Lezersvraag: Inburgeringsdiploma gehaald, wat nu?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum lang verblijf
Tags:
25 december 2019

Beste redactie/Rob V.,

Mijn Thaise vriendin heeft afgelopen week haar inburgeringsdiploma op gehaald bij de DUO. Dit traject is dus gelukkig afgerond 😉 Alleen is de vraag; wat nu?

Niks heeft perse haast voor ons. Alleen uiteindelijk willen we graag dat zij een Nederlands paspoort krijgt, samen met haar Thaise paspoort. Om dit voor elkaar te krijgen, zullen we dan eerst moeten trouwen. Dan kan zij beide nationaliteiten krijgen. Dit klopt, toch?

Alleen moet zij hier minimaal 3 jaar voor in Nederland zijn? Of zelfs 5 jaar? Of kan dit eventueel ook al eerder? En als dit eerder mogelijk is, hoe moet dit dan?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Groet,

Ruud


Beste Ruud,

Correct, indien een vreemdeling gehuwd (of een geregistreerd partnerschap, wat praktisch hetzelfde is als huwen) is met iemand die de Nederlandse nationaliteit heeft dan gelden de volgende regels:

  • Naturaliseren kan dan al na 3 jaar woonst in Nederland (de normale termijn is 5 jaar).
  • De oude nationaliteit mag behouden blijven. Hierdoor mag je dan vanuit Nederlands oogpunt de Thaise én de Nederlandse nationaliteit behouden. Nederland kent nog een paar uitzonderingen waardoor iemand de oude nationaliteit kan behouden, bijvoorbeeld als het verlies van de oude (Thaise) nationaliteit disproportionele gevolgen zou hebben door verlies van erfrecht, landbezit en dergelijke. Maar je beroepen op een huwelijk met een Nederlander is gewoon het makkelijkste. En vanuit de Thaise optiek is meervoudige nationaliteit ook geen probleem omdat Thailand een tweede nationaliteit niet verbied, noch erkent.

Eerder dan de termijn dan 3 jaar kan niet. Of je de inburgering Nederland (A2 niveau of hoger) nu binnen 1 dag of binnen 3 jaar hebt afgerond maakt voor de naturalisatieprocedure geen verschil. Uiteraard moet de inburgering met succes zijn afgerond om te kunnen naturaliseren maar jullie hebben dit inburgeringsdiploma al op zak dus dat is dik in orde.

PS: het geregistreerd partnerschap raad ik af omdat Thailand dat niet erkent.

Groet,

Rob V.

Bronnen:
https://ind.nl/Nederlanderschap/Paginas/Naturalisatie.aspx
– http://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-huwelijk-geregistreerd-partnerschap-en-samenlevingscontract


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website