Thaise nieuwbouwwoningen volgend jaar 10 pct duurder

Door Redactie
Geplaatst in Vastgoed
Tags: ,
13 augustus 2011

De huizenprijzen gaan volgend jaar mogelijk met 10 procent omhoog en de huizenkoopkracht daalt wanneer het minimumdagloon wordt verhoogd naar 300 baht, denken projectontwikkelaars. Maar dit jaar is er nog niks mis met de huizenmarkt, want die stijgt met 10 procent naar 300 miljard baht oftewel 10.000 units.

Volgens Thongma Vijitpongpun, directeur van de beursgenoteerde projectonwikkelaar Pruksa Real Estate Plc (PS), zal de verhoging van de lonen in de tweede helft van het jaar een risico vormen voor de huizenhandel en volgend jaar leiden tot hogere prijzen omdat de arbeids- en materiaalkosten toenemen.

Prasert Taedullayasatit, chief business officer van PS, zegt dat met name condominiums sterk te lijden hebben onder de loonsverhoging, omdat de prijs van condo’s bij de lancering wordt vastgesteld ongeacht of de constructiekosten later stijgen. Dit in tegenstelling tot townhouses en vrijstaande woningen, waarvan de prijs kan worden aangepast aan de hand van de kosten.

‘Wij hebben een noodvoorziening van 2 procent om mogelijke en niet te voorziene stijgingen van de constructiekosten op te vangen. Dat is beter dan de onderaannemers toe te staan om de bouwplaats te verlaten’, zegt hij.

Wat ook invloed zal hebben op de huizenmarkt is het plan van Pheu Thai om hypotheken te promoten die de eerste vijf jaar rentevrij zijn. Kopers zouden hun aankoop kunnen uitstellen totdat het plan gerealiseerd is, maar niemand weet wanneer dat zal zijn.

‘Dit beleid moet zo snel mogelijk gerealiseerd worden of potentiële huizenkopers houden hun beslissing aan. We zullen de situatie in de gaten houden wanneer de beleidsbeslissing wordt aangekondigd maar nog niet in werking is getreden. Misschien lanceren we dan wel een campagne om de zaak te versnellen.’

www.dickvanderlugt.nl

5 reacties op “Thaise nieuwbouwwoningen volgend jaar 10 pct duurder”

 1. rene zegt op

  Dat door die loonsverhoging de prijzen moeten stijgen is larie. Het is een feit dat de meeste van die bouwondernemingen zelfs nu het minimumloon nog niet uitbetalen, laat staan dat ze in de toekomst 300 bath gaan neertellen voor hun arbeiders. Verder moet men er ook rekening mee houden dat dit minimumloon niet telt voor buitenlandse werknemers, die een blangrijk deel van de arbeidersmassa in de bouw uitmaken.

  • Thailandganger zegt op

   Buitenlandse werknemer? Mogen die daar dan werken?

   • rene zegt op

    Er werkt een heel leger Birmanen en Laotianen, legaal of illegaal

    • dick van der lugt zegt op

     Vergeet de Cambodjanen niet. Ik dacht dat zij de grootste groep buitenlandse werknemers vormen, legaal of illegaal. Het aantal legale buitenlandse werknemers bedraagt 1 miljoen; het aantal illegalen dat in de krant wordt genoemd varieert: soms 1 miljoen, soms (veel) meer.

 2. nok zegt op

  Ook in restaurants, tuincentra, resorts zie je steeds meer birmezen aan het werk. Dat zullen er dan nog meer worden als de lonen omhoog gaan.

  Maar ik denk dat de thai er wel onderuit zullen komen, ze zijn zo vindingrijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website