Internationaal rijbewijs

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Verkeer en vervoer
Tags: ,
2 mei 2014

Het is al een hele poos geleden dat ik in Pattaya rijdend op mijn brommertje door een agent werd aangehouden en mijn rijbewijs moest tonen.

Na het te voorschijn halen kreeg ik het antwoord “Not international.” Dat klopte inderdaad want over een internationaal rijbewijs heb ik nog nimmer de beschikking gehad. En om eerlijk te zijn vond ik het ook maar flauwekul en niet meer dan een welkome aanvulling voor de kassa van de ANWB.

Dacht heel inventief te zijn en haalde prompt mijn kortingskaart van de Nederlandse Spoorwegen voor de dag om dat als internationaal rijbewijs aan de betreffende agent te presenteren. Kortom mijn list lukte.

Oplichter

Uiteraard volgen dan op het blog heel wat reacties waarbij één persoon mij voor oplichter uitmaakte. Eerlijk gezegd vond ik dat nogal een denigrerende uitspraak. Met een reactie mijnerzijds ga ik die van weinig humor gespeende gozer eens lik op stuk geven was mijn eerste opwelling. Wat denkt hij wel wie ik ben. Allesbehalve een oplichter. Gelukkig is het mijn gewoonte om bij dit soort oprispingen mijnerzijds er een nachtje over te slapen en dat werkt uitstekend. Het grappige is dat we elkaar door heel andere omstandigheden in Nederland hebben leren kennen. En bij die kennismaking kwam uiteraard zijn reactie ter sprake. Verleden week heeft hij mij in Bangkok zelfs verrast op een heerlijk etentje. Toch hebben enkele opmerkingen op het blog mijn mening veranderd. Er zal je onverhoopt maar iets overkomen, dan kan het niet beschikken over een internationaal rijbewijs toch nare gevolgen hebben.

Het leven gebeterd

Ditmaal dus toch maar een internationaal rijbewijs aangeschaft. En mijn beloning volgde alras. Rijdend op mijn Honda werd ik in Pattaya vlakbij Walking Street door een agent aangehouden die mij om mijn rijbewijs vroeg. Apetrots haalde ik mijn nieuw verworven kleinood voor de dag. Of ik ook mijn Nederlandse rijbewijs kon tonen? En… dat kon ik niet, want waarom zou ik dat meenemen nu ik internationaal gediplomeerd op mijn vehicle rondkoers met een aantekening dat ik zowel over een auto- alsmede motorrijbewijs beschik. Oom agent maakt mij aan de hand van een bordje met afbeeldingen van rijbewijzen duidelijk dat je altijd beide exemplaren moet kunnen tonen. Dus het internationale èn het in eigen land geldend exemplaar. De man is uiterst vriendelijk en spreekt goed Engels. Kortom ik mag mijn weg vervolgen maar krijg nog de goede raad mee om in het vervolg wel beide rijbewijzen mee te nemen. Met een “Enjoy your trip” mag ik mijn weg vervolgen.

Maak hem nog even de complimenten voor zijn voortreffelijke beheersing van de Engelse taal. “I’m not Thai Sir, but from Denmark.” Met helm, zonnebril en een door de zon gebruind gezicht had ik Jesper Hansen voor een echte Thai versleten.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Internationaal rijbewijs”

 1. Erik zegt op

  Ik dacht dat er een regel was dat je na zes maanden verblijf hier, ook als toerist, een Thais rijbewijs moet hebben ?

  Mij hielden ze na twee jaar hier wonen staande (aanhouden is wat anders hoor, aanhouden is in de boeien en mee naar het bureau…..) en wezen ze me er op dat ik als bewoner echt wel een Thais rijbewijs moest gaan halen voor mijn motor. Nu had ik een piepklein bromfietsje op mijn NL rijbewijs staan en ik had een verlopen internationaal rijbewijs en daarop kreeg ik een Thais rijbewijs zonder test of examen.

  • rebell zegt op

   Nee, dat klopt niet. Want daarvoor heb je een -vaste woning- nodig. Verblijf je dus die tijd (of steeds) in een Hotel, wat dus geen woning is, hoef dat dus niet. Ook kan de Thaise regering jouw niet verplichten een -geel boekje- te gaan halen.

   Mocht het anders zijn , hoor ik dat graag.

 2. Lieven zegt op

  Tja denigrerende uitspraken hoeven uiteraard niet op een forum. Maar hoe zal bij de eerste controle de politieman zich gevoeld hebben toen je trachtte, met een kortingskaart van de spoorwegen, dit als internationaal rijbewijs te doen gelden? Dat de politieman zich als dommerik behandeld voelde kan ik mij best inbeelden. Maar het verheugd mij te lezen dat het mislukt is want vaak hoor ik verhalen van farangs alsof hen alles lukt. Toch iemand die de waarheid durft te vertellen.

  • LOUISE zegt op

   Neen Lieven,

   Het was dus wel gelukt.
   Ik ben hier blij mee, zolang er zo’n giga-verschil zit tussen aanhoudingen thai (4 man op motorbike zonder helm en door mogen rijden) en de expat die dus even uitgeprobeerd wordt.

   Niet roomser dan de paus willen zijn.
   Als wij aangehouden worden voor weet ik veel en ik kan een keuze maken tussen oom agent tea-money te geven of ruim een halve dag op een buro te wachten, dan is die keuze voor ons snel gemaakt.

   LOUISE

 3. Wim de Visser zegt op

  Beste Eric,

  Ik wil ook mijn Nederlandse rijbewijs omruilen naar een Thai rijbewijs.
  Nu zegt men hier in Ubon Ratchathani dat het Internationaal rijbewijs door de NL ambassade moet worden vertaald. Dit mag niet door een vertaalburo. De ambassade wil dat wel doen voor 1350 Bath maar ik moet daarvoor naar Bangkok reizen wat een afstand van 600 Km is.
  Indien vertaald door de ambassade kan ik het NL rijbewijs omruilen voor een Thai rijbewijs.
  Indien niet vertaald moet ik opnieuw examen doen.

  Is het inderdaad correct dat het Internationaal rijbewijs bij de NL ambassade moet worden vertaald om het NL rijbewijs te kunnen omruilen? Ik heb dat verder op Internet nergens kunnen vinden.

  • gerard zegt op

   Het is inderdaad zo, dat indien je het internationale rijbewijs laat vertalen, dit omgezet wordt in thais wat overigens maar voor 1 jaar geldig is. Daarna verlengen.
   Vindt je het teveel moeite dan kan je ook examen doen door een cursus te volgens via video.
   Dan enige testjes en praktijk door een kort parcours af te leggen, hiervoor dien je wel over een voertuig te beschikken, hierdoor kan het dus voorkomen dat Thai zonder rijbewijs aankomen en bij het niet slagen weer zonder rijbewijs naar huis gaan.
   Vergeet ook niet bij een arts een verklaring te halen.

  • LOUISE zegt op

   Morgen Wim,

   8 jaar geleden met rbw +internationaal rbw, paspoort, pasfoto’s, gezondheids verklaring van dokter (200 baht) met onze thaise vriendin en husakee, een thais rbw.
   Niets geen vertalingen.
   En 600 KM is wel erg ver he??
   Drinkt die man/vrouw achter het loket geen thee???

   LOUISE

 4. martin zegt op

  Je Nederlandse rijbewijs omruilen voor een Thaise lijkt me niet zo slim.
  Beter kan je hier examen doen want afrijden hier is een lachertje.
  Je kan je thaise rijdbewijs nooit meer omwisselen voor een nederlandse, dus dan moet je in nederland weer opnieuw examen doen.
  Verder heb ik nog nooit gehoord dat je je internationale rijbewijs moet laten vertalen.

  succes met je thaise examen, stelt echt helemaal niks voor.

 5. rebell zegt op

  Belachelijk. Het internationale rijbewijs is een VERTALING van je Nederlandse rijbewijs. Dat daar geen woord Thais in staat- is dan jammer. Pech voor die Thais.

  TIP: maak je rijbwijs nieuw in Thailand. Dat kost minder, elke boeren jongen slaagt hier (sorry-ik will je niet beledigen).

  Denk er wel aan, dat zolang jij in Nederland staat ingeschreven, jij met je Thaise rijbewijs NIET in Nederland mag rijden. Doe je dat toch, kan de auto (buitenlands kenteken ?) zelfs wegens ontduiking accijns en invoerrechten ter plekke in beslag worden genomen. Jij krijgt een behoorlijke dreun wegens rijden zonder rijbewijs.

  • donald zegt op

   “zoloang je in NL ingeschreven staat kan je niet met Thai rijbewijs rijden” oid
   Klopt, maar WEL met een huurauto.

 6. Simon Borgers zegt op

  Het internationale rijbewijs vindt ik een waardeloos iets kan men kopen bij de anwb..De anwb spekt zijn banksaldo. Op het rijbewijs staan veel europese landen.Dus internationaal of zie ik dat verkeerd.

  • Henk zegt op

   Er staat ook bv. Chinees in. Zijn die nu al Europees geworden ?. Wat Thailand aangaat, mag je je afvragen wat het voor een nut heeft (zonder 1 woord Thais er in ?)

   Maar het wordt verlangt, staat ook zo in de Thaise wet. Dus gewoon doen.

 7. Chanty Leermakers zegt op

  Ik rijd al jaren door Pattaya met een gewoon nl rijbewijs en ben al meerdere malen staande gehouden door politie en eigenlijk nooit gezijk gehad met hun.
  Reed vorig jaar in tegenovergestelde richting, dus via bal hai pier de walkingstreet in en kreeg een bon van 400 bath, maar kon het ook in natura betalen ha ha ha

 8. Antonius zegt op

  Dit jaar voor het eerst bekeurd in Buriram na 5 jaar. Dit kostte 200 bath. Kon daarna gewoon weer verder rijden.Voorheen toonde ik altijd mijn Nederlandse rijbewijs en mocht dan gewoon doorrijden.Normaal is er bijna dagelijks controle altijd op dezelfde plekken.Moet wellicht volgend verblijf toch even in Thailand het rijbewijs voor de motorbike gaan halen.

 9. Erik zegt op

  Wim de Visser, mijn NL rbw heb ik nog steeds. Ik heb het niet ‘omgeruild’, ik heb een Thais rbw voor motor gekregen op vertoon van mijn NL rbw en een oud NL int rbw, sorry dat ik de woorden afkort.

  Hier deed men niet moeilijk over de EU talen die er op staan; vertalen was niet nodig en ik heb niet hoeven sponsoren voor de bloedjes van kinderen van die ambtenares. Ze vroeg het wel ! De ambtenares vroeg fluisterend en in het Isan aan mijn partner 1.500 baht en die bitste terug “pas op, Erik verstaat Thais en Isan hoor !”. Toen was het ineens voorbij en had ik mijn plastic kaartje.

 10. Lucien zegt op

  Is men nu werkelijk zo lui of zo gierig dat als men hier lange tijd verblijft, of er zelfs woont dat men het vertikt een Thaise rijbewijs te halen. Regels zijn regels en als gast moet je die ten alle tijden respecteren. In Nl doe je dat toch ook, dus waarom niet hier. Een halve dag werk en je hebt je rijbewijzen zonder slag of stoor, tenzij men bang is voor de kleurenproef. Ga dan te voet, na een paar drankjes op moet je het toch doen.

 11. Henk zegt op

  Ik heb 30 april mijn Thaise voorlopige motor- en autorijbewijs opgehaald in de omgeving van Cha Am. Procedure is simpel. Eerst naar immigration Hua Hin ( of natuurlijk voor jou de dichtstbijzijnde) voor het bewijs dat je een vaste woon- verblijfplaats hebt in Thailand. In mijn geval voldeed mijn huurcontract. Paspoort met visum en entry tonen en natuurlijk de nodige kopieën. Twee formulieren, een voor car en een voor motorbike, totale kosten 800 THB. Naar een dokter voor een medische verklaring, kosten per arts verschillend. Daarna naar het Thaise CBR in jou omgeving met van je rijbewijs, paspoort en entry twee kopieën. Na daar de formulieren te hebben ingevuld drie kleine testen, kleurentest, reactietest en behendigheidstest. Kom je deze goed door, twee thaise voorlopige rijbewijzen geregeld. Geldigheidsduur 1 jaar. Volgend jaar 30 april hetzelfde verhaal voor de rijbewijzen van vijf jaar. Kosten voor deze twee rijbewijzen terplaatse 370 THB. Niks inleveren Nederlands rijbewijs en je goed voelen ook tijdens politie controles. Geen zorgen bij ongevallen, je bent immers verzekerd.

 12. Rene zegt op

  Thailand is tot het verdrag van Wenen toegetreden en is dus gehouden om internationale rijbewijzen ZONDER bijkomende testen te aanvaarden. Europa en dus ook Belgie accepteren het Thais rijbewijs en leveren daarvoor een Europees rijbewijs af. Al de andere toestanden zijn in strijd met de internatianale overeenkomsten. Natuurlijk op locatie is de politie waarschijnlijk niet op de hoogte van het verdrag van Wenen en kunnen ze dus weeral naar believen kleine regeltjes maken.Heb dit zelf ook meegemaakt in Corat en Mukdahan en me er steeds kunnen uitlullen alhoewel er geen enkele politieman 1 woord Engels sprak. Heb dit zelfs in Ho Chi Minh City voorgehad en ben er daar uiteindelijk met 2 euro vanaf gekomen terwijl de oorspronkelijke eis 700 dollar was.
  Iemand zou ooit eens de bevoegde overheid moeten kunnen aanspreken om de exacte regels te vragen die de politie hanteert en durven in discussie te gaan.Mijn Thaise vrouw rijdt in ieder geval heel Europa rond op basis van haar internationaal rijbewijs dat haar afgeleverd werd op basis van haar Thais rijbewijs.
  Lang geleden had ik een Thaise vriendin die heel assertief was en zij werd aangehouden om te snel te rijden en geen rijbewijs op zak. Hij stelde voor om een nachtelijk afspraakje met haar te maken en dat kwam echt niet goed … na betalingen van 200 THB mocht ze verder rijden maar er werd geen documentje opgemaat als betalingsbewijs zo zie je maar dat er vele maten en gewichten zijn bij de politie in Thailand.

  • John zegt op

   Waar heb jij de info vandaan dat Thailand is toegetreden tot het verdrag van Wenen en dat je een internationaal rijbewijs zo kunt omruilen?
   De info die ik kan vinden is;
   Internationale rijbewijzen zijn slechts gelegaliseerde vertalingen van een nationaal rijbewijs. Deze kunt u dus niet omwisselen voor een Nederlands rijbewijs.(info CBR)
   Verder geeft CBR aan dat het alleen mogelijk is een rijbewijs om te wisselen als men uit de EU komt of uit de EVA (europese vrijhandels associatie).
   Als derde mogelijkheid zijn er nog een paar landen met bepaalde voorwaarden, maar ook daar staat Thailand niet bij.

 13. Joseph Jongen zegt op

  Een internationaal rijbewijs -naast het uit eigen land- of een Thais rijbewijs kan wanneer er een ongeluk in het spel is veel narigheid voorkomen, tot die conclusie ben ik wel gekomen. Heb er wel eens genoegen in geschept de politie te misleiden, maar heb nu mijn verstand laten werken. Wil geen verdere poespas als mij onverhoopt iets overkomt. En voor wat betreft Eric: een taxi kan je ook aanhouden en niet staande houden. Lees het boekje “Geen hond die er naar kraait” maar eens.

 14. Marcus zegt op

  Een internationaal rijbewijs is een vertaling. Je moet altijd het echte rijbewijs bij je hebben. Dit gezecht hebbende, ik heb wel eens van de ANWB een int rijbewijs gehad voor een jaar op basis van een haast verlopen Nederlands rijbewijs. Politie aganten in Thailand zijn dom en bribe bewust. Ik had nog niet zo lang gelden ook een situatie waar mijn rijbewijs gevraagt werdt. De agent krijgt dan mogelijk voor de eerste keer een Nedrlands reibewijs te zien. Mijn vrouw gooide er het woord United Nations ineens er uit, het gevolg , snel rijbewijs terug, salueren en weg waren we 🙂

 15. will zegt op

  in principe is het volgende de regel :
  staat je adres in bvb, belgie of nl

  dan heb je in elk land, waar ter wereld een europees rijbewijs nodig. stel dat je nu in thailand bent, verlof of voor lange tijd ,en zelfs een thais rijbewijs hebt, maar je off adres staat toch in ned of belgie. dan moet je je europees rijbewijs tonen. niet je thais.

  staat je adres in thailand, ben je in thailand , dan moet je thais rijbewijs tonen. ga je naar camb of ergens anders, moet je niet je thais tonen, maar steeds je europees.

  zo ben je altijd verzekeringstechnisch in orde, en zo is ook de internationale wetgeving.

  ik heb off in thai gewoond, heb een thai rijbewijs(5 jaar ) . woon nu terug voor een tijdje off in belgie.
  als ik nu in verlof ben in oct-nov- in thai . moet ik niet mijn thai tonen, maar mijn europees.rijbewijs.

  doe je het niet zo, kun je boete krijge van politie. maar wat nog veel erger is , dat de verzekering je tussenkomst kan weigeren.

  als je zou denken, hoe kan politie nu weten dat ik ingeschreven ben in nl of belgie?

  zie maar eens op je reispaspoort. plaats van afgifte. een slimme thai police,. weet dit zeker

  bye

  succes

  will

 16. guyido goodheer zegt op

  nog ff een aanvulling op het Thais rijbewijs; dat is ook geldig voor Phillepijnen,Viet Nam, Cambodia, Malaisia, Singapore , Brunei ;Myanmar . kortom de Asuan landen .

  internationaal Thais rijbewijs had ik zelfs niet nodig in New Zealand , ik had dat wel,{ kan je aanvragen als je een jaar minimaal een Thais rijbewijs bezit,} maar het Thaise rijbewijs was gewoon geldig , toen ik een snelheids overtreding beging….,en voor Europa gebruik ik ook gewoon mijn Thaise rijbewijs .
  Ik woon in Thailand en ben niet ingeschreven in Europa.

  Kortom een Thais rijbewijs is in zuidoost asia erg handig , ook als legitimatie bewijs.

  Guyido

 17. NicoB zegt op

  Paar feiten op een rij:
  Indien je langer dan 3 maanden in Thailand woont, dus niet als toerist verblijft, moet je een Thais rijbewijs hebben, anders is je verzekering voor auto of motor niet geldig.
  Het ANWB Internationale rijbewijs is 1 jaar geldig voor iemand die niet in Thailand woont, voor iemand die in Thailand woont dus maar voor 3 maanden, zie de regel hiervoor mbt. de verzekering.
  Vertalen van het Internationale rijbewijs voor het verkrijgen van het Thaise rijbewijs is niet nodig; vorm en uitvoering van het Thaise Internationale rijbewijs is identiek aan dat van de Anwb.
  Het Anwb Internationale rijbewijs is alleen geldig tesamen met het NL rijbewijs.
  Een Nederlands rijbewijs ben je niet kwijt als je het niet verlengd, je rijbewijs staat in een Rijbewijsregister en wil je weer een NL rijbewijs dan kun je dat aanvragen zonder enig examen, bv. als je weer in NL gaat wonen.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website