Beste redactie,

Ik heb een vraag over Schengenvisum. Een Thaise vriendin is de laatste 5 jaar diverse keren in Nederland op familie bezoek geweest en heeft automatisch een 5 jaar multiple entry visum gekregen. Het visumbedrijfje heeft tegen haar gezegd dat ze nu zonder aanvullende documenten naar Nederland kan gaan, mits uiteraard aan de voorwaarden zoals, maximaal 90 dagen per keer en health insurance en retour ticket.

Maar in haar paspoort zit een door de ambassade vastgeniet briefje waarin o.a. staat vermeld dat de Nederlandse douane het recht heeft om toegang te weigeren als niet aan alle voorwaarden wordt voldaan. En bij die voorwaarden staat ook dat zij een garantie/logieverstrekker verklaring moet kunnen tonen.

De vraag is: Moet dat elke keer dat zij haar familie in Nederland wil bezoeken nieuwe gelegaliseerde documenten zijn, of is het toegestaan om een kopie van die documenten zoals bij de laatste visumaanvraag te laten zien?

Ik heb in het Schengenvisum document op deze vraag geen antwoord kunnen vinden.

Met vriendelijk groet en alvast bedankt voor uw reactie,

Jeroen


Beste Jeroen,

Allereerst gefeliciteerd met het Mulitple Entry visum, dat scheelt voorlopig weer aanvraagprocedures. Het visumbureau heeft je helaas niet goed voorgelicht. Je moet namelijk bij de grens desgevraagd kunnen aantonen dat je als reiziger (nog steeds) aan alle voorwaarden van het visum voldoet. Een visum geeft geen recht op toegang, als men aan de grens de reiziger controleert en niet vast kans tellen dat aan alle voorwaarden wordt voldaan, dan kunnen ze de toegang weigeren!

Neem dus als reiziger allereerst altijd een kopie mee van alle bewijsstukken, en als jullie niet samen reizen maar jij de reiziger opwacht, hou dan ook als referent zijnde ook een kopie bij de hand.

Officieel vervalt een garantstelling zodra de reiziger het Schengengebied aantoonbaar heeft verlaten. Je zou dus eigenlijk elke keer een nieuwe garantstelling moeten regelen (!!): een nieuwe handtekening laten legaliseren bij de gemeente (of als je in Thailand woont, bij de ambassade), de loonstrookjes, arbeidscontract etc. In de praktijk zijn mij geen verhalen bekend dat de KMar hier aan de grens mensen lastig mee valt. Desnoods kan een nieuwe garantstelling met legalisatie aan de grens worden afgegeven. Je zou dus in de praktijk kunnen overwegen gewoon met een kopie van alle bewijsstukken die destijds zijn afgegeven in re reizen met het risico dat een grenswachter kán vragen opnieuw aan de garantstelling te voldoen.

Weet ook dat met wat voorbereiding een aanvraag heel goed zelf te doen valt, zo kun je besparen op de kosten van een visumbureau. Vooral nu je partner al enige visums heeft zou het in de toekomst een routine kwestie moeten zijn om de nodige bewijsstukken te verzamelen, het Schengenvisum aanvraagformulier in te vullen en de aanvraag (op afspraak, bijvoorbeeld door een mailtje te richten aan de ambassade) in te dienen bij de ambassade.

Deze vragen zijn in het Schengenvisum dossier behandeld, ik zal ze voor de volledigheid citeren:

Wanneer vervalt de geldigheid van een garantstelling?
Een garantstelling vervalt zodra de vreemdeling aantoonbaar het Schengengebied heeft verlaten. Bij een nieuw bezoek is dus officieel een nieuwe garantstelling vereist. Zolang een vreemdeling nog steeds binnen het Schengengebied verblijft kan een Nederlandse garantsteller nog 5 jaren verantwoordelijk worden gesteld en een Belgische garantsteller nog 2 jaren. Denk hierbij onder andere aan de kosten voor deportatie terug naar Thailand.

Officieel vervalt een garantstelling dus zodra een vreemdeling het Schengengebied heeft verlaten. Bij een nieuw bezoek (op hetzelfde of een nieuw visum) is dus een nieuwe garantstelling vereist. In de praktijk zijn mij geen verhalen bekend van Nederlandse grensbewaking (KMar) die geen genoegen namen met een recente garantstelling voor verblijf bij dezelfde referent als voorgaande bezoeken. Als de grenswacht geen genoegen neemt met een garantstelling kan deze de referent vragen een nieuwe garantverklaring te tekenen.

(…)

Waar moet je op letten bij de grens?
Zorg er voor dat je een(kopie van) alle bewijsstukken die je hebt gebruikt voor het aanvragen van het visum bij je draagt. Een regulier visum geeft namelijk geen recht op toegang! Aan de grens mag men controleren of nog steeds aan alle eisen voldaan wordt zoals voldoende financiële middelen of een bonafide reisdoel. Het kan dus voorkomen dat men de reiziger enkele vragen stelt omtrent de reisplannen of dat men de financiële middelen wil controleren. Neem dus ook de contactgegevens van de referent mee of beter nog, zorg dat de referent aanwezig is op het vliegveld, dan kan de grensbewaking contact opnemen met de referent indien nodig.

Alvast een goede reis en veel plezier in Nederland toegewenst.

Met vriendelijke groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website