Beste Rob/Redactie,

Mijn zoon van 27 jaar, heeft een vriendin 25 jaar in Udon Thani en zij heeft een aanvraag voor een Schengenvisum ingediend om in december voor het eerst naar Nederland te komen. Voor familiebezoek en om bij hem te zijn met de feestdagen.

Nu heeft de ambassade de visumaanvraag afgekeurd omdat ze zeggen dat zij nu alleen kan vertrekken voor noodzakelijke reizen.
Dat is natuurlijk een grote teleurstelling voor hun.

Weet iemand of er nog andere mogelijkheden zijn om toch een goedkeuring te krijgen? Zij is gevaccineerd en heeft verder alles in orde.

Dank voor jullie antwoord.

Groet,

Thea


Beste Thea,

Thailand heeft van de Europese lidstaten momenteel met betrekking tot Covid het stempel “heel hoog risico” gekregen. Reizen is daarom maar zeer beperkt toegestaan. Dat kan bijvoorbeeld wel indien de reis “essentieel” is, maar ook voor mensen die volledige gevaccineerd zijn met een door de Nederland goedgekeurde vaccin (BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca of Johnson & Johnson). Let op: niet alle buitenlandse producties van deze merken zijn goedgekeurd. Bij twijfel zou ik de GGD contacteren met de vraag of het vaccin die de vriendin van uw zoon heeft goedgekeurd is. Lever uiteraard bewijs van volledige vaccinatie aan bij het aanvragen van het visum.

Ziet Nederland haar niet als “volledig gevaccineerd” dan is er op dit moment eigenlijk geen andere keus dan afwachten totdat de Thailand een betere Covid risico status krijgt. Andere wegen zoals dat uw zoon naar Thailand reist, daar voor de wet trouwen en dan onder EU-regelgeving op vakantie komt naar een land elders in de EU (allesbehalve Nederland) lijkt mij veel te drastisch.

Zie ook:
https://visa.vfsglobal.com/tha/en/nld/news/fully-vaccinated-traveler
https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist-entry/from-outside-the-eu

Helaas kan ik er op dit moment ook niet meer van maken.

Succes,

Rob V.

Naschrift: de regeling met uitzondering voor geliefde in een duurzame relatie is iets waar zowel VFS Global als de Rijksoverheid pagina met inreisvoorwaarden, beperkingen en uitzonderingen eerder dit jaar nog wel maar nu niet meer over reppen. Of de regeling stilletjes is afgevoerd of een ambtenaar er niet aan gedacht heeft deze uitzondering ook te (blijven) vermelden durf ik niet met zekerheid te zeggen. Zou best eens dat laatste kunnen zijn… Voor deze uitzondering is de eis wel dat men elkaar tenminste 3 maanden kent én minstens 2 keer in het echt heeft ontmoet. Zie voor meer informatie:

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website