Schengenvisum vraag: 90 dagen periode bij visum

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Visum Kort Verblijf
Tags: ,
11 januari 2018

Beste redactie,

Ik heb mijn Thaise vriendin nu voor de eerste keer op vakantie in Nederland. Zij heeft haar Schengenvisum gekregen voor 28 december tot 12 april (wat ik eigenlijk al raar vind, want dit is voor een periode van meer dan 90 dagen). Alleen ze vertrekt eerder weer naar huis, namelijk op 3 maart.

Nu is mijn vraag, per wanneer ze weer een nieuwe visum aan kan/mag aanvragen? Is dat 90 dagen na haar vertrek? Dus 90 dagen na 3 maart? Of is dat 90 dagen na het einde van haar visum periode? En is dat dan “90 dagen” na “90 dagen” na 28 december? (dit snappen jullie vast wel). Of is dat dan 90 dagen na 12 april?

Alvast bedankt voor jullie antwoord! En voor de genomen moeite!

Groet,

Ruud


Beste Ruud,

Een Schengenvisum is nooit langer te gebruiken dan voor 90 dagen aaneengesloten verblijf!! Wel is het zo dat de ‘geldig van’ en ‘geldig tot’ periode iets langer is. Men geeft je namelijk 15 dagen speling. Je kan dus weekje (of 2) later vertrekken zonder dat je dan op je aantal daadwerkelijke vakantiedagen hoeft in te leveren.

Wanneer kun je (weer) een aanvraag doen? Iemand kan een visum 3 maanden tot 15 dagen voor de beoogde inreisdatum aanvragen. Dus direct na aankomst zou ze al (op afspraak) langs de ambassade (of optionele externe dienstverlener VFS) kunnen gaan.

Wat je dus eigenlijk wilt weten is wanneer je vriendin weer kan komen. Dat hangt maar net af van hoelang ze wil gaan verblijven. Ze zou (aangenomen dat de een MEV multiple entry visum heeft) bij wijze van spreken direct na vertrek weer eventjes terug kunnen komen voor een paar dagen. Maar ik ga er vanuit dat je vriendin weer voor een langere tijd wil komen. Om dan te bepalen wanneer ze weer kan komen moet je weten wat de regels omtrent verblijfsduur zijn óf simpelweg 90 dagen wegblijven nadat je uit het Schengengebied bent vertrokken. In dat laatste geval zit je altijd goed.

Volgens de regels mag iemand ten hoogste 90 dagen verblijven in een periode van 180 ‘rollende’ dagen. Dat wil zeggen dat je op voorgenomen datum X 180 dagen terug kijkt of iemand aan de limiet van 90 verblijfsdagen zit. Zo niet dan zit je goed. Vervolgens kijk je naar de 2de dag (X+1) en dan wéér 180 dagen terug of iemand al aan de limiet van 90 dagen zit. Daarna kijk je naar de derde dag (X+2) en wederom 180 dagen terug. En zo blijf je door gaan. Dat is soms nogal puzzelen met een kalender in de aanslag. Daarom heeft de EU een tool online gezet, de Schengen calculator: https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm?lang=en

Je ziet daar links een lange kolom met cellen van 3 vakjes breed. Vul in vakje 1 de aankomstdatum (28/12/17) in en in vakje 2 de vertrek datum (03/03/18). In het derde vakje zie je dat dit 66 dagen zijn (uit de maximale 90). Vervolgens vul je helemaal boven in de toekomstig te plannende datum in. Klik vervolgens op ‘Calculate’ rechts onder in. In jouw geval zie je dat bij een inreis t/m 1 juni ze 28 dagen zou mogen komen. Vanaf 2 juni mag ze 90 dagen komen.

Nadere uitleg over de verblijfsduur en andere regels, tips etc. kun je vinden in het Schengenvisum dossier (als downloadbaar PDF bestand) via het menu aan je linker hand hier op het blog.

Ik hoop dat jullie zo een nieuwe vakantie kunnen prikken. Maar let er wel op dat Buitenlandse Zaken wederom overtuigd moet worden dat ze wéér of nog steeds aan alle eisen voldoet. Daaronder ook dat de kans op tijdige terugkeer groter is dan overstay (illegaal verblijf) in Nederland/Europa. Het ligt voor de hand dat de beslisambtenaar wil zien hoe goed haar band met Thailand is en hoe ze het voor elkaar krijgt om meerdere maanden keren per jaar voor vele weken op vakantie te komen. Dit terwijl de gewone loonslaaf het met een aantal dagen/weken per jaar moet doen! Dit bedoel ik zeker niet om jullie te ontmoedigen maar om te herinneren aan het feit dat op basis van wat papieren iemand van achter een bureau in een paar minuten tijd moet bepalen of er geen vreemde zaken of onaanvaardbare risico’s zijn en op die gronden een visum te weigeren.

Veel succes en nog veel meer plezier,

Rob V.


» Laat een reactie achter


1 reactie op “Schengenvisum vraag: 90 dagen periode bij visum”

  1. Somchai zegt op

    Er is een website waar je precies kan uitrekenen hoelang en over welke periode ze kan verblijven in Nederland. Kijk maar eens op http://ec.europa.eu/home-affairs/content/visa-calculator_en Succes ermee, groeten Somchai

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website