Twee toeristische attracties in Pattaya

Door Dick Koger
Geplaatst in Toerisme
Tags: ,
8 september 2011

Wat Yannasanwararam

Over het algemeen heb ik niets tegen toeristische attracties of tegen souvenirs. In beide gevallen kun je je eigen smaak doorslaggevend laten zijn.

Thaise tempels kenmerken zich al een paar honderd jaar door een hoge mate van kitsch. Deze kitsch is echter zo consequent smaakvol ten uitvoer gebracht dat het geheel buitengewoon sierlijk is en voor mij een genot voor het oog.

Omdat ik uitsluitend voor mijn plezier schrijf, zijn er in de vele verhaaltjes die gepubliceerd zijn, nauwelijks negatieve elementen te vinden. Vandaag een uitzondering. Een beschrijving van twee toeristische attracties, de één uitsluitend rotzooi, de ander altijd weer een prettige bezienswaardigheid.

Floating Market Pattaya

Vandaag een ervaring die niet gedeeld hoeft te worden. Door omstandigheden had ik nog geen bezoek gebracht aan de Floating Market van Pattaya. Deze markt ligt aan de Sukhumvit Road in de richting van Sattahip, even voorbij de Chayapruek Road. Het is een uitbreide souvenirmarkt, waar je werkelijk niets kunt vinden wat je niet overal in souvenirwinkeltjes vindt. Met dit grote verschil dat normale souvenirwinkeltjes of markten iets gemakkelijker begaanbaar zijn. Het ongemak van deze markt is, dat men gemeend heeft alle kraampjes in het water te plaatsen. Eén grote flauwe kul, waar ik niet graag bezoekers zou willen rondleiden. Laat dit maar over aan bussen vol Japanners.

Wat Yannasanwararam

Het Chinese museum op het terrein van de Wat Yannasanwararam blijft een bezienswaardige collectie prullaria. Ieder jaar worden er nieuwe voorwerpen geschonken door Rijke Chinezen, die hiermee hun gemoedsrust verzekeren. Voor fotografen een lust voor de lens van de camera. Samen met de gigantische Boeddha tegen de berg een aanrader voor vrienden en kennissen die hier op bezoek komen.

10 reacties op “Twee toeristische attracties in Pattaya”

 1. chang noi zegt op

  Hoewel de floating market “flauwe kul” is loopt het wel als een trein met bussen ladingen Thaise, Chinese, Japanse en wat meer toeristen. De eigenaar doet goede zaken en het is niet overdreven duur shoppen en voor een toerist is het best leuk.

  Chang Noi

 2. Jan-Willem zegt op

  In januari van dit jaar zijn wij naar de floating market in Pattay geweest. Het is inderdaad leuk als je nog nooit een floating marker gezien hebt, maar ook niet meer dan leuk. We zijn een jaar eerder naar de floating market van Damnoen Saduak geweest en als je dan een vergelijking maakt is de markt in Pattaya maar een slap aftreksel. Eind dit jaar zitten we de eerste week van de vakantie in Bangkok en gaan zeker naar een floating market in de stad, maar hoop wel dat hij meer op die van Damnoen Saduak lijkt als op die van Pattaya. Als er nog mensen zijn met een tip dan hoor ik het graag.

 3. Harold zegt op

  Voor toeristen is de floating market wel aardig, maar niet meer dan dat. Ik ben er zelf ook uit nieuwsgierigheid wezen kijken en vond het in vergelijking met de Damnoen Saduak maar matig. Ach ja, voor de Russen, Chinezen en noem het maar op is het een leuk alternatief voor de hele dag aan het strand liggen.

  Wat Yannasanwararam is daarentegen wel een aanrader. Het is erg fotogeniek en daarnaast ook wel interessant om te bekijken.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Toeristen vinden veel aardig, maar de touroperators vinden het nog leuker. Wéér een bestemming in het programma die ze niets kost, net als de vele tempels!

   • Harold zegt op

    De touroperators zullen er ongetwijfeld een commissie voor krijgen als ze met bussen vol toeristen aan komen zetten die er een uurtje rondlopen en geld uitgeven 😉

    Zal bij de tempels niet anders zijn…

 4. Ruud zegt op

  Wat vervelend doen jullie nu. Laat iedereen zelf uitmaken wat hij/zij leuk vind. Ik vind het artikel een vervelend stuk, want dat is gewoon de mening van 1 persoon.
  Ik ben de laatste twee jaar 2 keer naar de Floating market geweest en vond het gewoon gezellig om even door te lopen. Ook de Chinese tempel heb ik al twee
  keer bezocht omdat je in 1 x niet alles opneemt. Was ook leuk , ook de tweede keer. En om dan te zeggen dat Pattaya een slap aftreksel is vaDamnoen Saduak , gaat er bij mij niet in. Doen niet zovel voor elkaar onder hoor. Damnoen Saduak daar is meer water Ok, maar voor de rest blijven de artikelen toch allemaal hetzelfde en ook heel erg toeristisch. Alls Thailandgangers, net als jullie allemaal, of je er woont of veel komt ( ne als ik) We zijn toch allemaal voor het eerst gegaan aar Thailand en hebben toch in de rij gestaan voor alle attracties. ( Ik hoor de flinke jongens nu al zeggen Ik niet hoor !!!!) Nee hoor.
  Waarom is het wel mooi voor bussen Japanners Chinezen etc . Weten jullie wel dat Floting market in Pattaya door heel veel Thaise mensen wordt bezocht.
  Waarom nou dat matcho gedrag hier op het Blog. Zelfs Hans Bos doet er aan mee. WAAROM ?? Wees blij dat Pattaya wat doet aan attracties .

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Macho? Waarom is het macho om toeristenfuiken eens kritisch tegen het licht te houden. Hua Hin telt er nu twee, in een gebied waar de grond nauwelijks water vast kan houden. Bovendien heeft Hua Hin nooit een drijvende markt gehad en zijn het er twee geworden omdat de exploitanten naar verluidt ruzie kregen. Dàt noem ik pas macho…

  • Jan-Willem zegt op

   @Ruud

   Doordat je refereert naar mijn uitspraak van slap aftreksel voel ik me aangesproken. Als je zegt dat ze niet veel voor elkaar onder doen vraag ik me toch oprecht af of je ooit weleens echt in Damnoen Saduak ben geweest. Het is daar inderdaad ook toeristisch. Ik zal de laatste zijn die dat ontkent, maar er zijn naast de artikelen die ook in Pattaya te krijgen zijn vele andere zaken verkrijgbaar als b.v. fruit, lekkere gerechtjes als soep, snacks e.d. wat je in Pattaya (zeker niet in die verscheidenheid) aantreft.

   En ja ook wij staan vaak bij de “toerische attracties” als je ergens komt waar je nog niet eerder geweest bent. Maar we proberen wel op eigen gelegenheid te gaan en niet met een georganiseerde trip waardoor wij altijd de mogelijkheid hebben en ook heel bewust nemen om daarnaast andere interessante plaatsen te bezoeken waar we via contacten met de lokale bevolking achter komen.

   Dus macho ? in onze ogen zeer zeker niet, maar een oprechte mening over smaak, sfeer en kwaliteit. En een goedbedoeld advies moet altijd welkom zijn. Niemand heeft altijd overal verstand van en moet keuzes maken. Er zijn hier ook bezoekers die maar voor korte tijd naar Thailand (kunnen) gaan en die halen hier ook op basis van ervaringen van anderen vaak een reisplan vandaan. Dus denk ook eens daaraan. Iemand die kwaliteit ziet komt eerder terug dan iemand die alleen maar gemaakt vermaak tegenkomt.

   • Ruud zegt op

    Jan Willem
    We zijn het over een berg dingen eens, maar ik vond het gelijk weer zon gemopper.Smaak, sfeer en kwaliteit weet ik alles van hoor. En iedereen vind zijn mening trouwens oprecht. Ik de mijne ook. En Ik ben wel in Damnoen Saduak geweest en wel 2 keer. En fruit, lekkere gerechtjes als soep, snacks e.d. zoals jij noemt heb ik in Pattaya ook gegeten en gedronken hoor.
    Ja Ik ga ook op eigen gelegenheid, maar dat is het verschil niet. Je komt op dezelfde plaats als wanneer je met een bus daar heen gaat. En ja ook ik kijk wat ik bij de plaaselijke bevolking kan vinden en dat is dikwijls zeer aangenaam. Ik geniet juist van Thailand, van de plekjes, waarvan ik soms denk dat ik er alleen kom ( is niet waar natuurlijk), Maar de toerist die voor het eerst in Thailand komt, moet je toch niet gelijk waarschuwen voor deze attracties waar we het over hebben. Hans Bos heeft het over Toeristenfuiken kritisch tegen het licht houden. Nou ja .Het is toch overal zo. In Nederland ook hoor. Mensen willen dit, anders is het nooit zo druk daar. Laat ze !! En wat de één mooi vind vind de ander niks. De één houd van de moeder en de ander van de dochter. En sommigen van allebei. Sorry het woordje macho is niet zo erg . Macho betekent ook stoer hoor. Lachen maar weer en geen korte lontjes.

 5. conimex zegt op

  Wel eens naar “the sanctuary of truth” geweest, dat is echt de moeite waard, een toeristische atractie die er mag wezen.
  De tempel heeft haar eigen website, even googlen indien je er meer van wilt weten.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website