Beste Rob,

Graag had ik wat advies gehad met betrekking tot het volgende. Mijn Thaise vriendin en mezelf zijn nu reeds 7 jaar samen. We zijn samen religieus getrouwd in Thailand, maar omdat mijn vrouw totaal geen interesse heeft om zich te vestigen in België zien we niet onmiddellijk de voordelen van wettelijk te trouwen. Ik ben er 52 en ik zou tegen 55 met pensioen gaan om dan ook te gaan wonen in Thailand.

Mijn vrouw is een simpele dame, haar ouders hebben een landbouwbedrijf en verbouwen cassave, rijst en rietsuiker. In 2019 is haar moeder overleden, dus neemt Tukta (haar nickname) de verantwoordelijkheid op om zich dag en nacht in te zetten op het landbouwbedrijf. Zoals veel mensen is er een heel nauwe band met haar vader en werkt ze elke dag hard in het veld. En dat doet ze met plezier, ze wil niets anders doen.

Nu heb ik haar al 3 keer uitgenodigd naar België en na 3 dagen werd de visumaanvraag aanvaard en hebben we ons strikt gehouden aan de visumvoorwaarden. Alles telkens vlekkeloos verlopen en ik heb dan ook zoals verplicht is gaan melden dat ze is aangekomen en ook als ze is weg gegaan op de gemeente.

Omdat ze liefst in Thailand zit komt ze enkel om bij mij te zijn voor 2 à maximum 2,5 maanden want in de maanden juli en augustus is het ginds regenseizoen en is de cassave oogst ondertussen achter de rug. Ze moet dan wachten met het planten voor het volgende seizoen, dus zijn deze twee maanden perfect. Ondertussen is het hier zomer en proberen we telkens het beste ervan te maken.

Visum aanvraag gedaan op 1 maart, afgekeurd omdat mijn loonfiche € 20,70 te kort had. Wetende dat mijn inkomstenstroom bestaat uit mijn maandelijks loon, maar ook uitkeringen van liquidatie, reserves, voordelen in alle aard, onkostenvergoedingen zit ik eigenlijk ver boven het minimum dat vereist is. Blijkbaar werd hier geen rekening mee gehouden en werd het visum dus afgekeurd. Dus, omdat mijn broer Tukta goed kent, stelt hij zich garant voor een tweede aanvraag. Bruto-inkomen 4500 euro in de maand. Nu krijgen we terug een weigering na 5(!) weken wachten met als melding, gevaar dat ze hier zou blijven. Onvoorstelbaar dat men u als een crimineel behandelt, zelfs met een vlekkeloos parcours waar men U over kan zeggen.

Resultaat: Als zij hier mij niet meer kan/mag bezoeken in België, dan ben ik genoodzaakt om mijn zeer goed draaiende zaak stop te zetten. Compleet te gek, want ik heb duizenden klanten en de teleurstelling zal des te groter zijn. Ik ga trouwens het ganse verhaal in een videoboodschap zetten op onze website en op Facebook, want dit moet geweten worden. Ik vind dat men ons totaal respectloos behandelt als criminelen, alhoewel we te goeder trouw altijd on strikt gehouden hebben aan alle mogelijke verplichtingen en beperkingen binnen het kader van de afgelopen visums.

Mijn vraag is, kan tegen deze beslissing in gaan of is het sowieso een verloren zaak?

Hoe dom kan men zijn in dit land om een muur te bouwen tussen twee mensen die gewoon het beste voor elkaar hebben en totaal geen intentie hebben om wat dan ook criminele feiten te plegen zoals het niet houden aan de visumvoorwaarden.

Met vriendelijke groeten,

Kurt


Beste Kurt,

Omdat het hier België betreft vind ik dat een lastige vraag. Voor Nederland had mijn advies geweest: ga zeker in bezwaar, eventueel met hulp van een vreemdelingenadvocaat als je het echt goed aan wilt pakken. Voor België ligt dat ingewikkelder, in conclaaf gaan met ambtenaren. Het Agentschap Migratie (onderdeel van AGII) schrijft dat het beter is om een nieuwe aanvraag te doen die tegemoetkomt aan de bezwaren die tot afwijzing van het visum hebben geleid:

Citaat: “BEROEP: Tegen de weigering van een visum kan je binnen 30 dagen een annulatie- en/of schorsingsberoep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) indienen. Sinds het arrest (nr. 237 408) van de Algemene Vergadering van de RvV van 24 juni 2020 is het niet meer mogelijk om bij de RvV een schorsingsberoep bij uiterst dringende noodzakelijkheid in te dienen tegen een visumweigering.
De redenen om het visum te weigeren worden om privacy redenen niet medegedeeld aan derden. Je advocaat kan de redenen van weigering schriftelijk opvragen bij DVZ.
Vaak is een nieuwe visumaanvraag die tegemoet komt aan de argumenten van de weigeringsbeslissing zinvoller dan een beroep.”
Bron: https://www.vreemdelingenrecht.be/verblijfsrecht/reguliere-migratie/kort-verblijf/kort-verblijf-als-derdelander/voorwaarden-en-procedure-visum-c-kort-verblijf-als

Mochten jullie een nieuwe aanvraag doen (of een bezwaar), laat dan heel duidelijk zien dat:
Waarom Tukta in de genoemde periode het best kan komen (leg uit dat dan het werk zo goed als stil ligt en het dus de ideale periode is waarbij haar werk nauwelijks door iemand anders overgenomen hoeft te worden, maar ze na deze periode weer hard aan het werk moet).
Wijs op jullie relatie en het eerder correct gebruik van visums. In een begeleidend schrijven kun je nog eens aanhalen dat jullie nog steeds keurig de regels zullen blijven volgen zoals jullie reeds eerder hebben gedaan en er niets veranderd is aan jullie situatie ten opzichte van die eerdere aanvragen.
Maak een toelichting waarom een familielid deze keer garant staat in plaats van jijzelf. Maak meer dan duidelijk dat het om een relatie tussen jij en Tukta gaat. En om welke redenen(en) je broer de garantstelling doet. Kauw het de ambtenaar maar voor, ook dat Tukta nog steeds bij jou zal verblijven. Dan kan de ambtenaar daar niet per ongeluk bepaalde personen verwisselen (en per abuis denken dat Tukta bij jouw broer zal verblijven of dergelijke).
Lees het Schengendossier, hier op dit blog. Zie daarvoor het menu aan de linkerkant onder het kopje “Dossiers”. Dit is voor vele een goede steun in de rug om een zeer degelijke aanvraag voor te bereiden.

Of het mogelijk in jullie geval toch goed is om bezwaar te maken tegen de visumafwijzing (zelf of met een vreemdelingenadvocaat) kunnen Belgische lezers hopelijk commentaar op geven. Mogelijk hebben die nog wat praktische tips.

Mocht het wederom allemaal negatief aflopen dan zouden jullie nog kunnen overwegen om elders in Europa jullie vakantie te vieren. Bijvoorbeeld Nederland. Omdat jullie een duurzame en exclusieve relatie hebben die vergelijkbaar is met een formeel huwelijk kunnen jullie gebruikmaken van Europees recht en een “faciliterend visum” aanvragen. Dit is een gratis, versneld en onder versimpelde voorwaarde afgeven visum voor niet-EU familieleden van EU-onderdanen met een reis of verblijf elders in de EU. Meer daarover in het Schengendossier. Maar ik veronderstel dat jullie eerst willen kijken of er via België nog wat te beginnen is. Ook al is het maar omdat de Belgische ambtenaren zo’n aanpak vast “minder gelukkig” zullen vinden…

Met vriendelijke groet,

Rob V.

10 reacties op “Schengenvisum vraag: Visum voor Belgie afgewezen, kan tegen deze beslissing in gaan of is het sowieso een verloren zaak?”

 1. Rudy zegt op

  Beste Kurt

  Ik vind het heel jammer wat jou is overkomen. Vooral omdat jullie steeds de regels voor een visum kort verblijf (Schengenvisum) nauwgezet naleven. In beroep gaan tegen de beslissing lijkt me weinig slaagkansen te hebben. Net zoals deze reactie trouwens. Want ik word steevast door een bekrompen en kortzichtige moderator zonder gevoel voor humor of ironie (en wellicht ook nog om andere redenen) op deze blog gecensureerd. Tukta zal bij de vorige aanvragen ongetwijfeld een NN gekregen hebben. Dat is een nationaal nummer en is niet te verwarren met een rijksregisternummer. Een andere borgsteller voor een persoon met eenzelfde NN kan vermoedelijk de behandelaar van het dossier in de war gebracht gebracht hebben en hem of haar doen veronderstellen hebben dat Tukta bij een nieuwe persoon een ander verblijfstraject wil volgen. Als de aangevraagde periode bij een nieuwe borgsteller (ook ander adres?) bij een ‘eerste’ keer langer dan 1 maand bedraagt, leert mijn ruime ervaring mij dat die dan om reden (risico op permanent verblijf in België ) veelal worden afgekeurd. Ik adviseer dan ook om een nieuwe aanvraag in te dienen waarbij u een maandelijks inkomen probeert voor te leggen die aan de minimale inkomensvoorwaarden voor u als borgsteller voldoen of u verwijst ook naar uw jaarinkomen via uw meest recente aanslagbiljet. Net zoals Rob adviseert geeft u een woordje uitleg waarom u in vertwijfeling uw broer liet optreden als garantsteller bij de vorige aanvraag. Lever via kopie van de stempels in haar reispas aan dat ze bij vorige verblijven steeds tijdig het land heeft verlaten. Inclusief eventueel kopies van haar eerdere aankomstverklaringen (bijlagen 19). Ik wens u oprecht alle succes toe.

 2. Rene zegt op

  Kurt,

  Rob beschrijft netjes de alternatieven! Maar…
  Ik heb al vanalles meegemaakt met Thai visa voor België. Vaak tegenstrijdige berichten van de ene stad tov van de andere stad betreft huwelijk enz. Moeilijk doen over visa die voor de hand liggen.

  Wat ik je aanraad mocht Rob’s raad niet lukken is een visum D aanvragen om te huwen. Je vrouw zal de gezinshereniging uitzitten in Thailand en na zes maanden naar België kunnen afreizen. Na voltrekking van huwelijk of wettelijk samenwonen nog enkele weken wachten op de F-Kaart. Mits wat planning moet dat lukken tijdens de zomermaanden. Een vriend van mij is op die manier gehuwd en de F-kaart was er na 6 weken.
  Als je het mij vraagt heeft dat ook een voordeel mocht zij langer leven dat ze recht heeft op een overlevingspensioen. Het enige probleem dat ik zie is de inburgeringscursus en les Nederlands. Desnoods moet je de boete maar slikken.
  Ga ook eens ten raadde bij AGII, bel die even met je vraag, ze zijn er om je te helpen met dergelijke problemen: https://www.integratie-inburgering.be/nl Een dure advocaat onder de arm nemen heeft geen zin, Rob’s nieuwe schengendossier legt je niet meer uit dan een advocaat zou doen (ik spreek uit ervaring).
  De band tussen jullie 2 valt makkelijk te bewijzen, dus daar kan ook geen probleem zijn.
  België doet héééél moeilijk tegenwoordig wat visa betreft en het zal er niet op beteren.
  Thailand is aan het lobbyen bij de EU om Thai visumvrij 3 maanden te laten reizen, maar dat gaat nog enkele jaren in beslag nemen.
  Succes en we duimen mee voor een positieve afloop!

  Rene Henrard

 3. Marc zegt op

  Als het niet lukt kun je via Portugal of via Italië komen 99% slaagkans houd dat in je achterhoofd voor de rest veel succes

 4. Berghuis jan zegt op

  Beste Kurt
  Ning mijn vriendin 33 jaar geen kids woont nog bij mama en pappa in isaan Sangkha zij houd in het ouderlijke huis een bescheiden winkeltje open.
  Na samen Vietnam Cambodia en Thailand te hebben rondgereisd het plan opgevat om in begin 2023 een visum voor Belgie aan te vragen.
  Het blog en internet afgespeurd hoe en wat blijkt dat de beste kans om een kort verblijf max 1 maand het meeste slaagkans heeft,ik wilde dan ook een bureau in schakelen maar nee Ning wilde het zelf proberen en gelijk voor 60 dagen gaan.
  Nadat Ning 3 dagen achter de pc en printer gezeten had met een dossier van bijna 100 pagina 3 bis ,inkomst verklaring, fotos ,etc naar Tls Bangkok ,3 weken later paspoort terug met schengen visa voor 60 dagen ik kon mijn ogen niet geloven had dat niet verwacht ,bij aankomst in Belgie aangemeld bij het gemeentehuis bij terug komst in Thailand ambassade gemaild en terugkomst gemeld.
  Dat smaakt naar meer na 90 dagen verblijf in Thailand terug een visa aangevraagd nu voor 90 dagen zelfde scenario bijna 100 pagina tls etc….
  Resultaat visa gekregen voor 90 dagen.
  Na verblijf in Belgie samen voor 3 maand naar Thailand.
  Begin maart dit jaar zelfde scenario dossier 100 paginas maar omdat de inkomens eisen verandert waren sinds december 2023 en ik maar 1800 eu pensioen heb moest ik nog een aantal zekerheden inbouwen zodanig dat de 2069 eu die je minimum moet hebben geen reden tot afwijzing zou geven.
  Een rekening geopend op Ning haar naam daarop 175000 bath geplaatst denkende 45€x90 =4050 het bedrag dat je nodig hebt als je geen garant steller hebt maar wel logies.
  Verder nog huurcontract van mijn huurder incl maandelijkse stortingen van huishuur tw 600€per maand en om het helemaal kompleet te maken een afschrift van de bank waarop 250 000 eu op mijn rekening staat.
  Alles binnen gedaan bij Tls waar ze verbaasd waren dat Ning zo een sterk dossier indiende .
  2dagen later een mail u dossier is per diplomatieke post overgemaakt aan IBZ deze zal een beslissing nemen gelieve de ambassade niet te contacteren.
  De volgende dag al een beslissing GEWEIGERD de motivatie zal door de ambassade meegedeeld worden.
  Ongeloof ,onbegrip ,woede ,hoe is dit mogelijk.

 5. Berghuis jan zegt op

  Vervolg
  De motivatie enkele dagen later.
  Ning heeft niet aangetoond over genoeg financiele middelen te beschikken.
  De verbintenis tot tenlaste neming is geweigerd gezien de garant …….. dit kon toch niet waar zijn waarom steeds een heel dossier samenstellen als dit toch niet word bekeken ?
  Misschien herinnerd Rob zich nog mijn reactie het schengen visa een kansspel of loterij enkel de prijs word verhoogd maar je weet niet of je wint .
  Tot op heden had ik mij buiten het aanleveren van documenten nergens mee bemoeid liet Ning maar doen maar dat zou nu veranderen.
  Liggend aan het zwembad in hua hin een hele week alle mogelijke info verzameld maar beroep is zo goed als onmogelijk terug opnieuw aanvragen leek de beste optie maar wou de stress niet terug opdrijven en nog een maandje van onze vakantie genieten.
  Normaal zou Ning op 27 juni naar Belgie komen tripje naar Spanje was gepland alles viel in het water.
  Na enkele dagen heb ik dan besloten om een klacht in te dienen bij de federale ombudsman.
  Tot mijn verbazing kreeg ik de volgende dag al antwoord een dossier was geopend maar enkel wanneer er onregelmatigheden werden vastgesteld kunnen wij tussenkomen en vragen om de aanvraag te herzien.
  Heel het verhaall van financiele toestand op mail gezet de ombudsman zou de ambasade contacteren en mij op de hoogte houden.
  Ombudsman diplomatieke post opgevraagd bij ambassade daaruit blijkt dat Ning maar 3700 €op haar rekening heeft staan en de garant maar een inkomen heeft van 1800 € mijn eerste gedachte shit wat een leugenaars de ambassade medewerkers en wonende in thailand kennen ze blijkbaar de wisselkoers niet eens.
  De ombudsman kunt u mij alle stukken overmaken welke bijgevoegd waren in de aanvraag.
  Alles doorgemaild ,ombudsman ,blijkbaar heeft de ambassade niet alles doorgestuurd naar IBZ en hebben ze op basis daarvan hun beslissing genomen.
  Ombudsman ik zal IBZ en desnoods vreemdelingen zaken contacteren.
  Enkele dagen later ombudsman ik heb IBZ gevraagd om de aanvraag terug te herzien en een visum af te leveren,een dag later was de beslissing al gevallen iBZ visum goedgekeurd ambassade zal dit verder afhandelen
  Vrijdag morgend 28 juni land Ning in Brussel heeft bloed zweet en tranen gekost maar eind goed all goed.
  Langdradig verhaal misschien ik ben geen schrijver maar misschien heeft iemand hier iets aan
  Met vriendelijke groeten Ning en Jan

  • Rudy zegt op

   Een queeste doorheen een administratieve hel. Gelukkig met alsnog een positief resultaat. Vergeet niet dat bij aanvragen er eigenlijk 3 beslissingsactoren zijn die mede hun stempel drukken bij het onderzoeken van de aanvraag. TLS, IBZ (Belgische ambassade in Thailand en DVZ. Soms wordt het dossier al in Thailand goedgekeurd door IBZ en vertrekt er weinig of niets van heel het dossier naar Belgie. Twijfelt men daar dan vertrekt het dossier elektronisch naar België. Let op enkel wat zij relevant vinden wordt verstuurd. Is dat een dossier van 100 blz dan stuurt men volgens hen enkel de relevante documenten. Moeten ze veel documenten ‘doorploegen’ dan gebeurt het volgens mij wel eens dat net dat ene essentiële (gewijzigde?) document niet wordt opgemerkt. Dat toegeven is soms ook voor hen een geval van ‘losing face’ en zal aan de burger zelden toegegeven worden. Behalve dan misschien bij een externe officiële tussenkomst. Uiteraard fungeert TLS ook als (een eerste) filter. Daar is het belangrijk om naar waarheid de essentie van een bezoek naar België mee te delen : toerisme (inwerkelijkheid zelden geheel waar), vriendenbezoek of in feite samenwonen of huwen wat vaak een ander type (D) dan het aangevraagde visum vereist. Het inkomen van de borgsteller of bij wie men zich wil voegen moet heel duidelijk terug te vinden zijn. Risico op niet-terugkeer, een vaste job hebben in Thailand, al dan niet daar kinderen hebben , een te lange eerste periode aanvragen (meer dan 1 maand) en erger nog desgevallend liegen, spelen een significante rol. Als alles gefilterd is door TLS en IBZ (met hun aantekeningen erbij!) valt hier eigenlijk nog enkel de beslissing. Is er twijfel over het inkomen hier dan wordt dat desgevallend nog even bijkomend onderzocht. Zijn er al te veel vragen gemarkeerd bij IBZ en TLS in Thailand dan is het kalf meestal al ginder verdronken. Moraal van het verhaal: beperkt je bij het indienen van het dossier tot de essentie maar zorg wel dat het volledig in orde is. Succes!

 6. De Dobbeleer André zegt op

  Beste , ik heb ook al veel meegemaakt ivm aanvragen visa….ik noem het Russische roulette!!
  De aanvragen worden niet serieus behandeld… wanneer ze niets vinden om het visa te weigeren, dan hanteren ze ” niet zeker dat ze zal terugkeren”….visum geweigerd!! En vragen naar waarom…geen antwoord! In beroep gaan….heb dit ook al willen doen maar mijn advocaat raadde mij dit af wegens meer dan 2 jaar achterstand in dat hof van beroep……En dan nog het communitaire probleem waarover ik niet uitweidt…
  Bij mij ook veel ongeloof , onbegrip en woede ..
  Toch succes !

 7. Bo zegt op

  Beste Kurt ,
  mijn vrouw is ook geweigerd geweest ,, hier in Belgie gebeurt alles via de DVZ(Dienst Vreemdelingen Zaken ) in Brussel.
  Heb mij toen voortdurend rechtstreeks tot de Belgishe ambassade in Bangkok gewend , ben er trouwens geweest met men toenmalige vriendin.
  Daar waren ze begripvoller voor de situatie en alles is dik in orde gekomen.
  Wij zijn ondertussen reeds iets meer dan 3 jaar wettelijk getrouwd en wonen in Belgie.
  Wij zijn ook in Thailand getrouwd maar alleen volgens traditie en dit om een speciale reden die vele niet weten of er van op de hoogte zijn !!!
  Indien je vrouw in Thailand schulden heeft of maakt en bijna iedere Thai heeft daar meestal staatsschulden , draai jij er ook voor op indien je daar wettelijk gehuwd bent .
  Ik ontsnap daar aan omdat ik alleen in Belgie wettelijk gehuwd ben. Ik wens je veel geluk en ook dat je vrouw wat toegeeflijker word.

 8. Jomtien Tammy zegt op

  Kurt,

  Ik raad je aan om eens contact te nemen met Meester Liesbeth Monden, advocaat gespecialiseerd in Vreemdelingenrecht.
  Zéér bekwaam in haar job!!
  Ik ga niet uitweiden over het hoe en wat, maar bij ons (vrouw is van U.K.) kwam het erop neer dat men ons dossier maar halvelings gelezen had en op basis hiervan een weigering uitschreef (DVZ diende mij enkel nog 2 documentjes op te vragen!!)
  Succes!

 9. Jan zegt op

  In Belgie is het aantal klachten bij de ombudsman gedurende het laatste jaar geweldig gestegen waarvan vele ivm visa aanvragen .
  Een visum weigeren op basis van veztivings gevaar en niet terugkeren als je al 2 of 3 visa hebt gekregen houd volgens mij als motivatie geen steek.
  Ik ben benieuwd hoe de volgende aanvraag gaat verlopen amassade en IBZ worden niet graag op de vingers getikt door de ombudsman zal mischien wel in Ning haar dossier genoteerd staan.
  Kan ook zijn dat ze haar aanvraag grondiger bekijken omdat ze weten dat we een stok achter de deur hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website