Beste redactie/lezers,

Mijn Belgisch paspoort vervalt op 30 juli 2017. Ik ben getrouwd met een Thaise en nog ingeschreven in België. Ik kan in Thailand blijven tot 15 december 2016 (laatste 60 dagen gekregen bij immigratie Jomtien).

Ik veronderstel dat ik naar België moet om een nieuw paspoort aan te vragen wegens daar nog ingeschreven.

Wat zijn mijn opties om tot juli volgend jaar juli in Thailand te blijven? Toerist visum van Vientiane?

Groet,

Ruud


Beste Ruud,

1. Belgisch paspoort – In de Belgische ambassade kan je geen gewoon paspoort bekomen indien je niet in het bevolkingsregister van de ambassade staat ingeschreven. “Onze ambassades en consulaten zijn niet langer bevoegd om gewone paspoorten af te leveren aan personen die in de bevolkingsregisters in België zijn geregistreerd. Dit betekent dat alleen personen met de Belgische nationaliteit die in de bevolkingsregisters van een ambassade, een consulaat-generaal of een consulaat zijn ingeschreven, nog een gewoon paspoort in het buitenland kunnen aanvragen.”
Het enige dat je daar kan krijgen is een “voorlopig paspoort” indien je paspoort beschadigd, gestolen of verloren is.
“Een Belg met verblijfplaats in België of ingeschreven op een andere ambassade of consulaat en op doorreis die, door omstandigheden (verlies, diefstal, vernietiging) niet meer over een reisdocument beschikt, kan een voorlopig paspoort vragen op voorwaarde dat hij een verklaring van verlies of diefstal van de lokale politie (“police report”) kan voorleggen.”
thailand.diplomatie.belgium.be/nl/consulaire-diensten/paspoorten

2. Verblijf in Thailand tot juli 2017 – Tot juli volgend jaar blijven in Thailand zal niet lukken vrees ik.
Half december kan je wel nog een SETV “Single Entry Tourist Visum” halen in o.a. Vientiane. Moet normaal lukken want je paspoort is dan nog 6 maand geldig. Hiermee kan je dan nog ongeveer 4 maanden blijven (60 dagen van binnenkomst – 60 dagen verlenging door je huwelijk).
Mogelijk behoort ook een Non-immigrant “O” Single entry tot de mogelijkheden want je bent getrouwd met een Thaise.

Niet vergeten dan een bewijs van je huwelijk bij te hebben, een copy van je vrouw haar Thaise ID kaart en huisregistratieboek. Die moeten ook door haar ondertekend worden met de vermelding dat het “real” is. Best is misschien om haar in dat geval mee te nemen. Hiermee zou je dan nog ongeveer 5 maand (90 dagen van binnenkomst – 60 dagen verlenging door je huwelijk) kunnen blijven.

Hou er ook rekening mee dat het twee werkdagen duurt om een visum te bekomen. 1ste dag aanvraag, tweede dag ophalen. Zie ook website Vientiane vientiane.thaiembassy.org/en/consular/visa.php
(Scrol door tot Visa regulations in English onderaan de webpagina)

Nadien is het over omdat je paspoort dan minder dan 6 maand geldig is. Tot april of mei is het dus waarschijnlijk geen probleem om te blijven, maar daarna zal je toch naar België moeten achter een nieuw paspoort vrees ik. Zelf zou ik zo lang niet wachten en bijvoorbeeld volgende maand al terug gaan. Het is rustig en de prijzen meestal gunstig. Voor de feestdagen ben je dan terug met een gloednieuw paspoort en visum, maar je beslist natuurlijk zelf wat je doet.

Misschien zijn er lezers die vertrouwd zijn met Vientiane of andere ambassades in de regio en die je nog wat praktische info kunnen geven.

Vriendelijke groeten,

RonnyLatPhrao

Disclaimer: Het advies is gebaseerd op bestaande regelgeving. De redactie aanvaardt geen verantwoordelijkheid wanneer hiervan in de praktijk wordt afgeweken.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Visum Thailand: Mijn Belgische paspoort vervalt, hoe kan ik in Thailand blijven?”

  1. RonnyLatPhrao zegt op

    Nog als aanvulling op mijn eerste reactie en om echt het laatste er uit te persen….
    Voor 15 december eerst nog een “borderrun” maken op “Visa Exemption” (15 dagen over land !!!), deze vervolgens verlengen bij immigratie, en nadien achter je visum gaan naar een ambassade zou ook nog kunnen.
    Alleen zorgen dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is bij de aanvraag van het visum. Voor 30 januari 2017 dus (en best wat reserve inbouwen) moet je dan achter een visum.
    Op die manier schuif je alles nog eens ongeveer een anderhalve maand op en zit je ergens in mei/juni.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website