Door Khun Peter

Dit is inmiddels deel drie in de reeks postings over verwarrende en slechte berichtgeving over de situatie in Bangkok.

Er zijn veel mensen die het nieuws uit Thailand op de voet volgen. Daar heeft iedereen zo zijn eigen redenen voor. Eén groep in het bijzonder,  dat zijn de toeristen die twijfelen of het nu wel of niet veilig is in Thailand.

Het verbaasd me dat er toch nog steeds weer de meest vreemde fouten worden gemaakt. Hoewel wij van Thailandblog proberen alles zoveel mogelijk te checken kan het natuurlijk gebeuren dat wij ook een vergissing maken, soms omdat de bron niet klopt en soms omdat je kiest voor snelheid.

Een paar voorbeelden waar het mis ging in de communicatie over de situatie in Bangkok:

Reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Zondagavond (Nederlandse tijd) is het reisadvies op de website van BuZa aangepast van waarschuwingsniveau 4. naar waarschuwingsniveau 6. Dat is nogal wat als je bedenkt dat voor Afghanistan waarschuwingsniveau 5. geldt en voor Irak niveau 6.

De aanleiding hiervoor was denk ik, de beschieting van het Dusit Thani Hotel waar op dat moment toeristen en journalisten angstige momenten hebben meegemaakt.

Wie de verklaring van BuZa leest bij het waarschuwingsniveau kan niet anders concluderen dat niveau 6. voor heel Thailand geldt.  Zondagavond laat heb ik een posting gemaakt over het gewijzigde reisadvies en het schermprintje op Thailandblog geplaatst. Daarbij heb ik vermeld dat er een het reisadvies met waarschuwingsniveau 6. voor heel Thailand gold.

RTL Nieuws heeft het fout, de NOS heeft het goed

De nieuwsuitzendingen van RTL4 op TV vanochtend, bevestigde mijn conclusie, ook in het RTL Nieuws werd gemeld dat het ging om een aangescherpt reisadvies voor heel Thailand (NL tijd 15.15 uur, staat het nog op de website zie de foto onderaan deze posting en een fragment van RTL Nieuws).

Nadat ik wat emailtjes kreeg en het NOS Journaal bekeek begon ik te twijfelen. Het zou gaan om een reisadvies met waarschuwingsniveau 6. maar uitsluitend voor Bangkok.
Wat schetst mijn verbazing, vandaag is de tekst op de website van BuZa aangepast en maakt men expliciet melding dat het advies alleen betrekking heeft op Bangkok. Omdat ze niet even de datum aangepast hebben lijkt het alsof dat er al stond, maar daar heb ik dus een schermprintje van (zie onderaan deze posting).

RTL Nieuws heeft de fout nog steeds niet hersteld. De NOS verdient een pluim want zij hebben het reisadvies goed geïnterpreteerd. Ik heb vanochtend mijn posting op Thailandblog aangepast. Toch vind ik dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken op haar website veel duidelijker had moeten zijn en ook direct de toevoeging van de tekst dat het alleen om Bangkok ging moeten vermelden. Het komt, naar mijn weten, zelden of nooit voor dat er slechts voor een stad een reisadvies met het hoogste waarschuwingsniveau wordt gegeven.

Reisadvies geldt alleen voor Bangkok, en de rest van Thailand dan?

Het feit dat het Ministerie van BuZa nu kennelijk alleen een reisadvies geeft voor Bangkok, maakt de verwarring mijns inziens alleen maar groter. Want welk waarschuwingsniveau geldt er dan voor de rest van Thailand? Want voor het Noorden en Noordoosten zou nu toch waarschuwingniveau twee of drie moeten gelden (zie hier een toelichting op de waarschuwingsniveaus) of ben ik nu gek? Vooral als je bedenkt dat er inmiddels in 22 provincies in Thailand de noodtoestand geldt. In Isaan is het soms onrustig en ook in Chiang Mai zijn er protesten geweest van roodhemden. Het is raadzaam om toeristen daar op te wijzen.

Website ambassade Bangkok niet actueel

Nog meer verwarring wanneer je de website van de Nederlandse Ambassade in Bangkok bekijkt (foto onderaan deze posting). Daar is op 17 mei (16.00 uur NL tijd) het reisadvies nog niet aangepast en staat er nog: niet-essentiële reizen naar Bangkok worden afgeraden (het oude reisadvies). Bizar als je bedenkt dat onder andere de Nederlandse Ambassade in Bangkok het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert over de veiligheidssituatie in Thailand.

Calamiteitenfonds op vakantie?

De leden van de calamiteitencommissie waren kennelijk met de familie en de caravan een lang weekend aan het vieren. Er kon pas in de loop van vandaag vergaderd worden. E-mailtjes met vragen over Thailand werden dan ook niet beantwoord.

Waarschijnlijk zijn ze zelf ook tot de conclusie gekomen dat ze wat laat reageerden. Er kwam zelfs een advies met terugwerkende kracht…..
Tja, wat maakt het uit, laat die toeristen nog maar een paar dagen in spanning zitten.

Op Teletekst verzinnen ze er 30 doden bij

Helaas geen schermprintje maar wel de tekst gekopieerd. Kijk ik op teletekst zie ik opeens 60 doden in plaats van de 29 die op dat moment officieel bevestigd waren. Toen Hans er een Tweet van maakte werd het bericht snel vervangen (zou de Teletekst redactie ook Thailandblog lezen?).

125 Teletekst ma 17 mei
***************************************
Dodental Thailand loopt op naar 65

***************************************
` Het dodental in Thailand is opgelopen
naar 65. In de afgelopen nacht zijn nog
eens 30 doden gevallen in de Thaise
hoofdstad, meldt de regering. Om 10.00
uur liep een ultimatum van de regering
aan de betogers af. Ze moeten het gebied
dat ze in Bangkok bezetten verlaten,
anders wordt er mogelijk met scherp
geschoten.

Ook riskeren de betogers twee jaar cel.
De gesprekken tussen de demonstranten
en de regering komen niet van de grond.
Niemand lijkt bereid tot concessies.

Er circuleren onbevestigde berichten
over een dialoog,op voorwaarde dat de
gewelddadigheden stoppen.
***************************************

Elsevier maakt er ook een potje van

Al eerder schreef ik over een journaliste van Elsevier die waarschijnlijk een nare droom had. Met als gevolg heel veel Thaise doden in één nacht (van donderdag op vrijdag). Daarnaast had ze ook nog wat andere feitelijke onjuistheden op de website gezet.

Waar moet je dan zijn voor het juiste nieuws over de situatie in Bangkok?

Heb je genoeg van de Nederlandse pers die er af en toe een potje van maakt, dan hebben wij wat – Engelstalige – alternatieven:
–    Al Jazeera English
–    BBC World News
–    CNN World News
–    Bangkok Post
–    The Nation

Er zijn vaak discussies over de objectiviteit van de bovenstaande sites. The Nation zou duidelijk pro geel zijn. De Bangkok post iets minder toch ook. CNN zou weer te rood zijn. Dat zal allemaal wel maar het gaat om de juistheid van de berichtgeving. Niemand is 100% objectief ook journalisten niet. Je moet dan zelf maar tussen de regels doorlezen en je eigen mening vormen. Dat is het voordeel van persvrijheid, iedereen mag zijn eigen mening verkondigen.

De NOS is ook een betrouwbare bron en heb ik nog niet op fouten kunnen betrappen. Je kunt natuurlijk ook Thailandblog.nl blijven volgen.

[nggallery id=16]

.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Verwarrende en foutieve berichtgeving over Bangkok”

 1. Friso zegt op

  Het is allemaal een erg verwarrende situatie. De Nederlandse berichtgevers lezen vaak slecht. Berichten die dik worden aangezet voor meer sensatie kunnen echt niet door de beugel.

 2. Renate zegt op

  Fijn om te lezen dat ik niet de enige ben, die er niks meer van begrijp. Ik weet inderdaad niet meer waar ik van op aan kan. Op mijn ticket staat vertrekdatum 24 mei 2010. Deze datum is nog te ver voor touroperators en luchtvaartmaatschappijen om te beslissen of mijn reis naar Krabi (ca. 740km ten zuiden van Bangkok) veilig door kan gaan. Ook al staat er op de site van de ND ambassade in Bangkok, dat de rellen ver buiten het gebied van het vliegveld plaatsvinden, echt relaxed zal ik in een vliegveldhotel niet slapen. Tot en met 23 mei zijn de beslissingen reeds gemaakt; veel vluchten kunnen worden omgeboekt. Ergens begrijpelijk dat ze niet zover vooruit kunnen kijken, maar voor mij toch vervelend.

  Wat me het meeste dwars zit, is dat door al die tegenstrijdigheden, soms nota bene op dezelfde pagina, mijn vertrouwen in de ND ambassade in Thailand en het Ministerie van Buitenlandse zaken een behoorlijke deuk heeft opgelopen. Wat nog te geloven?! To go or not go….

  Geen nieuwe items in deze reactie, slecht een uiting van frustratie over de verwarrende berichtgevingen. Met name ook van liefhebbende en bezorgde familieleden en vrienden, die ik nu niet meer kan overtuigen dat we volledig op de autoriteiten kunnen vertrouwen… Het is nu ook een kwestie van gebruik van mijn eigen gezonde verstand. Tja…

 3. Redactie zegt op

  @Renate
  Wij geven geen reisadviezen maar op Krabi zijn geen problemen en komen er denk ik ook niet. De hotels bij de luchthaven zijn veilig. De situatie kan per dag veranderen maar ik verwacht niet dat daar verandering in komt. Ik heb geen glazen bol, dus niets is zeker. De Nederlandse expats die in de buitenwijken van Bangkok wonen zien de rellen alleen op TV net zoals in NL. Als ik voor de keuze stond om te gaan, deed ik dat. Maar dan wel doorreizen naar het zuiden. Samui, Samet, Krabi, Chang, Phuket, Hua Hin, Pattaya allemaal geen probleem.
  Ow, nu zit ik toch reisadviezen te geven….
  – dit is geen reisadvies, maar slechts hardop denken wat ik zelf zou doen –

 4. bkkhierendaar zegt op

  nog een andere site wil ik noemen-voor de echt geinteresseerden die wat van Thailand afweten:
  http://www.2bangkok.com-hier worden diverse Thaise kranten etc vertaald-al is het wat te hooi en gras en natuurlijk niet ala minute. De site is duidelijk anti-red, het is maar dat je het weet.
  Zij hebben nogal wat te melden over ene Robin Amsterdam (geen NLer!) die een aarts-news-manipulator zou zijn en nu voor de red cause werkt-geld van Thaksin. HIJ zou vooral CNN beinvloeden-dus die ”neutraliteit”-tja.
  Op de site van thaivisa.com- news clippings is wel het meest complete en upto the minute feitelijk news uit allerlei kranten te vinden.
  En ja-de situatie verandert hier met de dag, zo niet vaker.
  Bedenk verder dat de NL embassy vrijwel recht tegenaan het redshirt-occupied-zone gebied ligt.

 5. Michiel zegt op

  Verder is de Bangkok Post sinds kort volgens mij ook niet meer objectief. Ze hebben net een grote order om media services aan de Nationale Televisie te leveren. Het laatste artikel van k.Voranaj is een stuk minder objectief dan hij voorheen schreef. Dit is zijn laatste stuk:
  http://www.bangkokpost.com/opinion/opinion/37395/put-an-end-to-this-rebellion

  En hier de bron naar de opdracht die Post publishing heeft gekregen (goede timing voor de opdracht?):
  http://www.nationmultimedia.com/home/2010/05/11/business/Post-Publishing-starts-providing-news-to-NBT-30129018.html

  Dit is ook een leuke, er was gister een erg eenzijdige open brief verspreid via Facebook om de CNN op de korrel te nemen. Gellukig zijn er mensen die dat recht proberen te zetten:
  http://asiancorrespondent.com/bangkok-pundit-blog/is-cnn-s-coverage-really-biased


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website