Beste redactie,

Ik heb een vraag? Kan je ook een single tourist visa omzetten in een Thai women visa? Ik heb namelijk alleen de keus in die single tourist visa omdat je voor de triple tourist visa een werkgeversverklaring nodig hebt. En die heb ik niet omdat ik een WW uitkering heb.

Een visum aanvragen op basis van huwelijk kan ik nu nog niet omdat ik nog niet getrouwd ben. Trouwen + bankrekening met de gevraagde 400.000 baht is ook een mogelijkheid. Misschien voor goed daar blijven of  tussen Thailand en Nederland af te wisselen.

Graag advies wat mijn mogelijkheden zijn.

Bedankt,

Marcel


Beste Marcel,

Vanuit een “Tourist Visa” kan je het zogenaamde “Thai Women Visa” niet aanvragen. Het “Thai women visa” is dan ook geen visa, maar een jaarverlenging van een verblijfsperiode die verkregen werd met een Non-immigrant visa.

In jouw geval zal je dus eerst een Non-immigrant “O” visum moeten aanvragen, waarmee je vervolgens een 90 dagen verblijfsperiode kan bekomen. Die 90 dagen kan je dan gaan verlengen voor de duur van een jaar, en dit op op basis van je huwelijke met een Thai. De verlenging kan je dan jaarlijks weer opnieuw laten verlengen met een jaar, etc… Omdat die jaarverlenging op basis van een “Thai marriage” werd bekomen noemt men dat voor het gemak een “Thai Women Visa” of “Thai Marriage visa”. Iedereen kent het ook onder die naam, en ook bij immigratie noemt men het zo, en het kan zelfs op de stempel staan van immigratie die in het paspoort komt, maar uiteindelijk blijft het een jaarverlenging en geen visa.

Je moet dus eerst aan een Non-immigrant “O” geraken. Dat kan op drie manieren:

1. In Nederland, maar dat kan in jouw geval nog niet omdat je nog niet getrouwd bent. Ik vermoed tevens dat je nog geen 50 bent omdat je schrijft dat het “Tourist visa” je enige oplossing is. Mocht je toch al 50 zijn is het simpel. Je kan dan op basis van je leeftijd een Non-immigrant “O” aanvragen omdat je voldoet aan de leeftijdsgrens. (het spreek voor zich dat je ook aan de andere eisen oa de financiële moet voldoen.) Na je huwelijk kan je dan de verblijfsperiode, die je met dit Non-immigrant “O” hebt bekomen, verlengen op basis van je huwelijk.

2. Je kan ook je “Tourist visum” laten omzetten naar een Non-immigrant “O” visum bij immigratie. Kost 2000 Baht. Wel opletten met het tijdstip, want ik dacht dat er nog minstens 15 (of is het 21) dagen verblijf moet resten op het moment van de aanvraag tot omzetten. Vroeger aanvragen mag natuurlijk ook. Normaal mag alleen Bangkok immigratie 1 deze omzetting maken. Je zal er dus naar Bangkok voor moeten en reken daarvoor op een duur van toch een 5-tal dagen voor alles klaar is.

Je kan de aanvraag misschien ook indienen in je immigratiekantoor. Sommige hebben bepaalde volmachten gekregen van Bangkok, maar die veranderen nogal eens en ik weet ook niet juist wie, wat mag doen. Er zijn er die de omzetting mogen doen, andere alleen ontvangen en opsturen naar Bangkok Vraag je best eens aan je immigratiekantoor of het ook via hun kan of niet. In dat geval hoef je niet naar Bangkok natuurlijk. Nadat de omzetting van “Tourist visum” naar Non-immigrant “O” werd uitgevoerd zal je 90 dagen verblijf bekomen. Aansluitend op die 90 dagen zal je dan een jaarverlenging kunnen aanvragen op basis van je huwelijk. Het kan ook dat alles in één keer kan gebeuren. Omzetting naar Non-immigrant “O” en de jaarverlening in één keer. Sommige denken dan dat ze een verlenging van 15 maand gekregen hebben maar dat is niet juist. Het is in dat geval 90 dagen van het Non-immigrant visum plus 12 maanden verlenging. Meestal wordt dit echter enkel toegestaan in het geval van “Retirement”, en indien de aanvrager alle formulieren en bewijsstukken meteen kan leveren. In het geval van “Thai marriage” denk ik niet dat het zal toegepast worden, maar ik geef het toch maar mee als info. Je weet maar nooit.

3. Een derde mogelijkheid is om, na je huwelijk, een Non-immigrant visa “O” op basis van je huwelijk te halen in een Ambassade/Consulaat in een van de buurlanden.  Informeer je vooraf wel zeer goed of de ambassade/consulaat waar je naartoe wil, wel degelijk Non-immigrant “O” visums aflevert voor niet inwoners van dat land. Sommige doen het, andere niet. Zorg in ieder geval dat je de nodige huwelijksbewijzen, financiële bewijzen, etc bij je hebt en ook de nodige kopieën. Wanneer je nadien dan Thailand binnenkomt zal je met dat Non-immigrant “O” visum 90 dagen bekomen. Dat kan je aansluitend dan weer gaan verlengen met een jaar op basis van je huwelijk.

Nog enkel opmerkingen:

  • Getrouwd wil hier zeggen dat het huwelijk officieel geregistreerd is in het gemeentehuis. Trouwen voor Boeddha, zoals het ook wel eens genoemd wordt, telt niet.  Dit laatste is dan ook alleen maar een ceremonieel, niks wettelijk waar je wat mee kan.
  • Denk er aan dat wanneer je een bankbedrag als financieel bewijs neemt, het bedrag minsten 2 maand op de rekening van een Thaise bank moet staan, en 3 maand bij vervolgaanvragen.
  • Een “Triple” Tourist visa bestaat niet meer. Sinds half november is het “Double” en “Triple Tourist visa” vervangen door een “Multiple Entry Tourist Visa” (METV).
  • Formulieren en bewijzen die te leveren zijn bij een verlengingsaanvraag kan je vinden in het Dossier Thailand: www.thailandblog.nl/Dossier-Visum-Thailand.pdf Handig om weten is ook het volgende:
  • Als je getrouwd bent met een Thai (of een kind hebt met de Thaise nationaliteit), kan je ook (éénmalige per binnenkomst) een verlenging van 60 dagen bekomen van gelijk welke verblijfsperiode. Ze moeten wel in Thailand wonen.
  • vb een verblijfsperiode bekomen met een “Visa Exemption of een “Tourist visum” kan je verlengen met 60 dagen ipv de normale 30 dagen. Kost hetzelfde 1900 Baht.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website