Beste redactie,

Een Belgische vriend van me heeft voor zijn Thaise vriendin en dochter eindelijk een visum om in België een samenlevingscontract af te sluiten. Hij heeft nu een vliegtuigticket voor beiden, maar ze landen in Amsterdam.

Vraag: kan dat? Mogen ze in Amsterdam aankomen of moeten ze in Brussel aankomen?

De vlucht is voorzien over enkele dagen dus graag snel een antwoord of hij deze tickets moet annuleren.

Alvast hartelijk dank!

Groet,

Rob


Beste Rob,

Normaal gesproken kan een vreemdeling probleemloos via een buurland zoals in dit geval Nederland binnenkomen. Deze gaat op voor zowel het type C (kort verblijf) als type D (immigratie) visum.

Ik citeer uit het Schengenvisum dossier:

Waar kun je heen reizen op een Schengenvisum?

Een Schengenvisum geeft normaal gesproken toegang tot het hele Schengengebied. Dit betekent dat je het Schengengebied mag binnentreden, rondreizen en vertrekken vanuit elk van de lidstaten. Uiteraard moet het visum wel aangevraagd worden bij de ambassade van het land dat het hoofdverblijf is. Komt iemand dus primair naar Nederland dan zal deze op het door Nederland afgegeven visum moeten inreizen. Je hoeft niet persé via Nederland aan te komen, mits je maar  aannemelijk kunt maken dat Nederland nog steeds het primaire doel van de reis is. Je bent dan vrij om bijvoorbeeld via Duitsland de buitengrens te passeren, eventueel nog wat rond te toeren door Europa, daarna de meeste tijd door te brengen in hoofdverblijfsland Nederland en te vertrekken via  België.

Het spreek voor zich dat als iemand een visum voor België heeft en land in Griekenland, men daar vreemd zal opkijken. Reken er maar op dat de reiziger de vraag krijgt aan te tonen dat België het  hoofdreisdoel en Griekenland slechts voor korte duur wordt aangedaan. In zeldzame gevallen heeft de reiziger een visum met territoriale beperking. Men een dergelijke restrictie mag dan slechts een deel van de lidstaten bezoeken. In dat geval staat er op het visum niet geldig voor: Schengen Staaten‘, maar ‘geldig voor‘ gevolgd door een de landcodes van de lidstaten waar men nadrukkelijk toe beperkt is óf juist de landcodes van de lidstaten waar men nadrukkelijk niet mag komen.

Bron: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-januari-2015-volledig.pdf

Voor immigratie doeleinde gaat hetzelfde op. De Europese Commissie benadrukt dit nog eens in een mededeling van 28-8-2013:

“Het geen inhoudt dat houders met een geldig visum voor verblijf van langere duur gedurende drie maanden per periode van zes maanden zich vrij mogen verplaatsen in de Schengenruimte. Een onderdaan van een derde land die houder is van een D-visum voor verblijf van langere duur, dat door een lidstaat is afgegeven, mag onder dezelfde voorwaarden als de houder van een verblijfsvergunning gedurende drie maanden per halfjaar naar de overige lidstaten reizen. Dit vrije verkeer behelst ook een onbeperkt aantal in- en uitreizen vanuit de Schengenruimte.”

Bron: www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Immigratie-Thaise-partner-naar-Nederland1.pdf

Uiteraard raad ik de vriend wel aan om op het vliegveld aanwezig te zijn zodat hij ook bereikbaar is mocht de grenswacht vragen hebben.

Met vriendelijke groet,

Rob V.

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website