Waar ter wereld je ook op vakantie gaat je hebt overal oplichters die het voorzien hebben op toeristen. Zo ook in Thailand.

Dit artikel geeft inzicht in de meest voorkomende vormen van oplichterij in Thailand. Het is vooral bedoeld om de argeloze toerist te waarschuwen.

Voorkom dat je opgelicht wordt

Thailand is een fantastisch land met een vriendelijke en gastvrije bevolking. Je zult je er snel thuis voelen. De Thaise bevolking is behulpzaam en doet haar best om jou een fijne vakantie te bezorgen. Deze verhalen zijn nagenoeg wel bekend. Helaas maken oplichters gebruik van deze feiten. Ze stellen zich zeer hulpvaardig op en weten al snel jouw sympathie te wekken.

Dit betekent natuurlijk niet dat iedere Thai die aardig en behulpzaam is, een potentiële oplichter kan zijn. Integendeel en gelukkig maar. Toch moet je op je hoede zijn. Het zou erg vervelend zijn wanneer je het slachtoffer wordt van oplichting en daardoor een negatief beeld krijgt van Thailand. Bij thuiskomt zul je dan je ervaringen weer aan anderen vertellen die dan ook een negatief beeld krijgen van Thailand. Wellicht kiezen ze er voor om daarom niet naar Thailand te gaan. Dat zou jammer zijn, want geloof me Thailand is één van de mooiste vakantielanden ter wereld.

Toeristen oplichten

Oplichting van toeristen is net zo lastig aan te pakken als corruptie in Thailand. Het komt dagelijks voor en zal nooit helemaal uitgebannen worden. Er zijn vele vormen van oplichting in Thailand, van redelijk onschuldig tot zeer ernstig. Er zijn ook gevallen bekend waarbij het tot geweld kwam en toeristen gewond zijn geraakt. Ga er ook niet van uit dat oplichting alleen voorkomt in de seksindustrie of in de slechtere buurten. De meeste oplichters zijn keurig nette Thai die redelijk tot goed Engels spreken en welgemanierd zijn. Sommige zien er zelfs uit als ambtenaren met vergunningen en een ID opzichtig op de kleding gespeld. Niet zelden lopen ze in een soort uniform en zien ze er daardoor extra betrouwbaar uit.

Grand Palace oplichterij

Je bent ook niet dom of naïef wanneer je het slachtoffer bent geworden van oplichting. Het is mijzelf ook overkomen, hoewel het nogal onschuldig was. De eerste keer dat ik met vrienden in Bangkok vakantie vierde zijn wij ook belazerd. En wel met de meest bekende truc die Tuk-Tuk chauffeurs toepassen: “de Grand Palace is gesloten. Maar ik breng je naar een andere bezienswaardigheid”. Vrij onschuldig maar het blijft liegen en bedriegen. Je wordt namelijk naar louche kleermakers en juwelenwinkeltjes gereden. Als je daarover klaagt zeggen de Tuk-Tuk chauffeurs dat ze benzinebonnen krijgen van de winkeliers. Ze proberen medelijden te wekken en zeggen dat ze zo het hoofd boven water kunnen houden. Natuurlijk weten ze dat toeristen daar gevoelig voor zijn. Zo wordt je tot vervelends toe naar winkeltjes gereden waar je niet wilt zijn in de hoop dat je wat koopt, want dan krijgt de Tuk-Tuk chauffeur zijn commissie van de winkelier.

Wij hebben de tien meest bekende oplichtingtrucs op een rijtje gezet. Er zijn er natuurlijk meer. Als je zelf een vervelende ervaring hebt en andere toeristen daarvoor wilt waarschuwen, kan je reageren op dit artikel.

Top 10 van oplichtingpraktijken in Thailand

1. De Grand Palace is gesloten oplichting
Deze zwendel kan bij iedere toeristische attractie plaatsvinden, maar komt het meeste voor bij de Grand Palace in Bangkok. Er komt iemand naar je toe en verteld dat het paleis gesloten is om welke reden dan ook. Negeer ze, anders zal je dag er uitzien zoals beschreven, een saaie rit langs kleermakers en goud- en juwelenwinkeltjes.

2. Thaise edelstenen en juwelen oplichterij
Als je geen expert bent op het gebied van edelstenen of juwelen, koop ze dan niet van een wildvreemde. Dagelijks trappen er vele toeristen in. In de meeste gevallen koop je nep of betaal je teveel. Let op, dit is één van de meest voorkomende manieren van oplichting in Thailand.

3. Wisseltruc met geld
Dit komt voor in de toeristische gebieden en vooral bij de winkeltjes zoals 7-Eleven en Family Mart. Je betaalt met 1.000 baht en je krijgt wisselgeld terug van 500 bath. Het werkt prima laat in de avond bij toeristen die wat te veel drank op hebben. Maar ook bij anderen omdat je niet vertrouwd bent met Thais geld. Let er dus op wat je geeft en hoeveel je terug krijgt.

4. Jet Ski oplichting
Pattaya en Phuket zijn hierdoor berucht. Je huurt een jet ski en als je terugkomt van je ritje, zal de verhuurder wijzen naar krassen en deuken op de jetski. Ze zeggen dat jij die veroorzaakt hebt en vragen grote sommen geld. Vaak gepaard met wat dreiging. Die krassen en deuken zaten natuurlijk al op de jetski en anderen die jou voor waren hebben die ook al betaald. Kies altijd een jetski die onbeschadigd is en controleer dit vooraf. Bij problemen, bel direct de toeristenpolitie. Een nog beter advies: huur nooit een jetski!

5. Patpong Seks Show oplichting
Je wordt op straat op Patpong aangesproken met het aanbod van een gratis seksshow en drankjes voor slechts 100 baht per stuk. Wanneer je naar binnen gaat kom je in een louche tent (meestal bovenste verdieping), je drinkt een drankje en wilt weg. Wanneer je de rekening vraagt staat er zesduizend baht op de nota. Protesteren helpt in dit geval niet. Dit zijn gevaarlijke situaties want deze Thai kiezen voor grove intimidatie en schuwen ook geweld niet. Het zal niet gemakkelijk zijn daar onder uit te komen. Betalen en wegwezen dus. Beter is het om er niet naar toe te gaan.

6. Hualamphong treinstation oplichting
Buiten het treinstation ontmoet je officieel uitziende mensen die zeggen dat ze je zullen helpen met het reserveren van een zitplaats in de trein. Ze nemen je mee naar een kantoortje in de omgeving van het station en doen alsof ze een treinticket voor je boeken. Vervolgens zeggen ze dat de trein vol is en je alleen kan reizen met de bus of minibus. Juist, die bussen zijn van de organisatie waar zij voor werken.

7. Diefstal in nachtbussen
Let op voor diefstal en zakkenrollers tijdens een tussenstop en plaspauze. Met enige regelmaat melden toeristen diefstal tijdens een rit met de nachtbus. Sommigen werden zelfs gedrogeerd en waren beroofd nadat ze wakker werden.

8. Airport Taxi oplichting
Officieel uitziende Thai zullen beweren dat zij een meter taxi naar Bangkok voor je regelen voor slechts 500-1000 baht. Je betaalt dan veel te veel. De Thaise politie treedt hard op tegen dit soort figuren, maar het is een hardnekkig probleem. Negeer iedereen die in de aankomsthal vraagt of je een taxi wilt De officiële taxi’s staan buiten en ook de taxichauffeurs wachten buiten bij hun auto.

9. GoGo bar oplichterij
Werkt goed bij toeristen die al flink wat drank achter de kiezen hebben. Het bonnetje van je bestelling gaat in een (houten) koker. Iedere keer dat je daarna wat bestelt wordt je bestelling op bonnetje er bij gezet. Controleer dat, ze vergissen zich nogal eens en zetten meer streepjes dan je hebt genuttigd.

10. Bargirls oplichting
Variërend van ‘ik ben zwanger’ tot mijn moeder/kind is ziek en moet geopereerd worden anders gaat ze dood. Al deze vormen van oplichting zijn er op gericht om de (seks)toerist geld uit de zak te kloppen. Ook een slaappilletje in je drankje komt voor. Eenmaal in je hotelkamer wordt je wakker zonder je portemonnee. Wees extra voorzichtig met freelancers en ladyboys. Laat dure sieraden thuis en stop je paspoort en geld in een kluisje.

Algemeen advies

De meeste fatsoenlijke Thai stappen niet zomaar op een buitenlander af. Als je op straat door een wildvreemde Thai wordt aangesproken moet je op je hoede zijn, zeker als ze redelijk tot goed Engels spreken.

Tuk-Tuk chauffeurs en taxichauffeurs vormen een meer dan gemiddeld risico ten aanzien van oplichting. Met een Tuk-Tuk chauffeur moet je altijd vooraf goede afspraken maken. Bij taxichauffeurs altijd vragen of ze de meter aanzetten, anders betaal je ook teveel.

Vergeet niet, de meeste oplichters zijn succesvol omdat ze inspelen op de hebzucht van hun slachtoffers. Als iets te mooi is om waar te zijn dan is het ook niet waar. Of je moet het leuk vinden jezelf voor de gek te houden.

Toeristenpolitie

Zorg dat je altijd het nummer van de toeristenpolitie in je mobiel hebt staan (Tourist Police Telephone: 1155). De normale politie is meestal corrupt en daar heb je weinig aan. Bel de toeristenpolitie als er problemen zijn.

Wanneer Thai dreigen agressief te worden, kies dan eieren voor je geld. Ook al ben je een grote sterke kerel je verliest het. Vermijd ruzie en geweld.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Klik hier voor een goede Engelstalige pagina over oplichting in Thailand.


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 1 vote.
Please wait...

26 reacties op “Oplichting van toeristen in Thailand: top 10 van bekende trucjes”

 1. Jowe zegt op

  Ben ook op de hoede voor westerlingen die langere tijd in Thailand wonen.
  Er worden winstgevende bedrijfjes en prachtwoningen aangeboden voor echte vriendenprijsjes.

  Helemaal oppassen bij diegene wat “even krap zitten” en geld willen lenen.

  M.vr.gr.

 2. harrie zegt op

  De beste tip geven jullie zelf al aan,
  De meeste fatsoenlijke Thai stappen niet zomaar op een buitenlander af. Als je op straat door een wildvreemde Thai wordt aangesproken moet je op je hoede zijn, zeker als ze redelijk tot goed Engels spreken.

  Helemaal goed deze tip, werkt altijd, kom al 20 jaar in Thailand nog nooit op gelicht, ik vind het ook een goede zaak, dat als je na een land gaat je goed in leest.

  Zag gister nog een vraag langs komen op Facebook, we zijn geland in Bangkok, hoe kunnen we het beste bij ons hotel 40 kilometer hier vandaan komen.
  Je gelooft het niet als je dit leest deze mensen gaan totaal ongeïnteresseerd op vakantie.

  • Peter zegt op

   Klopt, totaal onvoorbereid en geen spatje ingeleefd in de cultuur.
   Voorbeeldje: Zonder t-shirt in een bar zitten, en dames topless op strand. Totaal respectloos en geen boekje of reisgids over Thailand geopend.

  • steve zegt op

   Dat lijkt me sterk Harry dat jij nog nooit bent opgelicht in Thailand, Heb jij welles op een ladydrankje
   getrakteerd voor pakweg 120 Bath? het moet dan een borreltje voor stellen maar vaak is het ranja!

 3. Bert de Kort zegt op

  Inderdaad, als een wildvreemd persoon je aanspreekt niet reageren en doorlopen. Lost alles op.

 4. luc zegt op

  De toerist politie (TAT) erbij halen is ook geen waarborg van niet opgelicht te worden. Vaak spelen die onder hetzelfde hoedje. Je huurt een jetski en bij teruggave stellen ze een overdreven schade vast van 6000 Bath. Je haalt er de TAT bij, meestal een Eurpeaan die Thai spreekt, die negocieert (?) bij de verhuurder een begrag van 3000 Bath. Later delen TAT en verhuurder de opbrengst. Dit verhaal komt van een goede kennis tewerkgesteld bij de TAT.

 5. Peter zegt op

  En let op wij een wisselkantoren. Wat mij is overkomen.

  Wij een wisselkantoor wilde ik geld wisselen maar werd aangesproken door een Westerling. Of ik geld wilde wisselen? Ja was mijn antwoord. Zijn verhaal; hij was toerist en stond op het punt om naar huis te gaan. Zijn te veel aan Baths wilde hij omwisselen maar dan kreeg hij een slechte koers. Hij vraagt; hoeveel wil je wisselen, ik geef je een goede koers. Duizend gulden was mijn antwoord (het was nog in de gulden periode). Ik ging akkoord, wat kon er mis gaan, mijn duizend gulden kreeg hij pas nadat ik de Baths in mijn handen had.

  Terwijl hij voortdurend in het rond keek telde hij een stapel briefjes van duizend Bath. Met argusogen telde ik mee, hij zou me niet belazeren. De telling begon opnieuw met weer het omheen kijken. Ik lette op zijn handen, vingers en het aantal briefjes. Het kon niet mis gaan. De telling klopte maar wéér werd er opnieuw geteld. Dan, na de derde telling geeft hij snel het pakje geld aan mij, ontvangt zijn duizend gulden en verdwijnt direct in de menigte.

  Ik had een goede deal gedaan en wilde het pakje geld in mijn zak stoppen, maar,………en wat zie ik,…….. een stapel briefjes van twintig Bath! Die heeft hij natuurlijk al die tijd in zijn hand gehad maar moest wachten tot een moment van onoplettendheid. Duizend gulden, dat deed pijn. Ik ben opgelicht door een rasechte goochelaar en had nooit gedacht dat dit mij zou overkomen.

 6. Nicky zegt op

  Inderdaad gaan veel toeristen onvoorbereid op reis. Soms weten ze niet eens welke plaats ze logeren of welk hotel. En als je dan ziet hoeveel toeristen teruggestuurd worden bij een tempel omdat ze slecht gekleed zijn.
  toen ik in oktober terugvloog, waren er jonge toeristen, die zich volledig winters hadden aangekleed, want de wintertijd begon in Thailand. Heb maar eens goed in mezelf gelachen. Dacht jullie komen er wel achter.
  veel toeristen lopen ook openlijk met hun geldbuidel te pronken. veel problemen zouden niet nodig zijn.
  Trouwens nog een heel belangrijke tip : als je kleding laat maken, laat ze dan naar je hotel komen. Indien de kleding niet naar wens is (wat vaak voorkomt) kan je weigeren te betalen. In een hotel is meestal security aanwezig. Als je in hun kleding zaak ben, sta je er alleen voor met veelal de hele familie tegen je.

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Toen je terugvloog waren er ” jonge toeristen, die zich volledig winters hadden aangekleed,” Lijkt me overdreven dat winters, waarschijnlijk voorzien zij dat bij aankomst de temperatuur iets frisser is dan bij vertrek in Bangkok. Lijken me verstandige mensen.

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Hoe zou je anders die jongeren weten aankomen als je vertrekt ?

 7. Jim zegt op

  Het blijft toch en interessante en leerzame ervaring…en btw als je weer thus komt kun je je vrienden en kennissen entertainen en goede raad geven…..Thailand blijft een fantastisch land…

 8. Gerard zegt op

  Als je per bus reist , hou dan bij iedere uitstap , jouw bagage die in het bagageruim zit in de gaten.
  Ik maakte mee dat iemand zijn koffer was kwijtgeraakt en niets meer had , verhaal halen bij de chauffeurs had geen zin , ze verstonden plotseling geen Engels meer en reden gewoon weg.
  Laat je ook niet in met gokken/pokeren want ook dat is een schimmige wereld.
  Ook weleens wat leuks meegemaakt , ik wilde bij 7eleven 1000 bath wisselen en vroeg het meisje , terwijl ik het biljet van 1000 bath op de toonbank neerlegde , can you change this for me?.
  Zij pakte het biljet van de toonbank en legde er een mars reep voor in de plaats en keek mij vragend aan.
  Waarschijnlijk zag zij aan mijn gezicht dat ik overbluft was en behoorlijk onnozel uit mijn ogen keek want zij schoot in een niet te stoppen lach , uiteraard heeft zij het biljet alsnog gewisseld.
  Verder , geen sigarettenpeuken op straat gooien bij Nana in Bangkok want dat kost je 2000 bath en je krijgt er geen bonnetje voor terug en niet met 1000 bath betalen bij een druk bezochte benzinestation want dan kan het ook gebeuren dat je wisselgeld te weinig is.

 9. brabantman zegt op

  Wat ik zelf ook diversen malen gezien heb. Mc Donald op de snelweg van Bangkok naar Pattaya.
  Bus met toeristen maakt een tussenstop. Mensen schieten bij Mc D binnen en bestellen daar. Buschauffeur zegt van tevoren dat de klanten op moeten schieten, dat de bus zo weer vertrekt. Klanten verdringen zich bij de kassa en de meesten betalen met 1000 baht (net op luchthaven gvewisseld). Door de haast letten ze niet op en kennen het geld nog niet. Velen krijgen dan van 500 baht terug en merken pas in de bus dat zij belazerd zijn. Spelletje samen met chauffeur? Werkelijk een schande voor Mc D.

 10. ruud zegt op

  De een na laatste keer, dat ik bij Big C in Khon Kaen was, viel mij op dat veel verpakkingen schoongemaakt fruit precies even zwaar waren.
  Toen ik vroeg die verpakkingen na te wegen, bleken niet allemaal verschillend van gewicht, maar ook allemaal veel lichter dan aangegeven.
  Dat scheelde zo’n 30 procent.
  Als verklaring werd gegeven dat ze het fruit voor het schoonmaken wegen en dat is wat er als gewicht op de verpakking wordt gezet.

  Op mijn opmerking, dat wat op de verpakking staat hetzelfde moet zijn, als wat erin zit werd alleen maar met dank u wel en gereageerd.

  De laatste keer dat ik er was, was er niets veranderd.

  • Bert zegt op

   Is ook gebruikelijk in TH. Koop maar eens durian, heb je meer afval dan fruit dat je betaald.

 11. PEER zegt op

  Goeien avond,
  Een van de eerste keren dat ik in Bangkok was werd ik binnengezogen in ‘n kledingzaak/kleermakerij door gladde jongens met mooie praatjes.
  Ik kom uit het herenmodevak, dus dacht ik: laat die jongens maar even hun best doen.
  Maar toen ik van gemaakte kostuums even de nepknoopsgaten i d mouwen, tussen- én binnen voering van de pantalon en het kolbert bekeek, werd ik sneller de deur uitgezet dan dat de heren me binnen hadden gepraat. Hahaaaa
  Peer

 12. Realist zegt op

  Het oplichten door je eigen z.g.n.vrienden en landgenoten is binnen de Nederlandse en buitenlandse expats in Thailand de meest voorkomende oplichtings-praktijk.
  Deze van huis uit aards leugenaars gebruiken alle middelen om aan geld te komen,ze gaan hierin zover dat ze zelf geloven in hun leugens (Pseudologia phantastica)
  De meest voorkomende leugens om aan geld te komen zijn;
  Even wat geld lenen om een verzekering te betalen.
  Even wat geld lenen om het ziekenhuis te betalen.
  Even wat geld lenen om schoolgeld voor zijn kinderen te betalen.
  En zo zijn er nog wel een tiental leugens te noemen met als doel aan geld te komen,in de meeste gevallen gaat het om bedragen tussen de 10,000,– en de 100,000.– Baht.
  Wat ze allemaal gemeen hebben is de belofte om terug betaling te doen op korte termijn,maar dit zal nooit plaats vinden.
  Vooral de argeloze toerist is een gemakkelijk doel wit,die ontmoeten zo`n persoon en hebben al zoveel mooie verhalen van hem gehoord dat ze zonder enig argwaan wat geld aan hem lenen als hij daarom vraagt.
  Geld lenen is sowieso een riskante zaak in Thailand,de expats zijn bijna allemaal 60+ en hebben geld nodig om een visum te maken 800,000.–Baht en 400,000,– Baht voor gehuwden maar velen hebben dit bedrag niet en lenen dan wat van iemand ,maar komt deze persoon te overlijden zal zijn Thaise vrouw het niet terug kunnen betalen of niet terug willen betalen.
  Goed en gemeend advies leen geen geld aan wie dan ook.
  Realist

  • Bert zegt op

   Heb 30 jaar geleden op Don Muang een paar jonge NL-ers geholpen die geen 500 Thb hadden voor op het vliegveld de touristenbelasting te betalen. Heb hen toen 2000 Thb gegeven voor de bealsting en wat eten.
   Zij vroegen mij banknummer en zouden in NL het geld overmaken. Twee dagen later was het geld al overgemaakt. Dus enig vertrouwen mag er ook zijn.

 13. Cor zegt op

  Mijn is Cor
  ik heb zelf problemen gehad met een taxi in pataya prijs afgesproken naar het hotel aan gekomen ik betaalde
  afgesproken prijs en toen zij hij dat ik meer moet betalen ik ging er niet mee akoort ik gaf het afgesproken bedrag en toen deet hij zij deur open en kwam met een groot zwaard en bedrijde mij en mijn vrouw ik ben toen snel het hotel in gelopen en naar de bali gegaan ik moest de politie bellen maar die konden niets doen omdat ik geen nummer van de taxi er werd mij vertelt als in een taxi stap is er altijd een nummer voor in ook bij een wagens die langs de je op willen op pikken . ik weet nu dat ik in stap naar het nummer of maak een foto
  dus let op als je in stap
  Groet Cor

 14. Koen Olie zegt op

  In geval van nr. 5, niet protesteren, de rekening betalen en bij de uitgang even goed kijken naar de naam van de bar. Daarna direct naar de tourist police die meestal aan het begin van Pat Pong staan en aangifte doen. Een agent loopt met je mee terug naar de bar in kwestie en helpt je je geld terug te krijgen.
  Althans zo was ‘t in het verleden!

  Wat 1 t/m 3 aangaat, soms doet er een buitenlander mee die je vriendelijk verteld over wat een geweldige man deze Thaise man is… Veel toeristen nemen dan gelijk aan dat ‘t wel in orde is, niet dus!

  En in een heel grijs verleden herinner ik mij verhalen over toeristen die uitgenodigd werden om mee te doen aan gokken d.m.v. kaarten, in het begin heel veel winnen en later alles (incl. eigen geld) verliezen, een kwestie van (letterlijk) doorgestoken kaart…

 15. Josse zegt op

  heb de laatste maand twee maal meegemaakt bij de officiële taxi in Suvarnibum airport na een nummertje getrokken te hebben dat de taxis een vaste prijs vragen 2000 bath naar Pattaya. Eens aangekomen zag ik dat de teller wel werkte had er stiekem een doekje overgelegd en ik zag de meter op 1135 bath. Toch de 2000 bath moeten betalen. Viel onderweg zo goed als in slaap en kon zich nog nipt redden op niet tegen de vangrail te botsen….

 16. GYGY zegt op

  Dat de tuk-tuk drivers vindingrijk zijn mocht ik dit jaar nog eens meemaken.We stapten van de skytrain uit op Saphan Taksim station om de boot te nemen naar de Ratchawongse pier zoals we dit al vele malen gedaan hadden.Bied ons een vriendelijke tuk-tuk driver ons een rit naar ons hotel aan voor 1dollar,zonder te weten waar we logeerden.Ik zeg vriendelijk terug dat we de boot nemen.Je gelooft het niet maar hij antwoord dat er geen boten varen omdat het water te laag staat.Heb hem vriendelijk uitgelachen en gezegd dat ik mij niet liet oplichten.Ik moet wel erkennen dat ik al verschillende keren voordien wel in de val gelopen ben,zonder echt (tijd)verlies te lijden.Ook reeds meerdere malen op straat aangesproken om ons te helpen,zelfs eens twee dagen na elkaar door dezelfde persoon,heb hem toen ook flink de les gespeld.Nadien zijn dit wel leuke anekdotes.

 17. Erwin Fleur zegt op

  Beste,

  Verleden jaar zaten wij in een bar met live muziek( Pattaya b. Naar de bocht richting pattaya zelf).
  Komt er een buitenlander met een jong meisje naast ons zitten.

  Ik raak ingesprek met hem( ben ik leuk in) en zij komen bij ons zitten.
  Op een gegeven moment mompeĺt hij wat en stop zijn bon bij ons in het kokertje. lekker gezellig? en
  toen ging het fout. Hij liep weg en liet het meisje zitten waar hij toch niks mee kon.
  Mijn vrouw, ik en de bar hadden dit al in de gaten.

  Buiten werdt hij in de kraag gegrepen en wat bleek… hij had
  maar 1200 baht in zijn zak.
  Man aangesproken, voor gek gezet en dame kwijt.

  Hoe ver kun je als buitenlander nog zakken.wat oplichting betreft.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 18. peter zegt op

  nummer 3 ken ik, 7-11 in phuket, wat gekocht en te weinig geld terug. Hierop behoorlijk gereageerd, waarna ik het geld terug kreeg wat al in de beha zat ! Kassa was ook ineens defekt hierbij. Denk dat ze net er mee begonnen waren en zodoende maar terug gaven, baan verlies?

  Taxi idem. geen metertaxi. Uit ervaring wist ik al dat ik 200 bath kwijt was voor de rit bij een echte chauffeur. nu werd het 400 bath, no metertaxi, had geen zin hiervoor een boel herrie te schoppen en geaccepteerd, te moe. Kreeg alleen geen tip.

  Ook de gratis taxi naar “bezienswaardigheden”. Maar ken deze ook uit Indonesie. Rondrit in riksja yogyakarta, maar wel langs vele winkeltjes.
  De wisseltruc met geld in Indonesie Bali, echter was ik wakker genoeg.

  Erger is de regering, waarbij je als alien veel meer entree betaalt dan een native. Bv Borobodur, indonesie, daar heb je een aparte ingang voor buitenlanders, geairconditionend en mag je een logboek tekenen, echter is de prijs veel hoger dan de andere kant waar de natives naar binnen gaan.

  In Thailand bv bij een national park, waarbij de prijs 5 X hoger is dan een native. Mijn vriendin betaalde 40 bath en ik als alien 200 bath. take it or leave it.

  OOk nog eens bij aankoop gekleurd grasarmbandje(changmai), volgens vrouwtje van zo’n 80 jaar 1 bath, betaalde met 10 bath en kreeg geen geld terug. Ik reageerde, maar ineens verstond ze geen engels meer , 555, so what , eet dan maar wat van die 9 bath extra. Maar …. toch ! 80 jaar of zo !!

  In Indonesie zelfs een keer zelf extra dubbel betaald voor een waaier. Man wat was dat vrouwtje blij, ging gelijk weg, denk ik om eten te kopen. Achteraf spijt dat ik niet 3 dubbel had betaald. 3x niets voor mij, maakte haar 3 maal zoveel blij met een …..gevulde maag.

  In Pattaya toch eens een keer rond zo’n tafel gaan zitten met zo’n 8 meiden, natuurlijk wilde ze mee drinken, maar dat was frisdrank ! Een wilde een keer een biertje en vroeg dat ! Had gedacht dat ik bedonderd zou worden en vroeg veel later een keer naar de rekeningen. Gelijk werden alle bonnetjes gehaald en kon ik ze bezien of het klopte. Naar mijn berekening klopte het en had een geweldige avond, meiden blij, 30 euro verdiend en ik blij, bedonderd ? ik denk van niet.

  Wel bij een barmeid, die älcoholische versnapering nam en geen alcohol bevatte, getest, 555. Wel de prijs, wat ook niet veel uitmaakte.

  OP’t ogenblik kennis, al weer 2 jaar met een lief Thais vrouwtje, ok af en toe ting tong, maar moet “vechten” om wat te betalen. Ik voel me soms echt bezwaard, ik ben nog nooit in de watten gelegd door een vrouw. Ze heeft een goede baan, maar toch.

 19. @7-busreizen zegt op

  Dit fenomeen-al ruim 25 jaar! komt eigenlijk enkel en alleen voor in de enkel voor toeristen rijdende nachtbussen vanaf KhaoSarn rd/BKK-of erheen. Vrijwel nooit-zeg nooit nooit in TH-op de officiele door de regering gecontroleerde lijnbussen-altijd blauw/wit met grote lijn/busnrs aan de zijkant, die enkel vanaf de grote busstations vertrekken.
  Ja-het beste is inderdaad, zoals zovelen al hiervoor beamen, NOOIT ingaan of zelfs maar luisteren naar te goed engels sprekende personen op straat bij vrijwel elke grote toeristenplek. Nee, het is niet onbeleefd om geheel te negeren.

 20. Alex zegt op

  Ik stapte in Central Bangkok hotel voor de deur af op een tuk tuk driver. Ik moet naar het ziekenhuis daar en daar. Oh… 1000 bath.
  Ik zeg prima, doe me de sleutels maar dan rijd ik er zelf wel heen in mijn nieuwe tuk tuk.
  Nee, dat was niet de bedoeling. Wat ik hem wilde geven. Ik gaf aan geen idee te hebben. 200 bath. Okay… lijkt me redelijk.
  Hij was een stuk sneller dan de taxi, dat geef ik toe, maar op de terugweg zat ik wel in een taxi (meter), had airco en was voor 64 bath klaar. Ach ja. De volgende dag stond hij er weer en vertelde ik dat de taxi een stuk goedkoper was. Liep naar de weg, hield de eerste taxi aan, hij riep wat naar de chauffeur en die trapte op het gas en was weg. Hij lachen. Ik lachen.
  Stukje van het hotel weg gelopen en alsnog in een taxi gestapt.

  Overigens ook wel eens met koffers en al beladen in de taxi gezeten toen hij het vertikte om de meter aan te zetten naar de luchthaven. Ik zei JOET (stop). Hij stopte. De eerstvolgende nam me op de meter mee.

  Het is een kwestie van leven en laten leven, maar je hoeft ook weer niet alles te pikken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website