Beste redactie,

Vandaag bij de gemeente mijn nieuwe paspoort opgehaald. Het oude werd ongeldig gemaakt door er gaten in te maken. Gelukkig niet door de pagina’s met mijn retirement visum en mijn re-entry visum.

Te voren had ik bedacht om het maar als vermist op te geven, maar daar heb ik toch maar van af gezien. Maar ik blijf me afvragen hoe gaat de immigratiedienst in Bangkok bij aankomst daar mee om?

Heeft iemand ervaring?

Met vriendelijke groet,

Hans


Beste Hans,

Je beide paspoorten tonen bij binnenkomst. Het nieuwe paspoort voor het plaatsen van de nieuwe “Arrival” stempel, en het oude paspoort om te bewijzen dat je nog een geldig “Retirement visum” en “re-enrty” hebt.

In het nieuwe paspoort zal men dan een stempel zetten die overeenkomt met de einddatum van uw laatste “Retirement extention”. Ga nadien naar Immigratie van uw woonplaats, die de nodige stempels zullen overzetten van het oude naar het nieuwe paspoort. Wacht hier niet te lang mee.
Het is ook altijd een goed idee om een bewijs van de Gemeente bij u te hebben die zegt dat dit nieuwe paspoort het oude vervangt.

Zo zou het normaal zonder problemen moeten verlopen.
Iemand met recentere en/of andere ervaringen kan dit natuurlijk altijd laten weten.

Hans, graag lees ik ook je ervaring hiermee na aankomst.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Thailand visum: Gaten door oude paspoort met visum, hoe gaat immigration daar mee om?”

 1. dirk zegt op

  Een kleine aanvulling : in mijn nieuwe paspoort wordt naast de houderspagina (pagina met foto) een tekst geplaatst waarin ze kunnen lezen dat dit paspoort het oude vervangt, inclusief vermelding van het oude paspoortnummer.

  • Frans Nico zegt op

   Het is mij nooit opgevallen, maar de eerste pagina (naast de persoonlijke gegevens in Nederlands paspoort) is inderdaad bedoeld voor opmerkingen van de uitgevende ambtenaar. Maar je zal kennelijk wel zelf daarom moeten vragen.

   Vele keren leer ik weer van Thailandblog. Prachtig toch, zo’n blog.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    In een Belgisch paspoort staat “opmerkingen van bevoegde instanties” ipv uitgevende ambtenaar.
    Daar staat enkel een verwijzing naar het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie Artikel 23.
    Bij een nieuw paspoort in België kreeg ik steeds een brief mee waarin stond dat het nieuwe paspoort het oude vervangt incl de paspoortnummers natuurlijk want anders heeft dat geen zin.
    Daarom dat ik van een bewijs sprak in mijn reactie aan Hans.
    Staat het in het paspoort is dat ook een bewijs.
    Tekst plaatsen in een paspoort die bestemt zijn voor buitenlandse instanties is natuurlijk een goed idee, zolang het in een taal gebeurt die te begrijpen valt voor die buitenlandse instanties. In een Belgisch paspoort worden zo al 22 talen gebruikt….

    Informatie kan natuurlijk ook door een Ambassade geplaatst zijn, omdat die weet dat bepaalde instanties in dat land die informatie vragen. Vb De Nederlandse Ambassade zou die informatie kunnen plaatsen omdat bepaalde immigratiekantoren die bewijzen eisen.
    In dat geval zal de informatie in een door dat land aanvaarde taal geplaatst worden (Engels).
    Je zal zulke informatie dan ook maar alleen terugvinden in paspoorten die via die bepaalde Ambassade zijn uitgegeven.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     …die bestemd zijn voor…

 2. Ruud zegt op

  De reactie van Dirk klopt helemaal (eigen ervaring)

  In je nieuwe paspoort staat dat het het oude paspoort met nummer genoemd vervangd.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Bij mij staat dat er niet in (eigen ervaring)

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Bij mij staat dat er niet in (eigen ervaring)

 4. Nico zegt op

  Ben toevallig gisteren (30/6) bij het Gouvernement’s gebouw in Lak-Si geweest, immigratie voor een “O” jaar visum, twee paspoorten gegeven één nieuw en één met vier gaten en 2 copy’s van de oude visa’s die daar inzaten. Geen enkel probleem, ze keek er naar, vergeleek de copy’s schreef iets in het That’s op de copy’s, klaar. Wel werd het inkomen formulier van de ambassade bijna letter voor letter gecontroleerd.

  Nico

 5. eduard zegt op

  Ik heb precies hetzelfde gehad, maar bij mij liep het anders. Ik toonde ook het oude en het nieuwe bij de douane in Bangkok. Had nog een geldig visum in het oude dat ik me iedere 90 dagen moest melden. Maar nu ging ik binnen 90 dagen terug en toen bij vertrek de 2 paspoortengetoond. Werd gesommeerd dat ik me bij overstay moest melden en was 20000 baht armer. Bij binnenkomst had de douane niks aangevuld in mijn nieuwe paspoort. Het was wel raar bij overstay om je oude paspoort te tonen en nog 6 maanden een geldigheid van een visum was en dan toch moeten betalen. Was mijn eigen schuld, ik had beter op moeten letten. ,maar had toch op clementie gerekend, maar helaas.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Het is natuurlijk immigratie en niet douane.

   Lijkt me toch raar dat er geen Arrivalstempel in je paspoort werd gezet. In verblijfsduur willen ze wel eens missen maar helemaal geen stempel… eerste maal dat ik het hoor.
   En stond er dan ook geen stempel op je Departure kaart die in het paspoort wordt geniet en die je aankomst ook had kunnen bevestigen ?
   Bovendien staat je aankomst ook nog eens geregistreerd in hun systeem.

   Heel uitzonderlijk verhaal.

 6. Daniel VL zegt op

  In België is het paspoort slechts 5 jaar geldig. Bij de laatste vernieuwing diende ik het in te leveren. Ik heb toen gevraagd om het terug te krijgen in verband met het ingesloten visum. Bij afhalen heb ik niets teruggekregen met als gevolg dat ik ook nog eens een nieuw visum diende aan te vragen.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Daniel

   Een Belgisch paspoort is nu 7 jaar geldig.

 7. Tali zegt op

  wat RonnyLatPhrao zegt klopt volledig ik heb hetzelfde voorgehad en heb beide paspoorten getoond in Suvarnabhumi immigratie en ben zonder problemen doorgeraakt wel zo snel mogelijk je stempel laten overzetten in je nieuwe paspoort

 8. sharon huizinga zegt op

  Waarom zou men eigenlijk een nieuw paspoort aanvragen in Nederland terwijl het oude paspoort en het Thaise ‘retirement visa’ en ‘re-entry permit’ nog geldig zijn bij aankomst in Suvarnabhumi vliegveld? Het Thaise visum kan namelijk nooit langer geldig zijn dan het paspoort waarin het geplaatst is.
  Eenmaal in Thailand vraagt men een nieuw paspoort aan bij de Nederlandse ambassade in Bangkok en vervolgens gaat men met de twee paspoorten naar de Thaise immigratie dienst om het nog geldige ‘retirement visa’ voor een jaar te verlengen in het nieuwe paspoort.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Dat is toch van geen enkel belang hier.

   Die persoon is in Nederland en heeft daar een nieuw paspoort aangevraagd. So what ?
   Misschien heeft hij wel goede redenen.
   Misschien moet hij in Thailand 1000 km reizen naar de ambassade om een nieuw paspoort aan te vragen, en is het in Nederland maar 10 minuten lopen naar het gemeentehuis.
   Niets zegt ook dat zijn paspoort kortelings zou verlopen. Misschien was het gewoon vol met oude visums omdat hij in Azië veel reist… en heeft hij besloten om het maar meteen te vervangen omdat hij toch in Nederland is.
   Het kan allerlei redenen hebben waarom hij in Nederland een nieuw paspoort heeft aangevraagd, maar doet eigenlijk helemaal niets ter zaken hier.

   Weet trouwens dat in de Belgische Ambassade, (ik dacht sinds begin dit jaar), je geen paspoort meer kan bekomen indien je niet bent uitgeschreven in België.

 9. naam zegt op

  In België krijg je toch ook je oude paspoort (ongeldig gemaakt door er een hoek af te snijden) gewoon mee terug?

 10. John Zonneveld zegt op

  Dus als ik het goed begrijp hoeft je paspoort helemaal niet nog 1 jaar geldig te zijn op het moment dat je je retirement visum gaat verlengen met nog een jaar !
  Heb altijd begrepen dat dat wel het geval was.
  Als je paspoort bv nog maar 7 maanden geldig is op de dag dat je wilt verlengen krijg je geen visum had ik begrepen en moet je dus eerst een nieuw paspoort aanvragen voordat immigration jouw retirement visum met 1 jaar verlengd.

  • Nico zegt op

   Volgens mij ook, een jaar visum wordt alleen verstrekt als het paspoort nog minimaal een jaar geldig is.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste John,

   Je kan maar een jaar verlenging krijgen indien ook je paspoort nog minstens een jaar geldig is.
   Indien je paspoort minder dan een jaar geldig is, zal je maar een verlenging kunnen krijgen die even lang is als de geldigheid van je paspoort.

   Stel dat je paspoort nog maar 8 maanden geldig is, dan zal je maar maximum een verlenging van 8 maand krijgen, niettegenstaande je een jaar vraagt.
   Stel dat je paspoort nog maar 5 maanden geldig is dan kun je maximum maar een verlenging van 5 maanden krijgen, niettegenstaande je een jaar vraagt.

   Van zodra je een nieuw paspoort hebt kunt je opnieuw een verlenging van een jaar vragen en zal je ook terug een jaar bekomen.

 11. janbeute zegt op

  Maak je geen zorgen .
  Toen ik in begin Maart 2014 naar de Nederlandse ambassade ging in Bkk voor vernieuwing paspoort, werden daar ook gaten gemaakt in mijn paspoort .
  En net zo als bij jouw bleven een paar paginas gaten loos .
  Ik moest een week later naar de CM emigratie voor 90 dagen rapport .
  Liet ze mijn niet meer geldig zijnde paspoort zien , met uiteraard kopieen van dit paspoort .
  Ook had ik tevoren kopieen gemaakt van het paspoort voor de doorboring .
  Geen enkel probleem .
  Kom je voor visum verlenging , dan moet je wel een GELDIG paspoort kunnen overleggen .
  Voor de verlenging moet je eerst de bestaande stempels van je oude paspoort over laten zetten bij de emigratie in je nieuwe paspoort , dit is overigens kosteloos .
  Heb het al twee maal meegemaakt in de 11 jaar dat ik hier woon .
  Voor mij was het toendertijds ook spannend daar ik in kort tijdsbestek ( 4 weken ) te maken had met de 90 dagen en retirement verlenging .
  Ga daarom ook op tijd naar de ambassade voor je nieuwe paspoort .
  Bij mij ging het snel en had het nu voor 10 jaar geldige paspoort binnen twee weken weer terug op het postkantoor .
  De reden voor mij dat ik het kort deed , en spannend maakte was om het 10 jaar paspoort te krijgen .
  Maar zo als ik eerder schreef ga ruimschoots voor je visum verlenging datum , naar de ambassade als je paspoort moet vervangen .
  Is je paspoort bij retirement visa verlenging minder dan nog een jaar geldig , dan krijg je alleen een verlenging op je retirement tot de expire date op je huidige paspoort .
  Dus minder dan een jaar , dit zijn de nieuwe regels in Thailand sinds twee jaar geleden .

  Jan Beute .

 12. Henk zegt op

  Natuurlijk kun je om wat voor reden een nieuw paspoort aanvragen terwijl het oude paspoort nog vele maanden geldig is (bijvoorbeeld niet meer voldoende pagina’s). In mijn geval maakte het consulaat in Bangkok een fout toen ik een tweede paspoort aanvroeg en het eerste paspoort met (retirement) visa per ongeluk ongeldig maakte. Het consulaat herstelde de fout door mij binnen een week gratis een nieuw passport te geven.
  Door deze omstandigheid ben ik vele malen zoner problemen met het ongeldige pasport en visa en het vervangende paspoort door Suvarnabhumi immigratie gegaan. Pas toen mijn visa met een jaar verlengt moest worden heb ik het visum in mijn nieuwe paspoort over laten zetten.
  MAW moet geen probleem zijn om met een ongeldig paspoort en een nieuw paspoort in/uit Thailand te reisen.
  NB: zowel in het tweede paspoort als het vervangende paspoort word verwezen naar het originele paspoort.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website