Beste Rob/Redactie,

Het invullen van het formulier om een Schengenvisum aan te vragen is thans volledig digitaal en buitengewoon ingewikkeld geworden. Zijn er tussen de lezers van Thailandblog lieden, bijvoorbeeld vrienden of echtgenoten van Thaise visum aanvraagsters, die daar ondervinding mee hebben en daarmee kunnen helpen?

Voor degenen die het invullen van zulk aanvraagformulier succesvol af brachten, zullen er wel gegadigden zijn die daar meer van weten? Wie kan helpen?

Info kan naar: [email protected]

Hubert C.


Beste Hubert,

Aan de vragen zelf is niets veranderd, alleen gaat het nu inderdaad digitaal. Dat is voor wie niet zo handig is met computers natuurlijk een stuk lastiger. Misschien helpt het om een (ingevuld) papieren formulier bij de hand te houden en dat als hulpmiddel te gebruiken? Of dat iemand uit de vrienden/familiekring kan assisteren, al dan niet met het oude papieren exemplaar als voorbeeld?

Het is mij niet duidelijk waar jouw vriend en partner op vastlopen, dus ik kan niet echt een concreet antwoord geven. Misschien dat lezers die digitaal ook minder handig zijn hun ervaringen en advies kunne geven hoe zij door het tot een goed einde hebben gebracht.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

5 reacties op “Schengenvisum vraag: Wie kan helpen met invullen van Schengenvisum aanvraagformulier?”

 1. Jan zegt op

  Moderator: je geeft geen antwoord op de vraag en Ronny gaat helemaal niet over Schengenvisum.

 2. Jan zegt op

  Beste Hubert

  Zojuist formulier in het Nederlands naa je toegestuurd kun je invullen thuis op je gemak.
  Heb formulier heden morgen ingeleverd bij vfs in Bangkok. Let wel locatie Bangkok is gewijzigd zie Google

  Groet Jan

  • Rob V. zegt op

   Probleem is wel dat men steeds meer gedwongen wordt alles digitaal en online in te vullen. De papieren versie, zeker als die met de hand is ingevuld ipv digitaal tekstdocument, zal steeds minder geaccepteerd worden. Hier betreft het een aanvraag via Nederland en dan loop je al snel aan tegen het moeten aanmaken van een online account.

   ZELF DOWNLOADEN EN NIET ONLINE INVULLEN
   Een downloadbare versie is gelukkig nog wel te vinden bij de BuZa, zie onderaan bij “Documenten
   Indien u niet in staat bent het aanvraagformulier online in te vullen, kan u een van onderstaande PDFs downloaden om te gebruiken. * Download het Schengen visumaanvraagformulier in het Nederlands “. Zie formulier DOWNLOAD onderaan hier: https://consular.mfaservices.nl/schengen-visa

   Maar ik vrees dat men hier in de toekomst moeilijker en moeilijker over zal gaan doen al mag men een goed leesbaar en compleet ingevuld aanvraagformulier niet weigeren. Voor zolang dat gaat lukt de papieren weg nog, in combinatie met ouderwets per telefoon een afspraak maken bij de externe dienstverlener (visum service centrum van VFS, TLS etc.) en tegen betaling van extra/optionele diensten (premium services) van hen hulp krijgen.

   Voor wie digitaal de weg niet goed kan vinden is dit een ramp. En dan hebben we het nog over dat steeds meer stappen van de procedure niet meer in het Nederlands zijn. Men gaat er vanuit dat de vreemdeling (Thai enzo) de eigen taal of het Engels spreek en de eventuele referent niet alles regelt, in eerste instantie licht de bal bij de Thaise vreemdeling… En dan gaat men er vanuit dat die Thaise vreemdeling digitaal wel de weg kan vinden, wat voor senioren en minder valide vaak moeilijk tot onmogelijk is. Maarja, “dan maak je toch gebruik van de extra service pakketten”? Tja..

   Meegaan in de moderne wereld geeft het minste gedoe maar is niet voor iedereen een optie. Ik zou wel aanraden het (met hulp van vrienden/familie) te proberen opdat men niet geheel verloren is op de dag dat het geheel digitaal zal zal gaan. Daar gaan we uiteindelijk wel naar toe….

   ——————————-
   NB:
   NEDERLAND NIET ALLEEN IN GEDWONGEN DIGITALISERING EN ONLINE REGELEN:
   De Belgen bijvoorbeeld weigeren een zelf ingevuld formulier citaat: “You can find here an example of a Schengen application form (short stay visa – C) BUT please note that the application form should be completed online (..) A form completed by hand will NOTbe accepted.”.

   Belgische bron met downloadbaar maar ‘niet te gebruiken’ Schengen formulier als voorbeeld:
   https://thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa/useful-addresses-and-documents

   *************
   Wellicht als lezers van Thailandblog een open brief zouden schrijven voor dit blog (de ambassades lezen vaak mee), dat ambtenaren dan heel misschien weer vanuit de burger/klant kijken naar oplossingen ipv wat voor de ambtenaar het fijnst is. Zonder feedback zal het er zeker niet makkelijker op worden voor digibeten.

   • Rob V. zegt op

    Vandaar dus dat men op deze lezersvraag mbt het Schengenvisum kan reageren. Hopelijk reageren er een paar lezers die digitaal de weg ook niet goed kunnen vinden en vertellen ze hoe het hun vergaan is de procedures te doorlopen. Of voor een uitgebreider relaas, een open brief als eigen lezersinzending via het contact formulier.

    De echte digitbeet zal het helaas niet lukken ons op TB hun ervaringen te laten weten vrees ik….

 3. Dirk zegt op

  Het is niet enkel voor digibeten moeilijk, maar ook omdat de online versie niet gebruiksvriendelijk is. Als er ergens een foute vermelding ingevuld wordt, dan wordt dit niet altijd aangegeven en krijgt men bij het uiteindelijke indienen gewoon een foutmelding, zonder uitleg. Dit is voorgevallen bij mijn vriendin, waar na herhaaldelijke pogingen, uiteindelijk gebleken is dat de ingegeven tekst te lang was, waardoor de aanvraag niet kon ingediend worden. Zelfs herhaaldelijk telefonisch contact met TLS bracht geen oplossing. Hier werd enkel gemeld dat wellicht een verkeerde versie van browser werd gebruikt. Uiteindelijk werd het probleem per toeval ontdekt, omdat na talloze pogingen en het telkens herschrijven een kortere versie ingegeven werd. Wat een klucht!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website