Vrachtauto’s kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn in het verkeer. Een belangrijk probleem zijn de dode hoeken zijn die ruimten rond een voertuig die de chauffeur vanuit het voertuig niet kan waarnemen. Ze worden ook wel blinde hoeken genoemd. Een dode hoek kan tot levensgevaarlijke situaties leiden, zoals uit deze video blijkt.

Vooral bij vrachtwagens is de dode hoek erg ruim, wat het gevolg is van de hooggelegen positie van de cabine en de grootte van het voertuig. In Nederland wordt bij de opleiding voor het groot rijbewijs veel aandacht aan dode hoeken besteed. Naar aanleiding van vele ongelukken werd in Nederland voor vrachtwagens de dodehoekspiegel met ingang van 2003 verplicht gesteld. Hoe dat in Thailand zit weet ik niet, maar ik heb zo mijn twijfels.

Let ook op de twee mannen op de hoek van de straat die wel erg veel geluk hebben gehad. De persoon op de motorbike was minder fortuinlijk.

Video: Pas op voor de dode hoek van vrachtauto’s in Thailand

Bekijk hier de video:


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Pas op voor de dode hoek van vrachtauto’s in Thailand (video)”

 1. ruud zegt op

  Ik denk niet, dat een dodehoek spiegel in Thailand veel uit zal maken.
  Waarschijnlijk kun je alle spiegels net zo goed van de auto’s afhalen, want ik geloof niet dat ze ooit worden gebruikt, behalve de binnenspiegel om te kijken of je haar goed zit.

 2. simon borgers zegt op

  Volgens mij haald dat niet zo veel uit die thai kijken alleen rechtvooruit en als zij jou aan zien komen gaan ze zo de weg op maak ik dagelijks mee.

 3. RonnyLatPhrao zegt op

  Ik kan ook niet zo direct zien of er wel richtingsaanwijzers gebruikt worden.
  Van middenvak direct links afslaan moet wel kunnen denkt hij. Ik ben de tenslotte de grootste…..

  Ben het ook wel eens met wat ruud schrijft over het gebruik van de spiegels.
  Ze hebben al last met gewoon vooruit te zien, laat staan dat ze het in een spiegel moeten volgen.

 4. Rob zegt op

  Helaas biedt het filmpje onvoldoende duidelijkheid of de vrachtwagenchauffeur gebruikt heeft gemaakt van zijn richtingaanwijzer. Ondanks dat is het niet slim om als brommer/motor de vrachtwagen aan de linkerzijde in te halen, het is zelfs strafbaar. In Nederland is het inhalen namelijk ook strafbaar wanneer je dit aan de rechterzijde van een voertuig doet.
  Helaas heeft de man dit met zijn dood moeten bekopen. Triest.

  • Roy zegt op

   In tegenstelling tot Nederland mag je in Thailand op een meerbaansweg zowel links als rechts
   inhalen.Motorfietsen moeten zo veel mogelijk de linker baan volgen en kunnen een boete krijgen
   wanneer ze op het midden of rechts baanvak rijden.(ik heb hiervoor al 2 keer een boete gekregen)
   Als de vrachtwagen op de linker strook zou rijden dan kan hij nooit in die smalle straat draaien.
   Door deze ondoordachte wetten sterven er jaarlijks veel verkeersdeelnemers.

 5. Soi zegt op

  De getoonde video heeft amper met een dode-hoek-situatie te maken, maar meer met stompzinnige stupiditeit van zowel vrachtwagenchauffeur als brommerrijder. Van een dode-hoek-situatie zou sprake zijn als de vrachtwagen uit de zijstraat zou zijn komen rijden en vervolgens links afslaat. De chauffeur, rechts in de cabine, heeft dan zo goed als geen zicht op beide mannen op de straathoek.

  Wat nu gaande is op het filmpje is dagelijks het geval in TH en slechts een “dood”gewone verkeerssituatie. De vrachtwagen komt met fikse snelheid aanrijden. De chauffeur moet de brommerrijder hebben gezien, immers hem eerder al ingehaald. Maar conform Thais gebruik is de chauffeur de brommerrijder alweer kwijt, want gezien betekent nog niet waargenomen, en derhalve er rekening mee houden. Naar links afbuigen, op snelheid, niet kijken, maaipenraai. Ieder voor zich!
  De brommerrijder komt idem met fikse snelheid aanrijden, moet hebben gezien dat de vrachtwagen desondanks vaart mindert, naar rechts uitwijkt om een wat grotere bocht naar links te kunnen nemen, maar maakt niet uit- zelf geen vaart minderen, niet wachten, niet rechts passeren, stoicijns door blijven rijden, enz., neen- gewoon de truck links voorbij. Volgens het principe: rechtdoorgaand verkeer heeft voorrang, en als ik die niet krijg dan neem ik ‘m. Ook nu weer volgens goed Thais gebruik: niet kijken, niet anticiperen, geen snelheid minderen om de omstandigheden in ogenschouw te nemen, neen- maaipenraai, gewoon doordonderen.

  Niet te zien is of de vrachtwagen knipperlicht naar links aan heeft staan, maar ook dat maakt gezien Thaise gebruiken inzake de omgang met verkeersregelgevingen niets uit. De brommerrijder zou het toch niet hebben gezien, en indien wel: hebben genegeerd. De gevolgen hadden ernstiger kunnen zijn, ook voor beide omstanders. maar ja- er is weinig letsel cq schade, dus hoezo beweren dat het anders had gemoeten. Kortom: eind goed, al goed. Doorkachelen maar!

  Moraal van het verhaal: Wie zich in het Thaise verkeer beweegt, moet zich nergens over verbazen!

  • Soi zegt op

   Sorry, filmpje nog eens goed bekeken en zo te zien zijn er twee slachtoffers! Triest zeer triest, maar helaas dagelijkse praktijk.

 6. Luc zegt op

  De vrachtwagen slaat af maar kan moeilijk alles zien in de dode hoek en daar zijn Spiegel .
  Ik rij hier al 200.00 km in pattaya en Thailand , maar rij niet te rap en houd rekening met ander zijn fouten : Dus nog nooit zwaar accident gehad met brommer , maar snelheid aanpassen en hopelijk blijft dit zo .
  Dan is er tijd om tijdig te remmen , maar roekeloos doorrijden emt gedacht dat die zware kamion het gaat zien en stoppen is problemen .Ook aan voetgang zebrapad steeds goed kijken . en bij oversteken grote weg met brommer wachten en zeker zijn dat alles OK is . Geen risicos nemen hier . Luc.

 7. Harry zegt op

  Dit heeft niets met een dodehoek spiegel te maken. Een dode hoek zegt al dat de chauffeur niets kan zien. De chauffeur heeft gewoon zn linkerspiegel niet ingekeken en zo te zien ook geen richting aangegeven. Maar dat weten we inmiddels, dat vinden de chauffeurs niet nodig. RIP zoveelste motorbiker

 8. John Chiang rai zegt op

  Ik ben ook niet zeker of de vrachtwagen een richtingaanwijzer gebruikt heeft,maar ook van de toeschouwers die haast allemaal een mobil hebben om voortdurend op Facebook allerhande onzin te schrijven ,komt niemand op het Idee om voor werkelijke hulp te zorgen.

 9. janbeute zegt op

  Als ik het filmpje zo bekijk .
  Had het niet hoeven te gebeuren als de vrachtwagen chauffeur zijn snelheid had aangepast voor het nemen van de bocht .
  Zo te zien had de motorrijder er ook wel de gang in .
  Dode hoek oftewel de Dobli spiegel zie ik hier niet in Thailand .
  Is in Nederland verplicht of met een zij camera systeem .
  Maar het ging allemaal veel te hard kwa snelheid naar mijn mening . Dat de chauffeur op de middenlane reed heeft van doen met de draaicirkel van de combinatie .
  Maar zoals altijd Thailand is een zeer gevaarlijk land om te rijden , ik merk dat dagelijks op de bike .

  Jan Beute .

 10. Marcel zegt op

  Er is al genoeg … over de oorzaak.
  Wat mij het meest verbaasd is de hulpverlening aan de slachtoffers!!
  Tenen krommend zo laconiek als men erbij staat.

 11. Sjaak S zegt op

  Jup, ik ben het met velen eens: beiden, de vrachtwagen en de motorrijder hadden een te hoge snelheid. De motorrijder wilde waarschijnlijk, zoals dat hier vaak gebeurt, nog net op het nippertje aan de wagen voorbij rijden en de chauffeur sloeg min of meer zonder vaart te minderen naar links af. Hier zijn beide schuld. Alleen zou je als motorrijder zelf een stuk voorzichtiger moeten rijden, want uiteindelijk ben je het enige echte slachtoffer…

  • Sjaak S zegt op

   Bij het herhaaldelijk bekijken van het filmpje, zie je toch dat de vrachtwagen al bezig was naar links te rijden, toen de motorrijder met hoge snelheid nog probeerde voorbij te glippen. Dit zie ik herhaaldelijk hier op straat gebeuren. Misschien lukt het 9 van de 10 keer wel, dit keer had de motorrijder pech. Het was volgens mij zijn eigen domme schuld. Natuurlijk zou de vrachtwagen iets langzamer moeten rijden, maar als je hier leeft, weet je dat dit bijna niemand doet.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website