Door Khun Peter

Zelfs voor insiders is het al moeilijk om iets van de Thaise politiek (en cultuur) te begrijpen. Niets is wat het lijkt. Hierdoor worden er als snel verkeerde conclusies getrokken.

Ook de berichtgeving in de Nederlandse pers is vaak ronduit slecht. Hans schreef daar al eerder wat over.

Vandaag viel mijn oog op een artikel in Elsevier. Toch niet de eerste beste. Wat een amateuristisch verhaal. Snel wat op papier zetten op de zaterdag, dan hebben we dat ook weer gehad. Sorry, Marlou Visser van Elsevier maar dit kan echt niet.

De fouten:

 • Er is geen negatief reisadvies afgegeven voor een deel van Thailand. Een negatief reisadvies bestaat eigenlijk niet. Er geldt een waarschuwing op niveau 4. en alleen voor Bangkok. Letterlijk: niet-essentiële reizen naar Bangkok worden ontraden (zie de website van BuZa).
 • Er is vandaag niets veranderd aan het waarschuwingsniveau, uitsluitend de actuele tekst op de website van BuZa is aangepast.
 • Alleen het calamiteitenfonds kan een dekkingsbeperking afgeven. Dat zou je kunnen opvatten als een negatief reisadvies, maar dat is het ook niet. Je kunt dan kosteloos annuleren (mits je touroperator is aangesloten bij het calamiteitenfonds).
 • In de nacht van donderdag op vrijdag vielen er geen 17 doden, absolute onzin.
 • Ze schrijft dat er onder de gewonden ook buitenlanders zijn. Dat hoor ik voor het eerst of ze moet de Canadese journalist bedoelen, maar zet dat er voor de volledigheid dan bij.
 • En dit slaat alles: de zuidelijke provincies hebben niets maar dan ook helemaal niets met de situatie in Bangkok te maken.
 • Vervolgens wat over het schieten op betogers wat nogal ongenuanceerd is. Waar ze vervolgens de wijsheid vandaan haalt dat het water en voedsel opraakt is mij een raadsel. Er zijn zelfs nieuwe voorraden aangevoerd.

Toch bijzonder,  in een dergelijk klein stukje zoveel feitelijke onjuistheden.

Ik had een reactie op de website van Elsevier geplaatst. Marlou heeft mijn reactie verwijderd en het artikel snel aangepast. Maar Peter is ook niet dom en die had al een schermprintje gemaakt.

Fouten in Elsevier

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Berichtgeving Nederlandse pers over Bangkok vaak tenenkrommend”

 1. guyido goodheer zegt op

  Peter je hebt gelijk , de info in europa is sumier en nogal verwarrend.
  ik ben even niet in thailand ,en volg het via twitter, de webcam van mijn vriendin , email van vrienden en uiteraard thaivisa van The Nation en jullie blog.
  een onzalige situatie .
  ik zal een bericht naar je toesturen met een oorzaak en gevolg verhaal , wat denk ik hier ook op zijn plaats is.
  beste groet guyido/france

 2. Daan zegt op

  Inderdaad zeer kortzichtige berichtgeving. Net mijn vriendin in Chiang Mai aan de lijn gehad. Alles ‘sanuk sanaan’ daar…

 3. ThailandGanger zegt op

  Peter wat niet klopt aan de eerste alinea is dat het negatief reisadvies is uitgebreid naar de 4 zuidelijke provincies. Immers dat geld al sinds 2004. Zie zinsnede uit buza

  “Onveilige gebieden
  Niet-essentiële reizen naar de vier zuidelijke provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla worden ontraden. Sinds januari 2004 vinden in deze provincies regelmatig aanslagen plaats. Het gaat daarbij om bomaanslagen, brandstichting en gerichte moordaanslagen. De aanslagen zijn voornamelijk gericht tegen Thaise gezagsdragers, maar in toenemende mate zijn ook burgers het slachtoffer geworden. Sinds begin 2004 zijn bij het geweld in Zuid-Thailand meer dan 3.000 mensen omgekomen, waaronder een klein aantal buitenlanders. ”

  Die tuthola heeft niet goed gelezen en zelf een verhaal verzonnen. Ze interpreteert de Buza tekst zonder hem helemaal gelezen te hebben.

  Wat waardeloos zeg. Ja journalistiek en Journalisten. Pure sensatie zucht, en stemmingmakerij van Elsevier. je zou ze eigenlijk een email moeten sturen.

  Verbazing alom!

  mvg
  Thailandganger

 4. Redactie zegt op

  @ThailandGanger
  Klopt. Dat over het zuiden heeft met moslims te maken en geldt al jaren. Staat helemaal los van Bangkok.

  Ik heb een emailtje verzonden, daarna heeft ze het snel aangepast. Maar nog niet goed.

 5. Emthij zegt op

  En ook de NOS…… In de aankondiging van het 8 uur journaal wordt er gesproken over een negatief reisadvies naar Thailand……… Heb ik iets gemist?????? Nee, in het item wordt kort verslag gedaan over de gebeurtenissen in Bangkok en wordt niet-essentiële reizen naar Bangkok ontraden…… Maar dat wisten we al.

 6. joey6666 zegt op

  Dat een betaalde kracht er een rommeltje maakt is nog tot daar aan toe maar dat jouw opmerking wordt verwijderd en tekst wordt aangepast is onprofessioneel gedrag, ik zou haar hoofdredacteur erop aanspreken, als ik jou was…

 7. rob zegt op

  Ja, hallo… een journalist wordt verondersteld een sappig en liefst sensationeel verhaaltje te schrijven, cq uit zijn / haar duim te zuigen.Dus dan krijg je iets dergelijks, en als je dan weet dat de Telegraaf holding group een vette vinger in de pap heeft bij Elsevier….vul zelf maar in


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website