Thailand: ‘Tourism and the Truth’ is een uitstekende documentaire van de BBC over de schaduwzijde van de Thaise toeristenindustrie.

Thailand is een goedkoop vakantieland. Duizenden Britten reizen ieder jaar naar ‘Amazing Thailand’ om daar te genieten van prachtige stranden, luxe hotels en een ongeëvenaarde gastvrijheid. De andere kant van de medaille is dat veel Thai voor een schamel loontje, ongelofelijk hard moeten werken om de toeristen een betaalbare vakantie te kunnen bieden.

Phuket

Stacey begint haar onderzoek in Phuket waar ze in de rol kruipt van een kamermeisje. Ze komt er snel achter dat de hoge eisen die aan de kamermeisjes worden gesteld, bijna onmenselijk zijn. De offers die de ongeschoolde Thaise vrouwen, werkzaam in de toeristenindustrie, moeten brengen is groot. Ze leven in sloppenwijken of barakken en worden voor maanden, soms jaren gescheiden van familie en kinderen.

Full Moon Party

Ook raakt Stacey in gesprek met vissers op Phuket (zeezigeuners) die uit de dorpen zijn verdreven om plaats te maken voor luxe hotels en resorts.

Daarna brengt ze een bezoek aan het feesteiland Koh Pha Ngan dat wereldberoemd is om de Full Moon Party. Ze praat met Thaise vrijwilligers die iedere maand weer, geconfronteerd worden met ernstig gewonde toeristen. Uit navraag blijkt dat er jaarlijks zeker 10 dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. Het grootste deel daarvan zijn jonge Britse toeristen die naar het eiland kwamen voor een spetterend feest van alcohol en drugs en helaas niet meer levend terugkeren naar hun geboorteland.

[youtube]http://youtu.be/iGmqQ1pdFQI[/youtube]


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

21 reacties op “Thailand: Tourism and the Truth – Stacey Dooley Investigates”

 1. Een uitstekende documentaire, alleen jammer dat Stacey af en toe overdreven staat te gillen.
  Het zou goed zijn indien Thailand haar natuurschatten en de prachtige stranden wat meer zou beschermen tegen de vastgoedmagnaten die overal grote hotels droppen.
  Niet alleen de toeristenindustrie is zwaar voor de Thai dat geldt voor al het ongeschoolde werk. Fabrieken, naaiateliers en rijstvelden. Het is keihard werken voor te weinig geld. Door de inflatie en de stijging van voedselprijzen hebben veel Thai het slechter gekregen in plaats van beter. Dit ondanks de economische groei.
  Geef een kamermeisje een fooi, daar help je ze mee en wij drinken er geen glas bier minder om.

  • Lije Vanonschot zegt op

   Als je nou je glas bier laat staan, kun je een nog hogere fooi geven en ben je zelf een stuk gezonder af.

 2. Robbie zegt op

  Lange, maar zeer indrukwekkende documentaire, met voorbeelden van schrijnende leef- en arbeidsomstandigheden. Prettig om nu eens een documentaire te zien die niet over de prostitutie gaat. Onbegrijpelijk trouwens dat veel Thaise mensen in en om hun huis de rotzooi gewoon neergooien en laten liggen, zodat de zwijnen en ratten overal gewoon rondlopen en ziektes verspreiden.
  Ik ondersteun Khun Peter’s oproep om kamermeisjes een fooi te geven.

 3. Frank zegt op

  Goed plan,
  Wij doen dat altijd (ons vaste appartement) aan het begin van ons verblijf (3 maanden)
  en soms tussendoor. Zeker aan het eind, dan zie je ze hoopvol kijken…..
  Het zijn trouwens schatjes hier en al jaren dezelfde.

  Frank

 4. marco zegt op

  Dit gaan we zeker bekijken op you tube, thanks. Maar toch een vraag en antwoorden zijn welkom! Overal zijn drugs te verkrijgen waar ook ter wereld, maar bij een feest als full moon party is het bekend. Thailand staat bekend om zijn anti drugs beleid ( terwijl de jaba overal door de lucht vliegt, hahaha ). Hoe is het dan mogelijk dat op zo een feest de dealers overal rondlopen? Men maakt mij niet wijs dat de Thaise poltie dat niet weet, is t corruptie van politie zijde en vullen zij hier hun zakken? Want doden in een vakantie land likt mij geen goede reclame. Inderdaad Khun Peter, kamermeisjes hebben zeker recht op fooi.

  • Maarten zegt op

   Marco: Ik ben een paar keer bij zo’n Full Moon party geweest. Ik ben zelf geen liefhebber van house feesten en heb me mijn hele leven verre van drugs gehouden. Toch vond ik het hartstikke leuk. Het is gewoon heel relaxed, zo’n feest op het strand en doordat het in de open lucht is, dreunt de muziek niet zo door je hoofd. Het is ook niet zo dat iedereen drugs gebruikt. Ik denk wel dat de pillenslikkers diep in de nacht wat meer de overhand krijgen. Ik nam een keer ‘s ochtends de boor na zo’n feest en zag toch wel wat verdwaasde feestgangers om me heen.

   Ik weet dat drugs makkelijk te verkrijgen zijn. Ik neem aan dat ze gewoon bij andere bezoekers polsen waar je daarvoor moet zijn. Als het voor iedere bezoeker makkelijk te vinden is, moet de politie ook op de hoogte zijn. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat oom agent voor een gepaste beloning een oogje toeknijpt. Op de eilanden heerst een enorme maffia mentaliteit.

 5. Jerry zegt op

  Ik vond het een hele mooie documentaire zouden ze is op tv moeten laten zien en dan met nederlandse ondertiteling krijgen de beterweters die nog nooit in thailand zijn geweest misschien eens een ander beeld van Thailand

  • F.Franssen zegt op

   Moderator: onbegrijpelijke tekst.

 6. bas zegt op

  fooi geven doen we eens in de week aan het kamermeisje en ook de portier en de bedingen we zijn zo 12 weken in een hotel .en met kerst exstra

 7. Lenny zegt op

  Het lijkt mij meer dan normaal om kamermeisjes, maar ook ander mensen die je een dienst verlenen een fooi te geven.
  Wij merken daar inderdaad niets van. Voor hen is het dat extraatje.

 8. Dick van der Lugt zegt op

  Mijn vriendin leerde mij bij het verlaten van de hotelkamer op elk kussen van het bed 20 baht neer te leggen. De man die de koffers in de kofferbak van de taxi legde (de chauffeur doet dat niet) kreeg ook 20 baht. Datzelfde bedrag kreeg de bediening in het hotelrestaurant.

  Gezien de inflatie van de afgelopen jaren zou de standaardfooi van 20 baht wel eens verhoogd mogen worden naar 30 baht. Wel jammer dat er geen bankbiljetten van 30 baht zijn, want na een biljet van 20 baht komt 50 baht.

  • peter zegt op

   Dick een prima tip ,maar nog beter is om dit onder het kussen te leggen .
   Dit ivm met het uitchecken, Dan word die gene die de koffers ophaalt ,of dekamer/minibar check niet in verleiding gebracht
   Je weet dan zeker dat het terecht komt bij de kamermeisjes.
   En ps al je kleingeld met wat 20 bath biljetten is prima .
   gr peter

  • F.Franssen zegt op

   Moderator: reageer aub op het artikel.

 9. RonnyLadPhrao zegt op

  We leggen ook iedere dag 20 bath op elk kussen als we in een hotel verblijven en op het einde een extraatje.
  (20 Bath wordt aanzien als de standaardfooi maar eigenlijk heeft Dick wel een punt betreffende de inflatie)
  Tenslotte spreek je over een Euro en je eet/drinkt daar echt niet minder om.
  Mijn pakje sigaretten blaas ik in de lucht en dat kost me meer.
  In ieder geval krijg je er een dankbare glimlach voor in de plaats .

  Mijn Thaise vrouw heeft ook een tijd gewerkt als kamermeisje, en zij weet dus heel goed hoe het er aan toe gaat en hoe de meisjes dit gebaar appreciëren.
  Deze kleine fooi is niet alleen een aanvulling op hun lage basiswedde, maar je toont hiermee ook als klant dat je hun werk waardeert.

  In ieder geval moet je dit werkt zeker niet onderschatten want de standaard moet steeds behouden blijven en dit onder constante tijdsdruk .
  Dan wil ik het nog niet hebben over sommige toeristen die vinden dat het kamermeisje hun persoonlijke slaaf is.
  Gelukkig zijn ze niet allemaal zo en zijn er evengoed toeristen die de kamermeisjes met het nodige respect behandelen.

  Een ondergewaardeerd beroep is het alvast dat meer respect verdient.

 10. Marijke zegt op

  Even iets over fooien geven mijn man en ik zaten ergens koffie te drinken .En bij het afrekenen geven wij ook altijd een fooi.Ik weet niet meer hoeveel we gaven ik dacht voor 2 kopjes koffie 20 bath extra.Er zat ook een nederlander en zag dat wij een fooi gaven hij kwam naar ons toe dat we dat niet moesten doen want wij verpesten het voor de geen die er wonen .Omdat ze dan ook een fooi verwachten we zeiden dat we dat zelf wel uitmaken of we ites geven.En waar praat je over 50 euro cent misschien als je hier koffie drinkt ergens geef je toch ook een tip.En wij hebben het toch een stuk beter als de mensen daar . Zo denk ik er tenminste over.

  • Tak zegt op

   Op een normale plaats in Thailand kost een kopje koffie 50 baht. Twee kopjes is dus 100 baht. 20 baht is dus 20% fooi. Geef jij overal in Nederland ook 20% fooi. Het lijkt me niet.
   Daarnaast is de euro 20% gedaald ten opzichte van de bath. Kreeg je drie jaar geleden nog 48 baht voor je euro tegenwoordig haal je de
   40 baht nog niet eens. Daarnaast stijgen de prijzen in Phuket al gauw 5-10% per jaar. Ook heeft men tegenwoordig de gewoonte in veel plaatsen Service Charge te rekenen tussen de 5-10%. Thailand is al lang geen goedkoop vakantie land meer.
   Daarbij moet je ook weten dat farang vaak voor veel zaken, eten en drinken, maar ook musea veel meer moeten betalen dan een Thai. Het zogenaamde Double Pricing in Thailand. Het maakt dan niet uit of je een rijke of een arme Thai bent. Ik ken heel wat Thaien die veel meer geld hebben dan mijn vrienden in Nederland. Een kamermeisje af en toe of dagelijks 20 bath geven is een goede zaak en verbetert de service.

  • Tinus zegt op

   In de Thaise cultuur is het geven van een fooi niet gebruikelijk. Het geven van iets, heeft in de Thaise cultuur een andere perceptie als in die van de westerse cultuur.

   Natuurlijk zie ik ook dat het geven van fooi door een Thai, toeneemt. maar dat heeft dan meer te maken met status.

   Het gul en vrijgevig zijn, hoor bij iemand met gezag en aanzien. Maar niet in mindere mate met het hebben van veel geld.

   wanneer besloten wordt met z’n allen ergens te gaan eten, dan is het gebruikelijk dat de gene met het meeste aanzien de rekening betaald Waarbij het dus niet uit maakt WIE er allemaal mee eten.

   Wanneer een Thai (maar ook in Cambodja), mij bij het afscheid een kleinigheidje of eten mee geeft. Dan betekend dat, dat ze hopen dat je gezond weer bij hen terug keert.

 11. BramSiam zegt op

  Ik denk dat het niemand wat aangaat hoeveel fooi een ander geeft. Dat argument over het verpesten van de markt is uitermate egoïstisch.Het wordt pas vervelend als men gaat verwachten een fooi te krijgen. Daar waar er expliciet om gevraagd wordt, geef ik hem doorgaans niet. Een fooi is een stukje waardering dat je kunt krijgen, maar niet kunt vragen. Net zoiets als respekt.

 12. Tinus zegt op

  Ik ben het er totaal niet mee eens dat deze documentaire het predicaat krijgt van “uitstekend”.
  In elk land is het mogelijk, niet gehinderd door enige kennis en inzicht, een dergelijke documentaire te maken.

  De thai zijn trotse mensen en ze zijn zeer zeker niet zielig. Hun perceptie van werken, is totaal anders als die van een westerling.

  De fulmoon party’s worden georganiseerd door de (vrijwillige) maffia en de politie. Iedereen die ze tijdens een dergelijke evenement kunnen pakken met drugs, brengt extra geld in het laatje.
  Tijdens het traject naar het proces kunnen ze tegen “een vergoeding” hulp krijgen. En na het betalen van 1000 euro boete, mogen ze weer gaan. Geloof mij nou maar dat deze Fullmoon operaties strak zijn geregisseerd.
  Als een Thai zonder goeie connecties, in Thailand wordt gepakt met drugs, dan wordt dat 8 jaar brommen.
  Rekenmaar dat deze Fulmoon party’s lonend is.

  Moderator: de generaliserende en ongenuanceerde opmerkingen zijn verwijderd.

 13. Chris Bleeker zegt op

  Ik zal wel weer de cynicus zijn,maar een aandoenlijk meisje met een overdreven geengageertheid dit in het belang van kijkcijfers voor de BBC verkoopt goed,want Media verdient,aan goede…… maar ook aan slechte berichten.Dit is wat je noemt een “win win”situatie
  Als ze eerst in het land gaat/gaan kijken en filmen,dan pas in de Touristengebieden dan krijg je als kijker een genuanceerder beeld van het leven van de “gewone” Thaise bevolking,dan pas heb je een duidelijk beeld.

  Dat je voor een kop koffie 50 Bath of voor een cappuccino 60 Bath,bij Starbucks 85 Bath betaald,zonder service trouwens,dat is aan een ieder zijn beslissing maar dat betekent niet dat de “gewone” Thaise bevolking dat kan betalen.

  Met betrekking op hard werken,ik kijk hier dagelijks naar hard werkende Thais,en met hard werken dan bedoel ik ook hard werken,aan een ieder die eens voor een vakantie naar Thailand komt….ga eens een tijdje staan te kijken bij een bouwprojekt,dan ziet U wat ik bedoel met hard werken,en daarbij zijn ook veel vrouwen werkzaam.
  Dit alles hoop ik nu voor een minimum aan salaris van 300 Bath per dag minimaal 6 dagen vaak ook 7 dagen en niet te vergeten 10 uur per dag.

  De Buitenlandse krachten krijgen niet meer dan 200 bath,Lao,s Cambo,s Birmanen en als het ff kan de mensen uit de Isaan ook..
  Dus het minimum loon van 300 Bath per dag..vind ik persoonlijk een prima gegeven.

  Ik koop hier in de Isaan nog steeds mijn geweldig goede cappuccino voor 35 Bath en dat is hier al een luxe.en geef daarbij zoals het uit komt, 5 Bath fooi/tip…..als dit 30 klanten doen heeft ze er een half dagloon bij,Daar was een kelner in Nederland vroeger ook erg blij mee,en nu misschien ook(weer).
  Er zal wel commentaar komen,maar Ik heb hier prachtig weer,dus laat maar komen
  en morgenvroeg weer een heerlijke cappuccino,groetjes uit de Isaan.

 14. ludo jansen zegt op

  Moderator: u reageert zonder leestekens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website