Schengenvisum vraag: Visumvrij verkeer voor familieleden

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
21 april 2023

Beste Rob/Redactie,

Als ik als Nederlands staatsburger, gehuwd met Thaise (zij woont in Thailand) gezamenlijk in Europa – maar niet in Nederland – op vakantie willen, heeft zij dan de mogelijkheid op aanspraak voor dit visum?

Ik vlieg vanuit Amsterdam naar Barcelona, zij vanuit Bangkok en voegen ons daar samen voor een vakantie. Daarna vertrekt zei ook weer via Barcelona.
Zo ja, kan zei dit dan doen via de Nederlandse ambassade, of zou dit via de Spaanse ambassade moeten?

Ik word er niet helemaal wijs uit wat er staat in het Schengendossier, ik woon en werk gewoon in Nederland. Misschien kan iemand hier duidelijkheid in geven?


Beste Frenk,
Ja, dat kan zeker. Een Nederlander die een Thaise echtgenote naar Spanje (of elk andere lidstaat behalve Nederland) wil komt in aanmerking voor dit Schengenvisum. Deze aanvraag gaat voor een reis naar Spanje via de Spaanse ambassade of de door hun aangewezen externe dienstverlener (BLS). De procedure zou snel, vlot en met een minimum aan documenten moeten zijn. Helaas staan de Spanjaarden er wel om bekend dat er méér gevraagd wordt dan wat strikt noodzakelijk is volgens de Europese afspraken. Bijvoorbeeld papieren die aantonen dat het huwelijk in Europa is ingeschreven (terwijl een huwelijk dat alleen in Thailand is gesloten en niet aangemeld/gesloten in Europa ook volstaat). Het beste is om de ambtenaren te geven waar ze om vragen als je daar in alle redelijkheid aan kunt voldoen qua tijd of kosten. Geef je de Spanjaarden de papieren waar ze om vragen dan zouden ze verder niet moeilijk moeten doen.
Helaas staat er op de website van de externe dienstverlener niet wat de Spaanse ambtenaren willen zien. Ze melden daar dat je een e-mail met sturen naar de Spaanse ambassade:
“EU Family Member

If you are married to a Spanish citizen, please contact [email protected] for your visa.

Bron: https://thailand.blsspainvisa.com/eu_family_member.php

Op de website van de ambassade zelf helaas ook geen informatie over het visum voor familieleden van EU burgers:

Ik zou jullie daarom aanraden om:
  1. Een e-mail te sturen aan de Spaanse ambassade mbt een ‘EU familymember visa’, waarin je schrijft dat jij naar Spanje zult reizen en je Thaise vrouw zich bij jouw zal voegen (I’m traveling to Spain and my Thai wife will join me there) en vragen welke documenten ze willen zien.
  2. Ondertussen het Schengendossier nog eens te lezen en als advies te gebruiken.
  3. Tevens de website van de Europese Commissie over dit visum te lezen (beschikbaar in diverse talen, waaronder Nederlands en Engels): https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_nl.htm
  4. Meewerken met wat de Spaanse ambtenaren van jullie vragen voor zover redelijk, daarbij in het achterhoofd houden van jullie rechten/plichten zijn zoals uitgelegd in het Schengendossier en de website van de EU. Het visum zouden jullie dan moeten kunnen bekomen.
  5. Liggen de Spanjaarden toch dwars? Vraag de Europese ombudsdienst Solvit om hulp. Zie daarvoor de bovengenoemde EU-website en klik dan onderaan op de advies/hulp knop.
Ik hoop dat dit helpt. Mochten jullie toch nog vragen hebben dan hoor ik dat graag. De afloop verneem ik ook graag, al is het maar om te weten welke bewijsstukken men precies wou zien en vriendelijk of lastig men was.
Met vriendelijke groet,
Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website