Beste redactie,

Wie heeft ervaring met een Cambodjaanse vriendin 3 maanden naar Nederland te laten komen? Ben Nederlander, AOWer, 67 jaar, ongehuwd en heb huurappartement. We kennen elkaar al zeven jaar. Zelf breng ik de laatste jaren 8 maand per jaar door in Cambodia/Thailand. Ze zou graag eens naar Nederland op bezoek willen komen.

Vorig jaar heb ik het geprobeerd via de Duitse ambassade in Phnom Penh (er is geen Nederlandse ambassade in Cambodia), maar het verzoek werd afgewezen omdat ze bang waren dat ze niet naar haar thuisland zou terugkeren. Ze heeft papieren laten zien dat ze land en huizen bezit. Haar hele familie woont daar en ze kan aan de eis van € 34 per dag voldoen.

Ze heeft geen vaste baan, maar rommelt maar wat aan. Als ik een Duitser met wat poen zou zijn, was het allemaal geen probleem geweest. Maar heb alleen maar AOW. Zodoende kon ik niet garant voor haar staan (je moet minimaal € 1556 netto per maand aan inkomen hebben). Als ik een Letter of Invitation/Garanty kon laten zien, dan zou het wel goed komen…..Die moet je dus bij je gemeente in Nederland gaan halen. Maar zit nog een halfjaartje in Cambodia.

Is er een verschil tussen Letter of Invitation en Letter of Garanty? Dit jaar wil ik het via de Nederlandse ambassade in Bangkok proberen.

Heeft iemand nog goede tips voor me?

Groet,

Maurice


Beste Maurice,

Zo te lezen hebben jullie je de vorige keer terdege voorbereid. Als Nederland jullie hoofdbestemming is dan kunnen jullie inderdaad bij de Nederlandse ambassade in Bangkok terecht. Of eigenlijk: je lief. De vreemdeling is de aanvrager en zij moet van A tot Z voorbereid zijn.

Het belangrijkste is om te laten zien dat de reis betaalbaar is, dat het reisdoel plausibele is en voorál dat de kans dat ze tijdig terug gaat groter is dan de kans op illegaal verblijf in Nederland.

Die 34 euro per dag komt vast wel goed, maar waak er voor dat het geen plotselinge storting is. De beslisambtenaar moet er overtuigd van zijn dat het haar geld is en vrij door haar te besteden. Een grote geld storting kan duiden op een lening en dan zal men er aan twijfelen of ze echt wel zelf voldoende geld te besteden heeft.

Het reisdoel kunnen jullie samen uitleggen in een begeleidend schrijven. Dat is optioneel maar de amtenaar die het verzoek op zijn of haar bureau krijgt moet in een kwestie van minuten een profiel schetsen, risico’s inschatten, de bewijsstukken beoordelen en dam bepalen of er een visum kan worden afgegeven of niet. Kort en krachtig een beeld presenteren kan helpen de ambtenaar de juiste keuze te maken.

Terugkeer blijft het struikelblok, de bewijsstukken die jij noemt zijn zeker dingen waar men naar kijkt. Als je geen andere bewijsstukken kunt bedenken die aantonen dat ze sociale, econonische of andere banden, verplichtigen en belangen heeft dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Wijs er in het begeleidendschrijven wel op dat jii er op toe zult zien dat ze tijdig terugkeert en jullie beiden volledig het snappen dat dat in ieders belang is. Iets van die strekking in jullie woorden.

Wat betreft de uitnodiging, in Nederland gebruiken we daarvoor het garant/logies formulier en niet ook nog eens een uitnodiging (maar een begeleidende brief raad ik wel aan). Formeel is alleen voor gsrantstelling legalisatie nodig. Dat kan geregeld worden bij je gemeente in Nederland maar als je daar niet meer woont dan kan dat ook op de ambassade. Daar jij niet garant staat hoef je alleen het logies deel van het formulier in te vullen, waarvoor geen legalisatie vereist is. In de praktijk doen sommige dat toch, en kwaad kan zo’n mooie officiële stempel zeker niet.

Meer over de formulieren en procedure kun je lezen in het Schengenvisum dossier: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-sept-2017.pdf

En mocht men er naar vragen: beken dat de aanvraag via de Duitsers helaas met een afwijzing terug kwam. Wees eerlijk, de beslisabtenaar kan sowieso in de gezamenlijke database zien dat ze al eens eerder een aanvraag bij onze buren gedaan heeft dus hier om heen draaien heeft geen zin. Alles wat je kunt doen is zoveel als mogelijk het ongelijk van de Duitsers aan te tonen met jullie bewijzen en motivatie.

Veel succes en plezier gewenst,

Rob V.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website