Beste Rob/Redactie,

Wat is de beste manier c.q. hoe formuleer je het best een Schengenvisum-aanvraag voor een langere periode dan voor enkele weken vakantie?

Een Thaise vriend komt graag ieder jaar enkele weken bij mij in Amsterdam logeren. Hij heeft een baan, een huis en familie in Thailand wat wij allemaal uitgebreid hebben vermeld in de aanvraag. Ik ben gepensioneerd en beschik over een huis en voldoende inkomen.

Het zou dus fijn zijn als hij een langer geldig visum krijgt, bijvoorbeeld enkele jaren. Dan hoeft hij niet voor iedere Europa-reis naar Bangkok VFS Global met alle kosten, ongemakken en onzekerheden van dien. Wij hebben dat geformuleerd bij de laatste aanvraag, maar zonder enige toelichting werd alleen weer een beperkt visum (6 weken) verstrekt; hij is al twee keer eerder hier geweest en heeft zelfs ook een geldig visum voor de USA.

Een andere vriend van mij heeft enkele jaren geleden zomaar 5 jaar gekregen zonder dat dit specifiek was aangevraagd en nog een ander kreeg ongevraagd een periode van 2 jaar.

Op welke manier zouden wij meer kans hebben op een langer geldig visum? Wat voor argumenten kunnen hierbij helpen?

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van andere aanvragers, waarvoor bij voorbaat mijn dank.

Ingezonden door Peter


Beste Peter,
Sinds de nieuwe Schengenregels van kracht werden in 2020 zijn er regels voor wanneer een ambassade een multiple entry visum (MEV) behoort afgeven en welke duur dat visum dan dient te hebben. Ik citeer uit het Schengendossier (te vinden hier op Thailandblog, in het menu aan de linkerkant) schrijf ik over het afgeven van een MEV:
 • De MEV heeft een geldigheid van 1 jaar mits de aanvrager in de voorgaande twee jaar drie visums heeft gekregen en rechtmatig gebruikt. 
 • De MEV heeft een geldigheidsduur van 2 jaar mits de aanvrager in de voorgaande twee jaar een eerder afgegeven MEV met een geldigheidsduur van één jaar heeft gekregen en rechtmatig heeft gebruikt. 
 • De MEV heeft een geldigheidsduur van 5 jaar mits de aanvrager in de voorgaande drie jaar een eerder afgegeven MEV met een geldigheidsduur van twee jaar heeft gekregen en rechtmatig heeft gebruikt.
In de jaren voorafgaande aan deze wijziging was afgifte van een MEV geheel aan de ambassade zelf, Nederland was daar zeer ruimhartig is en vele aanvragers kregen al snel een MEV. Dit scheelt immers aanvrager én ambtenaar tijd, rompslomp en kosten. Afgelopen jaar (2022) was het percentage MEV zo’n 25% dus de ruimhartige tijden lijken voor nu voorbij. Hoe dan ook, zou jouw vriend binnenkort onder de standaardregels vanzelf een MEV met een geldigheid van tenminste 1 jaar moeten bekomen.
Uiteraard kan een aanvrager in de begeleidende brief altijd zelf zijn/haar situatie nader toelichten. Als jouw vriend in een situatie is dat hij meermaals per jaar wenst te komen en ook kan komen dan kan hij/jij dat in de begeleidende tekst zetten. Als de ambtenaar uit de brief en onderbouwende bewijsvoering (o.a. kopie Amerikaans visum en inreisstempels in het paspoort) ziet dat jouw vriend regelmatig heeft gereisd, het aannemelijk is dat hij nog regelmatig zal gaan reizen en dit alles logisch te verklaren is (een doorsnee Thaise werknemer zal niet snel meermaals per jaar naar verre orden op vakantie kunnen), dan is de ambtenaar er misschien van te overtuigen een MEV af te geven van 1 of meerdere jaren. 
Kortom: geef aan dat een MEV gewenst is, maak in een brief duidelijk waarom. Zet jullie situatie uiteen, wees duidelijk en oprecht zodat de ambtenaar een goed beeld heeft van wie de aanvrager is en wat zijn situatie is. Voeg ondersteunend bewijs toe (van zijn reislust en goed opvolgen van alle regels door altijd tijdig terug naar Thailand te zijn gekeerd) en afwachten maar.
Succes!
Met vriendelijke groet,
Rob V.

2 reacties op “Schengenvisum vraag: Hoe kom ik aan visum voor een langere periode?”

 1. Peter zegt op

  Beste Rob,
  Hartelijk dank voor je uitgebreide antwoord.
  Bij de volgende aanvraag zullen wij graag je informatie en suggesties verwerken.
  Nogmaals dank.
  Peter

 2. Luit van der Linde zegt op

  Gerard, het inleveren van kopieën van alle vorige visa en stempels is toch niets speciaals?
  Volgens mij is het gewoon verplicht om alle niet lege pagina’s van je paspoort te kopiëren bij de aanvraag van een nieuw visum.
  Je moet inderdaad goed uitkijken bij VFS, zij zijn alleen een duur en tijdrovend doorgeefluik en hebben verder niets te beslissen. Ze mogen je advies geven, maar als jezelf overtuigd bent dat je de aanvraag correct doet, moeten ze het accepteren. Ze doen ook niets anders als de documenten inscannen en naar BuZa doorsturen.
  Waarom we dat in Nederland nog niet online kunnen regelen en Thailand wel, snap ik eigenlijk niet.
  Ik geloof zelf niet dat het nu nog eenvoudig is een MEV voor langere tijd te krijgen als je niet aan de regels daarvoor voldoet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website