Beste Rob/Redactie,

Na afwijzing van een Schengenvisum aanvraag zou ik een bezwaarprocedure bij de IND niet aanraden vanwege de lange tijdsduur. Mijn partner ontving de afwijzing op 6 juni 2022. Vervolgens bezwaar ingediend bij de IND, een bevestiging ontvangen en melding 12 weken beslistermijn die afliep op 12 oktober.

Op 19 oktober een uitgebreide vragenlijst ontvangen en binnen 1 week teruggestuurd. Daarna nooit weer iets gehoord. De beslistermijn + eventueel? 6 extra weken zou aflopen op 23 november.

Op 12 december de IND in gebreke gesteld met dwangsom die 2 weken later (27/12) afliep. En?? niets meer gehoord en geen dwangsom ontvangen. Enige mogelijkheid is nu in beroep gaan bij een rechter die binnen 8 weken kan besluiten dat de IND moet beslissen binnen weer 2 weken (met dwangsom rechter). Dus weer 10 weken verder na eventueel indienen beroepschrift…..zou eind maart worden..

Bijna een jaar verder na de visum aanvraag bij VFS Global.

Ingezonden door Tjerk


Beste Tjerk,

Bedankt voor het insturen van praktijkervaringen, daar hebben we allemaal wat aan! Helaas loopt de IND op dit moment al enige tijd achter de feiten aan, er is daar een tekort aan personeel. Dat was wegbezuinigd maar toen het aantal asielaanvragen weer toenam kon men het niet meer behappen. Zo zijn er ook ambtenaren weggetrokken bij de afdelingen die reguliere (partner) migratie afhandelen en de bezwaren op afwijzing visum kort verblijf. Zodra de IND haar achterstanden heeft ingelopen zullen de behandeltermijnen wel gehaald kunnen worden, al blijft het ook dan een soort rad van fortuin, sommige zaken hebben het geluk spoedig langs de diverse ambtenaren te gaan, andere liggen telkens onderop. Het zou mij niets verbazen dat iemand anders die afgelopen zomer bezwaar heeft gemaakt al wel lang en breed zijn/haar zaak afgehandeld heeft gezien. Bij de IND is daar sinds jaar en dag geen pijl op te trekken, een grabbelton is het daar in mijn ogen.

Hoe dan ook, daar koop jij weinig voor. Je hebt netjes de procedures gevolgd. Hopelijk heb je wel direct contact gezocht met jouw beslisambtenaar (zaakbehandelaar), want het algemene informatienummer levert vaak weinig op (“uw zaak is in behandeling, fijne dag”). Probeer de IND via meerdere kanalen te bereiken en dat moet je een keer een ambtenaar bereiken die wat nuttigs te zeggen heeft over de stand van zaken. Check ook of de IND wel jouw juiste informatie heeft, in het verleden kreeg de IND het weleens voor elkaar beslissingen per post te sturen aan een verkeerd adres of adres waar de referent al jaren niet meer woonachtig was. Het zou zo maar kunnen dat de IND een hele stomme fout heeft gemaakt en jouw bezwaar daarom nog niet is afgerond. Blijf de IND achter hun broek zitten!

Of bezwaar wel of geen zin heeft… normaliter zou dit alles een stuk sneller moeten gaan. Een nieuwe aanvraag indienen voor een visum kort verblijf gaat een stuk sneller. Maar Buitenlandse Zaken kan deze dan ook weer gewoon afwijzen als de BuZa ambtenaar meent dat er feitelijk niets veranderd is ten opzichte van de situatie bij de eerdere (afgewezen) aanvraag. Via een bezwaar van de IND kijkt een andere dienst er naar en deze kan BuZa dus corrigeren.

Mijn advies: ben je per abuis iets vergeten bij een visumaanvraag en daarom een afwijzing? Doe een nieuwe aanvraag, de fout lag bij jou. Wat de aanvraag tip top in orde maar heeft BuZa een onbegrijpelijke of onjuiste beslissing genomen? Ga in bezwaar (al dan niet met vreemdelingenadvocaat). Dan kan BuZa door de IND op de vingers getikt worden. Duurt het bezwaar echt te lang, probeer dan terwijl het bezwaar nog loopt, tevens een nieuwe aanvraag voor een visum. Soms komt daar wel goedkeuring op. Komt er later alsnog een beslissing van de IND op de afgewezen aanvraag, in jullie voordeel, dan heb je voor de eerst volgende aanvraag meteen een sterker dossier en gaan de daarop volgende aanvragen hopelijk goed met een direct positief besluit van BuZa.

Voor nu: blijf de IND via meerdere wegen achter de vodden aanzitten en dat het dan maar snel goed komt. Heeft veel te lang geduurd! Doe eventueel ook een nieuwe aanvraag via VFS en wie weet heb je van BuZa nu wel vlot het visum.

Succes/sterkte

Met vriendelijke groet,

Rob V.

13 reacties op “Schengenvisum: Lange beroepsprocedure bij IND (lezersinzending)”

 1. Jan Hoekstra zegt op

  Als het allemaal zo lang duurt, ga dan voor het MVV-visum, wordt eigenlijk nooit afgekeurd. Mijn vriendin heeft een cursus gevolgd in Bangkok, http://www.nederlandslerenbangkok.com, het examen gehaald en kan nu vrij reizen.

 2. Jan zegt op

  Ik kan hierover mee praten sinds 21 december 2022.
  Mijn vriendin deed een aanvraag Schengen kort verblijf kosten 3900 baht.
  Ze is niks gevraagd zoals hoelang kennen hem hebben jullie foto’s van elkaar?
  Niks van dat alleen een check en als je dan hoort wat er in de afwijzing staat die zijn gewoon belachelijk te noemen ik schaam me dat ik een Nederlander ben op het moment.
  Ik meer dan 2400 euro bruto per maand, uitnodiging’s brief in Engels en hier laten bekrachtigen door een advocaat en notaris kosten 5000 baht.
  En dan komt de reden:
  2 niet genoeg geld om haar in Nederland te kunnen onderhouden.
  3 ondersteuning’s brief niet duidelijk genoeg.(in de brief staat dat naar Nederland komen om te kunnen trouwen in gezelschap van vrienden en familie en dan terug te keren samen naar Thailand om daar een toekomst op te bouwen(we hebben een huurhuis en land aangekocht om te gaan bouwen((ze heeft zelf een huis, een dochter en erg veel land))
  En de de mooiste van alles.
  13 we vermoeden dat het hier gaat om illegale immigrantie, hebben ze wel gelezen ofwat?
  Ik heb mijn salaris strookjes aangeleverd.

  Sorry voor iedereen die denkt het lukt vergeet het maar.
  Advocaat in Nederland geraadpleegd: dit was zijn reactie 99% wordt zonder te kijken afgewezen, men weet dat bezwaar geen nut heeft en de gang naar de rechter te duur is en niet wordt ondernomen.

  Ik ben hier waar ik nu ben meer dan 10 Nederlanders tegen gekomen die zonder dat ik de redenen aangaf precies dezelfde redenen kregen 2,3 en 13 allemaal dezelfde sommigen al meerdere keren geprobeerd maar telkens dezelfde redenen.

  Laat dit een goede waarschuwing zijn voor diegene die denkt het lukt wel ik verdien genoeg, een goede uitnodiging’s brief hebben in het Engels dit zijn de afwijzingen nummers.

  Gr,

  Jan van Ingen

  • Rob V. zegt op

   Beste Jan, ik wil je aanraden het Schengendossier hier op het blog te raadplegen. In de downloadbare PDF staat uitgebreid hoe men zich zo goed mogelijk kan voorbereiden op de aanvraag. Het mag niet als een verrassing komen dat men bij de externe dienstverlener (een papierschuiver) geen vragen meer krijgt. Alles moet uit de papieren blijken, de Nederlandse ambtenaar kijkt daar vanachter de computer in Den Haag naar. Voor die ambtenaar moet het al vlot (kwestie van minuten) duidelijk zijn wat voor vlees men in de kuip heeft. Daarom ook dat ik in het dossier adviseer in een korte begeleidende brief zo goed mogelijk een schets te geven van wie aanvrager en referent zijn, wat ze willen, dat duidelijk is dat jullie Gekke Henkie niet zijn en echt geen domme dingen gaan doen en de regels kennen. Foto’s kunnen daarbij helpen maar die moet je dus al bij de aanvraag meeleveren. De commerciële dienstverlener die er tussen zit (VFS) pakt een checklist er bij en zegt soms dat bepaalde items niet nodig zijn, maar de aanvrager beslist wat ze naar BuZa willen opsturen. Je zal niet de eerste zijn dat VFS zegt “dit staat niet op de checklist, niet nodig, haal er uit” en zo mogelijk een item dat wel degelijk kon bijdragen aan een goede profiel/risco schets nooit de Nederlandse beslisambtenaar bereikt…

   Een stempel van een advocaat of notaris draagt niet zo veel bij, je mooie brief wordt daar inhoudelijk niet overtuigender op. Stukken, onderbouwing wil men zien. Zo concreet mogelijk. Iets wat liefst meetbaar, controleerbaar is. Een kopie en vertaling van het huurcontract en aangekochte land zegt een ambtenaar meer dan een stempel van een advocaat op een begeleidend schrijven.

   Ook BuZa heeft tekort aan personeel (visumambtenaren), zijn inderdaad Kamervragen over gesteld. Dat geeft grotere kans op onervaren ambtenaren en haastwerk. Een inkomen van 100% of meer minimumloon EN duurzaam (afgelopen 3 jaar dat ontvangen OF voor de komende 12 maanden contractueel vastgelegd in een arbeidscontract) volstaat. Mogelijk was je inkomen niet duurzaam of heeft de ambtenaar niet goed gekeken of VFS heeft een fout gemaakt bij het inscannen en mailen van de stukken naar Den Haag.

   Vaak struikelt de ambtenaar over 1 hoofdpunt (bijvoorbeeld: het verhaal over waarom men wil reizen en wat men wil doen is te vaag) en dan sleept men er 2 punten bij om zo extra gewicht te geven aan de afwijzing. Die twee punten kunnen dus meer bijzaak zijn.

   Die advocaat zou ik maar niet op zijn/haar blauwe ogen vertrouwen, de afwijzingen voor Thaise aanvragen naar Nederland zijn 5-7% per jaar. Voor een uitgebreid overzicht zie mijn stukjes “Afgifte van Schengenvisums in Thailand onder de loep”. Zie ook voor EU brede jaarlijkse visumstatistieken: https://home-affairs.ec.europa.eu/policies/schengen-borders-and-visa/visa-policy_en

   Jaar — afwijs % Thaise aanvragen
   2010: 6.0%
   2011: 3,5%
   2012: 3,7%
   2013: 2,4%
   2014: 1,0%
   2015: 3,2%
   2016: 4,0%
   2017: 5,7%
   2018: 7,2%
   2019: 5,7%
   2020: 9,2% (representatief? Covid!)
   2021:21,5% (representatief? Covid!)

  • Jan Willem zegt op

   Beste Jan,

   Ik wil mijn MVV aanvraag problemen met je delen.

   In 2016 heb ik een MVV aanvraag ingediend voor mijn toenmalige vriendin en huidige echtgenote.
   Vroeger kon je zelf een afspraak maken bij de IND om je aanvraag te laten controleren op volledigheid.
   Ik heb dit gedaan, en tijdens dat gesprek bij de IND kwam naar voren dat de werkgevers verklaring niet aan de eisen voldeed, en de aanvraag afgewezen zou worden op onvoldoende geld om haar te onderhouden. Ik heb toen een nieuwe werkgevers verklaring gevraagd, en toen was de aanvraag in orde.
   Had ik dat gesprek niet gehad bij de IND dan had ik dezelfde afwijzingsbrief gehad die jij hebt ontvangen.
   Nu in de huidige situatie met VFS Global vermoed ik dat die geen idee hebben hoe deze Nederlandse werkgevers verklaringen werken.
   Ik weet niet of het mogelijk is nu in 2023 om een gesprek aan te vragen, maar ik vermoed dat dat gesprek voor meer duidelijkheid zal zorgen.

   Veel suc6

   Jan Willem

 3. Lung addie zegt op

  Ik vraag me wel af hoe JIJ een dwangsom kan afdwingen. Zo iets moet altijd via een gerechtelijke beslissing gaan en dan ben je vertrokken voor heel lange rijd. Ja, je kan het maar proberen..

  • Tjerk zegt op

   Beste Addie, Dat kan iedereen zonder rechterlijke tussenkomst. Het ingebrekestellingsformulier met dwangsom staat op Mijn Overheid en in iets aangepaste vorm op de IND site.. Heb ik wel vaker gebruikt bij andere overheidsinstantie’s. Vanaf het moment dat de dwangsom ingaat (2 weken na ontvangst ingebrekestelling) kun je ook in beroep gaan bij de rechter. Die neslist dan binnen 8 weken en kan OOk de IND nog een dwangsom opleggen als ze na de uitspraak weer niet op tijd beslissen..

   https://ind.nl/nl/service-en-contact/contact-met-ind/de-ind-is-te-laat-met-beslissen (uitleg+formulier link)

  • Lung addie zegt op

   Beste Tjerk,
   bedankt hoor, toch weer iets bijgeleerd over de verschillen tussen Nederland en belgenland. Ja, een mens is nooit te oud om te leren en hier op TB leert men regelmatig wel eens iets.

 4. Heho zegt op

  Moderator: het is natuurlijk niet de bedoeling om een vraag van een ander te gebruiken om zelf hier een vraag te gaan stellen over je eigen situatie. Daarom staat er ook onder iedere lezersvraag de volgende tekst: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

 5. peter zegt op

  Het moge duidelijk zijn dat er bij de immigratie, wat schroefjes los zitten.
  In 2016, 2018 kon ik mijn vriendin nog naar Nederland halen.
  Echter bij het lezen van al de wanstaltige praktijken, ga ik me afvragen of het ooit nog lukt.
  Het enige voordeel dat mijn vriendin nog zou kunnen hebben, is dat ze nog steeds werkt, een officier zelfs bij de regering.
  Echter zou ik het moeten gaan proberen, echter nu ben ik weer naar haar toe gegaan, na alle rompslomp van covid. In de jaren ervoor 2019,2020., verbleef ik ook in Thailand. Immers kan zij ook maar tops 4 weken blijven, werk he en ik langer.

  Echter het probleem loopt al langer. Het heeft mi niets te maken met te kort aan personeel. Het is een rancune uitgevoerd door de Nederlandse overheid. Kijk maar naar het programma “all you need”
  Regelmatig mensen uit andere landen welke geen visum krijgen. Familie, kennissen, zelfs ouders, die geen toestemming krijgen. OOK niet bij volledig garant stelling “ontvangers”.
  Zeer bevreemdend is dan, dat zo’n programma dat WEL voor elkaar krijgt.

  Alle gedupeerden zouden de 2e kamer moeten mailen, zo ook de ombudsman omtrent dit vreemde verschijnsel. Wellicht samen komen en een rechtszaak beginnen, want het schijnt tegenwoordig niet anders te kunnen. Het is van de zotte.
  Jij als Nederlander bent een crimineel, terwijl allerlei vluchtelingen zo binnen kunnen komen.

  Ik herinner me zelfs een zaak van een Amsterdams schoolhoofd(?) die vermoord was door een illegale in Nederland, welke weer bekend was bij de politie als probleem.
  Niet dat de vrouw er iets aan had, ze is dood.
  De illegale wel? Misschien, gaat als goed is naar gevangenis en heeft dus dan opvang.

  Lung Addie lees : https://ind.nl/nl/service-en-contact/contact-met-ind/de-ind-is-te-laat-met-beslissen

 6. Dennis zegt op

  Ik denk (hoop) dat het tijdstip van aanvraag (juni) mede een rol speelt. Ikzelf maakte het ook mee; aanvraag april afgewezen vanwege “geen sociale binding met het land” en “twijfel aan de relatie” (wettelijk getrouwd in Thailand nota bene!). Later weer geprobeerd en na 1 week het paspoort mét visum op de mat.

  Misschien was het gewoon domme pech. Begin dit jaar waren er heel veel problemen vanwege het tekort aan deskundige en ervaren behandelaren op het ministerie. Daarover zijn ook vragen gesteld in de Tweede Kamer en de minister (Wopke Hoekstra) heeft dat ook erkend en gezegd dat het tijdelijk is.

  Wellicht dat een nieuwe aanvraag nu u wel het gewenste visum brengt. Bezwaar bij de IND is inderdaad een lange weg, want de IND heeft nog veeeeeel grotere problemen dan het ministerie. Eigenlijk heb ik medelijden met de IND. Ze krijgen van iedereen de Zwarte Piet toegespeeld, maar moeten een taak uitvoeren waarvoor zij op dit moment niet zijn toegerust. En dat is een politieke beslissing.

  De gesuggereerde weg via de MVV is op zich kansrijk(er), maar heel tijdrovend. Als u snel “resultaat” wilt, is een aanvraag Schengen veel makkelijker.

  @Jan van Ingen: ik begrijp je frustratie. Gewoon weer proberen! Ja, dat kost je weer 3900 baht, maar het is in zekere zin ook een loterij. Salaris en uitnodiging zouden niet zo’n grote rol moeten spelen. Als je een huurcontract (in Thailand, maar wel vertaald in het Engels!!) kunt laten zien, dan helpt dat enorm. Die “kans op illegale immigratie’ is DE dooddoener momenteel. Andersom, Thailand werkt net zo. Wij moeten toch ook aantonen een klein fortuin te hebben (800.000 baht) om in Thailand te mogen verblijven?

 7. johan heeren zegt op

  Mijn vriendin had visa verkregen December 2021 t/m Februari 2022 (jaartje geleden)
  Nergens geen problemen mee gehad
  Na aanvraag Schengenvisa bij Global in Bangkok na 4 weken goedkeuring
  Ze was werkloos en woonde bij haar ouders
  Snap daarom niet waarom dit tegenwoordig zo moeizaam verloopt

 8. dick zegt op

  helaas had ik hetzelfde bij een visum kort verblijf aanvraag voor 2 familieleden, voor een gewone vakantie
  in februari aangevraagd met alle benodigde papieren(zoals ik het altijd deed, en altijd goed ging)
  ik ben al 15 jaar getrouwd met mijn Thaise vrouw.
  en krijgen nu exact dezelfde antwoorden en afwijzingen, voor de 1e termijn een brief dat de uitslag verlengd wordt met 12 weken
  op het einde van dat termijn dus de uitslag, afgewezen
  bezwaar ingediend met 64 pagina’s aan bijlage , bijna na het verstrijken van dit termijn nog een brief gekregen met aanvullende vragen en moest dit ook binnen een week inleveren, anders werd dit sowieso afgewezen, en dan nog officieel vertaald naar Engels of Nederlands.
  de termijn is nu ook verstreken en kan nu middels de rechter een besluit afdwingen.
  al met al zijn we nu bijna een jaar bezig om een visum te krijgen voor een gewone vakantie.
  als het bij de rechtbank indient kom je ook onderop de stapel en kan ook weer een half jaar duren.
  erg frustrerend

  • Tjerk zegt op

   “voor de 1e termijn een brief dat de uitslag verlengd wordt met 12 weken”

   Bedoel je dat de IND 1x 12 weken beslistermijn nam en die nog een keer met 12 weken verlengde?? Ook jij hoorde na het inleveren van het aanvullend vragenpakket niets weer… had ik ook.. Telefonisch alleen helpdesk en niet de (beslis) ambtenaar die onder het vragenpakket staat, te pakken kunnen krijgen..


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website