Beste redactie/Rob V.,

Binnen enkele maanden zou ik mijn vriendje graag willen uitnodigen voor een korte 10-daagse vakantie in België. Ik heb het Schengendossier gelezen maar kom er niet goed uit wat de beste optie is. Ofwel kan mijn vriend zijn eigen bankafschriften laten zien ofwel moet ik garant staan. Mijn vriend heeft gemiddeld altijd tussen de dertig en veertig duizend baht op zijn bankrekening staan.

De situatie is al volgt.
Hij heeft een vaste baan als safety officer bij DHL in Bangkok en verdient maandelijks 25.000 baht netto, hij heeft onlangs een nieuwe auto gekocht (wel nog 4 jaar afbetalen). Hij heeft verder geen eigendom.

Het bedrijf waar hij werkt, DHL, wil een schriftelijke verklaring geven over zijn loon en is akkoord voor 10 daagse vakantie. Met het bedrag dat hij op zijn bankrekening heeft voldoet hij ruim aan de eis van 50 euro per dag, ik verleen huisvesting.

  1. Verleent de ambassade makkelijker een visum als er iemand garant staat, wat zijn de ervaringen?
  2. In het Schengendossier lees ik dat voor een visumaanvraag voor België men de keuze heeft om dit via VFSglobal te doen of rechtstreeks bij de Belgische ambassade. Op hun website lees ik dat men zich moet wenden tot VFS : “Attention: since the 28th of November 2016 the Belgian Visa Application Center is charged with the acceptance of visa applications for Belgium. ” zie: thailand.diplomatie.belgium.be/en/travel-to-belgium/visa

Kan men nog rechtstreeks een afspraak maken met de ambassade? Heeft iemand dit onlangs nog gedaan en wat zijn de ervaringen?

Alvast bedankt.

groet,

Geert


Beste Geert,

Bedankt voor het helder schetsen van jullie situatie. De antwoorden kan ik kort en krachtig in zijn:

  1. Daar zijn geen cijfers van. Maar waar het om gaat is dat het plaatje klopt. Als de Thai een mooie baan heeft, het logisch is dat deze zelf genoeg geld heeft en vakantiedagen dan is er niet echt noodzaak dat de Belg garant staat. Zal weinig verschil maken is mijn indruk dus kies wat voor jullie het meest praktisch is. Zelf zou ik hem eigen geld laten gebruiken, komt op mij wat meer over als ‘kijk dit is geen snoepreisje, ik heb een goede baan en ga zeker terug naar Thailand/werk’.
  2. Ja, tot eind dit jaar kun je nog steeds op de ambassade terecht. Dat zijn de EU regels hier over vastgelegd in de Visumcode. De site is wat misleidend, maar een kopje verder beaamt men dit. Zie het kopje ‘Where, when and how can you submit your visa application?’. Daar zie je dan deze tekst staan: ‘Note : In compliance with Article 17.5 of the Community Visa Code, the Embassy maintains the possibility for all applicants to lodge their applications directly at the Embassy. In that case an appointment must be requested by email to bangkok.visa@diplobel.fed.be. In conformity with Article 9.2, the appointment shall, as a rule, take place within a period of two weeks from the date it was requested.’

De ambassades proberen wel bewust dit niet al te duidelijk/makkelijk te maken. Kost hen namelijk meer tijd, capaciteiten en geld. Daarom in het dossier ook de Appendix waar ik geel gemarkeerd deze regels omtrent een afspraak op de ambassade zelf heb aangegeven.

Vanaf 2020 treed een nieuwe Visumcode in werking. Dan komt het recht op een afspraak op de ambassade te vervallen voor de meeste categorieën aanvragers.

Groet en succes,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website