SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Je vakantie in Thailand begint bij de aankomst op Bangkok Airport. Je leest hier wat je moet weten als je aankomt op de internationale luchthaven Suvarnabhumi.

Bangkok Airport: Suvarnabhumi

De internationale luchthaven van Bangkok heeft een lastige naam: Suvarnabhumi (dat spreek je uit als: “Soo-wan-na-boom”). Het is sinds 2006 de nieuwe internationale luchthaven van Thailand. Suvarnabhumi Airport ligt op ongeveer 36 kilometer ten oosten van de Thaise hoofdstad Bangkok. Onder normale verkeersomstandigheden ben je met de taxi of shuttlebus in 45 minuten in het centrum van Bangkok.

Aankomst in Thailand

Zo gauw je het vliegtuig verlaat, volg je jouw medereizigers. Zorg er voor dat je de witte ‘Arrival card’ in het vliegtuig volledig ingevuld hebt. Ben je dat vergeten of had je geen pen, doe dat dan alsnog. Je volgt de blauwe bordjes met de tekst ‘Immigration’ (niet de bordjes ‘Visa on arrival’ dat is niet van toepassing op Nederlanders).

Je komt dan via de taxfree winkeltjes in een grote hal terecht met rijen mensen. Er zijn een stuk of 15 balies van ‘Immigration’. Meestal moet je hier wel een tijdje wachten. Je toont je paspoort en er wordt een foto van je gemaakt. Je krijgt een stempel in je paspoort en dat is tevens je gratis visum. Je kunt nu doorlopen naar de bagageband.

SIHASAKPRACHUM / Shutterstock.com

Vervoersmogelijkheden vanaf Bangkok Airport

Als je eenmaal bagage opgepikt en door de douane, moet je van de 2e naar de 1e verdieping van het luchthavengebouw. De eerste verdieping is bestemd voor het openbaar vervoer. Er zijn vele mogelijkheden om van de luchthaven naar Bangkok te reizen. Zoals:

 • Taxi meter
 • Luchthaven limousines
 • Airport express bus (Shuttle bus)
 • Stadsbus
 • Minibusjes (Public Van)
 • Airport Rail Link (snelle trein)
 • Intercity bussen BorKhor Sor (voor andere bestemmingen dan Bangkok)
 • Huurauto

Zelf geef ik de voorkeur aan de Airport Rail Link of een taxi (afhankelijk waar ik moet zijn).

Reis je alleen dan is de Airport Rail Link voordeliger. Nadeel is wel dat je met je koffer loopt te zeulen. Je wordt ook niet voor je hotel afgezet, je zult in Bangkok moeten kiezen voor aanvullend vervoer. Reis je met twee of meer personen, dan kan een taxi voordeliger en gemakkelijker zijn.

Het station van de Airport Rail Link vindt je op de B-verdieping op Suvarnabhumi Airport. Er zijn vijf verdiepingen op Suvarnabhumi Airport:

– Vierde verdieping: vertrek
– Derde verdieping: restaurants/winkels
– Tweede verdieping: aankomst
– Eerste verdieping: taxi en bus
– B-verdieping: Airport Rail Link station

Mocht je na aankomst in Thailand met de Airport Rail Link naar Bangkok willen reizen? Dan kun je het beste op de luchthaven de lift naar de B-verdieping nemen.

Taxi meter

Wil je met een taxi vanaf Bangkok Airport naar het centrum van Bangkok, ga dan naar de eerste verdieping:

 • Locatie op de luchthaven: Passagiers Terminal op de eerste verdieping, Gates 4. en 7.
 • Beschikbaarheid: 24 uur per dag.
 • Kosten: 350 tot 400 baht (inclusief tolgeld) 350 baht is ongeveer € 9,65
 • Reisduur: onder normale verkeersomstandigheden 45 minuten.

Vanaf de aankomsthal op de tweede verdieping, neem je de lift naar de eerste verdieping, daar staan de taxi’s buiten. Wel eerst een bonnetje halen bij de automaat. De meeste toeristen kiezen voor de officiële meter taxi. Zeker wanneer je met meerdere personen bent en dus de kosten kan delen is dit een prima optie.

Thailandblog taxi tips:

 • Let er op dat de taxichauffeur de meter aan zet. Mocht hij dat niet doen of zeggen dat deze kapot is, neem dan een andere taxi.
 • Zorg dat je briefjes van 100 baht bij je hebt. Vaak kunnen taxichauffeurs niet wisselen.
 • Verwacht niet dat de taxichauffeur feilloos de weg naar je hotel kan vinden, die kans is erg klein. Zorg dat je het adres en telefoonnummer van je hotel bij de hand hebt. Het adres van je hotel in het Engels is niet voldoende. Zorg dat je het adres ook in het Thais op papier hebt. Het telefoonnummer is belangrijk omdat de taxichauffeur dan kan bellen met het hotel om te vragen waar het is.

De onderstaande video geeft een beeld van Bangkok Airport en de hoofdstad:

10 reacties op “Bangkok Airport (Suvarnabhumi) – aankomst in Thailand”

 1. Emiel zegt op

  Ben je 70+ dan kun je aan de pascontrole uiterst rechts aanschuiven. Geen ellenlange file daar. Speciaal voor 70+, mensen met kleine kinderen of gehandicapten.

  • Jan zegt op

   Je kunt ook als 70-plusser nog even doorlopen en dan links de Premium Lane (voor o.a. monniken, gehandicapten en 70-plussers) nemen. Ook geen lange wachtrijen.

 2. Ed zegt op

  En mocht je een aansluitende vlucht hebben vanaf Don Muang, dan kun je gebruik maken van de gratis shuttle bus (exit 3). Normaal gesproken ongeveer 1 uur reistijd.

  • Jacco zegt op

   Niet vanaf Don muang de verkeerde bus instappen, kon de shuttle niet vinden maar er kwam wel een andere shuttle bus, die blijkbaar voor het luchthaven personeel was , n uur lang in die bus gezeten en het gehele vliegveld wel gezien voordat ik weer bij de beginplek was aangekomen …. Kaartje voor de shuttlebus kan je halen bij de balie bij de exit voor de shuttle bus.

 3. Arie zegt op

  Op de 1e verdieping kun je zeer voordelig eten.
  Veel goedkoper dan op de 3e verdieping, en heel lekker.

  • Marcel Siebeler zegt op

   En als je uit Bangkok AirPort vertrekt via de Customs is er dan ook een Premium Lane voor gehandicapten, kinderen en 70 +?

   • Bert zegt op

    Ja, nadat je ingecheckt hebt, ietsje verder lopen dan de normale ingang naar de douane.

    • Cornelis zegt op

     Er is geen ‘ingang naar de douane’. Met de douane heb je alleen van doen als je het land binnenkomt.

    • Jan zegt op

     Ja, klopt Bert. Ik denk dat je bedoelt wanneer je op de terugweg naar Nederland bent.
     Als 70-plusser hoef je dan niet de roltrap naar boven te nemen maar loopt een stukje door tot je links de Premium Lane ziet. Eenmaal binnen gaat het vrij snel. De security-check en de paspoortcontrole zitten bij elkaar en je hoeft dus niet naar boven en naar beneden. Je blijft op de begane grond.

   • erik zegt op

    Je pakt de doorgang voor de crew en de vips; ik word daar ook altijd heen geduwd in de rolstoel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website