’t Is een mooi idee, taxi’s die bestuurd worden door vrouwen en alleen vrouwen oppikken. Maar of ze er ooit komen, is de vraag, want vrouwelijke taxichauffeurs zijn dun gezaaid en het ministerie van Transport is nog niet erg enthousiast. ‘Het project heeft verdiensten, maar het moet nauwkeurig worden bestudeerd’, zegt minister Chadchart Sittipunt (Transport).

Het idee is gelanceerd door het Land Transport Department om de veiligheid van vrouwen in de avond- en nachturen te vergroten. Het mes snijdt aan twee kanten: de passagier loopt niet het risico door een hitsige chauffeur te worden aangerand en de vrouwelijke chauffeur heeft niets te duchten van een mannelijke passagier die iets kwaads in de zin heeft.

De vrouwentaxi zou een aparte kleur moeten hebben, bijvoorbeeld roze, zodat die goed herkenbaar is. De wagen zou ook moeten worden uitgerust met GPS en radio. Asdsathai Rattanadilok Na Phuket, adjunct-directeur-generaal van het Land Transport Department, denkt dat het huidige tekort aan vrouwelijke chauffeurs wel opgelost kan worden, wanneer de regering het project steunt en kandidaat-chauffeurs worden getraind.

Een vrouw in Chiang Mai is 5 jaar geleden al op eigen initiatief een vrouwentaxidienst begonnen. In de stad bepaalt de meter de ritprijs, zij het met een starttarief van 50 baht in plaats van 35 baht. Voor ritten buiten de stad moet onderhandeld worden. Haar klanten, zowel Thai als buitenlanders, zeggen zich veiliger te voelen.

Het openbaarvervoerbedrijf BMTA van Bangkok overweegt een vrouwenbus te laten rijden of eigenlijk te laten terugkomen, want zo’n dienst heeft in 2000 bestaan, maar is om onbekende reden gestopt. De bus reed volgens een vaste dienstregeling.

Er zal nog heel water door de Chao Praya moeten stromen alvorens beide projecten van de grond komen. Voor de vrouwentaxi moeten regelingen worden aangepast. Zo mogen officieel taxi’s geen passagiers weigeren, alhoewel daar behoorlijk de hand mee wordt gelicht.

(Bron: Bangkok Post, 5 oktober 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website