Vraagsteller: Maximice

De in september 2022 nieuw geïntroduceerde Long Term Resident Visa zou Euro 1750,- kosten, echter in de brochure “Make Thailand your Home” die via de officiële Thaise ambassade link (in Den Haag) kan worden gedownload, wordt een bedrag genoemd van slechts BHT 50.000.

Dat scheelt een slok op een borrel, en dat maakt het ook financieel interessant, om al het gedoe met de jaarlijkse visum aanvragen te omzeilen. Je hebt dan de beschikking over multiple entries gedurende 10 jaar, fast track en je krijgt blijkbaar ook fiscale voordelen mee.

Mijn vraag is, of iemand recente ervaring heeft met de aanvraag van het LTR visum? En de fiscus in Thailand? Geldt het geboden belastingvoordeel nog steeds zodra de gewraakte fiscale landen-overeenkomst tussen Thailand en Nederland in 2024 wordt vernieuwd?


Reactie RonnyLatYa

Er zijn natuurlijk nog wel wat andere eisen dan enkel die visumkosten.

1. Visumkosten

Zal mogelijk afhangen waar je de aanvraag voor het LTR gaat indienen en dan verschilt het wat kosten betreft eigenlijk niet met andere visums. Een normaal Non-immigrant visum Multiple entry wat een geldigheidsperiode van 1 jaar heeft kost officieel 5000 Baht. Maal 10 is dus 50 000 Baht. In bijvoorbeeld Laos kan je in Baht betalen en daar kost het 5000 Baht. Ga je een Non-immigrant visum Multiple entry aanvragen op de ambassade dan betaal je voor dat zelfde visum 175 Euro. Maal 10 is dan 1750 Euro

Je dient je eerst te registreren bij het BOI om daar de nodige documenten in te leveren. Eens je de goedkeuringsbrief ontvangen hebt van het BOI kan je daarmee het visum aanvragen. Doe je dat bij de ambassade dan zal je dat mogelijk 1750 Euro kosten. Doe je die aanvraag via immigratie zal dat 50 000 Baht kosten.

3. Belastingsvoordeel

Lijkt me meer voorbehouden voor de high skilled professionals of een inkomen dat betaald wordt uit het buitenland. Of pensioenen die al in het eigen land van uitgiften aan de bron worden belast daar dan ook voor in aanmerking komen? Vrees het niet want het LTR is een visum waarvan eenzijdig de eisen werden opgemaakt en die kunnen geen bi-nationale overeenkomsten overrulen. Maar gezien het maar net ingevoerd is zal dat denk ik maar duidelijk worden bij de volgende belastingaangifte en wie ervoor in aanmerking komt.

4. Jaarlijks bezoekje aan immigratie blijft bestaan. Wat je daar zal moeten tonen? Enkel melden, of moet je ook bewijzen dat je nog steeds aan de financiele voorwaarden voldoet? Is niet echt duidelijk.

5. Fast track is een leuke bijkomstigheid, maar als je gepensioneerd en 70 bent of je komt met je vrouw binnen kan het ook wel sneller.

Maar ik heb eigenlijk ook geen informatie die uit de praktijk komt en wat duidelijkheid zou kunnen geven.Enkel op internet zijn wat bronnen te vinden maar die zijn dan ook niet echt duidelijk, of onvolledig, of spreken elkaar tegen. Veel vragen blijven. Misschien zijn er lezers die hier al ervaring mee hebben en daar zouden we wel wat aan hebben..

Je kan natuurlijk ook je vragen hier stellen: https://www.ltrvisa.net/

*****

Note: “Reacties zijn zeer welkom op het onderwerp, maar beperk u hier tot het onderwerp van deze “TB Immigratie vraag. Heb je andere vragen, wil je graag een onderwerp behandeld zien, of heb je info voor de lezers, dan kan je dat steeds sturen naar de redactie. Gebruik hiervoor enkel www.thailandblog.nl/contact/. Bedankt voor uw begrip en medewerking”.

 – Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –

9 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 021/23: Long Term Resident Visa voor pensionado”

 1. Twan Kersten zegt op

  De applicatie kan beter direct gestuurd worden naar
  https://ltr.boi.go.th/
  Dit is het officiële kanaal. De vermeldde website is commercieel.

  • RonnyLatYa zegt op

   Klopt, maar had het eerder over info vragen en misschien hebben sommige wel hulp nodig net zoals met veel andere immigratiezaken….

   Maar de officiële aanvraag kan inderdaad rechtstreeks naar de link die je vermeldt.

 2. Erik2 zegt op

  Wellicht off-topic maar ik snap even niet waar deze vraag heen gaat. Als je over 10 jaar een verschil hebt in kosten van een paar honderd euro terwijl de vereiste een minimaal inkomen van 80.000 USD bedraagt dan zie ik het probleem niet. Ben je je wel bewust van de financiële vereisten?

  • Steven zegt op

   Erik2: Voordeel is dat je mag werken, bijv interessant voor een IT-er

  • Steven zegt op

   Naast dat je mag werken, ook nog dit:

   Oprichting bedrijf: je hoeft niet 4 Thais in dienst te nemen.

   Geen re-entry permit nodig.

   Geen 90-dagen melding, maar slechts eenmaal per jaar.

   https://www.hlbthai.com/thailand-long-term-resident-ltr-visa/

 3. Niek jansen zegt op

  Er zijn wel meer eisen die gesteld worden voor het verkrijgen van een LTR visum, waaruit blijkt dat het alleen voor de rijke buitenlanders interessant is.
  https://ltr.boi.go.th/

  • RonnyLatYa zegt op

   Daarom dat bepaalde groepen ook “Wealthy Global Citizen” en “Wealthy pensioners” genoemd worden.

 4. RonnyLatYa zegt op

  Maximice,

  Hier dan ook de tekst waarom er 50 000 Baht staat en bij de ambassade 1750 Euro.
  De reden is dus zoals ik al zei in mijn reactie onder “1.Visumkosten”.
  Het hangt af waar je het visum gaat ophalen

  “The processing fee for the 10-year visa with multiple entry is 50,000 Baht per person in case of collecting LTR Visa in Thailand. In the case of collecting LTR Visa at the Royal Thai Embassies/the Royal Thai Consulate Generals overseas or E-visa, fee may vary depending on the currency exchange rate of each country.”

 5. Rudolf zegt op

  Een paar opmerkingen; je mag met dit visum niet werken, je zult dan nog separaat een workpermit moeten aanvragen. Het klopt inderdaad dat de 90 dagen melding vervalt, naar eenmaal per jaar moet je je melden bij immigration en wel in Bangkok, locatie Nabij Chinatown. Je hoeft niet jaarlijks je inkomen aan te tonen, naar na 5 jaar; het visum wordt dan opnieuw beoordeeld, BOI is inderdaad de instantie die alle aanvragen beoordeelt, je kunt bij hen met alle vragen terecht, en………..het is gratis.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website