Beste Rob/Redactie,

Mijn Thaise vrouw ziet er tegenop om de Nederlandse inburgering te doen, als onderdeel van het haar naar Nederland halen voor langdurig verblijf.

Weet iemand, of heeft iemand er ervaring mee, of er andere naburige landen zijn, bijvoorbeeld Duitsland, waarbij het (veel) makkelijker zou zijn voor een Nederlander om zijn Thaise vrouw over te laten komen voor langdurig verblijf (bedoel dus niet een toeristenvisum, maar meer wat in NL een MVV zou zijn)?

Dus zou het bijvoorbeeld voor een Nederlander die in Duitsland woont makkelijker zijn om dat te doen, omdat bijvoorbeeld de regels in Duitsland makkelijker zijn?

Alvast bedankt voor reacties.

Groet,

Alex


Beste Alex,

Een Europees burger die samen met zijn of haar (gehuwde) partner in een ander land dan het eigen Europese land wil gaan wonen valt onder Europese migratieregels. Die zijn minder strikt dan de Nederlandse migratie regels. Als jij en je vrouw in Duitsland willen gaan wonen (of België, Spanje etc.) vallen jullie dus onder deze regeling. Deze is het meest bekend onder de naam “EU-route” of “België-route”. Na enige tijd, tenminste 3 maanden maar liefst meer, zouden jullie naar Nederland kunnen verhuizen en onder de soepelere EU-regels vallen (en dus niet de Nederlandse regels). Maar uiteraard kunnen jullie ook gewoon over de grens blijven wonen.

De diverse opties en zaken die hierbij komen kijken, en wat precies in jullie situatie het meest gewenst is, valt niet zo in een reactie hier op dit blog te beschrijven. Het beste is om je in te lezen over de EU-route op het forum van Stichting Buitenlandse Partner. Daar zijn meerdere handboeken te vinden en veel aanvullende ervaringen en kennis van mensen die deze weg al eens afgelegd hebben. Ik raad je dus aan om dat forum te raadplegen, specifiek het deel over de EU-route. Die kun je hier vinden:

https://www.buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?22-Europa-route

Ik hoop dat dit je een goed startpunt geeft.

Succes en vriendelijke groet,

Rob V.

2 reacties op “Lang verblijf visum vraag: Thaise partner naar Duitsland halen in plaats van Nederland”

 1. Louis Tinner zegt op

  Ik heb mijn vrouw op een MVV naar Nederland laat komen. Om in het buitenland te gaan wonen lijkt mij nogal een grote stap.

  Mijn vrouw heeft bij Richard van der Kieft gestudeerd, hij helpt jou en jouw vrouw in het hele proces naar het MVV toe. Echt een aanrader.

  Voor meer informatie kijk even op zijn website http://www.nederlandslerenbangkok.com

  Veel succes

  Louis

 2. Luit van der Linde zegt op

  Alex,

  Het hangt ook heel erg af van wat je einddoel is.
  Als je wilt dat je vrouw een Nederlands paspoort krijgt zal deze route niet werken.
  Daarvoor is naturalisatie noodzakelijk en daar hoort het inburgeringsexamen in Nederland, op dit moment A2, maar waarschijnlijk binnenkort B1 bij.
  Als het je uitsluitend gaat om het inburgeringsexamen buitenland op het lage A1 niveau te omzeilen, zou ik je willen adviseren om het je vrouw toch eerst te laten proberen, voor je beslist om naar Duitsland te gaan verhuizen.
  Het niveau van het examen valt best wel mee, Als je vrouw niet echt goed in zelfstudie is, dan kan ik je de school van Richard van der Kieft (Nederlands Leren in Bangkok) aanbevelen.(https://www.nederlandslerenbangkok.com/nl/)
  Op de facebook groep MVV naar Nederland kan je ook veel ervaringen met de MVV procedure lezen.
  https://www.facebook.com/groups/608310976198034
  Maar het kromme feit blijft dat in veel EU landen EU burgers uit andere landen veel soepelere regels hebben, dat geldt dus net zo goed voor Duitsland. Als jij als Nederlander in Duitsland wonend je vrouw laat overkomen zijn de regels voor jou soepeler dan voor de Duitsers zelf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website