Beste redactie/Rob V.,

Mijn naam is Huub. Ik ben een Nederlandse man van 72 jaar en woonachtig in Noord-Holland. Sinds een jaar ken ik een Thaise weduwe. Zij woont in Udon Thani. Ben in 2019 tweemaal bij haar op bezoek geweest en we hebben drie en halve maand samen geleefd. Ik ben daar zeer gastvrij ontvangen. De rest van het jaar dagelijks live Whatsapp contact.

Dit jaar wil ik in maart voor 6 weken naar Udon Thani reizen en daarna haar voor 4 weken meenemen naar Nederland om ook mijn familie te leren kennen. Hiervoor mij ingelezen op Thailandblog en informatie en formulieren opgevraagd en gekregen via de Nederlandse ambassade te Bangkok.

Mijn vriendin durft niet alleen te reizen omdat ze nog nooit gereisd of gevlogen heeft. Ze spreekt geen Engels. Daarom zoek ik een aansluitende vlucht! Ergo: mijn retourticket Bkk-A’dam moet aansluiten op haar vertrekticket. Bovendien moet haar ticket refundable zijn ivm een eventuele weigering van haar visumverzoek. Extra kosten euro 200 volgens een reisbureau.

Ook is het raadzaam om de aanvraag te doen via VFS Global. Mogelijk na februari 2020 de enige optie?

Mijn vragen:

1. Heeft iemand ervaring met naar Nederland reizen met een Thaise vriendin?
2. Heeft iemand ervaring met de externe dienstverlener VFS Global? Welke moet ik benaderen? Die te Bangkok of
is er ook een in Amsterdam of den Haag?
3. Heeft iemand ervaring met “refundable” tickets? Bij welke vliegmaatschappijen en wellicht goedkoper dan 200
euro?
4. Heeft iemand enig idee waarom een eventuele verlenging met 15 dagen, dus tot max. 30 dagen onderzoek
naar een visumverstrekking nodig is?
5. Is het noodzakelijk of verstandig om 2 of 3 dagen een hotel nabij de ambassade te boeken. Mijn vriendin moet
daar toch in persoon verschijnen?

Ik hoop nuttige tips van u te mogen ontvangen en dank u daarvoor bij voorbaat.

Met vriendelijke groet,

Huub


Beste Huub,

Voor zover het om ervaringen gaat, daar moeten de lezers hieronder maar verder verdere commentaren op geven.

1. Heb ik zelf eenmaal gedaan, simpelweg een eerst gekeken naar geschikte data voor ons. Mijn retour geboekt (AMS-BKK-AMS) en voor haar een vluchtreservering (BKK-AMS-BKK). Na toekenning van het visum de reservering (kosten nihil) omgezet in een betaalde boeking. Die reservering was destijds telefonisch geregeld door mijn lief met China Airlines in Bangkok, maar die vliegen niet meer direct tussen Amsterdam en Bangkok.

2. Een Thaise woonachtig in Thailand moet zelf de aanvraag indienen. Dat gebeurt dus in Bangkok bij óf de ambassade óf VFS Global.

3. Lezers hieronder? Als je gewoon een vlucht reserveert en de in een definitieve boeking omzet als ze het visum heeft gekregen dan heeft een refundable ticket geen meerwaarde. Hoe een vlucht te reserveren? Zie:

www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/schengenvisum-vraag-moet-ik-vliegtickets-kopen-voor-een-visumaanvraag/

4. Indien de aanvraag vragen oproept maar niet dusdanig dat deze meteen afgewezen kan worden. De Nederlandse visumambtenaren zijn echter vrij strikt: bij een onvolledig dossier krijg je snel een afwijzing. Sla dus niks over in de checklist van de NetherlandsAndYou site. Zorg dat het dossier die voor de neus van de ambtenaar, die niets van haar of jou afweet, helder, duidelijken compleet is. Kortom dat men niet met vragen blijft zitten.

Zie: www.netherlandsandyou.nl/your-country-and-the-netherlands/thailand/travel-and-residence/applying-for-a-short-stay-schengen-visa

5. Jouw vriendin moet de aanvraag inderdaad in persoon inleveren bij ambassade óf VFS. Als ze van ver komt is het inderdaad handig in BKK een hotel te boeken en de volgende dag de aanvraag te doen op de afgesproken datum. Dan terug naar huis en het paspoort retour laten sturen door de ambassade/VFS.

Succes en groet,

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Schengenvisum vraag: Mijn Thaise vriendin voor 4 weken naar Nederland”

 1. Co zegt op

  Dag Huub! Misschien een idee wanneer je in maart weer naar Thailand afreist om met je vriendin in Bangkok af te spreken. Zo kun je samen het nodige papierwinkel invullen! Mocht je eventueel garant voor haar willen staan, zul je dit al wel van tevoren moeten regelen in Nederland. Gr. Eelco

 2. Geert zegt op

  Ik heb een positieve ervaring met VFS Bangkok. Uiteraard moet je voldoen aan de gestelde eisen en de nodige documenten volledig en correct inleveren bij VFS.
  Als je hiervoor het schengenvisum dossier op deze site volgt dan komt het goed.

  Een refundable ticket is niet nodig, gewoon een reservering maken en deze uitprinten. Het definitief boeken en betalen van het ticket doe je pas wanneer het visum afgeleverd wordt.

  Als je dossier volledig en compleet is bij de eerste aanmelding dan hoef je volgens mij niet te vrezen voor verlenging.
  Toen wij de eerste aanvraag deden bij VFS te Bangkok moest mijn partner zich de volgende dag al persoonlijk aanmelden bij de ambassade voor een interview. Het is dus inderdaad verstandig om een paar dagen in Bangkok te verblijven.
  Bij ons duurde het in totaal 1 week, vanaf de eerste aanmelding bij VFS tot het ontvangen van het visum.

  Als het gaat om een eerste visumaanvraag wil ik je als tip meegeven om een visum aan te vragen voor maximaal enkele weken.

 3. chris zegt op

  Afgelopen september ben ik voor het eerst met mijn vrouw naar Nederland gegaan voor familiebezoek. Dat betekende ook de hele papierwinkel (in Thailand en in Nederland) om een Schengen-visum te krijgen.
  Als je aan alle vereisten voor het visum voldoet blijft er slechts een vraag over om de stempel werkelijk in je paspoort te krijgen, en dat is dan ook de hamvraag: hoe aannemelijk is het dat de Thaise persoon ook werkelijk naar Nederland terugkeert en niet in Nederland achterblijft? Data en foto’s over het werk van de vrouw (als ze dat heeft; indien al: schriftelijke toestemming van de werkgever om vakantiedagen op te nemen), van haar kinderen en kleinkinderen en andere bewijzen van bindingen spelen mijns inziens daarbij een belangrijke rol.
  Toen mijn vrouw haar hele dossier liet zien (met foto’s van haar werk, mijn werk, mijn werkvergunning en visum) waren er geen vragen. Het interview duurde niet langer dan 5 minuten, vertelde ze me na afloop verbaasd. (ik was daar uiteraard niet bij aanwezig)

  • Je vrouw krijgt geen stempel in haar paspoort, maar een sticker. Maar het klopt wat je zegt. Als je het risico op vestigingsgevaar kan weerleggen en alle documenten netjes aanlevert, is er weinig aan de hand.

  • Prawo zegt op

   Als het om een echtgenote gaat dan zou iemand kunnen overwegen om een ander Schengenland te gaan bezoeken dan de lidstaat waarvan u de nationaliteit heeft).

   Dit heeft veel voordelen:
   — er hoeven veel minder vragen te worden beantwoorden en maar weinig documenten worden bijgevoegd;
   — de aanvraag kan direct bij een consulaat worden ingediend (scheelt weer € 40 voor VFS);
   — het visum is gratis (dat scheelt vanaf 1 februari a.s. € 80);
   — er mag niet worden getoetst op vestigingsgevaar;
   — het visum kan meteen voor 90 dagen worden aangevraagd en kan ook snel als voor meerdere reizen worden afgegeven;
   — een interview is niet nodig en heeft ook geen zin aangezien er toch niets mag worden gevraagd/hoeft te worden getoetst behalve de geldigheid van het huwelijk.
   — het blijft een Schengenvisum dat ook kan worden gebruikt om Nederland te bezoeken;
   — het visum moet binnen twee weken worden afgegeven, een termijn die in bijzondere gevallen kan worden verlengd tot 30 dagen.

   Het nadeel is dat de aanvraag heel precies moet worden ingediend aangezien grondpersoneel op een consulaat (laat staan bij VFS) de regeling vaak niet kent en men niet erg happig is op het geven van gratis visa.
   Maar als je tijd hebt (een visum kan al een half jaar voor de geplande reis worden aangevraagd) en niet op ziet tegen mogelijk gedoe dan is dit een goede optie.

   Zeker Belgen met een Thaise echtgenote zou ik aanraden deze weg te nemen aangezien Nederland de regels in verhouding tot andere lidstaten goed toepast en zo niet, deze via de IND/Visadienst/rechter prima afdwingbaar zijn.

   • Jacques zegt op

    Met de zin als het om een echtgenote gaat dan zou iemand kunnen overwegen om een ander Schengenland te gaan bezoeken dan de lidstaat waarvan u de nationaliteit heeft.
    Ik neem aan dat u bedoelt dat een Schengen visum wordt aangevraagd bij een ander land (consulaat) dan het land waar de aanvrager en haar echtgenoot gaan vertoeven. Je zou hiermede omzeilen dat er vervelende vragen worden gesteld en de kosten zijn ook minder.
    Ik weet niet of de wetgeving inmiddels is veranderd, maar feitelijk is het handelen niet juist op deze wijze en kan het ook weer vragen oproepen, althans dat zou het bij mij doen als ik zo’n verzoek zou moeten behandelen. Een van de basis eisen voor de verstrekking van een visa is dat men voor het grootste gedeelte van de totale verblijfsduur ook verblijft in het land waar de echtgenoot woonachtig is. Tenzij men met reisinformatie kan aantonen de hele tijd maar rond te gaan reizen in de betreffende landen.

  • Rob V. zegt op

   Chris, het inleveren van de aanvraag is inderdaad een kwestie van minuten. Met 5-10 minuten zou je weer buiten moeten kunnen staan. VFS is niet gemachtigd om een interview af te nemen, en ook de loketmederwerker op de ambassade stelt niet meer dan 1-2 vragen. Mocht er noodzaak zijn voor een interview dan gebeurt dat apart door een bevoegde ambtenaar op de ambassade. Juist daarom is het zo belangrijk dat uit de papieren die je aanlevert alle vereiste informatie al blijkt en duidelijk is. Dan kan de beslisambtenaar zo een besluit nemen zonder interview, naleveren van stukken of dergelijke.

   @Jaques: Prawo heeft gelijk, als oud vreemdelingenasvocaat weet hij van de hoed en de rand. Een Belg met Thaise echtgenoot/echtgenote kan dus prima aangeven met zeg een ondertekend briefje dat de EU burger samen met de Thaise partner naar Nederland gaat voor een vakantie. Je hoeft niet je hele agenda te plannen en te overleggen. Al is het niet de bedoeling dat je van te voren al weet dat je meteen door naar België gaat en praktisch daar de hele tijd verblijft. Maar een reisje elders in Europa kan prima, en (on)gepland even naar eigen land kan ook. Voor Nederlanders hetzelfde verhaal, maar die kunnen dan niet bij de NL ambassade terecht maar zullen bij de Belgische, Duitse etc ambassade moeten zijn. En ja, niet alle beslisambtenaren worden vrolijk van deze aanvragen en dan meer vragen dan mag, zoals een volledige reisplanning o.i.d. , dat is in strijd met de regels van EU directrive 2004/38. Daarom het belang dat de aanvraag ook precies (en eerlijk) is.

 4. Driekes zegt op

  Kan een Thai(se) op zich zelf naar Nederland komen als deze zelf genoeg financien heeft en kan aan tonen dat ze geld op de bank heeft, zelf verdient, en een aantal chanots in haar bezit heeft, het is toch belachelijk dat een Thai(se) alleen op aanvraag van haar/zijn lief naar Nederland, cq, Europa kan komen of sla ik de plank mis??, dit is wel meer gebeurd.
  Iedereen moet toch op vakantie kunnen gaan naar Europa als je geld hebt, natuurlijk moet je aan de eisen voldoen .

  • Barry zegt op

   Beste Driekes,

   Dat kan, mijn vriendin komt twee maal per jaar naar Nederland. Zij regelt zelf een schengen visa. Nooit problemen gehad. Gewoon goed voorbereid met een uitdraai van haar spaa rekening dat ze over ruimvoldoende middelen beschikt, naast een bewijs van een ziektekosten verzekering.

   GR,
   barry

  • Chris zegt op

   Ja, dat kan. Voor mijn vrouw hoefde niemand in nederland garant te staan.

  • Rob V. zegt op

   Ja dat kan prima. Zowel een visum voor bezoek aan/Met partner of zelfstandig worden besproken in het Schengen dossier. Je kan als toerist komen (hotelkamer, geen sponsor), of via een Nederlands contact (die of onderdak geeft, of alles betaald of beiden). Je kunt dus prima een Thaise vriend, kennis etc uitnodigen die met eigen geld de reis bekostigd. Mij lief haar eerste visum was ook met eigen geld omdat ik geen goede baan had.

   Cijfers: 40% van de Thai komt als toerist, daar is dus meestal geen Nederlander bij betrokken. Van de 30% familie/vrienden bezoek zal ook een deel alleen logies hebben via een Nederlander en zelf de reis en verblijfskosten betalen.

   Wat oude cijfers 2017:
   https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2017/

   Die van 2018 moet ik nog een stukje voor tikken… Die van 2019 kan ik eind van het voorjaar opstellen als ik vaart maak.

 5. peter zegt op

  Mijn vriendin kwam uit Thailand en zij is een Thaise officier, die wel Engels spreekt.
  Ik moest hierbij wel de nodige documenten regelen, aanvraag voor verblijf alhier.
  Hoewel zij dus wel zelf kon aan tonen wat haar inkomsten waren en haar banksaldo en de reden voor terugkeer. Ik weet niet hoe IND ed. reageert indien je geen reden kan bedenken voor terugkeer.
  Je moet een gezondheids verzekering afsluiten ter waarde van een bepaald bedrag, dat kan in Nederland, maar moet wel aangetoond worden (kopie)

  eea te bezien op https://ind.nl/kort-verblijf/Paginas/vakantie-en-familiebezoek.aspx#3571061f-3a59-42ac-883a-95cf59b8cd1f
  Of wellicht heb je dit al gezien?

  Er zijn papieren, die je dan bij de gemeente moet gaan halen en deze OFFICIËLE STUKKEN moeten
  dan in BK, VFS Global aanwezig zijn bij de aanvraag. Geen kopieën ! VFS Global zorgt voor de afhandeling.

  Aangezien je garant zal staan voor je vriendin heb je daar ook nog vele papieren voor nodig.

  Ik kan me voorstellen dat je met haar wilt vliegen, omdat ze geen engels spreekt.
  Mijn vriendin werd “uitgenodigd” voor een interview door de douane en kwam veel later pas uit de gate.
  Denk dat ze tijd over hadden voor een persoonlijk gesprek met haar. Knap en engels sprekend 555.
  Ondertussen sta je een uur bij de gate te wachten en denkt “wtf , waar is ze nou?” wat is er gebeurd?

  • Johnny BG zegt op

   “Mijn vriendin werd “uitgenodigd” voor een interview door de douane en kwam veel later pas uit de gate.
   Denk dat ze tijd over hadden voor een persoonlijk gesprek met haar.”

   Tijdens onze eerste reis waren de papieren in slechts een paar dagen al in orde bevonden, maar op Schiphol kregen we van de douane wel de tip mee om het dossier wat gebruikt was voor de aanvraag van het visum ook tijdens de reis mee te nemen.
   Juist ter voorkoming van dat gesprek.

   • Johnny BG, de douane is een onderdeel van de belastingdienst en heeft niets maar dan ook totaal niets te maken met hetgeen jij schrijft. Het controleren van visums en paspoorten gebeurt door de Koninklijke Marechaussee.

   • Johnny BG zegt op

    Beste Peter en Rob V.,

    Uiteraard hebben jullie helemaal gelijk. Excuses voor het schrijven in “praattaal” 🙂

    https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/american-express-schrapt-onjuiste-sneller-door-de-douane-slogan/

  • Rob V. zegt op

   De douane checkt koffers, de Kmar doet grenscontrole. En ja, de autoriteiten wijzen er op dat je al je bewijsstukken die onderdeel waren van de visumaanvraag met je mee sleept op reis. Dan kan men snel checken of je aan alle voorwaarde voldoet. Dan nog kan het voorkomen dat de grenswachters vragen stelt. Bijvoorbeeld omdat je opvalt (nerveus, afwijkend gedrag, of over komen als iemand die niet weet waar die naar toe gaat*) of zo willekeurig. Het is geen standaard iets, zie de reizigersaantallen en dan weet je dat ze onmogelijk iedereen een boel vragen kunnen stellen.

   *wat dan weer kan wijzen op mensenhandel. De persoon met het visum heeft geen idee wat de bedoeling is, het visum is eigenlijk volledig door de referent in orde gebracht. Vreemdeling komt bij de grenswacht, weet bijvoorbeeld niet de verblijfplaats in Nederland te noemen. Zo’n iemand zou in de handen van een mensensmokkelaar kunnen zijn gevallen die de vreemdeling naar een bestemming brengt en de vreemdeling aldaar uit te buiten.

 6. TheoB zegt op

  Mijn Thaise vriendin (53 jr), spreekt geen Engels, is medio vorig jaar op haar eerste buitenlandse reis, alleen en voor de eerste keer met het vliegtuig voor een maand naar Nederland gekomen. Vond ze (heel begrijpelijk) heel spannend, maar alles ging goed.

  Je hoeft geen ticket te kopen vóórdat je het visum hebt, het wordt door de ambassade zelfs afgeraden.
  Ik heb een redelijk willekeurige vlucht rondom de beoogde reisdata genomen en op de pagina vóór het betalen daarvan een kopie opgeslagen, afgedrukt en bij de aanvraag gevoegd. Pas toen het visum “binnen” was heb ik een (ander, goedkoper) ticket gekocht.

  Het Schengenvisum moet je vriendin aanvragen in haar woonland. In NL kan een Thai geen aanvraag indienen.
  Na 31 januari ’20 kan zij een Schengenvisumaanvraag alleen nog maar via VFS in Bangkok, Thailand doen. Zojuist gecheckt: via https://www.vfsvisaonline.com/Netherlands-Global-Online-Appointment_Zone1/AppScheduling/AppWelcome.aspx?P=Tg%2FSYPsRqwADJwz8N7fAvPi9V%2BRk9FnxfVU9W%2BoA82Q%3D kun je geen afspraak maken op de ambassade voor een Schengenvisumaanvraag. De laatste dag die daarvoor open stond was 9 januari jl. Misschien dat het tot & met 31 januari ’20 nog wel kan als je vóór 17 januari ’20 de ambassade herinnert aan de regel dat ze binnen 2 weken op de ambassade terecht moet kunnen, maar ik betwijfel of dat helpt.

  Als ze nog nooit een Schengenvisum heeft gekregen, moet ze (ook) naar de ambassade voor het afnemen van vingerafdrukken. Mijn vriendin deed de aanvraag op de ambassade, dus haar vingerafdrukken werden gelijk afgenomen.

  Voor wat betreft de angst voor illegale vestiging oftewel garanties dat ze weer uit NL vertrekt voldoet de reservering v/h retourticket plus één van onderstaande bewijzen. Ze mag natuurlijk ook meer aanleveren.
  – Een arbeidscontract. En omdat dat in Thailand over het algemeen weinig voorstelt: een officiële brief van de werkgever met de garantie dat ze na terugkomst weer op haar oude functie aan het werk kan gaan.
  – Bezit van onroerend goed (land, huis) en/of dure goederen (auto).
  – Zorg voor ouders en/of haar minderjarige en/of gehandicapte kinderen (meerderjarige kinderen – ook de ten laste van haar studerende – tellen niet mee).

  Normaal duurt het ongeveer een week voordat het afgegeven paspoort met de post terugbezorgd word.
  Als er bij de beslisambtenaar vraagtekens rijzen over de oprechtheid van de relatie en/of de aanvraag kan hij/zij aanvullende documenten/bewijzen vragen en/of aanvullend onderzoek doen (als de werkdruk niet te hoog is). Dat werkt natuurlijk vertragend op de afhandeling.

 7. Fred zegt op

  Kruis in je aanvraag TOERIST aan i.p.v FAMILIE BEZOEK dat scheelt een boel vragen of narigheid.
  Meer zeg ik er niet over, het is alleen een GOUDEN tip.

  Mvg

  Fred.

  • Rob V. zegt op

   En ik kan je vertellen dat het niets uit maakt. Of dat het zelfs tegen je kan werken. Ik zal daar wel wat meer over zeggen:
   – een visum kort verblijf (VKV) toerisme is voor als je hotels enzo verblijft, door het land trekt en dus geen privaat onderkomen hebt bij vrienden, kennissen oid.
   – een VKV bezoek vrienden/familie is als je wel de nachten doorbrengt bij vrienden/familie. Die mensen (of andere mensen) kunnen eventueel ook nog garant staan indien de reiziger zelf niet genoeg geld heeft (34 euro per dag per persoon voor NL).

   Doe je je als toerist voor terwijl je eigenlijk samen bij een Nederlander in zijn rijtjeshuis verblijft dan gelazer je de boel. Komt men daar achter dan zal dat je geen goed doen, ze zullen eerder denken ‘Als je daar over liegt, wat herberg je nog meer??’. Maakt een (volgende) visum aanvraag er niet makkelijker op…

   Daarnaast, mocht het tot immigreren komen dan is het toch fijn als je de IND kan laten zien ‘kijk wij hebben al zo lang een relatie en mijn Thaise liefde is al X keer bij mij in Nederland geweest’.

   Het zal de VKV beslisambtenaar een worst wezen of je in een hotel zit of bij vrienden. Als je maar niet liegt, er geen luchtje aan je aanvraag zit, de reis financieel afdoende gedekt is en -het aller belangrijkste- dat de kans dat je op tijd Nederland verlaat groter is dan de kans dat je niet op tijd weg bent (illegaal verblijf)

   Dat is mijn (gouden?) advies als schrijver van het Schengen dossier hier op dit blog.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website