Ik ben een Nederlandse man die woont en werkt in Thailand. Uitgeschreven in Nederland ondertussen. Getrouwd met Thaise vrouw die niet de Nederlandse nationaliteit heeft. We hebben een zoon met Thaise en Nederlandse nationaliteit.

Ons Thaise huwelijk is ingeschreven in Den Haag. Nu willen we met zijn drieën in Nederland op vakantie. Mijn vrouw heeft dus een Schengen visum nodig.

Ze heeft voldoende geld op haar rekening maar werkt niet. Iemand vertelde mij dat, omdat ik niet in Nederland woon zij een garantsteller nodig heb en dus een uitnodigingsbrief en bewijs van inkomen van een Nederlands familielid. Klopt dit? Dit met oog op het invullen van de Schengen aanvraagformulieren waar we gewoon op willen invullen dat ze gaat als toerist.

We verblijven daar voor de volle 10 dagen in een bungalow in Nederland. Deze bungalow is geboekt in de naam van mijn schoonzus, dus niet in naam van mijn vrouw. Is dit een probleem? We verblijven de 10 dagen met Nederlandse familie (niet bij Nederlandse familie).

Groeten,

Jan


Beste Jan,

Als iemand van buiten de EU naar hier komt op vakantie dan heeft deze persoon de keuze tussen voor zichzelf garant staan (34 euro per dag per persoon) of een financiële garantsteller. Als jouw vrouw kan laten zien dat ze zelf voldoende geld heeft en het duidelijk is dat ze toegang heeft tot het geld (het mooiste is een rekening die geheel of mede op haar naam is) dan heeft ze geen garant steller nodig. Zelfs al zou ze zelf niet genoeg geld hebben dan zou jij als haar partner ook gewoon voor haar garant kunnen staan met jouw inkomen (dat moet dan ‘duurzaam’ en ‘voldoende’ – dwz 100% minimumloon) zijn). Jij zou dan het ‘garant’ deel van het formulier ‘garant en/of logies verstrekking’ invullen en laten legaliseren op de ambassade. De garant steller hoeft dus niet perse in Nederland te wonen.

Aangezien jullie in een bungalow gaan verblijven is het verblijfsdoel inderdaad ‘toerisme’ en niet ‘bezoek aan vrienden/familie’. Jullie gaan namelijk niet bij een particulier verblijven en ook het ‘logies’ deel van het ‘garant en/of logies verstrekking’ formulier heb je dan dus niet nodig.

Het mooiste had natuurlijk geweest als de bungalow op jouw, haar of jullie naam zou staan maar dat dit niet zo is mag geen probleem zijn. Als je in een begeleidende brief schrijft dat jij en je vrouw 10 dagen in een bungalow gaan zitten, je zus ook mee gaat en zij dus alles heeft geregeld vanuit Nederland dan komt het vast helemaal in orde.

Denk ook aan de bewijzen die aannemelijk moeten maken dat je vrouw netjes op tijd terug zal keren naar Thailand. Men wil niet alleen zien of je een dak boven je hoofd hebt en voldoende geld maar ook dat de kans dat je hier illegaal zal blijven plakken kleiner is dan de kans dat je weer op tijd het land verlaat. Zie de download bare PDF bijlage in het Schengenvisum dossier voor details:

Dossier Schengenvisum 2017

Overweeg volgende keer eens een vakantie elders in Europa, als je als hoofdverblijfsland een andere EU/EER lidstaat aan doet en daar het visum aanvraagt als gehuwd stel dan is het visum voor je vrouw helemaal gratis, hoeft ze geen voldoende financiële middelen, onderkomen of redenen tot terugkeer te laten zien. Ook deze informatie staat in het dossier.

Hoe dan ook, alvast veel plezier met zijn allen!

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Schengenvisum vraag: Op vakantie naar Nederland met mijn Thaise vrouw”

 1. Paul zegt op

  Vraag vooral naar de mogelijkheden van een visum “multiple Entry”. Dat is lange tijd geldig (als ik het goed heb 2 jaar) en het houdt in dat je kan komen en gaan naar Nederland wanneer je wilt, zonder steeds een nieuw visum te hoeven aanvragen. Er is één heel belangrijke restrictie: max 90 dagen en Nederland en dan minimaal 90 dagen eruit blijven. Maar het scheelt een hoop rompslomp van nieuwe visum. Ik heb het aangevraagd voor mijn vriendin (ik woonde toen zelf nog in Nederland). Er zijn geen afwijkende vereisten, alleen moet je het in een brief bij de indiening van het visumverzoek even vragen. Gewoon een briefje schrijven aan de ambassade met het verzoek om multiple entry. Als reden kan je bijvoorbeeld opgeven dat je zelf graag regelmatig je Nederlandse familie wilt bezoeken en dat je je partner dan graag mee wilt nemen. Desnoods vermeld je er nog bij dat de kosten voor haar verblijf door jou worden gegarandeerd.

  • Rob V. zegt op

   Nederland geeft in 99-100% van de gevallen een MEV uit. Deze kan volgens de regels een geldigheid van 6 maanden tot 5 jaar hebben. Nederland geeft hem ook wel voor 3 maanden uit al hoort dat dus eigenlijk niet.

   Naar gelang de vreemdeling een betere geschiedenis heeft zal de lidstaat een MEV voor steeds langere duur af behoren te geven. Hier expliciet om vragen op het aanvraagformulier en beargumenteren waarom (‘later did jaar willen we nog eens 2 weekjes op visite komen” bijvoorbeeld) kan natuurlijk altijd.

   Als je optimaal gebruik wilt maken dan is het 90 op en 90 af het Schengengebied in en uit. Maar als je maar 2 wek3n komt hoef je niet 90 dagen weg te blijven. Je ksn dan ak veel eerder of meer frequent terug komen. Men kijkt elke voorgenomen verblijfsdag 180 dagen terug en je mag dan niet over de 90 dagen heen komen.

   Ook het MEV komt uiteraard aan bod in het dossier. Daarom is het nog best een aardige pil van een tiental paginas geworden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website