Beste redactie,

Ik heb een vraag over het multiple entry Schengen visa C van een Thaise collega in combinatie met een nieuw paspoort en een nieuw visum (multiple entry).

Het oude visum in haar oude paspoort loopt af op 18 september 2018 en ze zal a.s. donderdag haar nieuwe visum ontvangen in haar nieuwe paspoort. Ik vermoed dat de stempel in haar nieuwe visum ingaat op 19 september 2018. De ambassade vertelde haar dat ze met haar oude visum Europa in moet en met haar nieuwe visum Europa uit moet. Dit zou een nieuwe regeling zijn?

Ze komt hierdoor waarschijnlijk later dit jaar in de problemen met de 90/180 regeling aangezien ze veel moet reizen voor het werk. Kan iemand mij zeggen waar ik deze nieuwe regeling vinden kan. En hoe ze dit eventueel omzeilen kan?

Alvast bedankt,

Leo


Beste Leo,

Een nieuw mulitple entry visum (MEV) zal inderdaad ingaan na afloop van het huidige visum dat op het punt staat te verlopen. Een persoon mag immers niet twee geldige Schengen visums hebben op hetzelfde moment.Brussel schrijft daarover in het visumhandboek: “A holder of a multiple-entry visa may apply for a new visa before the expiry of the validity of the visa currently held. However, the validity of the new visa must complement the current visa, i.e. a person cannot hold two uniform visas valid for the same period in time.”. Het nieuwe MEV zou dan ook geldig moeten zijn vanaf 19 september als de oude op 18 september vervalt.

Ik kan niet uit je verhaal opmaken wanneer jouw collega naar Nederland zal reizen? Als ze vertrekt op een datum die nog binnen het oude visum valt dan reist ze met dat oude visum/paspoort in. Gedurende haar verblijf in Nederland/Europa vervalt dan het ene visum maar vangt het nieuwe visum aan. Ze gebruikt dan het nieuwe visum/paspoort bij uitreizen en toont desgevraagd het oude paspoort om aan te tonen wanneer ze het Schengengebied is binnengekomen. Beide paspoorten dus goed bewaren maar in eerste instantie alleen het ‘bruikbare’ paspoort met geldige visumsticker laten zien zodat een slaperige ambtenaar niet verkeerd kan stempelen.

Maar hoe de ambassade er bij komt dat dit een nieuwe regeling is? Mogelijk is de medewerkster abuis of de kennis van deze frontdesk medewerker wat verslechtert sinds de ambassade slechts nog een doorgeef loket is dat aanvragen naar de RSO (Kuala Lumpur) stuurt voor verwerking door Nederlandse ambtenaren in de backoffice aldaar.

Omzeilen van regels moet je niet doen, komen alleen maar problemen van. Zorg er voor dat ze nooit langer dan 90 dagen in elke periode van 180 (rollende!) dagen in het Schengengebied is. Makkelijkste is dus 90 dagen op en 90 dagen af, anders is goed controleren door op elke (voorgenomen) verblijfsdag 180 dagen terug te kijken en te tellen of het maximum van 90 dagen al bereikt is. Daar is gelukkig een calculator voor (meer info in het Schengendossier in het menu links van dit blog): ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en

Je wilt echt niet hebben dat je per abuis te lang binnen Europa bent. Dat is overstay en betekent illegaal verblijf. Komt alleen maar narigheid van, nu of later bij toekomstige reizen of visumaanvragen.

Gaat jouw collega dus bijvoorbeeld op 10 september Europa binnen (oude paspoort) dan moet ze zorgen dat ze uiterlijk 90 dagen later weer vertrekt (nieuwe paspoort). En bij de volgende reizen 180 dagen terug blikken of ze al op 90 dagen komt. Liefst met de calculator, doe je het uit het hoofd kijk dan 180 dagen terug op de beoogde dag van binnenkomst en beoogde dag van vertrek van een voorgenomen reis maar eigenlijk zou je voor alle voorgenomen verblijfsdagen 180 dagen terug moeten kijken om 100% zeker te zijn en dat kan hersengekraak kosten. Is iemand geheel te tel kwijt blijf dan minstens 90 dagen weg uit het Schengengebied, dan zit je altijd goed.

Ik hoop dat e.e.a. zo duidelijk is.

Groet,

Rob V.

Bron: ‘Handbook for the processing of visa applications’ op ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website