Fietsen door de Bangkok jungle

Door Robert Jan Fernhout
Geplaatst in Toerisme
Tags: , ,
17 september 2017

Afgelopen zondag wilde ik een stukje gaan fietsen in Bangkok. Wat??? Jawel, fietsen in Bangkok. De meesten verklaren me voor gek, maar weinigen weten dat midden in Bangkok een stukje ongerepte natuur te vinden is waar je perfect kan fietsen – Phra Pradaeng.

Als je ooit op het Thaise platteland geweest bent heb je een aardig beeld van wat je daar aantreft. Het is slechts 5 km verwijderd van hartje Sukhumvit en het is een leuk avontuur. Verscheidene organisaties organiseren interessante fietstochten door dit gebied, en terwijl dit de beste keus is voor toeristen vind ik het leuker om er op eigen houtje op uit te gaan en zelf nieuwe dingen te ontdekken. Iedere trip levert nieuwe ervaringen op. Alhoewel ik zelf het liefst op de racefiets zit is deze trip juist meer geschikt voor mountainbikes en ‘gewone’ fietsen.

Bootje en monniken

Ik vertrek vanuit Sukhumvit rond 8.15. De (nog) lege wegen van Bangkok maken dat het goed fietsen is. De eerste stop is bij Wat Klong Toei waar ik voor 20 baht een kaartje koop om de Chao Phraya rivier over te steken (als je bekend bent met Bangkok – komend van Rama 4, neem Kasem Rat, aan het eind hiervan sla je rechts een klein steegje in net voordat je het havengebied bereikt. Er zijn wat etenskarretjes, een bus station en een 7-11 hier). Leuk om zo per bootje over te steken…niet meer dan enkele centimeters boven het water doorkruis je het vaarwater van de commerciële schepen die er vanuit mijn positie gigantisch groot uitzien.

Mijn medepassagiers bestaan vaak uit tempelgangers, marktgangers, monniken en af en toe een kip. Na een paar minuten op het water bereik ik de oever van Phra Pradaeng en kan ik de fietstocht voortzetten. Eerst even wat water en ‘kluay tak’ (gedroogde banaan met honing) inslaan voor energie tijdens de rit. Er is hier een klein winkeltje bij de pier, tevens worden er hier fietsen verhuurd. Die zijn overigens in matige staat, leuk voor een kort 10-20 Km ritje maar als je een beetje een serieuze fietser bent kun je beter met de organisaties in zee gaan die hieronder vermeld staan – die hebben wel goede fietsen beschikbaar.

‘Hello mister’

Na zo’n 15 km stop ik bij een van de vele tempels aan de rivier. Een kleine pauze en tijd voor wat loempia’s. In Phra Pradaeng kun je overal terecht voor eten en drinken. Men spreekt meestal geen Engels, wel word ik regelmatig begroet door kinderen die ‘Hello mister’ schreeuwen. Overal zijn honden en katten. Brommertaxi rijders houden de pier in de gaten, wachtend op de volgende boot die hopelijk nieuwe passagiers aflevert. Monniken komen en gaan, anderen zijn aan het vissen. Wat is het leven toch goed.

Even verderop is een markt. Geen bewegwijzering, niet eens in het Thais. Ik ontdekte de markt toen ik eens een grote groep opgewonden Thais volgde. Als je een grote groep opgewonden Thais ziet is er meestal een markt of eten in het spel, en vaak een combinatie van beiden. In dit geval bleek dat ook zo te zijn. Geweldig lekker varkensvlees van de barbecue (moo ping) en sap van ‘gac fruit’. Alles bij elkaar slechts zo’n 50 baht.

Jungle

Na een van de hoofdwegen door Phra Pradaeng een tijdje gevolgd te hebben besluit ik de jungle in te duiken via een van de betonnen verhoogde paden die hier overal te vinden zijn. Deze paden zijn vrij smal, en vaak moet ik uitwijken voor honden voetgangers en brommers. Ze verbinden de huizen hier met de hoofdweg en door hier te fietsen krijg je een goed beeld van hoe de mensen hier leven. De meeste van deze paden eindigen bij de Chao Phraya rivier, die als een soort stropvormige lus om Phra Pradaeng loopt.

Als je met een groepstoer gaat heb je geen navigatie hulpmiddelen nodig, maar een GPS of tenminste een kaart en kompas zijn wel handig als je alleen gaat. Het gebied is niet zo groot dat je hopeloos kan verdwalen, maar met name als je de door de jungle overdekte paden op gaat verlies je al snel je richtingsgevoel. Ik kom wederom uit bij een tempel aan de rivier, speel wat met 5 pasgeboren katjes, en klim weer op de fiets om de tocht te vervolgen.

Fietstochten

Ik vervolg de rit huiswaarts door de rivier te volgen, steek via een drukke brug de rivier weer over, maak een omweg via Chinatown, en stuur aan op Sukhumvit via Lumphini park. Dat laatste deel van de trip is niet echt aan te bevelen, tenzij je een ervaren fietser bent; reken op typisch druk verkeer dat zich met ‘Bangkok stijl’ voortbeweegt, een overvloed aan uitlaatgassen en zig zaggen door vaststaand verkeer. Het is eenvoudiger om om te keren zodra je Phra Pradaeng dreigt te verlaten.

Organisaties die fietstochten in Bangkok organiseren zijn o.a. Spice Roads, Recreational Bangkok Biking en Co van Kessel.

Veel plezier!

Bron: www.TravelandLeisureAsia.com

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website