Schengenvisum vraag: Geldigheid visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
11 juli 2017

Beste redactie,

Ten eerste wil ik zeggen dat ik dit blog een geweldige informatiebron vind voor heel veel zaken betreffende Thailand. Daarna wil ik een kleine uitleg geven omtrent ons verhaal en afsluiten met een vraag.

Ik ken mijn vriendin Parida nu bijna 6 maandjes. Heb haar hier ontmoet in Nederland daar ze bij familie op vakantie was. Na een aantal korte ontmoetingen is ze weer terug gegaan naar Thailand. Ikzelf ben daar nog nooit geweest en had nooit verwacht een lieve vrouw te ontmoeten die daar wegkomt. Door de geweldige uitvinding van internet en het video-bellen hebben wij elkaar goed leren kennen op afstand en nu willen we elkaar weer echt zien natuurlijk.

Dus op 16 juni is mevrouw naar een “lady” gegaan die haar helpt met alle documenten. Ik had al het nodige al voorbereid en toegestuurd (dankzij dit forum en een beetje informatie van elders). Op 22 juni had ze de afspraak bij het VFS wat ik overigens best snel vond gaan want ik zag her en der dat deze afspraak maken meer wachttijd in beslag zou nemen(iets van 2 weken of langer).

Ze vertelde dat ze nog geen reisverzekering had en ook niet nodig had. Dit was immers de voorgaande keren bij visumaanvraag ook niet nodig (die vond plaats in november 2016). Toch heb ik haar maar geadviseerd dit wel te doen om vragen, of erger nog, een afwijzing te voorkomen. Het bezoek aan VFS duurde ongeveer 30 minuten. Er werd gezegd dat we met 15 dagen bericht zouden krijgen.
Dit klopte ook precies want gisteren (7-7-2017) kreeg ze een mail terug van VFS.

Email 1
“Dear Parida ….., A decision on your Visa application reference number: NLBK/…../…./.. has been made by Visa back office. Your application has been received at the Netherlands Visa Application Centreand is ready for collection. Please note this is an auto generated e-mail. Please do NOT reply this email.”

Email 2
“Dear Parida……., Your processed visa application reference no.NLBK/……/…./.. is dispatched to you via Thai post today. Please note ………….”

Dus geen duidelijkheid via email, tenminste niet voor ons. Balen, maar goed. Wachten op de post dus. Deze kwam gelukkig, ondanks “Asalha Puja/ Dharma Day” , toch op zaterdag in de brievenbus vallen. Ze mag weer voor 90 daagjes naar Nederland.

Ondanks dat ze niet goed heeft kunnen aantonen dat ze terug zou keren hebben we toch een goedkeuring. Ze heeft geen geregistreerd werk, geen huis, geen kinderen, ze hoeft nergens voor te zorgen. Alleen haar voormalige bezoek en het gereserveerde vliegticket waren voldoende bewijs voor terugkeer blijkbaar. Ook hebben we niet goed kunnen aantonen dat we een serieuze en duurzame relatie hebben. Er zijn immers maar 2 foto`s van ons samen. Wel kilometers aan chat gesprekken maar dat interesseert ze niet. Ik ga er dus ook maar van uit dat we geluk hebben gehad?

Nu de vraag:
Op het visum staat het volgende:
Geldig voor Schengenstaten
Vanaf 14-07-2017 tot 14-07-2018
Type C
Aantal binnenkomsten MULT
Duur van het verblijf 90 dagen
Ik dacht namelijk dat de visumgeldigheid maximaal 180 dagen zou zijn maar het blijkt dus 1 jaar geldig te zijn? Weet iemand deze datum aanduiding uit te leggen? Is het dan zo dat je 1 jaar de tijd hebt om die 90 dagen op te maken? En bij aantal binnenkomsten staat “MULT” , staat dit voor ‘Multiple entry visa’ en houd dit in dat ze meerdere keren de schengenstaten mag inreizen? Bijvoorbeeld 3 x 30 dagen?

Op haar vorige visum staat namelijk
Geldig voor Schengenstaten
Vanaf 18-11-2016 tot 03-03-2017
Type C
Aantal binnenkomsten MULT
Duur van het verblijf 90 dagen
Dus dit visum is dan maar 3,5 maand geldig geweest?

Ik hoop dat jullie mijn verhaal leuk en misschien nuttig vinden en dat jullie die kleine vraagjes kunnen beantwoorden 🙂

Groetjes,

Edwin & Parida


Beste Edwin,

Allereerst bedankt voor je leuke verhaal, liefde overkomt je gewoon ook, of juist, als je het niet verwacht.
Wat betreft je vraag: je lief kan het komende jaar (14-7 tot 14-7) naar het Schengengebied komen. Echter mag iemand nooit:

  • langer dan 90 dagen aaneengesloten in het Schengengebied verblijven.
  • In elke periode van 180 voortgaande dagen over dit maximum van 90 dagen heen gaan.

Dit betekent simpelweg dat als ze op een bepaalde dag in het Schengengebied is je naar t/m 180 dagen terug in de tijd kijkt en dan turft of je aan het maximum van 90 dagen zit. Een dag later kijk je weer 180 terug of je over de 90 heen gaat, de dag daarop kijk je naar de 180 voor die datum enzovoort enzovoort.

Met 90 dagen op en af is dit makkelijk uit het hoofd te doen, maar als iemand frequent op en neer reist. De ene keer 7 dagen hier, dan 12 dagen in Thailand, dan weer 35 dagen hier, dan weer 42 dagen daar etc. dan wordt het al moeilijker checken. Gelukkig heeft de EU Home Affairs (EU Binnenlandse Zaken) daar een tool voor gemaakt:
https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm

Vul eerst in de lange kolom de aankomst en vertrek data in van haar eerdere verblijf of verblijven in het Schengengebied. Die data kun je afleiden aan de aankomst en vertrek stempel die de grenswacht hier in Nederland (of elders in het Schengengebied als je niet via Nederland reist) in het paspoort zet. Vervolgens vul je bovenin bij het veldje ‘controle datum’ de dag in dat je lief hier voet op aan de grond wil zetten en zie je met een druk op de knop of dit kan. Er staat dan ook aangegeven hoelang ze dan mag blijven. Daarmee weet je eigenlijk genoeg.

Als je lief het visum maximaal wil gebruiken dan komt ze op 14-7 naar hier, blijft het maximum van 90 dagen, gaat dan weer 90 dagen weg. Ze is dan in een periode van 180 dagen 90 dagen hier geweest en komt vervolgens weer 90 dagen naar hier, en dan weer 90 dagen weg. Maar andere combinaties kunnen ook: 30 dagen hier, 30 daar, 30 hier, 30 daar etc. Als je er maar op let dat ze nooit langer dan 90 dagen in elke periode van 180 dagen hier is.

E.e.a. staat ook in het Schengen visum dossier hier op het blog. Enkele details zijn verouderd zoals de exact manier van waar het visum aan te vragen (tegenwoordig kun je kiezen tussen inleveren op de ambassade of bij VFS, ten tijden van het dossier deed VFS alleen het plannen en hadden ze nog geen loket in het Trendy Building). Daar zul je ook in lezen dat MULT inderdaad verwijst naar een mulitple entry visum, kortweg MEV.

VFS is een optionele dienstverlener waar vreemdelingen (zoals Thaise toeristen) gebruik van kunnen maken maar dat zijn ze niet verplicht. De daadwerkelijke beslisprocedure is in handen van Buitenlandse Zaken. Die beslist of iemand een visum krijgt of niet. VFS is om het lullig uit te drukken, slechts een optionele papierschuiver. Ze lopen samen met de vreemdeling een checklist door en je mag verwachten dat ze hun best doen een goede dienstverlening te geven ook al mag je hun raad in de wind slaan, alles wat ze zeggen is eigenlijk niets meer dan advies. Ze hebben geen enkele zeggenschap in de procedure en weten ook niet wat de uitslag is. Als iemand de VFS route heeft gekozen dan handeld VFS het papieren versturen en ontvangen af maar wat BuZa in de back office doet weet VFS ook niet. Ze kunnen dan ook niet zeggen of iemand een visum heeft gekregen of zal krijgen, alleen dat het paspoort onderweg is of klaar ligt.

Wellicht ten overvloeden, ik hamer er ook op in het dossier, maar zorg er voor dat bij iedere reis ze altijd aan alle eisen voldoet zoals solvabel zijn (via garantstelling bijvoorbeeld), bezit van een medische reisverzekering etc. Aan de grens of zelfs (maar onwaarschijnlijk) tijdens verblijf kan men de vreemdeling vragen aan te tonen of deze aan alle voorwaarden van het visum voldoet en als de autoriteiten (grenswachter) niet overtuigd is dan kan de toegang geweigerd worden. Een visum geeft dan ook geen recht op verblijf.

Tot slot: veel plezier saampjes!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website