Naar de bioscoop in Thailand

Door Redactie
Geplaatst in Bioscopen, Thailand tips, Uitgaan
Tags: , ,
20 mei 2024

Thai gaan graag naar de bioscoop. Het aanbod van bioscopen is dan ook overweldigend. Vaak zijn de cinema’s gevestigd op de bovenste verdieping in grote winkelcentra.

Thailand heeft een lange geschiedenis als het gaat om bioscopen en films. Dat ontstond toen er een film gemaakt werd van het bezoek van koning Chulalongkorn aan Bern, Zwitserland in 1897. De film werd vervolgens naar Bangkok gebracht waar deze werd getoond. Dit leidde tot meer belangstelling voor film, o.a. door de Thaise koninklijke familie en lokale zakenmensen, zij zorgde voor de financiering van filmapparatuur waarmee buitenlandse films konden worden bekeken.

Bioscopen in Thailand

Het huidige programma in de bioscopen in Thailand bestaat veelal uit de bekende internationale blockbusters, maar af en toe kun je ook kiezen uit een Thaise film. Niet alle films zijn ondertiteld dus let daar op alvorens je een bioscoopkaartje koopt. Om te weten wat voor films er op het programma staan kun je de website van de bioscoop-exploitanten bezoeken. De grootste is de Major Cineplex Group met bioscopen op meerdere locaties in het land, een andere grote speler is de SF Group.

Settawat Udom / Shutterstock.com

Wie wat anders wil kan kiezen voor IMAX theaters en 3D-films, maar wat zeker spectaculair is, zijn de 4DX bioscoopzalen. Naast de 3D-ervaring, zal je een extra dimensie voelen door de bewegende stoel en andere extra’s. De grote bioscopen zijn complete entertainmentcenters met speelhallen, karaoke, bowlen en meer. Ga er eens kijken.

In Thailand is de bioscoopbranche momenteel levendig met een mix van internationale blockbusters en lokale films. Grote ketens zoals Major Cineplex en SF Cinema City domineren de markt en bieden zowel Hollywood-films als Thaise films aan. Deze week zijn er diverse genres te zien, variërend van de actievolle “Godzilla x Kong: The New Empire” tot het romantische drama “Under Parallel Skies”​ (Cinematic)​​ (Bangkok Post)​.

Bangkok herbergt verschillende opmerkelijke bioscopen. Paragon Cineplex, gelegen in het luxe Siam Paragon winkelcentrum, staat bekend om zijn IMAX-scherm en premium zitplaatsen. Quartier CineArt biedt een meer verfijnde ervaring met stijlvolle interieurs, terwijl Cinema Oasis een platform biedt voor onafhankelijke Thaise films, vaak ongecensureerd en met gedurfde thema’s​ (Almost Ginger)​.

De Thaise filmindustrie blijft ook bloeien met aankomende releases die de rijke culturele diversiteit van het land weerspiegelen. Films zoals “The Birth of Kitaro: The Mystery of GeGeGe” en “Exhuma” benadrukken de verscheidenheid in Thaise cinema, van bovennatuurlijke thrillers tot introspectieve drama’s​ (Time Out Worldwide)​.

Voor meer informatie over huidige en aankomende films in Thailand kun je websites zoals Cinematic.asia bezoeken of de nieuwste lijsten bekijken bij grote bioscoopketens zoals Major Cineplex en SF Cinema City.

Nog een tip: het is meestal vrij koud in de bioscoop, neem daarom ook een vest of een jasje mee naar binnen.

22 reacties op “Naar de bioscoop in Thailand”

 1. Eric zegt op

  Naast het overweldigend aanbod aan films – bijvoorbeeld in het Cinema Complex van Siam Paragorn Bangkok – zijn er veel voordelen aan de Thaise bioscoop.

  Het is absoluut gunstig geprijsd. Er zijn diverse prijsklassen, afhankelijk van het comfort van de stoelen in de zaal. Brede stoelen waar je knus met zijn tweeen in kan zitten. Stoelen met extra beenruimte en die in een ligstand kunnen. Zelfs als je kiest voor het goedkoopste kaartje heb je genoeg been ruimte en zit je comfortabel.

  Wat de prijs van een kaartje laag houdt is de reclame vooraf aan de film. Vaak zo’n 15 minuten.
  Voor aanvang van de hoofdfilm wordt een film over de Koning getoond inclusief volkslied. Iedereen gaat dan staan uit respect voor de Koning. Doe daar dan ook aan mee (verplicht).

  • Tino Kuis zegt op

   Citaat:

   ‘Voor aanvang van de hoofdfilm wordt een film over de Koning getoond inclusief volkslied. Iedereen gaat dan staan uit respect voor de Koning. Doe daar dan ook aan mee (verplicht).’

   Dat is niet het volkslied maar de ‘Royal Anthem’, het Koninklijke Lied. Ook gespeeld bij het uitgaan van de scholen. Dit is de tekst:

   We, servants of His great Majesty, prostrate our heart and head, to pay respect to the ruler, whose merits are boundless, outstanding in the great Chakri dynasty, the greatest of Siam, with great and lasting honor, (We are) secure and peaceful because of your royal rule, results of king cure (is) people in happiness and in peace, May it be that whatever you will, be done according to the hopes of your great heart as we wish (you) victory, hurrah!

   Het volkslied staat hier:

   https://www.thailandblog.nl/maatschappij/thaise-volkslied-2/

   Trouwens, tegenwoordig blijft bijna iedereen zitten tijdens het spelen van het Koninklijke Lied.

   • Ruud zegt op

    Niemand staat nog recht bij het Thaise volkslied nu…

 2. Fransamsterdam zegt op

  In Pattaya kan ik The Porch in Central Festival aanbevelen. Dat is wel prettig vertoeven. Niet goedkoop, ik dacht 1600 voor twee kaartjes, maar dat is wel inclusief popcorn en cocktail.
  .
  https://photos.app.goo.gl/BPkWPEQXxuhCrfFs1

 3. Emiel zegt op

  Ja echt koud is het er. Ik neem altijd een pull met een cape. Niet te doen zonder.
  Prachtige zalen en comfortabel ook. Je moet wel voldoende kunnen volgen in het Engels.

 4. Alex zegt op

  Je kunt kiezen tussen verschillende versies, originele versie met Thaise ondertiteling, gesingroniseerde versie, originele versie met Engelse ondertiteling. Zat een keer in de bios met de originele versie en Engelse ondertiteling, een scene waar een telefoon overgaat, staat er in de ondertitel ; ring, ring, ring (phonecall) ik moest vreselijk lachen en elke Thai zat naar mij te kijken waar ik om moest lachen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Informatie zoals “ring, ring, ring (phonecall)” is bijkomende informatie voor doven en slechthorende.
   Informatie dat deze mensen niet direct uit het beeld kunnen opmaken.
   Ze horen geen telefoon rinkelen, of een schot in een andere kamer, of iemand die onder de douche staat te zingen, of een auto die gestart wordt, etc….
   Dat wordt dan in de ondertiteling erbij gemeld als “er zijn schoten te horen in het naastgelegen appartement”, of “er staat een meisje te zingen onder de douche”, of “op straat wordt een auto gestart”, etc….

 5. niek zegt op

  Wat me vaak hindert is dat de luidsprekers van de film zo luid staan, maar het is wellicht de trend, dat Thais houden van veel lawaai, niet allemaal natuurlijk maar wel een trend.

 6. Sjaak S zegt op

  Toen ik nog regelmatig in Bangkok kwam, ging ik bijna iedere keer naar de bioscoop. Het was telkens weer een geweldige ervaring. Maar ik kon soms het einde van de film niet zien, omdat de speelfilms in zijn geheel getoond worden en niet zoals in Nederland met een tussenpauze.
  Ik dronk graag cola light of Pepsi Max (Thailand en Nederland, de enigste landen waar je die kreeg). Ik wist toen het verband nog niet tussen die drankjes en mijn behoefte om te plassen… dat had ik later in de gaten en stopte met het drinken ervan. Daarna kon ik wel het einde halen!
  Ik keek zowel Thaise speelfilms als Amerikaanse met origineel geluid.
  Echter sinds ik hier woon, ga ik niet meer vaak. Heb me nu zelf een “bioscoop” gemaakt met een projector en films uit het internet… als ik nu naar de wc moet, kan ik de film stoppen pauzeren!
  Zit lekker buiten met een ventilator (vanwege de muggen) en heb een beeldscherm van meer dan drie meter groot… heerlijk.

  • peter zegt op

   Sjaak, mag ik vragen welke projector je hebt? Wat merk, model? prijs? lazada?? Dank je voor de info sjaak

   • Sjaak S zegt op

    Hallo Peter, dat is een vraag die wel gemakkelijk te beantwoorden is, maar eigenlijk niet relevant. Projectors bestaan er in zovele soorten en maten.
    Wat ik heb is een LED projector, die als bedrijfssysteem Android heeft. Ik heb een apk van PLEX op deze projector geïnstalleerd en kan dan de films die ik op mijn PC binnen heb staan uitzoeken en bekijken. Op deze staat een server van PLEX, dat mij helpt de films en series te catalogiseren, van informatie voorziet en ook bijhoudt waar ik de film gestopt heb, om bij een volgende keer de keuze te hebben de film opnieuw te bekijken of daar door te gaan waar de film stopte. Werkt prima.
    De projector kan 1080p, maar ook 720 geeft een zeer goed beeld (je merkt nauwelijks het verschil) en loopt dan ook soepeler.
    Ik had de projector bij Lazada willen kopen, maar twee keer ging de verkoop niet door omdat deze niet meer voorradig was. Uiteindelijk heb ik op Ebay gezocht naar die projector en heb hem bij een winkel in Hongkong gekocht. Daar hadden ze echter een deel van mijn adres onjuist, zodat ie na vier weken nog steeds niet te zijn geleverd weer bij hun terecht kwam. Ze stuurden de projector echter zonder meer weer op, toen ik mijn adres corrigeerde.
    Toen ik hem kreeg, liep deze slechts tien minuten, werd heel erg heet en stopte in zijn geheel.
    Ik kon hem terug sturen en Paypal zou mij het geld weer terug betalen. Echter heb ik de winkel om een firmware gevraagd voor die specifieke projector en heb deze zelf geïnstalleerd. Daarna deed ie het goed en nu na bijna twee jaar nog steeds. Hij is geen daglicht projector. Maar dan wil ik toch geen films kijken. ’s Avonds rond zeven uur is een goede tijd om te beginnen. De projector heeft een ingebouwde luidspreker, maar die stelt niks voor. Ik heb het geprobeerd met een koptelefoon, maar dat gaat na een tijdje vervelen. Luidsprekers via een versterker en kabel, bleken niet genoeg te produceren.
    Ik heb daarom een (goedkope) geluidsbalk gekocht die via Bluetooth werkt en dat is super.

    Je kunt de projector nu ook niet meer kopen. Het was een Touyinger G4 DLP Wifi Mini HD 3D. Hier is een link naar de verkoper. Het is een zaak in Hongkong en ik ben heel tevreden over hun service: https://www.ebay.com/usr/topgoodgoods?_trksid=p2057872.m2749.l2754

    De goede merken zoals NEC, Optoma, Epson, Viewsonic zijn ook in Thailand verkrijgbaar. Maar uiteindelijk zul je toch de prijzen moeten vergelijken. Je zult in Thailand toch gauw rond de 16.000 Baht zitten. De mijne kostte in Hongkong 13.000 Baht.
    Als je in Azië inkoopt, betaal je vaak geen invoerrechten. Uit de VS moet je rekening houden met extra kosten voor het verzenden en de invoerkosten. Die heb je niet als je in Hongkong besteld. De prijzen liggen bij de meeste merken daar stukken lager.

    Het verschil tussen een LED en een LPD is dat de LED weliswaar een geringere lichtopbrengst heeft, maar daarvoor wel een zeer lange levensduur.

    Had ik het geld ervoor over, zou ik een short throw laser projector kopen zoals die van Xiaomi. Helaas liggen daar de prijzen nog rond de 1600 Euro. Deze heeft echter goede ingebouwde luidsprekers, staat bijna tegen de muur waarop je projecteert en heeft een super scherp beeld dat door lasers wordt opgebouwd. De levensduur van de laser wordt op ik meen, 70.000 uur geschat. Dat is bijna levenslang! https://www.youtube.com/watch?v=UZ2OxQccRbo

    Sorry dat mijn antwoord een beetje lang werd en het heeft weinig met het zien van bioscoop films in Thailand te maken… het is wel thuisbioscoop in Thailand!

 7. Toon zegt op

  Wat ik in het verleden vaak in Bangkok gemerkt heb, dat er veel Thais naar de bioscoop gaan omdat het er koud is en de makkelijk stoelen, 2 dingen die ze thuis niet hebben. wat er draaide was van minder belang.

  • RonnyLatYa zegt op

   Toen ik in mijn tienerjaren met mijn liefje(s) naar de bioscoop ging, was het ook niet zo van belang wat er draaide…. 😉

 8. Ruud zegt op

  Ik ga vaak naar de bioscoop in Bangkok. De meeste bioscopen vertonen inderdaad de grote blockbusters. Liever ga ik altijd naar House op de bovenste verdieping van Samyan Mitrtown. Daar zijn minder blockbusters, meer arthousefilms en vooral veel klassiekers. Heerlijk om de grote films van voor mijn tijd toch nog gewoon in de bioscoop te kunnen zien. Het is daar meestal ook veel rustiger dan in de andere bioscopen in Bangkok.

  • Rudy zegt op

   Bedankt voor de waardevolle tip over arthouse en klassieke films. Het bestaat dus wel degelijk in Thailand: een zeldzame cinema paradisio.

 9. Paul zegt op

  Met de feestdagen waren we in Bangkok en zijn in de Siam Paragon Imax bios naar Star Wars wezen kijken. Ik vond het verdomd duur. Als filmliefhebber ben je dan in Nederland beter af met een Pathé Unlimited abonnement.

 10. hannes zegt op

  Als filmliefhebber in Nederland en Belgie bent moet je zeker in Thailand ook gaan echt heel goed en verzorgd wel lange broek dikke trui anders haal je het eind van de film niet. (koud) veel plezier.

 11. Erik2 zegt op

  Regelmatig de laatste 15 jaar naar bioscopen in Pattaya geweest. In tegenstelling tot eerdere reageerders nooit last van de kou gehad, wat wel erg opviel was dat de zalen altijd erg leeg waren.

 12. Paul zegt op

  Het is al genoemd: alle volume-knoppen staan voluit.
  Vergeet daarom de oordoppen niet.
  Laatst had ik ze niet bij me en moest daardoor de zaal verlaten.
  Veel en veel te hard.

 13. Louis zegt op

  Ik ben onlangs naar de film “Top Gun: Maverick” geweest in een 4DX zaal. Nooit meer!

  Om de haverklap begon je zetel te schudden, kreeg je zelfs harde stampen in je rug en werd er zelfs een verschrikkelijk stinkende brandgeur de zaal ingespoten om de naverbranding van een straaljager na te bootsen.

  Ik ben nochtans grote favoriet van dit filmgenre maar was echt blij toen de film ten einde was. En goedkoop was het ook niet.

  • PeterV zegt op

   Volledig mee eens, 4DX is een verschrikking.
   Wij hebben Dune2 gezien met 4DX, maar dat 4DX gedoe was helaas alleen maar irritant en zeker geen toevoeging aan de beleving.

 14. Rudy zegt op

  Weet er iemand een cinema in Thailand waar ze iets anders dan enkel uiterst commerciële en dus vaak brain dead films draaien?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website