Beste redactie/Rob V.,

Kan ik mijn Thaise vriendin naar Nederland laten komen? Bij de Rijksoverheid lees ik dat je niet zo makkelijk een visum kunt krijgen voor iemand vanuit Thailand, en dat een borgstelling door mij onvoldoende is.

Ik hoorde echter van iemand anders dat het geen problemen hoeft op te leveren en dat zijn vriendin een visum voor 5 jaar heeft gekregen. Wie heeft hier ervaring mee?

Groet,

Henk


Beste Henk,

Voor het verkrijgen van een Schengenvisum zijn er een aantal eisen. Het belangrijkste is dat jouw vriendin een aanneembaar reisdoel heeft (jouw bezoeken), afdoende verzekerd is (medische reisverzekering), dat ze aannemelijk maakt dat ze weer op tijd terugkeert (verplichtingen in Thailand zoals een baan, zorg voor kinderen etc.) en uiteraard ook dat ze in Nederland onderdak heeft en financieel gedekt. Dat laatste, die borgstelling, kan jij regelen met het invullen van het “logies en/of garantstelling” formulier mits jij een afdoende en duurzaam inkomen hebt (minstens 100% minimumloon). Maar jouw vriendin kan ook zonder garantstelling af als ze laat zien over 55 euro per dag te beschikken.

De eerste maal dat een visum wordt afgegeven is dat vaak maar voor een relatief korte geldigheid van enkele maanden tot een jaar. Wie vaker een visum aanvraagt krijgt een visum die langer geldig is, tot maximaal 5 jaar. Dan kun je vaker op bezoek komen zonder voor elke reis een nieuw visum aan te moeten vragen (let op: iemand mag nooit langer dan 90 dagen blijven en moet in dat geval vervolgens 90 dagen uit te Schengenzone blijven).

Samengevat: met een goede voorbereiding is een Schengenvisum wel te verkrijgen, maar daar komt wel wat meer bij kijken dan alleen een garantverklaring. Voor een compleet overzicht en verdere uitleg, zie het Schengendossier hier op Thailandblog (menu aan de linkerkant).

Schengendossier mei 2020

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

3 reacties op “Schengenvisum vraag: Kan ik mijn Thaise vriendin naar Nederland laten komen?”

 1. George zegt op

  De vraag is welk visum bedoeld wordt. Een maximaal 90 dagen Schengen toeristen visum is mits aan de voorwaarden voldaan wordt garantstelling en bewijs van voldoende inkomsten door de garantsteller niet te moeilijk. Voor een partner visum of een multiple entry visum voor langere termijn zal de vriendin eerst enkele keren naar Nederland moeten komen. Voor een partnervisum is bewijs van de relatie nodig met foto’s samen in Thailand en Nederland ook met familie en chats. Ik heb enkele jaren gelden met alle bewijzen correct ingevuld. Binnen vier weken hebben we een positief antwoord over een partnervisum ontvangen. (maart 2018) Als het langer duurt of afgewezen wordt dan is er meestal iets niet correct gedaan. Op het kantoor in Den Haag waar de bewijzen ingeleverd kunnen worden zag en hoorde ik mensen uitvallen tegen de ambtenaar die aangaf wat er nog ontbrak. In plaats van dankbaar te zijn dat de fout hersteld kan worden en de procedure een positief resultaat kan opleveren. Een goede voorbereiding is het hele werk. 🙂

  • Niet zelf dingen gaan verzinnen a.u.b. Een partnervisum bestaat niet. Er is maar 1 visum in dit soort situaties en en dat is een Visum kort Verblijf type C, ook wel Schengenvisum genoemd.

  • TheoB zegt op

   En ik vraag me af wat ‘het kantoor in Den Haag waar de bewijzen ingeleverd kunnen worden’ met een Schengenvisumaanvraag van doen heeft. Tegenwoordig moet de visumaanvrager de aanvraag met ondersteunende documenten voor NL bij VFS (TLS voor BE) in Bangkok inleveren. Vroeger kon dat bij de ambassade in Bangkok.
   Die aanvraag moet, behoudens nader onderzoek, in principe binnen 15 kalenderdagen afgehandeld zijn. Maar sinds begin dit jaar wordt er vaak geklaagd dat die termijn wordt overschreden en/of de aanvraag om onbegrijpelijke redenen wordt afgewezen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website