Beste redactie/Rob V.,

Ik wil mijn Thaise vriendin voor 90 dagen naar Nederland laten komen maar weet niet goed hoe ik dit moet aanpakken? Ik voldoe niet aan de inkomenseis aangezien ik een zwaar ongeval heb gehad en daardoor ben afgekeurd. Eigenlijk zit ik een beetje met mijn handen in het haar hoe dit nu te moeten aan pakken? Zou er hier iemand bereidwillig zijn om mij daar mee te willen helpen?

Ik heb al 3,5 jaar een relatie met haar en heb haar hier in Nederland leren kennen. Ze is hier al een aantal keer geweest maar dat is via vrienden gelopen maar deze hebben ook niet meer de mogelijkheid om mij daar bij te helpen… ik mis haar zo erg!

Graag een reactie,

Groet,

Patrick


Beste Patrick,

Ik begrijp je gevoelens volkomen, makkelijk hebben jullie het met een situatie als deze niet… Indien jij niet volledig en duurzaam arbeidsongeschikt bent verklaard zul aan de eisen van een duurzaam en voldoende inkomen moeten voldoen. Omdat dit bij jouw niet het geval is resten er maar een paar opties:

1. Iemand anders garant laten staan: familie, goede vriend etc. Helaas heb jij niemand (meer) die wel garant kan en wil staan. Deze optie valt voor jouw dus af.

2. Jouw vriendin voor zichzelf garant laten staan met voldoende middelen, voor Nederland is dat 34 euro per verblijfsdag (per vreemdeling). Als jouw vriendin een dergelijk bedrag niet heeft zou je haar wat geld kunnen schenken. Maar let op: het geld moet werkelijk van haard zijn geworden, even voorschieten (lenen) accepteert de overheid niet. En plotselinge grote transacties van geld zullen een rode vlag opleveren. Dat kan er immers op wijzen dat het niet werkelijk haar geld is of zelfs duiden op mensenhandel. Zorg er dus voor dat ze een dergelijke bedrag wat langere tijd op de bank heeft staan zodat duidelijk is dat dit echt haar geld is en geen lening of zoiets.

3. (drastisch): met jouw vriendin trouwen en vervolgens elders in Europa op vakantie gaan. Door een wettelijk en oprecht huwelijk te sluiten zou je vriendin officieel jouw familie worden. Daarmee valt ze dan onder Europese regels voor vrij verkeer van personen. Specifieke regels stellen dat een niet-EU gezinslid van een EU burger een gratis visum dient te bekomen met minimale verplichtingen, zo mag er o.a. geen inkomenseis gelden. Deze regels gelden echter alleen indien jullie twee naar een ander EU land gaan dan het land waar je zelf officieel burger van bent. Jullie moeten dan op vakantie in een ander land, bijvoorbeeld een buurland of in warme EU lidstaten.

Meer hierover kun je terug vinden in het Schengendossier onder de trefwoorden ‘garant staan’ en het kopje ‘Hoe zit dat met speciale visums/procedures voor familie van een EU/EER onderdaan?’ (pagina 24). Zie: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

Leuk, snel en makkelijk is anders maar hopelijk krijg je het zo toch voor elkaar. Je zult echter geduldig en secuur te werk moeten gaan. Indien jullie voor een huwelijk kiezen geeft dat bij eventuele migratie plannen ook nog extra opties. Je kunt dan ook van EU rechten gebruik maken, die daarvoor tegen die tijd de relevante hoofdstukken in mijn dossier ‘immigratie Thaise partner’.

Succes! Het komt vast goed.

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website