Beste redactie/Rob V.,

Heeft iemand ervaring met een visumaanvraag om mijn Thaise vriendin naar Schengen te laten komen? Ik ben Belg, maar mijn officieel adres staat ingeschreven in Polen, dus denk ik dat het bij de Poolse ambassade moet?

Ik heb een bedrijf in Belgie, waarvan ik alleen aandeelhouder ben en tevens zaakvoerder. Ik heb ook een residentieadres in Belgie op het zetel adres van mijn bedrijf, zou het ook kunnen voor de Belgische ambassade?

Ik hoop snel op enige info, misschien heeft er iemand in Thailand een referentie met een bureel welke mij hierbij kan bijstaan? Mijn vriendin is woonachtig in Udon Thani.

Groet,

Herman


Beste Herman,

Een visum moet worden aangevraagd bij het land dat het hoofddoel van de reis is. Als jullie vooral in België op bezoek willen dan moet je dus via België een Schengenvisum aanvragen. Als er geen duidelijk hoofddoel is, bijvoorbeeld omdat jullie een rondreis willen maken en in diverse landen vergelijkbare tijd zullen verblijven, dan moet het visum worden nabij het land van eerste binnenkomst (grenspassage).

Tip: indien jullie een “duurzamere en exclusieve relatie” hebben, dat wil zeggen dat jullie al ten minste zes maanden een relatie hebben en/of samenwonen en dit kunnen onderbouwen (bijvoorbeeld door afschriften, rekeningen, eigendomspapieren, inschrijvingen, foto’s, chats etc.), vraag dan een faciliterend visum aan voor een reis naar Nederland. Dit visum voor familieleden van een EU/EER burger (duurzame relaties tellen in Nederland mee als gelijkwaardig aan een huwelijk) is gratis, moet versneld en met een minimum aan verdere papieren worden afgegeven. Het kan praktisch niet geweigerd worden tenzij de vreemdeling staatsgevaarlijk is of er sprake is van fraude.

Voor details omtrent een aanvraag van een Schengenvisum, zowel een regulier visum voor toerisme/familie/vrienden bezoek doeleinden, als ook het speciale EU/EEA familielid visum, verwijs ik naar het uitgebreide PDF dossier hier op het blog. Dat gaat in op praktisch alle onderdelen van een aanvraag van een visum voor Nederland en België. Zie hier:

https://www.thailandblog.nl/dossier/schengendossier-mei-2020/

Succes!

Met vriendelijke groet,

Rob V.

NB: persoonlijk ben ik geen fan van visum bureaus. Praktisch al het papierwerk moeten de vreemdeling (jouw vriendin) en referent (jij) nog steeds zelf in orde brengen. Voor sommige heeft het meerwaarde dat tegen betaling iemand nog eens meekijkt naar de papieren, dus mits het personeel hun vak verstaat kan het voor die personen wel lonen. In zijn algemeenheid echter valt het visum prima zelf te regelen als men zich goed voorbereid.

Rating: 5.00/5. From 4 votes.
Please wait...

2 reacties op “Schengenvisum vraag: Thaise vriendin naar België laten komen”

  1. Alex zegt op

    Voor Belgie is dat lastig omdat je moet aantonen (met documenten en foto’s) dat jullie elkaar in de laatste 2 jaar, minstens 2x gedurende 3 weken hebben ontmoet en samen zijn geweest!

  2. Koen zegt op

    Mijn vriendin vroeg in juni 2019 een visum aan voor september 2019, dus binnen de geadviseerde timing van 7 weken. Ze kreef pas in december 2019 een antwoord! Ze is dan op 14 maart 2020 -eerste dag van lockdown- gearriveerd voor twee weken, maar geraakte niet meer weg door lockdown. Ze is op 14 augustus 2020 terug naar Thailand geraakt. Elk nadeel heb z’n voordeel 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website