Beste redactie,

Graag zou ik mijn vriend Nederland willen laten bezoeken. Uiteraard ben ik bekend met de eisen voor een Schengenvisum, en we kunnen aan alles voldoen, behalve de terugkeergarantie, er is geen huis of land in bezit, geen baan, geen onmisbare zorg voor anderen. We hebben wel een stuk land, wat we al meer dan 5 jaar tot een tuin transformeren, maar dat staat niet op zijn naam. Er is wel een auto op zijn naam.

Denken jullie dat het zin heeft om een poging te doen voor een Schengenvisum, of zeggen jullie ‘vergeet het maar, krijg je toch niet.’ Ook heb ik begrepen, dat je bij afwijzing wel een stempel in je paspoort krijgt van die afwijzing. Dat lijkt me heel ongunstig voor een volgende poging, dus dat risico lopen we liever niet.

Heeft er misschien iemand ervaring met het verkrijgen van het visum, zonder die ‘terugkeer garantie’? Of heeft iemand nog een andere mogelijkheid/idee?

Bij voorbaat dank voor de reacties!

Groet,

E.


Beste E.,

Nederland is er zeker niet op ingesteld om aanvragen te ontmoedigen. Ongeveer 1 a 2 procent van de aanvragen vanuit Thailand worden jaarlijks afgewezen. Daar zitten ook gewoon slecht voorbereidde aanvragen tussen of aanvragen waar je al van verre kunt ruiken dat er een luchtje aan zit.

Als ik jullie was dan zou ik dus gewoon een aanvraag indienen ondanks dat er helaas geen objectief bewijs van binding met Thailand is. Een auto is valt niet onder onroerende goederen, die is zo verkocht, dat geeft weinig binding.

Leg in een toelicht uit waarom jullie de aanvraag doen, dat jullie je aan dw regels zult houden en dat jij als referent er zeker op toe zal zien dat hij tijdig terug zal keren. Als was het maar om eventuele toekomstige aanvragen niet in gevaar te brengen mocht de vakantie jullie bevallen.

Het klopt dat bij een afwijzing er een stempel in het paspoort komt en registratie in de gemeenschappelijke Schengen database. Dit is op bijvoorbeeld winkelen tussen ambassades te voorkomen. Uiteraard kun je tegen een afwijzing in bezwaar, zeker met een advocaat is de kans op succes dan vrij goed. Kosten: maximaal 200 euro, klop eerst aan bij het juridisch loket voor doorverwijzen naar gesubsidieerde rechtsbijstand.

Doe je later een nieuwe aanvraag dan kan men deze direct afwijzen met een verwijzing naar de eerdere afwijzing indien er aan de feiten en omstandigheden niets is veranderd. Elke aanvraag wordt op zichzelf gezien dus als jullie situatie ten positieven verbeterd is dan moet en zal men dit meenemen in de aanvraag. Een simpele afwijzing met verwijzing naar de vorige afwijzing kan dan ook geen spraken van zijn.

Gezien een goede voorbereiding het halve werk is raad ik je aan het dossier hier op het blog (in het menu links) nog eens goed door te nemen en zeker ook de actuele instructies van BuZa te volgen:
www.netherlandsandyou.nl/travel-and-residence/visas-for-the-netherlands/applying-for-a-short-stay-schengen-visa/thailand

Jullie zijn zeker niet bij voorbaat al kansloos en niet geschoten is altijd mis. Ik zeg: doen.

Alvast veel succes en reisplezier toegewenst.

Groet,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Schengenvisum: Nederland bezoeken zonder terugkeergarantie?”

 1. DAMY zegt op

  Lijkt mij als je vriend Thai is dan kan die toch gewoon terug keren of mis ik hier iets ?

  • Frankc zegt op

   De angst is dat hij hier niet in mag.

 2. Frankc zegt op

  Beste E. Bij mijn vriendin werd de eerste aanvraag voor een kort verblijf afgewezen. Ik heb dat hier toen gemeld en kreeg vergelijkbare reacties als Rob V nu schrijft: dan heb je het niet goed voorbereid… Nou, ik was echt niet blij met die reacties want ik had me terdege voorbereid! Me uitgebreid verdiept in alle ins en outs, advies gevraagd en een onderbouwde aanvraag voor mijn vriendin ingediend. Bovendien heb ik een goed inkomen en een eigen woning. Zij had voor de aanvraag al jaren een vaste baan, had een zoon en verzorgde haar ouders. Me dunkt. Het grote probleem was echter dat ze werd ontslagen zo gauw ze meer dan een week naar Nederland zou gaan….Dus ze werd ontslagen en werkgever wilde ook geen verklaring geven en dus vond Nederland dat terugkeer niet gegarandeerd was. Bovendien vond men de relatie onvoldoende aangetoond. Terwijl ik de relatie onderbouwd had met data, fotoos, hotelbewijzen en emails. Ik voelde me echt een gevangene in eigen land, mijn vriendin mocht niet bij mij op bezoek komen… Ik heb toen een advocaat genomen en alles is goed gekomen (op basis van dezelfde argumenten, hoe is het mogelijk). Ik ben overigens jurist dus het bezwaarschrift heb ik in feite zelf geschreven voor de advocaat. Ik heb de advocaat niet eens ontmoet, alles is telefonisch en via mail gegaan, vond ik nogal bizar. Sinds ze eenmaal hier is geweest en teruggegaan is gaat alles vlekkeloos. De IND is nu uiterst vriendelijk en een aanvraag voor verblijfsvergunning (MVV) werd zelfs binnen de maand!! goedgekeurd. Nu komt ze volgende week voor vijf jaar. Het kan verkeren. Ik kan nu ook zeggen dat de IND goed meewerkt maar de eerste keer: nee. Mijn advies aan jou is dus: vraag in elk geval aan. Wordt het afgewezen, neem dan een advocaat, het helpt. En een tip: de aanvraag wordt ingediend door je vriend, dus de advocaat is de advocaat van je vriend. Grote kans dat die nog gratis rechtshulp krijgt ook, bij mijn vriendin was het gratis, het ging niet om mijn inkomen…. Succes en sterkte!

  • Rob V. zegt op

   Beste Frank, ik zal nooit zeggen of denken dat een aanvraag slecht voorbereid is. Niet tenzij iemand de aanvraag er letterlijk in een mimuut of tien doorheen geramd heeft als was het bestelling in een restaurant. Bij een opzich degelijke aanvraag kan er nog steeds ruimte zijn voor verdere verbetering. Als ik tegen iemand die moeite heeft gestoken in een aanvraag zeg ‘wat een azijn zure mierenn**kers’ zeg schiet niemand daar wat mee op. Ik schrijf dus wel over aspecten die naar mijn idee beter hadden gekunt of hoe iemand zich beter kan wapenen mocht een dossier bij een ambtenaar belanden die vanuit problemen denkt.

   Ik ben wel blij te horen dat het visum uiteindelijk wel goed gekomen is. Ik adviseer ook om in bezwaar te gaan en voor een nog betere kans zou ik dat vooral met advocaat doen als je een euro of 150-200 kunt missen. Gratis bestaat niet, Nederland heeft geen pro-deo advocaten meer maar wel gesubsidieerde rechtsbijstand. Men kijkt naar het inkomen van de aanvrager. Dat is voor een Thai veelal een laag inkomen omgerekend naar euro’s. Met een laag inkomen kom je in aanmerking voor een advocaat met subsidie van de overheid. Dan ben je richting de 200 euro kwijt. Beste is om even langs het juridisch loket the wippen, die kunnen kosteloos doorverwijzen naar zo’n advocaat.

   Blij te horen dat het bij de IND wel goed ging. Ook daar zijn mensen die vast lopen en net wel die zure of klungelende of luie ambtenaar treffen terwijl andere weer vlot, soepeltjes en warm ontvangen worden. Het zijn net mensen die daar werken. 😉 Maar om eerlijk te zijn heb ik geen hoge pet op van de IND, het zijn niet mijn vrienden.

   • Frankc zegt op

    Dank Rob, en je correctie klopt: advocaat is niet geheel gratis, er is wel eigen bijdrage. Waarom het de eerste keer is misgegaan blijft duister. Ik weet wel dat 3 jaar geleden mensen in Thailand zeiden dat het “steeds moeilijker” werd. Hieronder schrijft Han dat vriendin zonder baan meteen werd toegelaten…misschien was dat langer geleden? Of misschien is het een loterij…maar eerlijk gezegd zo ken ik de overheid niet.
    Nadat ik alles ingevuld had is er door een visumbureau in Bangkok nog een brief bijgevoegd. Ik voelde niets voor dat bureau maar mijn vriendin was niet te stoppen, al haar vriendinnen zeiden dat het nodig was… Ik sluit niet uit dat het bureau bij de ambassade averechts heeft gewerkt. De ambassade raadt die bureaus af. Bovendien kwam de afwijzing bij dat bureau terecht. Bureau hield wekenlang vol dat er nog geen bericht was… dat was dus niet zo… gevolg was ook nog eens dat we iets te laat waren met bezwaar en gelukkig heeft de IND de uitleg daarvoor geaccepteerd… Het bureau werd geleid door een ladyboy die intussen met de noorderzon was vertrokken, het bureau in chaos achterlatend. Welcome to Thailand 🙂 (ik heb er geen moeite mee dat veel dingen in Thailand vreemd gaan, eigenlijk amuseert me dat wel).

 3. Han zegt op

  Terugkeer garantie had mijn vriendin ook niet, ook geen vaste baan. Maar de eerste keer direct toegewezen 90 dagen en de tweede keer, een half jaar later ook direct toegewezen en wel een multiple visa op mijn verzoek, zodat ze gedurende de geldigheid van haar paspoort kon komen en gaan wanneer ze wilde. Met inachtneming van de 90 dagen regel uiteraard.
  Dus gewoon aanvragen.

 4. Edwin zegt op

  Hallo allen,

  Mooi dat ik nu deze recente berichten hierover mag lezen. Ik zit een beetje met hetzelfde dillema.
  Mijn vriendin heeft namelijk ook geen terugkeer garantie, werkt niet voor vast (iig geen werk verklaring mogelijk) hoeft voor niemand speciale zorg te verlenen o.i.d. heeft geen eigen huis of grond.
  Het lijkt erop dat alleen een vliegretourticket haar terugkeer garantie word.
  We kennen elkaar nu net 3 maand en we willen in juli 3 maandjes samen zijn in dit kikkerlandje met het uiteindelijke doel een MVV aan te vragen.
  Ook hebben we niet veel foto’s samen. Alleen ellenlange gesprekken via “facebook-messenger”

  Het enige voordeel is misschien dat zij hier al 2 x eerder is geweest maar dat was voor vakantie/bezoek familie. Vraag me daarom ook af of je 2 redenen op kan geven voor bezoek aan Nederland? Want nu word ik het hoofddoel natuurlijk maar ze wil ook bij familie langs.

  Eind mei krijg ik de sleutel van me woning en zal dan pas een garant en logiesverstrekking kunnen regelen.

  Ik zal de ontwikkelingen omtrent onze situatie hier wel posten.

  Daarnaast krijg ik vaak de indruk dat ik als 26 jarige met een 29 jarige thaise vrouw best wel uitzonderlijk ben? Mijn indruk is dat de meesten op dit blog de leeftijden al gepasseerd zijn, Of heb ik dat nu volledig mis?

  Groet

  • Frankc zegt op

   Hallo Edwin, als zij al twee keer geweest en ook weer is teruggegaan dan zou ik me niet veel zorgen maken. Wat men wil weten is of ze een terugkeer-type is. Een 26 jarige man met een 29 jarige vrouw, ja, dat klinkt hier als een sprookje. Maar mij lijkt het prima.

 5. William van Dongen zegt op

  Wij hadden ook een multiple entry visum aangevraagd. En gekregen met een geldigheidsdatum van 25-7-2016 – 16-11-2016 ze is toen maar 2 weken geweest, maar dan is dit visum na 16-11-2016 toch niet meer geldig ?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website