Beste redactie/Rob V.,

Mijn Thaise vriendin heeft een 90 dagen VKV aangevraagd en gekregen, voor Tsjechië (mijn woonland).Wij wilden graag dat ze naar Wenen zou vliegen waar ik haar kon ophalen met de auto ,omdat ik in het zuiden van Tsjechië woon tegen de Slowaakse grens en het slechts het 3 uur filevrij rijden is naar de luchthaven in Wenen.

Op het Tsjechisch consulaat in Bangkok werd bij de aanvraag van het visum haar te verstaan gegeven dat ze alleen maar een Schengenvisum kon krijgen als ze via Praag zou vliegen. De reden was dat de ingediende formulieren van de Tsjechische vreemdelingenpolitie met alle stempels en legesbetalingen in het Tsjechisch gesteld waren.

Praag is vanuit mijn huis meer dan 400 km en in heel de route naar Praag zijn wegwerkzaamheden en files en voor die ca 420 km moet je minstens 9 a 10 uur uittrekken.

Mijn vraag is: “Als ze nu toch via Bangkok naar Wenen vliegt kan zij daar last mee krijgen of kan men haar de toegang in het Schengengebied weigeren?”.

met vriendelijke groet,

Richard


Beste Richard,

Normaal gesproken geeft een visum kort verblijf toegang tot he hele Schengengebied. Op de sticker staat dan op de bovenste regel ‘Geldig voor: Schengenstaten’ geschreven in de taal van de betreffende lidstaat. Er is een uitzondering: alleen als daar landcodes gedrukt staan zijn er beperkingen. Bijvoorbeeld als er staat ‘+NL +D’ (alleen gelding in Nederland, alleen geldig in Duitsland) of ‘-NL, -D’ (over geldig behalve in Nederland en Duitsland). Deze uitzondering noemen we een visum ‘territoriaal beperkt gebied’.

Waarschijnlijk had je al wel begrepen dat de vreemdeling het visum aan moet vragen bij het land dat de hoofdbestemming is. In jullie geval is dat Tsjechië. Alleen als je evenveel of meer tijd in Oostenrijk zou doorbrengen zou je via de Oostenrijkse ambassade het visum aan moet hebben vragen. Maar met de hoofdbestemming Tsjechië, inreizen via Oostenrijk is prima (mits het geen visum territoriaal beperk gebied betreft).

Sommige Schengenlanden hebben wel een meldplicht waarbij de vreemdeling die bij een particulier verblijft zich moet melden bij bijvoorbeeld de gemeente, (vreemdelingen)politie of immigratie. Mogelijk dat daar een misverstand is. Als je haar in Oostenrijk opwacht en dan samen naar Tsjechië rijst moet je haar uiteraard melden volgens de Tsjechische regels om dat gebied.

Zie ook het Schengendossier de voorbeeldsticker op pagina 26, en de vraag ‘Waar kun je heen reizen op een Schengenvisum?’ op pagina 22. Antwoord: “Een Schengenvisum geeft normaal gesproken toegang tot het hele Schengengebied. Dit betekent dat je het Schengengebied mag binnentreden, rondreizen en vertrekken vanuit elk van de lidstaten. (…) “.
www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

Ik raad de ambassade aan om eens hun handboek raad te plegen:
“8.1 Visa allowing the holder to enter the territory of the Member States
Legal basis: Visa Code, Article 24
The territorial validity of the visa: a uniform visa allows the holder to circulate in the entire
territory of the Member States.”
Zie: ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en

Je kunt de ambassade natuurlijk beleefd op haar fout wijzen zodat andere reizigers wél de juiste info krijgen maar makkelijk is deze verwarde of incompetente medewerker te negeren. Zorg wel dat jij en je vriendin beide alle papieren op zak hebben, elkaars mobiele nummers etc zodat mocht een medewerker van de grensbewaking of de luchtvaartmaatschappij vragen hebben, deze te beantwoorden zijn. Kom je bekwaam personeel tegen dan zou alles vlekkeloos moeten verlopen.

Maak je geen zorgen.

Groet en succes,

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website