry en bij binnenkomst bekom je meteen een jaar i.p.v. 90 dagen. Bij volgende binnenkomsten binnen de geldigheidsperiode van dat visum zal de verblijfsduur afhangen van hoelang je verzekering nog loopt. Dit visum heeft wel meer eisen dan een Non-O en ook een verzekering van een jaar is verplicht. De financiële eisen zijn zoals bij een Non-O, maar die hoef je dan ook enkel bij de aanvraag van het visum in Nederland te bewijzen. Kijk voor de eisen hier onder O-A – Long-stay (O-A) for foreigners age over 50:

https://image.mfa.go.th/mfa/0/SRBviAC5gs/PPT-TypesofVisa_Hague_9.10.66-Final_3.pdf

4. Ook het Multiple Entry Tourist Visa (METV) is misschien een oplossing. Heeft een geldigheidsduur van 6 maand. Bij elke binnenkomst binnen de geldigheidsperiode bekom je 60 dagen die je eventueel in Thailand kan verlengen met 30 dagen (1900 Baht). Zo kom je ook aan 90 dagen verblijf.

Ik denk dat dit zowat de mogelijkheden zijn en waarvan ik vermoed dat ze binnen je financiële mogelijkheden liggen.

Denk er eens over na.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website