Beste Rob/Redactie,

Ik hoop dat ik deze vraag mag stellen bij jullie. Ik zie even door de bomen het bos niet meer. Mijn vriendin haar kort verblijf visum is afgewezen op de alom bekende reden. Niet terugkeren naar Thailand – Relatie met referent niet voldoende aangetoond.

Ik wil graag met behulp van een advocaat een bezwaar gaan indienen. Nou gebeuren er twee dingen.

 1. PRAWO: Een zeker Dhr Adang geeft mij aan dat hij voor de hele procedure E1250 euro in rekening brengt.
 2. NOORDZEE advocaten: Deze geven aan dat omdat mijn vriendin weinig tot geen inkomen heeft ze recht heeft op een toevoeging en dat er alleen een eigen bijdrage is van 156 euro. Helaas wordt telefonisch door deze firma, maar summier beantwoord. Ik ben bang voor straks een torenhoge rekening hier.

We zijn vriend – vriendin en geen geregistreerd partner.

Klopt het dat mijn vriendin recht heeft op een toevoeging? Ik kan hier niets van vinden op internet.

Met vriendelijke groet

Marcel


Beste Marcel,

Wie een laag inkomen heeft kan gebruikmaken van wat ‘juridische toevoeging’ heet, ofwel gefinancierde rechtsbijstand. Jouw vriendin is degene die het visum aanvroeg en het bezwaar moet aanvragen, mits haar inkomen laag (en dat zal waarschijnlijk zo zijn gok ik), komt zij dus in aanmerking hiervoor. Je zou eerst je licht op kunnen steken bij het Juridisch Loket, met deze pagina als springplank:

– https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rechtspraak-en-geschiloplossing/vraag-en-antwoord/hoe-verloopt-het-aanvragen-van-gesubsidieerde-rechtsbijstand

Dan heb wat meer houvast indien je vreest dat een advocatenkantoor mooie woorden spreekt, maar met onverwachte verwachtingen komt. Wie op zoek is naar een advocaat kan zeker eerst eens kijken of het Juridisch Loket een eerste helderheid kan verschaffen. Bij het zoeken van een advocaat adviseer ik sowieso er een aantal aan te schrijven, zeg minstens 4-5. En dan kijken of het klikt qua contact, kosten, eventuele mogelijkheid om langs te komen om zaken te bespreken enzovoort.

Overigens is Prawo formeel geen advocaat meer maar in ruste. Hij staat wel aan de voet van o.a. de EU-route en is dus in zijn functie als advocaat zeker een autoriteit geweest op het gebied van vreemdelingenrecht. Helaas kon hij om redenen die ik hier niet in het openbaar wil noemen, stoppen en ging verder als juridisch adviseur. Van wat ik hoor zijn de ervaringen daar gemengd: sommige vol lof, maar helaas ook meldingen van mensen die teleurgesteld waren. Bijvoorbeeld omdat een zaak niet netjes afgerond is of Prawo onbereikbaar zou zijn. Echter weet ik ook dat er cliënten met zulke hoge verwachtingen dat een advocaat of jurist die voor de afgesproken prijs en inzet niet redelijkerwijs waar kan maken. We belanden dan al snel in welles-nietes verhalen. Daarom ook dat ik aan kan raden om niet met de eerste de beste advocaat in zee te gaan en eventueel via Google te zoeken naar recente recensies.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

NB Misschien dat andere lezers die bezwaar met een advocaat hebben gedaan eens iets in willen sturen over hun ervaringen. Ik zelf heb nog nooit een vreemdelingenadvocaat nodig gehad en hoe zo’n proces verloopt, blijft voor vele onduidelijk. Als een aantal lezers wat zouden zeggen kan dit een leidraad zijn voor anderen die zich afvragen hoe zo’n bezwaar met advocaat kan verlopen. Welke beren waren er nu werkelijk op de weg?

16 reacties op “Schengenvisum vraag: Afwijzing Schengenvisum en bezwaar via een advocaat”

 1. Rene Henrard zegt op

  In België heeft bezwaar aantekenen geen zin, tenzij je kan aantonen dat de beslissing onterecht is naar aanleiding van de ingediende documentatie. Er is dus, naar mijns inziens een schemer zone waarin de beslissing ambtenaar kan/mag werken. Voor de ene zal het Ok zijn, voor de andere niet.
  Wat wij interpreteren als voldoende aantonen dat de Thaise dame zal terugkeren kan door de ambtenaar anders bekeken worden.
  Voldoende bewijzen verzamelen is dus de boodschap. Wat niet altijd makkelijk is gezien het verschil in cultuur. Zo heeft mijn plusdochter geen huurcontract van haar ‘kot’. Een officieel document van inschrijving aan de universiteit was in ons geval niet voldoende. Eigen middelen heeft ze niet en ook geen vastgoed.
  Begin dan maar met bewijzen aan te tonen.
  Conclusie: geef geen geld aan advocaten, de mijne vroeg in eerste instantie €305 om me te vertellen wat ik al wist!

  Groetjes,

  René

 2. Geertg zegt op

  Het alom bekende probleem. Het onderbouwd aantonen van een relatie en de garantie dat de bezoeker terug keert naar Thailand.
  Uiteraard ligt het ook aan bij welk land je het visum aanvraagt.

  Het begint gewoon met het maken van n eigen dossier. Hierin alles opgenomen dat n relatie aannemelijk maakt. Bv bezoeken in Thailand, bij haar verblijven etc. Het zelfde geldt voor haar terugkeer naar Thailand. Zoek alles bij elkaar wat n terugkeer waarschijnlijk maakt. Zorg voor ouders, kinderen, werk enz.

  Reden van bezoek aanpassen. Bezoek meerdere landen waardoor je ook in het land waar je binnen komt, bv Nederland, het visum aan kunt vragen.

  Verder staat er op de site van de Nederlandse ambassade een checklist voor de aanvraag van het visum.

  Je mag altijd contact opnemen met mij. Succes.

 3. Jan zegt op

  Beste Marcel
  Ik denk dat je het beter zelf kunt doen.
  Ik had net als zovelen ook dit jaar na 8 jaar geen problemen, hetzelfde probleem zelfde reden.
  Ik heb gelijk online bezwaar gemaakt bij ind. Kreeg vrij vlot ontvangst bevestiging en keek in mijn ind waar je met je Digid kunt inloggen en ja daar staat u hoeft niets te doen u krijgt voor 17 mei bericht. Aangezien het kinder vakantie is van half maart tot half mei gelijk nieuwe afspraak gemaakt bij vfsglobal en Nederlandse Ambassade Bangkok. Ambassade kon niet in verband met visum maar wel om document van handtekening te voorzien. Vfsglobal had geen datums op korte termijn dus gemaild en datum gekregen nog net op tijd. Toen Nederlandse Ambassade Bangkok afspraak gemaakt legalisatie handtekening. Bij de ambassade werd ik iin eerste instantie afgewezen tot ik bleef verzoeken om een Nederlands sprekend iemand aan de balie te krijgen, heb je immers recht op als je een probleem hebt. Uiteindelijk kwam er iemand die bijzonder vriendelijk en vooral wilde helpen nadat ik mij situatie had uitgelegd. Hij beloofde of dezelfde avond of de volgende dag antwoord te geven. Volgende dag 7.00 uur nette mail, had overleg gehad met collega’s in Den Haag en ik kon bij vfs nieuwe afspraak maken en wilde daarbij zelfs helpen. Echter dat had ik zelf all geregeld. Nieuw visum aangevraagd en net op tijd paspoort retour met 3 maanden visum terwijl er eigenlijk recht was op 3 of 5 jaar.
  Echter super blij daar ik verzekering tickets alles geregeld had.
  Nu tot op heden staat nog steeds in mijn ind op u hoeft niets te doen u krijgt antwoord voor 17 mei. Gisteren klacht ingediend bij buitenlandse zaken daar hun verantwoordelijk zijn. Tevens kopie IND en nationale ombudsman. Nu vandaag een net antwoord van de nationale ombudsman met case nummer en dat ze onderzoek starten naar deze situatie.
  Ik verwacht niet dat buitenlandse zaken zo snel zal zijn maar weet als er een kopie aan de nationale ombudsman hangt meestal de overheidsinstanties ook snel reageren.
  Wat mij het meeste stoort is dat wij Nederlanders dus zo afgeschoven worden en voor alles moeten betalen en er aan de achterkant vele mensen binnen komen onderhouden worden enz. Waar overigens die mensen niets aan kunnen doen maar onze overheid dus dit proces eens nodig moet onderzoeken zeker omdat er onderzoek gedaan is en blijkt in de maand februari van ik dacht 700 aanvragen 600 verkeerd beoordeeld zijn. Dat moet toch iemand aan het denken zetten. Dit ales heb ik met gegevens uit Google bijgevoegd in mijn bezwaar.
  Dus Marcel en een ieder die hetzelfde mee maakt vraag vroeg genoeg aan bij afwijzing nieuwe afspraak vfs en Nederlandse Ambassade Bangkok kijken of ze dan misschien wakker worden. Toen alles nog op de ambassade afgehandeld werd en in Kuala lumpur was er niets aan de hand. Wij zijn met een vriendenclubje van 5 en 3 maakte hetzelfde mee kan toch geen toeval zijn
  Groet Jan

 4. Jan zegt op

  Ik zou er niet aan beginnen je bent gewoon kansloos sorry.
  Ik heb het vorig jaar ook meegemaakt en ik heb de referentie brief door een immigratie advocaat laten corrigeren deze heeft nu die brief op gegeten want hij was/is nog steeds overtuigd dat de redenen 1 3 en 13 belachelijk zijn omdat mijn inkomsten hoger zijn dan de gevraagde 1524 € bruto en ik de redenen zeer goed had aangegeven want ik zou en ben inmiddels geïmmigreerd naar Thailand.
  Rob V sorry je pdf werkt totaal niet en klopt ook niet reden er zaten meer dan 200 medewerkers op de afdeling Schengen visa aanvraag in Nederland dat zijn door de vluchtelingen nog maar 20 medewerkers en die zetten door 99% van de aanvragen uit een streep. Sorry Rob V

 5. Jan zegt op

  Tevens vertelde deze advocaat mij dat bezwaar door de referent moet worden ingediend niet de persoon uit Thailand.
  Ook vertelde hij dat hij een cliënt had die al 2 jaar bezig is met het bezwaar en dat de referent een brief kreeg met een datum waarvoor hij moet reageren dat was 6 weken en dan hebben zei 6 weken om te reageren dat duur geregeld 4 maanden en het antwoord was we hebben personele problemen dus duurt het lanf\ger maar de ind mag het overschrijden maar de referent niet. Sorry dit was een voorbeeld van een persoon met een eigen bedrijf die in de 5 nullen verdient en kreeg keihard te horen U kunt haar niet onderhouden en wij denken dat mevrouw voor het einde van de 90 dagen verblijf het land verlaat (ja dat staat er) en ergens anders (een ander EU land) een visa voor lang verblijf aanvraagt en daar succesvol zal zijn.
  Wat ze mag maar 90 dagen verblijven dus klopt gewoon niet.
  Sorry Rob V de visa aanvragen zijn totaal niet succesvol ook niet met jouw pdf hier op het forum te vinden.
  Rob V je weet erg veel maar hierin niet meer sinds Corona tijd is er heeeeeeel erg veeel verandert ga niet strooien met de cijfers die kloppen niet want die kan ik er ook op plaatsen maar berusten niet op de waarheid meer van de laatste jaren.

  • Rob V. zegt op

   Covid heeft inderdaad de boel nogal verstoord, ik heb daarom over de periode 2020-2021 dan ook bewust geen stukje geschreven die kijkt naar het aantal toekenningen en afwijzingen. Verleden jaar pas keerde het normaal min of meer terug, al zitten we nog steeds met naweeën, bijvoorbeeld omdat toen bijna alle BuZa ambtenaren van de afdeling visum kort verblijf werden gehaald (internationaal reizen lag immers praktisch plat dus ook nauwelijks visumaanvragen mogelijk). In Den Haag, waar men de BuZ ambtenaren de aanvragen beoordelen, zitten er inmiddels weer een paar honderd ambtenaren.

   De cijfers over 2022 geven dus wel een aardig beeld van de stand van zaken. In Thailand zijn bij de volgende lidstaten deze cijfers gepubliceert:
   – Nederland: 16% afwijzingen op 8387 aanvragen.
   – België: 14,4% afwijzingen op 3647 aanvragen.
   – Zweden, 24,3% afwijzingen op 3849 aanvragen.
   – Duitsland: 8,8% afwijzingen op 2669 aanvragen.
   – Frankrijk: 5,5% afwijzingen op 2079 aanvragen.
   Bron: EU Home Affairs website

   De reizigersaantallen zijn nog beneden normaal, voor Nederland zou dan minstens zo’n 15.000 aanvragen zijn en voor België ruim 6.000. Afwijzingen liggen bij veel lidstaten ook nog wat hoger dan normaal, met 5-10% ipv rond de 5%. Nederland is van 7-8% in de laatste paar jaren voor Covid naar 16% gegaan. Ruim het dubbele dus. De verklaring? Mogelijk een combinatie van Covid gedoe, die centrale beslissingen in Den Haag waardoor ambtenaren de landsspecifieke ervaring missen en wellicht dat dat algoritme die een riscofactor aan een aanvraag afwijst ook nog wat gevoelig afgesteld is (al is het de mens die beslist!).

   In Nederland is de situatie dus helaas nog niet als vóór Covid. Maar dat jij 5 Nederlanders kent met 3 afwijzingen is NIET representatief voor visums afgegeven sinds 2022. Overigens ontvang ik wel graag kritiek hoor, dan kan ik mijzelf ook scherp houden en kijken waar ik verbeteringen kan doen. Ergens dit jaar wil ik weer een update van zowel het dossier Schengenvisum als dossier Immigratie Thaise partner naar Nederland maken, is wel weer nodig en ga daar zoals altijd actuele cijfers en persoonlijke ervaringen in meenemen om tot iets te komen waar anderen mee geholpen zijn.

 6. Luit van der Linde zegt op

  Ik heb voor juli 2022 t/m september 2022 voor de eerste keer en voor april 2023 t/m juni 2023 voor de 2e keer keurig zonder problemen een Schengen visum verkregen, Beide keren voor 90 dagen.
  De eerste keer heb ik erg veel tijd in de aanvraag gestoken omdat ik het heel onduidelijk vind wat er nu precies nodig is om de relatie aan te tonen en terugkeer aannemelijk te maken, omdat deze beide zaken enigszins op gespannen voet met elkaar staan.De tweede keer heb ik heel nonchalant bijna hetzelfde dossier weer gebruikt en alleen dat wat noodzakelijk was aangepast, en natuurlijk wel gerefereerd aan het feit dat het de eerste keer ook probleemloos is verlopen.
  Nu heb ik een MVV aangevraagd en daar zie ik weinig beweging in, alleen dat de aanvraag ontvangen is.
  Weet iemand toevallig of er een aparte status in behandeling bestaat, of blijft de status ontvangen staan, net zoals Jan hierboven beschrijft…

  • Jan zegt op

   Beste Luit
   Je kunt in mijn ind status zien . Daar staat wettelijke termijn die ze er over mogen doen met nog een korte termijn te verlengen. Als ze zich hier niet aan houden maak een screenshot en schakel nationale ombudsman in die zijn al langere tijd behoorlijk aan het duwen tegen het gehele systeem. Misschien als we het met z’n allen zo doen komt er ooit een einde aan de discriminatie van ons eigen volk . Klagen helpt niet advocaat ook niet. Samen aanpakken misschien wel.
   Ps 8 jaar visum zonder problemen en de ambtenaar bij de Nederlandse ambassade wist precies alles over alle voorgaande visas dus ze moeten niet zeggen dat de aanvraag niet volledig was want ze hebben alles van eenieder
   Groet Jan

   • Luit van der Linde zegt op

    Jan, bedankt voor je reactie.
    Ik weet dat je bij mijn IND de status kunt zien.
    Wat ik graag wil weten is welke statussen er in de loop van het proces zijn.
    Ik zie alleen al een paar weken “Aanvraag is ontvangen door IND ” staan zonder enige verandering.
    Ik ben nieuwsgierig of hier bijvoorbeeld naar verloop van tijd ook een status “in behandeling” verschijnt of dat er na de status “ontvangen” alleen nog een beslissing komt te staan.
    Een beslissing op een aanvraag mag door IND overigens weer met nog eens 90 dagen verlengd worden zonder opgaaf van reden.
    Ik kan mij ook heel boos maken als ik zie hoe veiligelanders in de watten worden gelegd, en niet onmiddellijk het land kunnen worden uitgezet, en zelfs nadat al hun beroepsmogelijkheden zijn uitgeput nog worden gesteund met overheidsgeld.
    Dat je ook na 8 jaar zonder problemen met een visum daarna bij een onvolledige aanvrag problemen kunt krijgen is terecht.
    Natuurlijk hebben ze de informatie over vorige aanvragen, maar de informatie daarin hoeft niet meer geldig te zijn, dus moet je iedere keer opnieuw alles aanleveren.

    • Jan zegt op

     Beste Luit

     Ik verwacht dat er geen status verandering plaats vind. Mijn aanvraag was 27 februari 2023 vervolgens aanvraag in behandeling 21 maart 2023 vervolgens uitslag van uw aanvraag uiterlijk 17 mei 2023. Met in het groen er boven u hoeft niets te doen.
     Ik had uitgerekend als ik alles snel zou regelen we net oprijd alsnog een visum konden krijgen. Dit is mij gelukt. De status staat nog steeds zo in mijn IND. Ik had gehoopt dat toen ik het visum opnieuw aan vroeg de status kon zien veranderen echter helaas en dat maakte alles nog spannender tot op laatste moment 3 dagen voor vertrek

     Groet Jan

 7. Rob zegt op

  Rob V zet terecht een vraagteken aan bij 1 genoemde persoon. Wij hebben daar in ieder geval zeer slechte ervaringen mee. Nadat we hem 750 euro hadden betaald heeft hij ons vervolgens maandenlang aan het lijntje gehouden. Na navraag bij de IND bleek dat hij niets namens ons heeft ingediend, terwijl hij dit wel per mail aan ons meldde. De termijn om een bezwaar in te dienen was inmiddels verlopen!
  We zijn nu bezig via een advocaat hem te sommeren (geld terug eisen). Levert dit niets op dan overwegen we verdere juridische stappen. Inmiddels heb ik contact met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben.
  Na de enorme teleurstelling over de afwijzing van het Schengenvisum kwam deze zeer onprettige ervaring er nog eens bovenop.
  Mocht jij en ook anderen meer willen weten over onze ervaringen mail dan naar roburbach@hotmail.com. Hierbij ook een oproep om te reageren als jezelf ervaringen hebt met genoemd heerschap, positief of negatief.

 8. Jan Hoekstra zegt op

  Ik had precies hetzelfde probleem met mijn vriendin. Wij zijn voor het MVV-visum gegaan via een inburgeringscursus. De MVV is niet afgekeurd.

  Een goede school om Nederlands te leren is via Richard van der Kieft van http://www.nederlandslerenbangkok.com

  Succes

 9. Boonya zegt op

  Beste Marcel.

  Dat probleem heb ik ook gehad in 2009,
  Mijn man , toentertijd mijn vriend is naar Bangkok gekomen en heeft het aanvraagformulier anders ingevuld, hij heeft namelijk bij beroep Farmer ingevuld en toen heb ik het opnieuw ingediend, Binnen 2 weken had ik het voor elkaar.
  Ik mocht naar Nederland.
  Het invullen van het juiste beroep is van groot belang

 10. bennietpeter zegt op

  Het is reeds in het nieuws geweest:
  https://privacy-web.nl/nieuws/ap-vraagt-minister-om-opheldering-visum-algoritme/
  In hoeverre kijkt een mens (ambtenaar) dan nog naar het ingeleverde materiaal van de aanvrager?
  In het verleden(?) eenzelfde gebeuren, profilering en daaruit volgende toeslagen affaire. Ook een AI?
  Het duidt er allerzins op dat er weer iets mis gaat met beslissingen.

 11. Sjonnie zegt op

  Je kan beter een bureau huren. Mijn kennis had het zelfde reden voor afwijzing. Toen buro dat alles regelt voor 250 euro en binnen 2 weken had ze een shengenvisa

  • Jan zegt op

   Bureau inhuren geheel niet nodig en duur.
   Ik heb hetzelf gedaan en vooral overal aankloppen dat de overheid er goed last van heeft misschien dat er dan ooit verandering kom


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website