Beste Rob/Redactie,

Ik moet met mijn Thaise partner helaas uitwijken naar de EU route, daar het voor haar onmogelijk is om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Zij heeft meer dan haar best gedaan. Dus die weg moet ik helaas opgeven. Dan blijft voor ons de volgende mogelijkheid open, ik heb een groot appartement in Duitsland. Daar ga ik 6 maanden officieel wonen en bouw een bewijsbestand op met huurcontract/kassabonnen/tankbonnen etc. etc. Na 6 maanden keer ik weer terug naar mijn woning in NL. Daarna doe ik een beroep op het EU recht en vraag voor haar een EU verblijfskaart aan voor langdurig verblijf in NL.

  • Vraag 1:echter wat ik niet kan terugvinden is of je je zomaar in Duitsland kan inschrijven en verder niets of dat je werk moet hebben voor haar in Duitsland.
  • Vraag 2: kan zij als zij een eu verblijfskaart heeft voor langdurig verblijf zich dan losmaken van mij als garantsteller of moet ik altijd garant blijven staan zoalng zij in nl verblijft.
  • Vraag 3: zover mij bekend is er geen samenwoningsplicht meer in nl als gehuwd stel. Dus de vraag is dan als zij in nl ingeschreven blijft staan in onze woning, kan ik mij dan bijvoorbeeld in duitsland ingeschreven laten staan.

Wie heeft ervaring met bovenstaande kwesties of kan mij verder helpen.

Groet,

Frank


Beste Frank,

Antwoord 1: jouw vrouw heeft geen verplichting tot werk, inburgering of wat ook. Zolang zij geen gevaar voor de Duitse staatsveiligheid is kan men haar tot niets verplichten. Zij ontleent haar rechten als familielid van een EU-burger (en dat ben jij, de echtgenoot). Jij moet wel aan enkele eisen voldoen. Dat komt er vooral op neer dat jij geen beroep doet op overheidsmiddelen.

Antwoord 2 en 3: De EU-route doe je samen. Jij woont in Duitsland en jouw vrouw komt bij jou in Duitsland wonen voor tenminste 3 maanden (hoe meer, hoe beter dus 6+ maanden is inderdaad verstandig). Daarna kunnen jullie samen gelijktijdig naar Nederland verhuizen, bij de Nederlandse gemeente inschrijven op een adres, bij de IND de EU verblijfskaart aanvragen enzovoort.

Als jullie niet meer samen in Nederland wonen dan komt haar verblijfsstatus in de meeste gevallen te vervallen. Ze kan na 5 jaar de status “duurzaam verblijf” aanvragen en dan zou ze niet meer van jou afhankelijk hoeven te zijn. Tegen die tijd zou ze ook naturalisatie kunnen overwegen (mocht blijken dat dat haalbaar is voor haar). Ik zou aanraden jullie daarin pas verder te verdiepen als jullie al wat jaartjes samen in Nederland wonen. Zie bijvoorbeeld: https://ind.nl/nl/verblijf-verlengen-en-wijzigen/wijzigen/in-nederland-blijven-als-u-niet-meer-bij-eu-familielid-woont#wanneer-u-in-nederland-mag-blijven-wonen

Omdat ik geen diepe kennis van de EU-route heb adviseer ik voor verdere adviezen en ervaringen mbt de Duitsland Route het forum van Stichting Buitenlandse Partner: https://www.buitenlandsepartner.nl/forumdisplay.php?31-De-Duitsland-route

Samengevat: jij schrijft je in Duitsland in, jouw vrouw ook. Ze krijgt daar een verblijfskaart, jullie blijven samen in Duitsland wonen. Na enige tijd, minstens 3 maanden, zouden jullie samen naar Nederland kunnen verhuizen. Of blijf gewoon samen in Duitsland wonen als dat aantrekkelijker is (voor woon/werk etc.). Na 3-5 jaar samen kunnen jullie dan eens kijken naar mogelijkheden om haar verblijfsstatus zekerder te stellen (EU Langdurig Ingezeten, naturalisatie etc.).

Met vriendelijke groet,

Rob V.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website