Hoe sterk is de baht versus de euro?

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Valuta - Thaise Baht
Tags: , , ,
8 september 2011

In de monetaire wereld is heel wat aan de hand. De euro staat onder druk vanwege het zwak economisch presteren en hoge schulden van een aantal landen binnen de Europese monetaire unie.

Landen die het huishoudboekje niet op orde hebben en nauwelijks of niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen moeten geld lenen bij andere landen of bij de Europese Centrale Bank. Als een land niet meer in staat is om de rente op haar staatsobligaties te betalen is het in financieel opzicht bezien failliet. Geld lenen aan minder solide landen betekent een hoog risico, dus moeten die landen een extra hoge rente aan hun geldverstrekkers betalen.

Ga als privé-persoon maar eens naar een bank om geld te lenen. Met een onderpand als onroerend goed, of een redelijke effectenrekening zal dat geen probleem vormen. Heb je echter niets te makken en slechts een matig inkomen, gepaard aan hoge verplichtingen, dan wordt geld lenen een moeilijke zaak. En als de bank welwillend toch een krediet verschaft zal men gezien het risico, dat je niet of niet tijdig kunt betalen, een in verhouding exorbitant hoge rente in rekening brengen. Voor minder solide landen waar het staatshuishoudboekje niet op orde is geldt dat in niet mindere mate. Portugal, Italië, Griekenland en Spanje hebben al een minder vleiende naam: PIGS-landen. De rente op 2-jarige Griekse staatsleningen bereikte al een rentepercentage van 46%.

Griekenland

Of Griekenland ooit in staat zal zijn om de schulden terug te betalen mag zeer twijfelachtig worden genoemd. De Grieken slagen er nog steeds niet in om de zaak op orde te krijgen en de economie van het land verslechterd. Deze maand moeten de nationale parlementen de door hun regeringsleiders in juli toegezegde steun van 110 miljard euro goedkeuren. En dat zal beslist niet zonder slag of stoot gaan plaatsvinden. Het land moet vrijwillig uit de euro stappen en terugkeren naar de oude munt, de drachme, zo wordt van diverse kanten al geopperd. Het gaat een hele spannende maand worden.

U.S.A.

Ook de ooit in het internationale betalingsverkeer aanbeden dollar kan haar reputatie niet waarmaken. Amerika gaat gebukt onder hoge schulden en daaraan gepaard een hoge rentelast. Kortom ook het Amerikaanse huishoudboekje is niet in balans. Gezien de grote technologische kennis en daarmee samenhangende hightech industrie zullen Amerika en ook Europa wel uit het dal omhoog gaan kruipen.

Euro versus baht

Vanuit diverse kanten is de klaagzang over de lage koers van de euro ten opzichte van de baht geuit. Maar is dat wel terecht? We keren even terug naar het tijdperk van onze harde gulden. De koers van de gulden schommelde vóór de introductie van de euro rond 18 baht. Met de omrekenfactor gulden – euro van 2,20371 zou 39.67 baht de koers van destijds nu moeten weergeven.

Met een op dit moment ruim 7 % hogere koers mogen we over de euro beslist niet klagen. Vanwege de aanvankelijke euforie rond de euro, waardoor je destijds ruim 50 baht incasseerde, waren we wellicht een beetje te verwend.

Thailand

Behalve de agrarische sector beschikt Thailand nauwelijks over innovatieve en hightech ondernemingen. Je kunt wel stellen dat een aantal buitenlandse automerken en andere industrietakken in Thailand domicilie hebben gekozen, maar in feite is dat veelal eenvoudig assemblagewerk waar geen hightech aan te pas komt. In het algemeen gesproken shoppen investeerders op prijs, leveringsbetrouwbaarheid en een politiek stabiel klimaat. Veel buitenlandse ondernemingen zijn in Thailand gevestigd en verschaffen werk dat veelal ‘handjes gericht’ is. Arbeidsintensief werk dat in de meer geïndustrialiseerde landen, waar de productie door verdergaande automatisering een hoge graad van efficiency heeft bereikt en gezien de hoge loonkosten nauwelijks is te verwezenlijken. De oplossing is, zoals we om ons heen kunnen waarnemen, uitwijken naar lagelonenlanden, waaronder Thailand.

Bedreigingen

De voorgenomen loonsverhoging die de nieuwe regering het volk in het vooruitzicht heeft gesteld en ook de inmiddels ingevoerde accijnsverlaging op brandstof komen nogal populistisch over. De prijsverlaging voor benzine en diesel betekent een forse aderlating qua inkomsten voor de staat en het is nog maar de vraag hoe lang deze verlaging van kracht blijft. De loonsverhoging zal alle buitenlandse ondernemingen treffen en hen aan het denken zetten om reeallocatie te overwegen. Simpel gezegd: elders uitkijken naar een goedkopere productiemogelijkheid. Met name voor Thaise fabrieken die in opdracht fabriceren is dat gevaar in hoge mate aanwezig. Contract uitdienen of afkopen en wegwezen kan voor menig buitenlandse werkuitbesteder een optie zijn.

Voor de zwaardere industrietak zal dat niet zo maar een-twee-drie gebeuren, want vaak heeft men in die sector in machines en gebouwen geïnvesteerd. De textielsector is wel zo’n bedrijfstak waar dat risico levensgroot aanwezig is. In heel wat omliggende landen staat men te popelen om dit soort werk, dat weinig of geen investering vergt, over te nemen. Een merkembleempje is immers snel gemaakt.

Voorbeelden

Reaallocatie voorbeelden zijn er te over. Het is bijvoorbeeld slechts een paar jaar geleden dat Adidas het contract met haar Thaise schoenenfabrikant beëindigde en productiecapaciteit in Indonesië inhuurde. De reden? Het scheelde een paar baht per geproduceerd paar sportschoentjes.

Het investeringsklimaat voor buitenlandse ondernemingen heeft door de ontstane onrust in het nabije verleden een gevoelige deuk opgelopen. Daarbij zijn de eerste indrukken van de nieuwe regering en de beoogde samenwerking tussen Rood en Geel niet bepaald verwachtingsvol te noemen. Een politiek klimaat dat niet uitnodigend genoemd mag worden voor nieuwe investeerders.

Voorspellen

Vooruitkijken en voorspellen is en blijft een moeilijk vak. Steenrijk zou je zijn als je die gave zou bezitten. Het enige dat ik durf te voorspellen is dat de waanzinnig gestegen goudprijs weer naar een aanmerkelijk lager niveau zal terugkeren. Daarbij zie ik de voordelen van de euro en blijf vertrouwen houden. Het Thaise huishoudboekje zou in de komende tijd wel eens een paar rake uitglijders te verwerken kunnen krijgen. En als je met te grote schulden te maken krijgt is dat direct van invloed op de totale economie. De economie waarop ook de koers van de baht is gebaseerd.

No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Hoe sterk is de baht versus de euro?”

 1. Het probleem is de inflatie in Thailand. Hierdoor wordt het gat tussen de euro en de baht op papier niet groter, maar in de praktijk wel.

 2. Pujai zegt op

  @Joseph Jongen

  Een verhelderende uiteenzetting! Bedankt.
  Ik denk dat de tijden voor Thailand als goedkoop productieland, zeker voor de textiel industrie, langzamerhand voorbij zijn. Kijk b.v. naar onze eigen textielindustrie destijds in Twente. Toen de productie in Nederland te duur werd week men eerst uit naar Oost-Europa (ik meen Polen?) en daarna naar Azie. Hetzelfde geldt voor Philips.
  Zou het voor Thailand niet verstandiger zijn om een aantal nieuwe (wellicht high tech?) industrieën aan te trekken, door een gunstig investeringsklimaat met aanvankelijke belastingvoordelen te creëren om zo de onvermijdelijke teloorgang van de Thaise textiel industrie op te vangen en nieuwe werkgelegenheid te scheppen?
  Een groeiend aantal eigenaren van kledingwinkels in “Pratoe Naam”, te BKK, vliegt nu al regelmatig naar China om daar orders te plaatsen…
  Ik ben geen econoom, dit zijn zo maar wat gedachten.

 3. Printen zegt op

  Als de nieuwe regering haar financiele plannen doorzet, zadelt zij Thailand met een behoorlijke staatsschuld op. Dat zal zeker zijn uitwerking op de baht hebben.

  Dat de baht wat overgewaardeerd is, daar zijn vele economen het over eens. De Minister van Financien van de vorige regering wilde graag dat de baht wat zou devalueren, waardoor de exportpositie van Thailand wat sterker zou komen te staan. The Bank of Thailand wilde daar niet aan.

  Wel moet gezegd worden dat de Thailand een sterke buffer heeft van buitenlandse valuta, voornamelijk dollars en euro’s

 4. Jan Nagelhout zegt op

  Ik ben het volledig met je eens. Ik kan me nog herinneren toen de Euro kwam, dik 50 Bath, toen verwonderde mij dat al.
  Die loonsverhoging, och zieltjes winnen voor de Partij, maar dat zie ik echt niet gebeuren.

  Op dit moment is bijvoorbeeld Vietnam booming, niet alleen vanwege de lage lonen, maar ook vanwege de lange kustlijn.
  Ik vermoed dat daar veel geïnvesteerd zal gaan worden, en ik weet zeker dat het een geduchte concurrent gaat worden.
  Laos, is minder interessant, slechte infra structuur, geen haven
  Cambodja, politiek veel te instabiel, kan zo de pleuris weer uitbreken.
  Maar Vietnam, dat word hem, zeker weten!

  • Anton zegt op

   Zeker weten doe je natuurlijk nooit, maar ik ben het wel met jou eens. Mede ook dat het toerisme in dat land ook sterk aantrekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website