Beste redactie,

Graag wil ik mijn vriendin laten overkomen vanuit Thailand. Nou heb ik twee vragen:

  • Mijn moeder heeft een eigen bedrijf (al 20 jaar) en wil garant staan voor mij.
  • Nu twijfelt ze alleen of ze genoeg inkomsten heeft, graag wil ik weten waaraan een bedrijf moet doen voordat ze garant kan staan voor mijn vriendin.

Mijn 2e vraag was of je ook garant kan staan met een werkgeversverklaring/intentieverklaring.

Met vriendelijke groet,

Mitchell


Beste Mitchell,

Zie hiervoor pagina 11 van het Schengenvisum dossier:

“Je bent ondernemer en wilt garant staan: Je kunt ook garant staan als je zelfstandig ondernemer bent. Minimaal de volgende documenten zijn hiervoor nodig:

  • Een ingevulde en ondertekende garantverklaring;
  • Een recent uittreksel van inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel;
  • De meest recente definitieve aanslag inkomstenbelasting van de Belastingdienst;
  • Een recente winstrekening en verliesrekening, waaruit blijkt wat de nettowinst is. “

Uiteraard zal je moeder daarmee moeten aan tonen dat ze een ‘duurzaam en voldoende’ inkomen heeft. De eis is tenminste 100% wettelijk minimumloon, en dat is op dit moment 1.550,60 euro bruto SV loon (exclusief vakantie geld) per maand.

Als je moeder haar inkomen te laag is kun je kijken of een ander derde persoon garant wil staan: een ander familielid bijvoorbeeld? je beste vriend mits deze beseft dat de Nederlandse overheid dan bij hem aan kan kloppen als het bezoek hier gruwelijk mis gaat. Zelf garant staan voor je vriendin heeft natuurlijk de voorkeur maar dan moet jij wel een arbeidscontract hebben dat nog minstens 365 dagen door loopt (duurzaamheidseis)en voldoende hoog (100 wettelijk minimum loon). Een intentieverklaring of iets dergelijks van jouw werkgever volstaat niet, men wel echte zekerheid (tot in zover elk inkomen zeker is…).

Is dat laatste ook geen optie dan kan jouw vriendin ook voor zichzelf garant staan. Ze moet voor Nederland dan wel over 34 euro per dag bezitten. Zo hebben mijn partner en ik het ook gedaan. Mijn inkomen voldeed niet, ik had wel centjes op de spaarrekening en mijn lief ook. Ik heb haar spaarrekening iets aangevuld zodat ze voldoende saldo had voor haar gehele verblijf. Enkele maanden later deden we de aanvraag. Dat geld stond dus voor langere tijd op haar rekening en het was dus duidelijk geen korte, snelle geld transactie. Als de beslisambtenaar denkt dat je vriendin even geld geleend heeft omdat er kort voor de aanvraag een groot bedrag op haar rekening is gestort dan zal deze twijfelen of het wel echt haar geld is en zal (kan) de hele aanvraag hierop worden afgewezen. Het gaat logischerwijs om het totaal plaatje, als er geen reden is om te twijfelen dat je vriendin het benodigde bedrag daadwerkelijk bezit hoef je je geen zorgen te maken.

Succes met de aanvraag.

Groet,

Rob V.

Bronnen:

  • Schengen visum dossier
  • IND pagina met actuele normbedragen: https://ind.nl/Paginas/inkomen.aspx

 


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website