Ook het uitgaansleven in Bangkok ondervindt de gevolgen van de overstromingen. Clubs, pubs en toeristische hotspots, ze hebben allemaal dezelfde boodschap: het aantal stappers neemt af en de drankvoorraad slinkt.

De populaire QBar nachtclub in Sukhumvit Soi 11 leeft niet meer van de lokale bevolking maar van toeristen. De omzet is ingezakt tot 30 procent. ‘Our good nights are still pretty good, but our slow nights are very, very slow’, zegt manager Denis Hemakom.

De gevolgen van de overstromingen voor het toerisme en uitgaangsleven zijn niet gering. Volgens een schatting van het Kasikorn Research Centre zal Thailand waarschijnlijk dit jaar 15 tot 25 miljard aan inkomsten uit het toerisme mislopen, , zelfs als Suvarnabhumi, goed voor 70 procent van de aankomsten, blijft functioneren. De minister van Toerisme denkt dat het aantal toeristen 1 miljoen lager zal zijn dan de target van 19 miljoen. De toerismesector biedt werk aan meer dan 2 miljoen personen en is goed voor 6 procent van het bruto binnenlands product.

Spectrum, de zondagbijlage van Bangkok Post, bracht vorige week een bezoek aan Silom Road, die normaal wemelt van het uitgaanspubliek. De verslaggevers zagen lege bars en restaurants. De Ierse pub Molly Malone’s had voldoende bier, alleen geen klanten om het op te drinken.

De manager van een andere populaire pub vertelde dat de stamgasten de afgelopen drie weken bijna allemaal waren weggebleven. ‘We don’t know whether to applaud the government for handling the situation well or criticise it for overreacting and scaring people away.’ Bierleveranties zijn onbetrouwbaar wegens transportproblemen. De pub bestelde 10 vaten en verwachtte er één tot twee te krijgen. ‘Maar dat is altijd nog beter dan niks.’

De productie bij Singha Corporation is licht gedaald, waardoor de voorraden bier in pubs en bars wat zijn geslonken. Wanneer de brouwerij in Pathum Thani overstroomt, kan de brouwerij in Khon Kaen de productie overnemen. Niettemin zal het lastig zijn het bier in Bangkok af te leveren, want veel wegen zijn onbegaanbaar.

Tai Beverage, brouwer van Chang bier, meldt ook een teruggang in de bierconsumptie. Tot nu toe heeft het bedrijf nog steeds bestellingen kunnen afleveren.

Heineken is vorige week begonnen de productie in te krimpen vanwege minder bestellingen. In het ergste geval gaat het bedrijf bier betrekken van Heinekenbrouwerijen in Maleisië, Singapore, Vietnam, Indonesië of China.

Patpong had vorige week geen gebrek aan klantenlokkers naar de ping-pong shows en full body massage, maar veel bars waren leeg. Meestal is Halloween (vorige week maandag) een topavond; dit jaar was het een dieptepunt met minder personeel en nog minder klanten. De Bed Supperclub op Silom Soi 11 vormde de spreekwoordelijke uitzondering op de regel met een goede omzet op maandagavond. QBar had zijn Halloween-partij geannuleerd wegens gebrek aan drank.

‘For the most part, I think the effect has been on the confusion people have whether or not flooding is coming’, zegt Hemakom. ‘It puts a downer on the party mood when you think your house might be underwater.’

Concertbureaus voelen ook de pijn. Verschillende concerten zijn afgelast; alleen het concert van Pitbull op 28 november gaat door. Het World Film Festival of Bangkok is uitgesteld tot 20 januari. De Royal Flora Ratchaphruek Fair 2011 in Chiang Mai tot 16 december. De muziekindustrie kampt met dichte winkels en lagere verkopen. ‘Consumers are more concerned about the floods than our new releases’, zegt een woordvoerder van Universal Music.

www.dickvanderlugt.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Uitgaansleven in Bangkok: lege bars, pubs en nachtclubs”

 1. Mark zegt op

  heb de informatie over Molly Malone’s gecheckt. Beide punten kloppen. Wel bier, geen klanten.

 2. Maarten zegt op

  Sommige dingen zijn overal ter wereld hetzelfde. Het geklaag van horeca ondernemers is een van die dingen. Ik ben 5 minuten geleden even langs O’Reilly’s aan Silom gelopen (naast mijn kantoor). Om half 7 waren er al zeker 30 klanten. Let wel, op een maandag dus. Afgelopen vrijdag en zaterdag ben ik uit geweest op Sukhumvit. In Oskar (soi 11) en Clubhouse (soi 23) was het zelfs drukker dan normaal. Hilary Bar in soi 4 was ook zeer druk, al weet ik niet hoe druk het normaal is.

  De uitspraak van de Q Bar manager verbaast me. De drukke avonden zijn normaal in het weekend, wanneer juist de locals uitgaan. Doordeweeks zijn er relatief meer toeristen, lijkt me. Dan is het vreemd dat hij zegt dat de drukke avonden nog steeds druk zijn en de rustige avonden rustiger, en tevens beweert dat hij niet meer leeft van de lokale bevolking, maar van de toeristen.

 3. Dave zegt op

  Afgelopen zaterdag in Insomnia geweest op Sukhumvit. Ik had verwacht dat het rustiger zou zijn dan normaal, maar het was stampvol. Zeker niet alleen maar toeristen, ook veel locals.
  Maar er was inderdaad geen Singha, Chang, Leo en Heineken meer, alleen Carlsberg en San Miguel Light.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website