Vraagsteller: Syl

Na jaren dromen hebben we eindelijk de knoop doorgehakt en beslist van ons tweede leven te genieten in Thailand. Na veel Googelen, lezen en tegenstrijdige reacties zien we de bomen door het bos niet meer.

Mijn man is 51 jaar en militair op medisch pensioen, ikzelf ben 46 jaar en momenteel zelfstandig. Ons plan is ons hele houden en hebben te verkopen en te genieten.

Mijn man kan een retirement visa aanvragen, geldt dit ook voor mij aangezien we getrouwd zijn?

Het pensioen van mijn man ligt net onder de 65.000 Baht, is dan 800.000 Baht voldoende voor ons beiden op een rekening?

Alle informatie is welkom en een stappenplan om de papierwinkel in goede banen te leiden zou heel fijn zijn

Hartelijk dank bij voorbaat.


Reactie RonnyLatYa

Om naar Thailand te gaan volstaat in jullie situatie een Non-immigrant O Single entry visum.

Omdat je getrouwd bent zou je normaal ook een Non-immigrant O moeten kunnen bekomen. Wel bewijzen dat je getrouwd bent natuurlijk. Wat je voor een Non-immigrant O Single entry aan te vragen nodig hebt kan je hier lezen.

Non-Immigrant Visa O (others) – สถานเอกอัครราชทูต ณ กรุงเฮก (thaiembassy.org)

Visum toelichting – Royal Thai Honorary Consulate Amsterdam (royalthaiconsulate-amsterdam.nl)

Let op: want er wordt nu ook een ziekteverzekering gevraagd bij het aanvragen van het Non-immigrant O visum op basis van “Retirement” en ik denk als volger van je man dit ook voor jou zal gelden. Je kan altijd eerst de vraag stellen aan de ambassade, ook wat het financiële betreft.

Hou er ook rekening mee dat momenteel een visum niet volstaat en er buiten het visum nog aan andere zaken voldaan dient te worden om naar Thailand te vertrekken en om er binnen te komen zoals o.a. CoE, quarantaine, etc

Dit kan je allemaal hier vinden.

https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19

Met dat Non-immigrant O zal je bij binnenkomst een verblijfsperiode van 90 dagen bekomen. Die kan je dan gaan verlengen met een jaar bij immigratie. Omdat je getrouwd bent kan je als “Dependent” van je echtgenoot gaan. Wat wil zeggen dat slechts de hoofdaanvrager, in dit geval je echtgenoot, aan de financiële eisen zal moeten voldoen.

Die zijn :

– Een inkomen van maandelijks minstens 65 000 Baht

of

– Een bankbedrag van 800 000 Baht

of

– Een inkomen en een bankbedrag dat op jaarbasis 800 000 Baht moet zijn.

Aanvragen voor verlenging kan je al starten standaard 30 dagen voor het einde van die 90 dagen, al wordt het soms ook al 45 dagen voordien aanvaard. Maakt op zich niet uit wanneer je de verlenging aanvraagt want sluit altijd aan op die 90 dagen. Maar wacht ook niet tot het laatste moment. Je wint of verlies er tenslotte niks mee.

Je zal natuurlijk ook moeten bewijzen dat je getrouwd bent. Normaal volstaat een Engelse versie, maar sommige zullen ook wel eisen dat het gelegaliseerd werd. Hangt van het lokaal immigratiekantoor af.

Lezers die als buitenlands koppel in Thailand verblijven kunnen misschien je ook wat tips meegeven.

– Heb je zelf een visumvraag voor Ronny? Gebruik het contactformulier! –


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

10 reacties op “Thailand Visa vraag Nr 019/21: Als buitenlands echtpaar naar Thailand”

 1. Patrick zegt op

  Kleine toelichting : bankrekening enkel op naam van je man, anders wordt het 1.6 miljoen.

 2. Eddy zegt op

  Hallo Syl,

  Wat een leuk vooruitzicht! Ik gun jou en je man dat jullie je dromen in Thailand kunnen waarmaken.

  Ik had 3.5 jaar geleden op 56-jarige leeftijd hetzelfde besluit genomen. Een deel van mijn hebben en houden heb ik in NL verkocht, maar ik kom nog wel minstens 1 keer per jaar in NL op bezoek. Na 3.5 jaar blijft het gevoel dat ik hier gast ben en dat ze de verblijfregels makkelijk kunnen aanpassen.

  Terug op je dossiervraag, hier een paar tips:

  1- neem zoveel mogelijk officiele papieren/aktes over je huwelijkse staat, je geboorte, etc. Je kunt ze later hier in Thailand laten vertalen en legaliseren mocht je het nodig hebben

  2- je zult een Thaise bankrekening nodig hebben. Je hebt hiervoor een vaste verblijfplaats nodig [Thaise huurcontract], allerlei papieren van officiele instanties over jullie inkomen/pensioenrechten naar de toekomst toe [loonstroken e.d. zeggen alleen wat over het verleden]. Ik had ook van mijn NL bank een standaardverklaring over de relatie en mijn producten bij de bank. Verklaringen over jullie vermogensituatie helpen altijd om indruk te maken bij de bank hier in Thailand

  3- een visumondersteuningsbrief van de NL ambassade in Bangkok is makkelijker dan het aantonen van 800.000 baht op de Thaise bankrekening.

  Kijk eens naar je laatste belastingaanslag of je vanwege vermogen die jullie hebben netto meer dan 65.000 baht per maand “verdienen” [ je verzamelinkomen minus loonheffing en allerlei premies gedeeld door 12 is je “netto maandloon”].

  Hou wel rekening met het feit dat de thaise baht duurder kan worden [bijv. tussen 33 – 39 baht per euro in die 3.5 jaar dat ik in Thailand verbleef]

  4- Geld pinnen met je NL pas is duur. Neem dus extra contant geld mee om de situatie totdat je een Thaise bankrekening hebt te overbruggen. Open in NL een Transferwise en N26 bankrekening met Mastercard debitpassen, zdd dat je relatief goedkoop kunt betalen met Mastercard in de grote supermarkten [Tesco, Big C] en tankstations. Transferwise is ook het goedkoopst om geld over te maken naar je Thaise bankrekening.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Met je 3e opmerking ben ik het niet eens. 800.000 baht op je bankrekening is juist veel simpeler. Je hoeft alleen maar bij je eigen bank een rekeningoverzicht en bankbrief te halen en hebt met de ambassade niks van doen. Voordeel van die 800.000 is ook dat je altijd een spaarpotje hebt voor het geval je om wat voor reden dan ook definitief terug naar Nederland moet.

   Een bankrekening openen is ook niet zo ingewikkeld. Er zijn bankkantoren die moeilijk doen, maar dan ga je gewoon naar een ander filiaal of naar een andere bank en uiteindelijk lukt het dan wel. Een Thai meenemen (bijvoorbeeld je huisbaas) helpt ook mee.

   Wij (NL-koppel) zitten hier nu 4 jaar en nog geen moment spijt van gehad.

   • Adriaan zegt op

    Helemaal mee eens. Inkomens bescheiden moeten gecertificeerd worden door de ambassade. Daar zijn kosten aan verbonden. 8 ton Bht op b.v. de BKK bank en je bent overal van af. En je krijgt nog rente ook.

   • Adriaan zegt op

    Overigens als je onverhoopt geen of te weinig inkomsten hebt ben je niet afhankelijk van jaar opgaven en andere problemen. Ook niet van veranderende wissel koersen. Immigratie checked de dagkoers voor je visumaanvraag.

    Bovendien was dat ook het antwoord op uw oorspronkelijke vraag.

    Ja, 800.000 Bht op een Thaise rekening is genoeg.

    Ik ben hier nu 12 jaar heb alles verkocht , bevalt prima. En ik heb nog niet de helft van het pensioen van uw man.

    Succes ermee. Thailand is very ok.

 3. Van Bellinghen Emile zegt op

  Geachte Mevrouw,

  Buiten het paperassengedoe had ik met je toelating jullie grrag een kleine raade gegeven.
  U spreekt van hebben en houden te verkopen en jullie in Thailand te vestigen.
  Ik zou niet zo euforisch te werk gaan. Verkoop nog niets.
  Huur de eerste 2 jaar een condo of villa en liefst gemeubeld dat u geen extra kosten hebt in het begin en kihk de kat uit de boom of het jullie werkelijk bevalt. En een grote vraag : bevallen jullie aan de Thaise mensen ?
  Indien u op verlof gaat en het staat u niet aan sluit u de koffers en u bent weg ergens anders naartoe. Indien u hoer alles verkocht hebt en daar terug koopt is dat een heel ander verhaal. En ee Thais wordemn met de jaren precies niet vriendelihker tegenover de farang.
  Het is maar een denkpiste.
  Groetjes
  Emile

 4. Ton Donders zegt op

  Ik neem aan dat jullie al eens vaker in Thailand zijn geweest ofschoon dat niet blijkt uit de vraagstelling anders zou ik adviseren het wat geleidelijker aan te doen. Eerst maar eens een erg lange vakantie voordat beslist wordt alles achter je te laten. Belangrijkste is je verzekering, Als je Nederland officieel verlaat is de zorgwet niet meer van kracht en moet je wat anders regelen.
  Een ander belangrijk punt is dat je, als je NU zou gaan je met de quarantaine periode van 16 dagen rekening moet houden en het is zeer waarschijnlijk dat op het einde van dit jaar een bewijs van vaccinatie tegen COVID voldoende is en je vermijdt dan veel kosten en gedoe.
  Weet je al waar in Thailand je wil gaan wonen, dat moet je anders maar eens eerst uitzoeken.

 5. HarryN zegt op

  Wat betreft het bewijs van huwelijk dat kun je krijgen bij de gemeente waar je getrouwd bent, Wat ik daarna heb gedaan is dit laten legaliseren bij Min. van Buitenlandse zaken in Den Haag en daarna nog laten legaliseren bij het consulaat/ambassade van Thailand in Den Haag.
  Bij de immigratie dienst nooit een vertaling hoeven overleggen want er stond een Thaise verklaring op afgegeven door consul/ambassade in Nederland.

  • Lisa zegt op

   Klopt wat HarryN hierboven zegt.
   Je Nederlandse huwelijksakte, kan je bij de gemeente waar je trouwde in meerdere talen aanvragen ( zgn. geschikt voor buitenlands gebruik) vervolgens moet je dit in Nederland laten autoriseren, cq. Certificeren. Eerst bij buitenlandse zaken, vervolgens op de ambassade. Dat kan níét in Thailand!
   In geval dat je een visum hebt waarbij je als dependent mee lift op het visum van je man heb je dit ieder jaar weer nodig bij verlenging van je visum.
   Succes!

   • Walter zegt op

    Ik doe dit ook al jaren bij de immigratie Bangkok (Chaeng Wattana).
    De eerste keer in 2015 eiste immigratie dat het document ook nog eens gelegaliseerd werd door het Thaise ministerie buitenlandse zaken. Daarbij werd gekeken of de handtekening van de consul in Antwerpen OK was. Misschien dat deze extra legalisering in Thailand niet hoeft als de legalisatie gebeurt door de ambassade i.p.v. het consulaat?
    Bij alle latere jaarverlengingen volstond een gewone fotocopie van het in 2015 driedubbel gelegaliseerde document. Voor alle zekerheid vraag ik jaarlijks toch ook maar een nieuw Europees uittreksel uit mijn huwelijksakte (zonder enige legalisering), maar daar heeft men nog nooit naar gevraagd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website