Thailandblog zou Thailandblog niet zijn zonder de bloggers die met grote regelmaat wat schrijven of vragen beantwoorden van lezers. Een reden om ze nog eens aan jullie voor te stellen en ze in het zonnetje te zetten.

Dat doen we aan de hand van een vragenlijst, die de bloggers naar eer en geweten hebben ingevuld. Vandaag Tino Kuis die altijd interessante verhalen schrijft.

Vragenlijst 10 jaar Thailandblog

—-

Tino Kuis

Wat is je naam/nickname op Thailandblog?

Tino Kuis

Wat is je leeftijd?

75 jaar

Wat is je geboorteplaats en land?

Delfzijl, Nederland

In welke plaats heb je het langst gewoond?

In Nederland , 25 jaar in Vlaardingen, in Thailand, twaalf jaar in Chiang Kham, Phayao en zes jaar in Chiang Mai

Wat is/was je beroep?

Huisarts

Wat waren in je hobby’s in Belgie/Nederland?

Lezen, muziek

Woon je in Thailand of in Belgie/Nederland?

Ik woon nu al weer twee jaar in Nederland

Wat is jouw binding met Thailand?

Ik ben er in gaan wonen na mijn pensionering in 1999 met mijn Thaise vrouw, gewoon ergens op het platteland in het noorden. Ik genoot van alles om me heen, de natuur, de mensen, de taal. Ik volgde 5 jaar het buitenschoolse Thaise onderwijs en kreeg een Thais middelbare schooldiploma.

Onze zoon is een loek kreung, een bastaard kindje, half Thai, half Nederlands. Hij studeert nu in Chiang Mai.

Heb je een Thaise partner?

Alleen een ex

Wat zijn je hobby’s?

Lezen en geschiedenis. Talen leren.

Heb je andere hobby’s sinds je in Thailand woont?

Eigenlijk hetzelfde als vroeger maar dan nu over Thailand.

Waarom is Thailand bijzonder voor jou, vanwaar de fascinatie voor het land?

Thailand is als een mooie, knappe vrouw waar je meteen verliefd op raakt en waar je langzaam tot de ontdekking komt dat er veel naars achter schuil gaat.  Die tegenstelling boeit me.

Ik deed veel vrijwilligerswerk. Dat heeft mij veel geleerd over de vele goed kanten van Thailand maar ook over de nare en soms heel erg nare situaties.

Hoe ben je ooit Thailandblog terechtgekomen en wanneer ongeveer?

Ik dacht in 2010 toen de blogdictator sympathieke verhalen schreef over de roodhemden.

Sinds wanneer ben je gaan schrijven voor Thailandblog?

Dat was in 2012, meen ik. Een verhaal over de stinkende stad Bangkok en over slangen.

Met welk doel ben je gaan schrijven en/of vragen gaan beantwoorden?

Ik wilde meer laten weten over de geschiedenis van Thailand om het heden beter te kunnen begrijpen, het liefst door de ogen van de Thais zelf en meestal door literatuur en biografieën te noemen.  Dikwijls over de meer duistere, onbekende en wat vergeten kant van de Thaise maatschappij.  Over radicale, opstandige en dwarse Thais.

Ik wilde daarnaast het leren van de Thaise taal bevorderen.

Hoewel ik geen boeddhist ben boeit het boeddhisme me wel en ging ik er over schrijven.

Ik wil vooroordelen over Thailand en de Thais bestrijden. Thailand is een heel divers land en dat geldt ook voor de bevolking.

Wat vind je leuk/bijzonder aan Thailandblog?

De variatie in onderwerpen en de meestal goed geschreven en leerzame reacties.

Wat vind je minder leuk/bijzonder aan Thailandblog?

Dat gezeur over ‘we zijn gasten in Thailand en moeten ons er niet mee bemoeien’.

Het is jammer dat ik sommige verhalen niet kwijt kan op het blog omdat zoiets politiek moeilijk ligt en gevaarlijk kan zijn. Maar daar kan het blog ook niets aan doen. Aan de andere kant vind ik dat sommige gebeurtenissen in heden en verleden te veel worden opgehemeld.

Wat voor soort berichten/verhalen op Thailandblog vind je het meest interessant?

Geschiedenis, taal en politiek. Het liefst gezien en besproken door de ogen van een Thai. Maar ook goed geschreven ervaringen van Nederlanders in Thailand stel ik op prijs. Het liefst met humor en empathie en zonder gemopper en gezeur. De Inquisiteur is daarin mijn grote voorbeeld!

Heb je contact met andere bloggers (met wie en waarom)?

Aardig veel met Rob V., een beetje met Gringo en Lung Jan, meestal om samen te overleggen over een te schrijven verhaal. En met de blogdictator als er een reactie van mij wordt weggegooid (meestal terecht, hoor).

Wat is voor jou de grootste voldoening/waardering van hetgeen je voor Thailandblog doet?

Ik merk dat er na verhalen van mijn kant mensen anders (ik hoop beter) en meer gaan nadenken over Thailand. Ik probeer ze aan te zetten zich te verdiepen in de taal en de geschiedenis van Thailand. Ik geloof dat het redelijk lukt.

Wat vind je van de vele reacties op Thailandblog? Lees je die allemaal?

De meeste reacties zijn nuttig. Er wordt duidelijk goed gemodereerd. Ik lees misschien de helft bij onderwerpen die me interesseren.

Wat voor functie heeft Thailandblog volgens jou?

Tweeledig. Praktische informatie voor toeristen of voor mensen die er wonen, en achtergrond verhalen voor hen die wat verder en dieper willen kijken.

Wat mis je nog op Thailandblog?

Verhalen van Thais.

Denk je dat Thailandblog het volgende jubileum haalt (15 jaar)?

Vast en zeker.

6 reacties op “10 jaar Thailandblog: Bloggers aan het woord (Tino Kuis)”

 1. Leo Th. zegt op

  Mooie achtergrond informatie over een voor mij zeer gewaardeerde blogschrijver. 75 jaar jong met een springlevende geest. Een geboren Groninger met 25 jaar woonervaring in Vlaanderen lijkt mij een uitstekende combinatie voor een gevarieerde levensopvatting. Bijzonder hoe Tino zijn fascinatie voor Thailand omschrijft. Ik ken geen enkel ander (vakantie) land waarvan zoveel mensen in de ban zijn geraakt na hun eerste kennismaking. Velen keren er jaarlijks naar terug en een aantal daarvan besluiten zelfs om er te gaan wonen. Maar de beeldspraak van Tino, Thailand is als meteen verliefd worden op een mooie vrouw, is daar een verklaring voor. Voor een aantal vakantiegangers blijft het ook niet bij beeldspraak maar worden werkelijk verliefd op een knappe en op het eerste gezicht meegaande en inlevende vrouw, dan wel man. Dat sommigen vanwege de verliefdheid een gedeelte van hun verstand schijnen te verliezen is trouwens ook een bron voor op Thailandblog gevoerde discussies. Tino meldt zich met enige regelmaat in een aantal discussies en ikzelf ben wel gesteld op zijn licht cynisme, wat in een aantal reacties van hem is terug te vinden. Verder heeft Tino een uitgesproken mening over de Thaise politiek en zijn met feiten voorziene constateringen over onrecht aan Thaise burgers kunnen op mijn sympathie rekenen. Dat hij verder een expert is in de Thaise taal zal niemand ontgaan zijn. Ik hoop zijn bijdragen nog jarenlang op Thailandblog te lezen.

 2. Mark zegt op

  Bedankt voor de rijke kennisoverdracht Tino. Ik wens je nog vele jaren en nog meer wijsheid 🙂

 3. Dick CM zegt op

  Tino bedankt voor jou schrijven en voor de hulp en advies dat jij de Nederlanders gaf die in Chiang Mai in de problemen zijn gekomen ( dat weten de meeste Bloglezers niet)

 4. Ik weet dat Tino, voor dat hij wat schrijft, veel tijd steekt in literatuuronderzoek. Hij is enorm kritisch op wat schrijft en wil dan ook zeker weten dat de feiten kloppen. Daarom zijn de artikelen ook altijd van hoge kwaliteit.

  • Rob V. zegt op

   TB is een luchtig blog maar gelukkig ook met ruimte voor wat zwaardere kost (bepaalde zaken zoals 112 pizza zaken uitgezonderd). Dankzij Tino’s oer degelijke achtergronden ben ik mij verder gaan verdiepen in het land.

 5. Lung Jan zegt op

  Tino Kuis… Misschien héél af en toe een vechtende tegen de bierkaai maar nooit een roepende in de woestijn.. Respect !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website