Thailand moet het in toenemende mate van Aziatische toeristen hebben, want de Europeanen laten het land steeds vaker links liggen. Het aantal Nederlanders dat georganiseerd naar het Land van de Glimlach vertrekt, is de eerste maanden van dit jaar gedaald met 6,2 procent. Vanuit Italië was de daling 28 procent, vanuit Finland 43,5 procent en vanuit Zweden zelfs 47 procent. Dat meldt de ATTA, de Association of Thai Travel Agents.

De ATTA rekent eind dit jaar op een forse groei van het inkomend toerisme, zij het dat deze afhankelijk is van de veiligheidssituatie in het land.  In september was sprake van een groei van 12 procent van het aantal binnenkomende toeristen en gerekend over de eerste negen maanden van dit jaar zelfs 23,2 procent plus. Zoals bekend geldt in Bangkok en omringende provincie nog steeds de noodtoestand, terwijl in de hoofdstad nog regelmatig sprake is van bomaanslagen. De invloed van de protesterende Roodhemden op het toerisme blijkt uit het feit dat in april 10 procent minder toeristen naar Thailand kwamen, in mei 31 procent en in juni 18 procent. Inkomende reisagenten in Thailand die zich op de Europese markt richten, klagen op dit moment steen en been.

Zeven Aziatische landen vinden we terug in de lijst van belangrijkste leveranciers van toeristen. Daarbij gaat het vooral om China, India, Japan en Korea. Ook Rusland laat een sterke groei zien. Maleisië is alleen al goed voor tien procent van het aantal binnenkomende gasten, met 1,4 miljoen personen.

Opmerkelijk is volgens de ATTA dat vrijwel alle toeristen zich richten op zon, zee en zand en dan met name in Krabi en op Phuket en Koh Samui. Voor het noorden van Thailand (Chiang Mai e.d.) is vrijwel geen belangstelling.

13 reacties op “Thailand moet het niet van Nederlandse toeristen hebben”

 1. Johny zegt op

  Dat heeft niets te maken met de onrust, dat heeft te maken met de woelende corruptie die er heerst door taxidrivers, en ook soms op de luchthaven zelf. Er zal geen verbetering komen zolang er de corruptie niet in de kiem gesmoort wordt!!!!

  • Redactie zegt op

   Daar heeft Robert een punt. Veel toeristen merken weinig van de corruptie. Ze hebben wel last van de scam en oplichting. Maar ik sprak ook toeristen die dachten dat het Grand Palace werkelijk gesloten was 😉

   • Robert zegt op

    Nou de Grand Palace truc staat nou werkelijk in IEDER reisboekje over Thailand. Je kan er ook om vragen opgelicht te worden natuurlijk. En dan nog…wordt je naar een juwelen shop gereden voor de commissie. Niet ideaal, maar ook niet echt oplichten. Leer 5 woorden Thais en je hebt geen problemen meer met taxi’s en tuk tuk’s.

    • Redactie zegt op

     Robert, welke 5 woorden? Ik bedoel, geef even wat tips. Er zijn komen ook veel toeristen op het blog die voor het eerst naar Thailand gaan. Die kunenn dat soort informatie wel gebruiken.

     • Robert zegt op

      Was meer figuurlijk bedoeld. Als je alleen al de indruk wekt wat Thais te spreken is men minder geneigd trucs uit te halen.

      Maar met want not, like not, can not en stop here (mai au, mai chob, mai dai, jot tini) kom je al een heel eind. Meter (op z’n Engels) blijft zo. Dus als je wil dat ie de meter aanzet zeg je ‘meter, dai mai?’ Dai betekent dat ie wel wil, mai dai van niet.

 2. Robert zegt op

  Onzin Johny, de meeste corruptie gaat totaal aan het oog van de gemiddelde toerist voorbij en als die er al mee te maken krijgt dan heeft die er meestal meer voordeel dan nadeel van (politie kunnen afkopen etc.) De gemiddelde taxi truc in Thailand is ook niet anders dan in andere landen en kan makkelijk voorkomen worden. Vervelend als je een slechte ervaring gehad hebt, maar ga daar aub geen algemene conclusies aan verbinden.

  De verschuiving van Westerse toeristen naar Aziatische toeristen is al een aantal jaren geleden in een stroomversnelling gekomen en is een combinatie van met name de volgende factoren: de economische malaise in USA en Europa, de sterk groeiende economie in Azie en een snel groeiend netwerk van directe luchtverbindingen hier.

  Daarnaast zijn de Westerse markten veel meer incident gevoelig dan de Aziatische markten, al dan niet geholpen door sommige Westerse media die niet gehinderd door enige kennis van zaken hun verhalen publiceren.

 3. Jan W. de Vos zegt op

  Een uitstekend artikel van Hans Bos.De getallen zijn verhelderend.
  Wat naar mijn mening vermeld had kunnen worden is de mogelijke invloed van de toch ca. 20% duurder geworden Baht ,op het toerisme van uit uit de Eurozone en “last but not least” de economische situatie in Europa met alle gevolgen van dien.
  Of het toerisme uit China ,Maleisië etc. de terugval van uit Europa gaat opvangen, waag ik te betwijfelen .
  De Thaise (toeristische ) huizenmarkt ligt zins midden vorig jaar “op z’n gat “, wat toch een belangrijke indicator is. .
  Ik denk dat de optimistische berichten van uit Thailand de malaise moeten versluieren.

  • Redactie zegt op

   Hans schrijft voornamelijk goede artikelen 😉

   • Jan W. de Vos zegt op

    Ik kan weinig met deze kanttekening

    • Hans Bos zegt op

     Beste Jan, trek het je niet aan; dat doe ik na bijna 40 jaar in de journalistiek ook niet (meer).

    • Redactie zegt op

     Het was maar een grapje, Jan. Mai Pen Rai?

 4. Jos zegt op

  Het gaat hier ook om de tellingen van de georganiseerde reizen.
  Volgens mij boeken veel mensen die de eerste keer een georganiseerde reis hebben gemaakt alleen nog maar de vlucht.
  De rest van je verblijf kan je veel beter en goedkoper in Thailand zelf regelen.

 5. cor verhoef zegt op

  Dit soort cijfers zijn nietszeggend. Anderhalf miljoen Maleisiers komen jaarlijks de grens over. Wat niet meegerekend wordt is dat een groot deel daarvan, de volgende dag of de dag erna alweer terugkeert naar Maleisie, na bijvoorbeeld een dirty weekend in Hat Yai. Koreanen en Japanners blijven ook vaak niet langer dan een week, want die hebben maar tien dagen vakantie per jaar.
  Waar het uiteindelijk allemaal om draait is hoeveel geld er hier wordt besteed door wie. Dat zouden statistieken zijn waar de Thais wat aan hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website